Sources & Conduits For Water Supply


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Civil Engineering (CE) GATE 2020 | Sources & Conduits For Water Supply


Description
This mock test of Sources & Conduits For Water Supply for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Sources & Conduits For Water Supply (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Sources & Conduits For Water Supply quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Sources & Conduits For Water Supply exercise for a better result in the exam. You can find other Sources & Conduits For Water Supply extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The formula, which is most appropriate for the design of pressure pipes is

Solution:

Darcy-Weisbach formula is used to compute head loss in certain section of a pipe length.

QUESTION: 2

The internal pressure, to which a water supply pipe is subjected to, is

Solution:

The internal pressure within a pipe is caused by the water head to which the pipe can be subjected and the additional transient pressures. The maximum internal pressure under worst circumstances is sum of full static pressure and the water hammer pressure.

QUESTION: 3

Match the columns most appropriately

Solution:
QUESTION: 4

The valve, which allows the flow only in one direction, is a

Solution:

Check values or Reflux valves: Check valves are sometimes called non-return valves because they prevent water to flow back in the opposite direction. They may be installed on the delivery side of the pumping set, so as to prevent the back flow of stored or pumped water, when the pump is stopped.

QUESTION: 5

The valve, which is provided in the water distributing pipes at street corners and pipe junctions to control the flow in the distribution system, is

Solution:

Sluice valves are used to regulate the flow of water through the pipes. They are usually placed at the summits.

QUESTION: 6

Scour valves are provided

Solution:

In order to remove the entire water from within a pipe (after closing the supply), small gated offtakes are provided at low points. These valves are known as blow off valves or drain valves or scour valves. These valves, are necessary at low level points for completely emptying the pipe for inspection, repairs, etc.

QUESTION: 7

Cast iron pipes having plain ends, are joined by a joint, called

Solution:

This type of a joint is used when it is required to join the plain ends of cast iron pipes. The joints are strong and rigid. They can withstand vibrations and are, therefore, useful for pipes to be carried over bridges or below bridges in hangers.

QUESTION: 8

Consider the following statements:
The basic difference between water pipes and sewer pipes is
1. in the material used for the pipes
2. in the pressure of the liquid flow
3. in the suspended solids they carry

Which of these statements is/are correct?

Solution:

Cast iron pipes can be used for both-water pipes and sewer pipes. However the basic difference is pressure flow in water pipe and suspended solids carried in sewage.

QUESTION: 9

By using economical diameter of water mains, the benefit obtained is in terms of

Solution:

If diameter > Economical dia
• Less cost of Pumping
• High cost of pipe material 
If diameter < economical dia
• Less cost of pipe material 
• High cost of pumping

QUESTION: 10

High pH value of water in the pipe does not produce

Solution:

Higher pH means presence of alkali in water which sets at the surface of pipe leading to incrustation, sediment deposits and tuberculation.
However, discharge depends on the volume of water/ sewage carried by pipe in a given time and is independent of pH.

Related tests