Fundamental Concepts, Accuracy And Errors - 1


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Civil Engineering (CE) GATE 2020 | Fundamental Concepts, Accuracy And Errors - 1


Description
This mock test of Fundamental Concepts, Accuracy And Errors - 1 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Fundamental Concepts, Accuracy And Errors - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Fundamental Concepts, Accuracy And Errors - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Fundamental Concepts, Accuracy And Errors - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Fundamental Concepts, Accuracy And Errors - 1 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Surveys which are carried out to depict mountains, rivers, water bodies, wooded areas and other cultural details, are known as

Solution:

Cadastral Survey: to establish a boundary of properties for legal use.
City Survey: survey of city
Topographical Survey: Surveys which are carried out to depict mountains, rivers, water bodies, wooded areas and other cultural details 
Guide Map Survey: For showing relief by contours and spot heights.

QUESTION: 2

The sides of a rectangle are (120 ±0.05)m and (180 ± 0.06) m. The probable error in the area will be

Solution:

QUESTION: 3

Which of the following scales is largest one?

Solution:

Largest scale will be the one having largest RF
RF = 1/5000 = 10-2 m/ 50m
1/42000
1/ 300000
1/ 500000 = 10-2 m/ 5000m
RF is largest in 1st case since denominator is least

QUESTION: 4

If a quantity A has a weight of 3, then the weight of A/3 will be

Solution:

Weight of quantity ,A = 3,

Then weight of quantity 

A/3 = 3/3 = 1

QUESTION: 5

The principle of ‘working from whole to part’ is used in surveying because

Solution:

Working from whole to part prevent the accumulation of cumulative errors due to multiple check points and controlled points already set up from which a part can be plotted accurately without depending on the previous plotted point. 

QUESTION: 6

Which one of the following surveys is employed for collecting sufficient data in connection with sewage disposal and water supply works?

Solution:

Cadastral Survey: to establish a boundary of properties for legal use
Topographical Survey: Surveys which are carried out to depict mountains, rivers, water bodies, wooded areas and other cultural details 
Geodetic Survey: Considering earth’s curvature. Usually used when area to be surveyed is greater than 260 sq.km
Cross-Sectioning and Profile Levelling- Collecting sufficient data in connection with sewage disposal and water supply works
City Survey: survey of city
Guide Map Survey: For showing relief by contours and spot heights. 

QUESTION: 7

Theory of errors and adjustments deals with minimizing the effects of

Solution:

Systematic or cumulative errors which occurs from well understood causes can be reduced by adopting suitable methods. It follows some definite mathematical or physical iaw and a correction can be-determined and applied.
Accidental errors are those which remain after mistakes and systematic errors have been eliminated and are caused by a combination of reasons beyond the ability of the observer to control. Personal errors arise from the limitations of the human senses such as sight, touch and hearing. Both accidental and personal error represent the limit of precision in the determination of a value. They obey the law of probability and therefore theory of errors and adjustments applies to them.

QUESTION: 8

A plot of land 60 m x 20 m is measured by a steel tape. If the standard error of length and width measurements is taken as ±1 cm, then the standard error of the area of the plot would be

Solution:

Standard error of area is given by,

QUESTION: 9

Which one of the following closely represent the shape of the earth?

Solution:

The actual shape of the earth is an oblate spheroid, it is an ellipsoid of revolution, flattened at the poles and bulging at the equator. The-length of the polar axis is about 12, 113.168 km and that of equatorial axis is about 12, 756.602 km. Thus polar axis is shorter than the equatorial axis by about 43.434 km.

QUESTION: 10

The representative fraction 1/2500 means that the scale 1 cm is equal to

Solution:

 Representative Fraction = 1/2500
Scale 1 cm equal to x metre  1cm/(x metre)=1/100x=1/2500

Therefore, x= 25 m
 

Similar Content

Related tests