Structural Fasteners - 1


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Civil Engineering (CE) GATE 2020 | Structural Fasteners - 1


Description
This mock test of Structural Fasteners - 1 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Structural Fasteners - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Structural Fasteners - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Structural Fasteners - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Structural Fasteners - 1 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If the thickness of thinnest outside plate is 10 mm, then the maximum pitch of rivets in tension will be taken as

Solution:

Maximum pitch of rivets in tension = 16t or 200 mm whichever is less,
∴ Pitch = 16 x 10 = 160 mm

QUESTION: 2

When the axis of load lies in the plane of rivet group, then the most heavily loaded rivet will be the one which.

where, Fa is the load shared by each rivet due to axial load and Fm is the shearing load due to moment in any rivet

Solution:

QUESTION: 3

The difference between gross diameter and nominal diameter for the rivets up to 25 mm diameter is

Solution:

Gross diameter
= Nominal diameter + 1.5 mm, φ≤ 25 mm
Gross diameter
= Nominal diameter + 2 mm, φ > 25 mm φ =  Nominal diameter

QUESTION: 4

If the thickness of plate to be connected by a rivet is 16 mm, then suitable size of rivet as per Unwin’s formula will be

Solution:

According to Unwin’s formula nominal diameter of rivet is given by,

QUESTION: 5

According to IS Specifications, the maximum pitch of rivets in compression is

(where t is thickness of thinnest outside plate or angle)

Solution:

Maximum pitch of rivets in compression = 12t or 200 mm whichever is less

QUESTION: 6

Which one of the following is the mode of failure in a fillet weld material?

Solution:
QUESTION: 7

Load on connection is not eccentric for

Solution:

In the case of double cover butt joint, eccentricity of force does not exist and bending is eliminated whereas it exists in the case of lap joint.

QUESTION: 8

Match List-I (Failure mode) with List-II (Reason) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Shear failure of plates
B. Bearing failure of plates
C. Tearing failure of plates
D. Splitting failure of plates
List-II
1. Insufficient edge distance
2. Strength of plate is less than that of the rivets

Solution:

The tension and tearing of plates can be avoided by providing enough edge distance and minimum pitch distance

QUESTION: 9

The centre to centre maximum distance between bolts in tension member of thickness 10 mm is

Solution:

The distance between centres of two adjacent rivets, in a line lying in the direction of stress, shaff not exceed 16t or 200 mm, whichever is less in tension members and 12t or 200 mm, whichever is less in compression member
∴ c/c distance = Lesser of (16 x 10, 200) 
= 160mm.

QUESTION: 10

The type of stress induced in the foundation bolts fixing a column to its footing is

Solution:

The axial force from column needs to be transferred from column to footing and thus, mainly type of stress induced in the foundation bolts is pure tension.

Related tests