Cement, Mortar And Lime - 1


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Civil Engineering (CE) GATE 2020 | Cement, Mortar And Lime - 1


Description
This mock test of Cement, Mortar And Lime - 1 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Cement, Mortar And Lime - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Cement, Mortar And Lime - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Cement, Mortar And Lime - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Cement, Mortar And Lime - 1 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the manufacture of cement definite proportions of argillaceous and calcareous materials are burnt at a temperature of

Solution:

It is necessary while manufacturing cement to maintain a temperature around 1400° Celsius in the “Rotary Kiln” for proper production of cement. Hence, nearest option is 1450°C.

QUESTION: 2

The percentage of gypsum added to the clinker during manufacturing process is

Solution:

The approximate % of ingredients present in Ordinary Portland Cement is provided below

QUESTION: 3

The setting and hardening of cement after addition of water is due to

Solution:

Setting is due to hydration of C3A and hardening is due to hydration of C3S and C2S known as Bogue Compounds of Cement.
Gypsum is a retarder and delays the setting time.

QUESTION: 4

The tricalcium aluminate compound present in cement

Solution:

The compound C3A characteristically reacts fast with water and may lead to an immediate stiffening of paste, and this process is termed flash set. It provides weak resistance against sulphate attack and its contribution to the development of strength of cement is less significant than that of silicates. In addition, the C3A phase is responsible for highest heat of evolution.

QUESTION: 5

The contribution compounds of cement in decreasing order of rate of hydration are

Solution:

C3A having a faster rate of reaction accompanied by greater heat evolution develops early strength. On the other hand C2S hydrates and hardens slowly and provides much of the ultimate strength.

QUESTION: 6

When water is added to the cement

Solution:

 When Portland cement is blended with waterheat will be generated. This heat is named the heat of hydration, and it is the product of the exothermic chemical reaction between cement and water.

QUESTION: 7

Initial setting time is maximum for

Solution:

Initial setting time mainly depends on the Bogue component C3A (Tri Calcium Aluminate). This component is responsible for setting of cement, however, it also increases heat of hydration produced.
Thus, low-heat Portland pozzolana cement has low concentration of C3A leading to high initial setting time.

QUESTION: 8

In medium-strength concrete the water-cement ratio should not be less than

Solution:

Rich: 1 part cement, 2 parts sand, 3 parts coarse aggregate. A rich mix is used for concrete roads and waterproof structures.

Standard: 1 part cement, 2 parts sand, 4 parts coarse aggregate. A standard mix is used for reinforced work floors, roofs, columns, arches, sewers, tanks etc.

Medium: 1 part cement, 2 1/2 parts sand, 5 parts coarse aggregate. A medium mix is used for foundations, walls, abutments, piers, etc. For a medium strength concrete the water-cement ration should not be less than 0.4. 

Lean: 1 part cement, 3 parts sand, 6 parts coarse aggregate. A lean mix is used for all mass concrete work, large foundations, backing for stone masonry, etc.

QUESTION: 9

An excess of free lime in portland cement

Solution:

Unsoundness is cement is due to excess of lime, excess of magnesia or excessive proportion of sulphates Le chatelier test detects unsoundness due to free lime only. Autoclave test is used to detect unsoundness due to magnesia and lime.

QUESTION: 10

In the air permeability test, the specific surface (in mm2/g) is of the order of

Solution:

Air permeability method is used to find the fineness of cement. The cement is generally of order of 225000 to 350000 mm2/g.

Similar Content

Related tests