Test: Major Domains Of The Earth - 2


20 Questions MCQ Test Geography (Prelims) by Valor Academy | Test: Major Domains Of The Earth - 2


Description
This mock test of Test: Major Domains Of The Earth - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Major Domains Of The Earth - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Major Domains Of The Earth - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Major Domains Of The Earth - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Major Domains Of The Earth - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is NOT an ocean

Solution:

The Pacific, Atlantic, and Indian are known as the three major oceans. The Southern Ocean is the 'newest' named ocean. It is recognized by the U.S. Board on Geographic Names as the body of water extending from the coast of Antarctica to the line of latitude at 60 degrees South.

QUESTION: 2

How many continents are there

Solution:

By most standards, there are a maximum of seven continents - Africa, Antarctica, Asia, Australia/Oceania, Europe, North America, and South America. Many geographers and scientists now refer to six continents, where Europe and Asia are combined (because they're one solid landmass).

QUESTION: 3

_____ passes through the Europe

Solution:

The Arctic Circle passes through three continents: Asia, Europe and North America. In addition to Canada, 7 other countries possess territories extending beyond the 66 th Parallel: Norway, Sweden, Finland, Russia, the United States (Alaska), Denmark (Greenland) and Iceland.

QUESTION: 4

Which is the home of humankind

Solution:

Human beings live on earth. It provides them with all the necessities of life other than some such as sunlight. Human beings live only on earth. We call the place where we live as our "HOME." So since we human beings live on earth, we call it our home. Also, we do not go elsewhere in this universe. We do not go to any other planet such as Mars or elsewhere to live. As of now, we haven't even visited them.

QUESTION: 5

The highest mountain peak on the earth is

Solution:

Mount Everest is called the world's highest mountain because it has the "highest elevation above sea level." We could also say that it has the "highest altitude." The peak of Mount Everest is 8,850 meters (29,035 feet) above sea level. No other mountain on Earth has a higher altitude.

QUESTION: 6

Two continents which lie entirely on /southern /hemisphere

Solution:

While large parts of South America, Africa and Asia are located in the Southern Hemisphere, the only two continents whose entire territory is south of the Equator are Australia and Antarctica.

QUESTION: 7

Which of the following NOT among the different layers of the atmosphere

Solution:

A hydrosphere is the total amount of water on a planet. The hydrosphere includes water that is on the surface of the planet, underground, and in the air. A planet's hydrosphere can be liquid, vapor, or ice. On Earth, liquid water exists on the surface in the form of oceans, lakes and rivers.

QUESTION: 8

Which is the third largest continent of the world

Solution:

North America covers an area of about 24,709,000 square kilometers (9,540,000 square miles), about 16.5% of the earth's land area and about 4.8% of its total surface. North America is the third largest continent by area, following Asia and Africa, and the fourth by population after Asia, Africa, and Europe.

QUESTION: 9

Which is the smallest continents

Solution:

Australia is the largest island and the smallest continent in the world. It is two times larger than India.

QUESTION: 10

Which continent lie west of Asia

Solution:

Asia is the largest and most populous continent in the world, sharing borders with Europe and Africa to its West, Oceania to its South, and North America to its East.

QUESTION: 11

Which of the following is NOT the components of the Hydrosphere

Solution:

The hydrosphere - this consists of those parts of the earth system composed of water in its liquid, gaseous (vapour) and solid (ice) phases. The hydrosphere includes both saltwater and freshwater systems, and it also includes the moisture found in the soil (soil water) and within rocks (groundwater).

QUESTION: 12

Which continent is bounded by water bodies on three sides

Solution:

It is much smaller than Asia. The continent lies to the West of the Asia. It is bound by water bodies on three sides. It is surrounded on all sides by Oceans and Seas.

QUESTION: 13

Large part of Africa lies in the

Solution:

Africa is the second largest continent after Asia.
The Equator or 00 latitude runs almost through the middle of the continent. A large part of Africa lies in the Northern Hemisphere.

QUESTION: 14

On which planet is the life found

Solution:

Earth is well equipped as a planet and ideally placed in our solar system and galaxy to support life as we know it.

QUESTION: 15

Which mountain range separate Europe from Asia

Solution:

Ural Mountains, which form the boundary between Europe and Asia. Caucasus Mountains, which also separate Europe and Asia, and are the namesake of the Caucasian race. Carpathian Mountains, a major mountain range in Central and Southern Europe.

QUESTION: 16

The continent of North America is linked to South America by

Solution:

The Isthmus of Panama also historically known as the Isthmus of Darien is the narrow strip of land that lies between the Caribbean Sea and the Pacific Ocean, linking North and South America. It contains the country of Panama and the Panama Canal.

QUESTION: 17

North America continent lies

Solution:

North America can be considered as the northern sub continent of the larger continent called Americas. Most of the land area of the continent is under the control of Canada, United States, Greenland and Mexico. Rest of the countries occupy the Central American and the Caribbean region.

QUESTION: 18

Which one of the following continents lies on both sides of the equator

Solution:

The equator passes through S. America, Asia and Africa. The three of them technically lie on both sides of the equator. Although, Africa is almost divided into two meredional halves by the equator, ensuring that a large area of Africa would lie in the tropics.

QUESTION: 19

Water vapour in the atmosphere is confined only to the

Solution:

The troposphere is the lowest layer of Earth's atmosphere. Most of the mass (about 75-80%) of the atmosphere is in the troposphere. Most types of clouds are found in the troposphere, and almost all weather occurs within this layer. The troposphere is by far the wettest layer of the atmosphere; all of the layers above contain very little moisture.

QUESTION: 20

The interaction of which one of the following sphere do NOT make up the biosphere

Solution:

At a depth of almost 3000 km, you reach the core, which is made of iron and nickel and is even denser than the mantle. The lithosphere is made up the crust plus the very upper part of the mantle, whereas the asthenosphere is only upper mantle material.

Related tests