Pavement Design


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Civil Engineering (CE) GATE 2020 | Pavement Design


Description
This mock test of Pavement Design for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Pavement Design (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Pavement Design quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Pavement Design exercise for a better result in the exam. You can find other Pavement Design extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Critical load position in a rigid pavement design is taken as

Solution:

For different combinations such as day/night, summer/winter, vehicle load, different combinations need to be considered on either of interior, edge or corner loading.

QUESTION: 2

The maximum spacing of contraction joints in rigid pavements is

Solution:

Contraction joints are spaced closer than expansion joints. As per IRC specifications, the maximum spacing of contraction joints in unreinforced CC slabs is 4.5 m and in reinforced slabs of thickness 20 cm is 14 m.

QUESTION: 3

The maximum thickness of expansion joint in rigid pavements is

Solution:

Expansion joints are provided to allow for expansion of the slabs due to rise in slab temperature. The approximate gap width for this type of joints is from 20 to 25 mm.

QUESTION: 4

The most suitable equipment for compacting clayey soils is a

Solution:

Clayey Soil Sheepsfoot Roller Vibrator Sands
Smooth Wheeled Roller Finishing of gravel and sand Pneumatic Tyred Rollers Coarse grained soils with some fines.

QUESTION: 5

The position of base course in a flexible pavement is

Solution:

QUESTION: 6

The modulus of sub-grade reaction is evaluated from

Solution:

Modulus of subgrade reaction (k) is calculated from plate bearing test at 0.125 cm settlement
K = Pressure (kg/cm2) / 0.125 cm

QUESTION: 7

The load transfer to lower layers in flexible pavements is by

Solution:

Flexible pavements are those, which on the whole have low or negligible flexural strength and are flexible in their structural action under the loads. The flexible pavement layers reflects the deformation of the lower layers on-to the surface of the layer. The flexible pavement layers transmit the vertical or compressive stresses to the lower layers by grain to grain transfer through the points of contact in granular structure.

QUESTION: 8

A contraction joint is provided in concrete pavement to

Solution:

Contraction Joint is provided to prevent contraction, Usually, steel bars and sealant material is used to form a contraction joint.

QUESTION: 9

In using the data from a plate bearing test for determining the modulus of sub-grade reaction, the value of settlement to be used to

Solution:

Modulus of subgrade reaction (k) is calculated from plate bearing test at 0.125 cm settlement
K = Pressure (kg/cm2) / 0.125 cm

QUESTION: 10

The total thickness of pavement by CBR method depends on the CBR value of

Solution:

Similar Content

Related tests