Engineering Equipments - 2


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Civil Engineering (CE) GATE 2020 | Engineering Equipments - 2


Description
This mock test of Engineering Equipments - 2 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Engineering Equipments - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Engineering Equipments - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Engineering Equipments - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Engineering Equipments - 2 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

For cleaning and grubbing of construction site of 15000 m2 area, a bulldozer is used which has effective width of 2 m of the blade and an average speed of 2.5 kmph. If hiring charges of bulldozer are Rs. 500/hr., then cost per m2 is 

Solution:

Area = 15000 m2
Bulldozer moves 2500 m in 1 hr.
∴ Area cleaned in 1 hr

QUESTION: 2

The working range of a crane is limited horizontally for maximum lift only by

Solution:
QUESTION: 3

Which one of the following statements is correct?

Solution:

Grade resistance is measured in percent slope. Uphill grades are normally referred to as adverse grade expressed as positive percentage while downhill grades are referred to as favourable grades expressed as negative percentage.
Grade resistance does not depends on the type of equipment or the condition or type of road.

QUESTION: 4

The number of trips of a dumper per hour is given by

Solution:

Productive capacity of a hauling unit

Where payload is the maximum recommended load for a hauling unit as prescribed by the manufacturer. Cycle time = Loading time + hauling time + dumping and turning time + return time + spotting and waiting time.

QUESTION: 5

Consider the following statements:
1. The ideal output of a power shovel is achieved at 90° angle of swing.
2. Output from a power shovel is independent of size of trucks.
3. The optimum depth of cut of a power shovel is the one at which the dipper comes out with full load.
4. The optimum depth of cut does not vary with the size of the dipper of a power shovel.

Which of the statements given above are correct?

Solution:

The output of a power shovel depends on,
(i) class of material
(ii) depth of cut
(iii) angle of swing
(iv) job conditions
(v) management conditions
(vi) size of hauling units like trucks
(vii) skill of operator
(viii) physical condition of the shovel
The optimum depth of cut is that depth at which the output is greatest and dipper comes up with full load without excessive downward pressure and tension. This depth varies with the type of soil and size of the dipper.
Ideal production of a shovel is based on operating at 90° angle of swing.

QUESTION: 6

Consider the following statements:
When acquiring a crane for a project work, the important aspects of the specifications will include information on
1. length of hoist line
2. length of boom line
3. tipping condition
4. bucket size
5. angle of swing in absolute terms
6. haul distance

Which of the statements given above are correct?

Solution:
QUESTION: 7

Which of the following are taken into consideration in determining ultimate operating factor of a typical earthmoving equipment?

Solution:

Operating factor = Engine factor x Time factor Engine factor accounts for operating at rated H.P. during maximum output and below rate H.P. for balance of cycle time.
Time factor accounts for shut down time proportion.

QUESTION: 8

A scraper of self weight 27 tonnes works on sandy clay soil weighing 1800 kg/m3 of bank measure. Haul road rolling resistance is 3.5% and grade is 2% adverse for loaded unit. The earth carried per trip is 14m3 (b.m.). What rim pull, in newton (approximately) is required when travelling loaded and empty, respectively?

Solution:

When loaded the grade resistance will be 5.5% and when empty the grade resistance will be 1.5%.
Total resistance = roiling resistance + grade resistance.
When travelling loaded the weight

When travelling empty the weight = 27t
Thus rimpull

QUESTION: 9

Two centrifugal pumps work in parallel at a common delivery head of 18m. The first pump delivers 90 /ps at an efficiency of 60% and the second pump delivers 60 /ps at an efficiency of 50%. What is the overall efficiency of the system?

Solution:


Total discharge delivered = 90 + 60 = 150 LPS at delivery head of 18m.
The pumps work in parallel,

QUESTION: 10

Match List-I (Earth Excavating Equipment) with List-II (Uses) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-l
A. Power shovel
B. Hoe
C. Clamshell
D. Bulldozer

List-II
1. Excavation of earth in confined area or pit
2. Rehauling of loose or excavated material from one place to another place
3. Clearing and scrubbing of worksite
4. Excavation of trenches 

Solution:

Power Shovel is used in excavation of earth in confined area or pit.
Hoe is used in excavation of trenches because trenches need precise control of dimensions and Hoe is suitable for this purpose.
Clamshell is used in rehauling of loose or excavated material.
Bulldozer is used in clearing and scrubbing of worksite.

Related tests