Test: Human Geography Nature And Scope


10 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Human Geography Nature And Scope


Description
This mock test of Test: Human Geography Nature And Scope for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Human Geography Nature And Scope (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Human Geography Nature And Scope quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Human Geography Nature And Scope exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Human Geography Nature And Scope extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Huntington divides human geography as(i) physical conditions and (ii)

Solution:

E Huntington divided human geography as (i) physical conditions and (ii) human responses.

QUESTION: 2

Human Geography emerges as the special branch of geography in

Solution:

In the later part of the 19th Century.

QUESTION: 3

A branch of Economic geography is

Solution:

Economic geography includes geography of resources, geography of agriculture, geography of industries, geography of marketing, geography of tourism and geography of international trade.

QUESTION: 4

Determinism states that

Solution:

Interaction between primitive human society and strong forces of nature was termed as determinism.

QUESTION: 5

Which one of the following is the most important factor in interaction between people and environment?

Solution:
QUESTION: 6

Mapping was introduced by the

Solution:

The pinnacle of cartography during the Roman Empire was the map of the Roman world produced by Claudius Ptolemaeus. He produced a map of what he called “The Old World” (as it was then) and published a book called Geographike Hyphygesis (Guide to Geography) which would remain the primary authority in Europe for the next 1400 years.

Julius Caesar, who employed four Greek cartographers to map the “four regions of the world”. However, the map was never completed.

QUESTION: 7

Bernhard Verenius divided geography into

Solution:

General geography considers earth as a whole and special geography focuses on the constitutions of individual regions.

QUESTION: 8

Possibilism means that

Solution:

Possibilism denies the control of environment over man. Nature provides opportunities and human being make use of these opportunities and slowly nature gets humanised and starts bearing the imprints of human endeavour.

QUESTION: 9

Which one of the following is not a source of geographical information?

Solution:

Ancient epics are not considered a source of geographical information because of the mythology involved.

QUESTION: 10

Possibilism means:

Solution:

The theory in geography that human behaviour, and therefore culture, is not merely determined by the environment but by human agency, as a theory it is directly opposed to determinism.
Possibilism in cultural geography is the theory that the environment sets certain constraints or limitations, but culture is otherwise determined by social conditions.