Principle Of Effective Stress, Capillarity & Permeability - 1


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Civil Engineering (CE) GATE 2020 | Principle Of Effective Stress, Capillarity & Permeability - 1


Description
This mock test of Principle Of Effective Stress, Capillarity & Permeability - 1 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Principle Of Effective Stress, Capillarity & Permeability - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Principle Of Effective Stress, Capillarity & Permeability - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Principle Of Effective Stress, Capillarity & Permeability - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Principle Of Effective Stress, Capillarity & Permeability - 1 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In a falling head permeability test on a soil, the time taken for the head to fall from hto h1 is t. The test is repeated with same initial head h0, the final head h' is noted in time t/2. Which one of the following equations gives the relation between h', hand h1?

Solution:

In falling head permeability test,

QUESTION: 2

Approximate ratios of the permeabilities of two clean soils having D10 = 0,6 mm and D10 = 0,3 mm respectively is

Solution:

Ratio of permeabilities of the two soils is given by,

QUESTION: 3

Which one of the following expressions represents the shear strength of soil at point X? Angle of shear resistance of soil is φ and symbols Yw' Ysat' Ysub' Ydry stand for unit weights of water, saturated soil, submerged soil and dry soil respectively.

Solution:

As the free water surface on both sides is same so there is no flow occurring through soil. Thus effective stress at X,

QUESTION: 4

A stratified soil deposit has three layers of thicknesses: z1 = 4, z2 - 1, z3 = 2 units and the corresponding permeabilities of k1 = 2, k2 = 1 and k3 = 4 units, respectively. The average permeability perpendicular to the bedding planes will be

Solution:

QUESTION: 5

In the case of stratified soil layers, the best equation that can be adopted for computing the pressure distribution is

Solution:

Westergaard’s equation is applicable for non-isotropic condition commonly encountered in sedimentary stratified deposits.

QUESTION: 6

The permeability of a soli sample varies (Where d = grain size)

Solution:


K=Cⅆ2 (γ_w/μ)×ⅇ3/(1+ⅇ)
k- permeability; d – dia. of soil particles; e- void ratio; 
μ – Viscocity of fluid

QUESTION: 7

In the situation shown in the given figure, the coefficient of permeability of the soil is 10-3cm/s. The discharge in one minute will be

Solution:

Discharge = Permeability x Area x Head/ Length= 10-3 x 100 x (1/2) = 1/20 cm3/s
Therefore, volume flown in 1 minute = 60 seconds
60/20 cm3  = 3 cm3 = 3ml

QUESTION: 8

Effective stress in a soil is the stress carried by the

Solution:

Effective stress is a function of the particle contact force.
Pore water pressure acts uniformly on all sides of the particle and does not cause the soil particles to press against each other.

QUESTION: 9

The coefficient of permeability increases when

Solution:


K=Cⅆ2 (γ_w/μ)×ⅇ3/(1+ⅇ)
k- permeability; d – dia. of soil particles; e- void ratio; 
μ – Viscocity of fluid
Viscocity decreases permeability increases

QUESTION: 10

Which of the following methods is best suited for the determination of permeability of coarse grained soils?

Solution:

Coarse Grained Soil- Constant Head Method
Fine Grained Soil- Falling Head Method

Related tests