MCQ: Forest & Wild Life Resources - 3


20 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | MCQ: Forest & Wild Life Resources - 3


Description
This mock test of MCQ: Forest & Wild Life Resources - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC MCQ: Forest & Wild Life Resources - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this MCQ: Forest & Wild Life Resources - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this MCQ: Forest & Wild Life Resources - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other MCQ: Forest & Wild Life Resources - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following plays a key role in the ecological system?

Solution:

Forest play a key role in the ecological system as they support a large number of flora and fauna and provide natural habitat to the animals. Forests provide us many useful things for life. Forests have an important ecological function in fixing and storing carbon dioxide from the atmosphere. The tree roots enhance the soil porosity, reduce compaction, and improve infiltration.

QUESTION: 2

Which one among the following are not a part of the complex web of ecological system?

Solution:

An ecosystem is a complex system composed of organisms living in a given habitat. Plants and animals are the biotic components of the ecosystem, while the subsoil, water, air, light, temperature, the climate, rains are part of the abiotic components. In an ecosystem, the biotic components that inhabit it and the abiotic ones establish a set of relationships with each other that characterise the ecosystem itself and bring it to a temporarily “balanced” state.

QUESTION: 3

Biodiversity is very important for which of the following creatures?

Solution:

The importance of biodiversity to human health Health is our most basic human right. For most people, it does not just mean freedom from illness, but a state of overall social, emotional, physical, spiritual and cultural welfare. Being well, and having the capacity to look after our health and that of our family or community, depends upon a range of factors, including our economic status and ultimately on our environment. Health is therefore one of the most important indicators of sustainable development.

QUESTION: 4

What percentage of the total number of species discovered in the world are found in India?

Solution:

India is just 2 percent of the world land mass but 8 percent of the world’s biodiversity is found in the country.

16 types of forests are found in India including the evergreen tropical rain forests, dry alpine scrub forests, semi evergreen rain forests, deciduous monsoon forests, thorn forests, subtropical pine forests and more.  

India has some of the wettest, driest, hottest and coldest regions in the world.

QUESTION: 5

Of the estimated 47,000 plant species found in India, about 15,000 flowering species belong to which category?

Solution:

Over 81,000 species of fauna and 47,000 species of flora are found in India so far. Of the estimated 47,000 plant species, about 15,000 flowering species are endemic (indigenous) to India.

QUESTION: 6

What percentage of India’s wild flora and mammals are on the threatened list?

Solution:

Some estimates suggest that at least 10 per cent of India’s recorded wild flora and 20 per cent of its mammals are on the threatened list. Many of these would now be categorised as ‘critical’, that is on the verge of extinction like the cheetah, pink-headed duck, mountain quail, forest spotted owlet, and plants like madhuca insignis (a wild variety of mahua) and hubbardia heptaneuron,(a species of grass).

QUESTION: 7

Which of the following birds do not fall in the category of ‘critical’ species?

Solution:
QUESTION: 8

Which of the following is a species of grass categorised as a ‘critical’ species among the threatened list of flora and fauna?

Solution:

Many of these would now be categorised as ‘critical’, that is on the verge of extinction like the cheetah, pink-headed duck, mountain quail, forest spotted owlet, and plants like madhuca insignis (a wild variety of mahua) and hubbardia heptaneuron,(a species of grass). 

QUESTION: 9

Determination of the different categories of existing plant and animal species are based on which of the following agencies?

Solution:

The International Union for Conservation of Nature is an international organization working in the field of nature conservation and sustainable use of natural resources. It is involved in data gathering and analysis, research, field projects, advocacy, and education. 

QUESTION: 10

The black buck belongs to which of the following categories of fauna?

Solution:

Endangered Species: These are species which are in danger of extinction. The survival of such species is difficult if the negative factors that have led to a decline in their population continue to operate. The examples of such species are black buck, crocodile, Indian wild ass, Indian rhino, lion tailed macaque, sangai (brow anter deer in Manipur), etc.

QUESTION: 11

The Gangetic dolphin belongs to which of the following categories of fauna?

Solution:

Vulnerable Species: This includes species whose population has declined to levels from where it is likely to move into the endangered category in the near future. For examples, blue sheep, Asiatic elephant, Gangetic dolphin, etc.

QUESTION: 12

Which of the following species of animals is a rare species?

Solution:

The Wild Asiatic Water Buffalo (Bubalus bubalis) is an endangered species. True wild populations still live in Bhutan, India, Nepal and Thailand, while their domesticated counterparts are very widespread.

QUESTION: 13

Which of the following species was declared extinct in India long back in 1952?

Solution:

A century ago, 100,000 cheetahs roamed most of Africa, India and other parts of Asia. Today, fewer than 7,100 remain, and they occupy a mere 9 per cent of their historic range in small pockets of Africa. The Asiatic cheetah became extinct in India in 1952. A handful still exist in Iran, but their numbers are declining so quickly, the Asiatic cheetah might soon be extinct there as well.

QUESTION: 14

Which one of the following is not a major product directly obtained from the forests?

Solution:

They obtain different products directly and indirectly from the forests and wildlife such as wood, barks, leaves, rubber, medicines, dyes, food, fuel, fodder, manure, etc. which depleted our forests and wildlife.

QUESTION: 15

Which of the following types of agriculture has led to wide scale deforestation and degradation of forests in north-eastern and central India?

Solution:

Shifting cultivation has been the main source of livelihood for most tribes of North-eastern hills as well as Tripura hills and a sizeable portion of population in the hills of Tripura still depending on jhum cultivation. It is not only the source of livelihood but also has high cultural importance among the people of Tripura. In the comparison of shifting cultivation in north-east India, the tribes of Tripura is having very low ratio among the north-eastern states.

QUESTION: 16

What is the Himalayan Yew?

Solution:

Taxus wallichiana Zucc., known as Himalayan yew, belongs to the family Taxaceae. It is a medium-sized, temperate, Himalayan forest tree of medicinal importance. In India, this evergreen tree is found at altitudes between 1800 and 3300 m above mean sea level (MSL). It has been used by the native populations for treating common cold, cough, fever, and pain. Its uses are described in Ayurveda and Unani medicine. 

QUESTION: 17

Cleaning of forests is still continuing in Madhya Pradesh mainly due to which of the following reasons?

Solution:

Large-scale development projects have also contributed significantly to the loss of forests. Since 1951, over 5,000 sq km of forest was cleared for river valley projects. Clearing of forests is still continuing with projects like the Narmada Sagar Project in Madhya Pradesh, which would inundate 40,000 hectares of forest. Mining is another important factor behind deforestation. The Buxa Tiger Reserve in West Bengal is seriously threatened by the ongoing dolomite mining. It has disturbed the natural habitat of many species and blocked the migration route of several others, including the great Indian elephant.

QUESTION: 18

In which of the following years was the Indian Wildlife (Protection) Act implemented?

Solution:

The Wildlife Protection Act 1972 was introduced in India by the Parliament for the protection of plants and animal species. It was this day in 1972 when the government first enacted this rule for the protection of wild animals, birds, and plants. The main motive behind introducing this act was to stop illegal poaching & animal hunting, to restrict people from disturbing or damaging the natural habitat of wild birds or reptiles, and to discourage trading of animals or its product, such as its skin, horn, feather, nail, tooth, musk, eggs, and nests.

QUESTION: 19

In which of the following years was the ‘Project Tiger’ launched?

Solution:

Project India was launched in 1973. It envisaged the setting up of tiger reserves to help in maintaining the population of tigers. As per estimates, the number of tigers was about 40,000 at the beginning of the 20th century. However, the first tiger census in 1972 showed the number to be 1827 throughout the country.

QUESTION: 20

Which of the following species was included for the first time in list of protected species in 1991?

Solution:

The conservation projects are now focusing on biodiversity rather than on a few of its components. There is now a more intensive search for different conservation measures. Increasingly, even insects are beginning to find a place in conservation planning. In the notification under Wildlife Act of 1980 and 1986, several hundred butterflies, moths, beetles, and one dragonfly have been added to the list of protected species. In 1991, for the first time plants were also added to the list, starting with six species.