Electronics And Communication - ECE 2012 GATE Paper (Practice Test)


65 Questions MCQ Test Mock Tests Electronics & Communication Engineering GATE 2020 | Electronics And Communication - ECE 2012 GATE Paper (Practice Test)


Description
This mock test of Electronics And Communication - ECE 2012 GATE Paper (Practice Test) for GATE helps you for every GATE entrance exam. This contains 65 Multiple Choice Questions for GATE Electronics And Communication - ECE 2012 GATE Paper (Practice Test) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Electronics And Communication - ECE 2012 GATE Paper (Practice Test) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GATE students definitely take this Electronics And Communication - ECE 2012 GATE Paper (Practice Test) exercise for a better result in the exam. You can find other Electronics And Communication - ECE 2012 GATE Paper (Practice Test) extra questions, long questions & short questions for GATE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Q. 1 - Q.  5 carry one mark each.

Q.

If (1.001)1259 = 3.52 and (1.001)2062 = 7.85, then (1.001)3321

Solution:

Option (D) is correct option.
Let 1.001 = x
So in given data :
x1259 = 3.52
x2062 = 7.85
Again x3321 = x1259+2062
= x1259x2062
= 3.52 x 7.85
= 27.64

QUESTION: 2

Choose the most appropriate alternate from the options given below to complete
the following sentence :
If the tired soldier wanted to lie down, he..................the mattress out on the
balcony.

Solution:
QUESTION: 3

Choose the most appropriate word from the options given below to complete the
following sentence :
Give the seriousness of the situation that he had to face, his........was impressive.

Solution:
QUESTION: 4

Which one of the following options is the closest in meaning to the word given
below ?
Latitude

Solution:
QUESTION: 5

One of the parts (A, B, C, D) in the sentence given below contains an ERROR.
Which one of the following is INCORRECT ?
I requested that he should be given the driving test today instead of tomorrow.

Solution:
QUESTION: 6

Q. 6 - Q. 10 carry two marks each

Q.

One of the legacies of the Roman legions was discipline. In the legious, military law prevailed and discipline was brutal. Discipline on the battlefield kept units obedient, intact and fighting, even when the odds and conditions were against them.


Which one of the following statements best sums up the meaning of the above
passage ?

Solution:
QUESTION: 7

Raju has 14 currency notes in his pocket consisting of only Rs. 20 notes and Rs. 10 notes. The total money values of the notes is Rs. 230. The number of Rs. 10 notes that Raju has is

Solution:

Let no. of notes of Rs.20 be x and no. of notes of Rs. 10 be y .
Then from the given data.
x + y = 14
20x + 10y = 230
Solving the above two equations we get
x = 9, y = 5
So, the no. of notes of Rs. 10 is 5.

QUESTION: 8

There are eight bags of rice looking alike, seven of which have equal weight and one is slightly heavier. The weighing balance is of unlimited capacity. Using this balance, the minimum number of weighings required to identify the heavier bag is

Solution:

We will categorize the 8 bags in three groups as :
(i) A1A2A3 (ii) B1B2B3 (iii) C1C<2
Weighting will be done as bellow :
1st weighting → A1A2A3 will be on one side of balance and B1B2B3 on the other. It
may have three results as described in the following cases.
Case 1 : A1A2A3 = B1B2B3

This results out that either C1 or C2 will heavier for which we will have to perform
weighting again.
2nd weighting " C1 is kept on the one side and C2 on the other.
if C1 > C2 then C1 is heavier.
C1 < C2 then C2 is heavier.

Case 2 : A1A2A3> B1B2B3it means one of the A1A2A3 will be heavier So we will perform next weighting as:
2nd weighting → A1 is kept on one side of the balance and A2 on the other.
if A1 = A2 it means A3 will be heavier
A1 > A2 then A1 will be heavier
A1 < A2 then A2 will be heavier

Case 3 : A1A2A3 < B1B2B3
This time one of the B1B2B3 will be heavier, So again as the above case weighting
will be done.
2nd weighting " B1 is kept one side and B2 on the other
if B, = B2 B3 will be heavier
B1 > B2        B1 will be heavier
B1 < B2        B2 will be heavier
So, as described above, in all the three cases weighting is done only two times to
give out the result so minimum no. of weighting required = 2.

QUESTION: 9

The data given in the following table summarizes the monthly budget of an average
household.

The approximate percentages of the monthly budget NOT spent on savings is

Solution:

Total budget = 4000 + 1200 + 2000 + 1500 + 1800
= 10,500
The amount spent on saving = 1500
So, the amount not spent on saving
= 10,500 − 1500 = 9000
So, percentage of the amount
= (9000/10500) x100%
= 86%

QUESTION: 10

A and B are friends. They decide to meet between 1 PM and 2 PM on a given day.
There is a conditions that whoever arrives first will not wait for the other for more
than 15 minutes. The probability that they will meet on that days is

Solution:

The graphical representation of their arriving time so that they met is given as
below in the figure by shaded region.

 

So, the area of shaded region is given by

So, the required probability = 1575/3600 =7/16

 

QUESTION: 11

Q. 11 - Q. 35 carry one mark each

Q.

The current ib through the base of a silicon npn transistor is 1 + 0.1 cos (10000 π t)mA
At 300 K, the rπ in the small signal model of the transistor is

Solution:

Option (C) is correct.
Given ib = 1 + 0.1 cos (1000πt)mA
So, IB = DC component of ib
= 1mA
In small signal model of the transistor

                              VT → Thermal voltage

                                   VT= 25mV, IB, = 1mA

QUESTION: 12

The power spectral density of a real process X(t) for positive frequencies is shown
below. The values of E[X2(t)] and |E[X(t)]| , respectively, are

Solution:

The mean square value of a stationary process equals the total area under the
graph of power spectral density, that is

= 1/π[area under the triangle]+integration of delta function ]

E[X(t)] is the absolute value of mean of signal X(t) which is also equal to value
of X(ω) at (ω = 0).
From given PSD

QUESTION: 13

In a baseband communications link, frequencies upto 3500 Hz are used for signaling.
Using a raised cosine pulse with 75% excess bandwidth and for no inter-symbol
interference, the maximum possible signaling rate in symbols per second is

Solution:

For raised cosine spectrum transmission bandwidth is given as

BT = W(1 + α)              α → Roll of factor
BT = Rb/2 (1+α )        Rb → Maximum signaling rate

QUESTION: 14

A plane wave propagating in air with  is incident on a perfectly conducting slab positioned at x 0. The E field of the reflected wave is

Solution:

Electric field of the propagating wave in free space is given as

So, it is clear that wave is propagating in the direction (− 3ax + 4ay).
Since, the wave is incident on a perfectly conducting slab at x = 0. So, the reflection
coefficient will be equal to −1.

i.e

Again, the reflected wave will be as shown in figure.

i.e. the reflected wave will be in direction 3ax + 4ay . Thus, the electric field of the
reflected wave will be.

QUESTION: 15

The electric field of a uniform plane electromagnetic wave in free space, along the positive x direction is given by E = 10(ay+jaz)e-j25x. The frequency and polarization of the wave, respectively, are

Solution:

The field in circular polarization is found to be

propagating in +ve x -direction.
where, plus sign is used for left circular polarization and minus sign for right
circular polarization. So, the given problem has left circular polarization.

QUESTION: 16

Consider the given circuit

In this circuit, the race around

Solution:

The given circuit is

Condition for the race-around
It occurs when the output of the circuit (Y1,Y2) oscillates between ‘0’ and ‘1’
checking it from the options.
1. Option (A): When CLK = 0

it won’t oscillate for CLK = 0.
So, here race around doesn’t occur for the condition CLK = 0.
2. Option (C): When CLK = 1, A = B = 1
A1 = B1 = 0 and so Y1 = Y2 = 1
And it will remain same for the clock period. So race around doesn’t occur for the
condition.
3. Option (D): When CLK = 1, A = B = 0
So, A1 = B1 = 1
And again as described for Option (B) race around doesn’t occur for the condition.
So, Option (A) will be correct.

QUESTION: 17

The output Y of a 2-bit comparator is logic 1 whenever the 2-bit input A is greater than the 2-bit input B. The number of combinations for which the output is logic 1, is

Solution:

QUESTION: 18

The i -v characteristics of the diode in the circuit given below are

The current in the circuit is

Solution:

Let v > 0.7 V and diode is forward biased. By applying Kirchoff’s voltage law

QUESTION: 19

In the following figure, C1 and C2 are ideal capacitors. C1 has been charged to 12 V
before the ideal switch S is closed at t = 0. The current i (t) for all t is

Solution:

The s-domain equivalent circuit is shown as below.

                                              vC (0) = 12 V

Taking inverse Laplace transform for the current in time domain,
i (t) = 12Ceq δ(t)                             (Impulse)

                                             

QUESTION: 20

The average power delivered to an impedance (4 − j3)Ω by a current 5 cos (100 π t + 100)A is

Solution:

In phasor form

Alternate method:

QUESTION: 21

The unilateral Laplace transform of f (t) is  The unilateral Laplace transform of tf (t) is

Solution:

Using s -domain differentiation property of Laplace transform.

QUESTION: 22

With initial condition x(1) = 0.5, the solution of the differential equation

Solution:

QUESTION: 23

The diodes and capacitors in the circuit shown are ideal. The voltage v(t) across the diode D1 is

Solution:

Option (A) is correct.
The circuit composed of a clamper and a peak rectifier as shown.

Clamper clamps the voltage to zero voltage, as shown

The peak rectifier adds +1 V to peak voltage, so overall peak voltage lowers down
by −1 volt.
So, vo = cosωt − 1

QUESTION: 24

In the circuit shown

Solution:

Parallel connection of MOS ⇒ OR operation
Series connection of MOS ⇒ AND operation
The pull-up network acts as an inverter. From pull down network we write

QUESTION: 25

A source alphabet consists of N symbols with the probability of the first two symbols being the same. A source encoder increases the probability of the first symbol by a small amount ε and decreases that of the second by ε. After encoding, the entropy of the source

Solution:

Entropy function of a discrete memory less system is given as

where Pk is probability of symbol Sk .
For first two symbols probability is same, so

QUESTION: 26

A coaxial-cable with an inner diameter of 1mm and outer diameter of 2.4 mm is
filled with a dielectric of relative permittivity 10.89. Given μ0 = 4πx 10-7 H/m,

the characteristic impedance of the cable is

Solution:

Option (B) is correct.
Characteristic impedance.

QUESTION: 27

The radiation pattern of an antenna in spherical co-ordinates is given by

F(θ) = cos4θ ; 0 θ π/2

The directivity of the antenna is

Solution:

Option (B) is correct.
Characteristic impedance.

QUESTION: 28

If then the region of convergence (ROC) of its z
-transform in the z -plane will be

Solution:

.

QUESTION: 29

In the sum of products function  the prime implicants are

Solution:

Prime implicants are the terms that we get by solving K-map

QUESTION: 30

A system with transfer function

is excited by sin(ωt). The steady-state output of the system is zero at

Solution:

QUESTION: 31

The impedance looking into nodes 1 and 2 in the given circuit is

Solution:

We put a test source between terminal 1, 2 to obtain equivalent impedance

QUESTION: 32

In the circuit shown below, the current through the inductor is

Solution:

QUESTION: 33

Given 

If C is a counter clockwise path in the z -plane such that |z + 1| = 1, the value of

Solution:

QUESTION: 34

Two independent random variables X and Y are uniformly distributed in the
interval [−1,1]. The probability that max[X,Y] is less than 1/2 is

Solution:

Probability density function of uniformly distributed variables X and Y is shown
as

QUESTION: 35

If  then the value of xx is

Solution:

QUESTION: 36

Q. 36 to Q. 65 carry two marks each.

Q.

The source of a silicon (ni = 1010 per cm3 )  n-channel MOS transistor has an area of 1 sq μm and a depth of 1 μm. If the dopant density in the source is 1019/cm3, the number of holes in the source region with the above volume is approximately

Solution:

QUESTION: 37

A BPSK scheme operating over an AWGN channel with noise power spectral density
of N0/2, uses equiprobable signals 

over the symbol interval (0,T). If the local oscillator in a coherent receiver is ahead in phase by 45c with respect to the received signal, the probability of error in the resulting system is

Solution:

In a coherent binary PSK system, the pair of signals s1(t) and s2(t) used to represent
binary system 1 and 0 respectively.

Now here the two message points are s11 and s21.
The error at the receiver will be considered.
When : (i) s11 is transmitted and s21 received
(ii) s21 is transmitted and s11 received

So, probability for the 1st case will be as :

QUESTION: 38

A transmission line with a characteristic impedance of 100 Ω is used to match a
50 Ω section to a 200 Ω section. If the matching is to be done both at 429MHz and
1GHz, the length of the transmission line can be approximately

Solution:

Option (C) is correct.

QUESTION: 39

The input x(t) and output y(t) of a system are related as . The system is

Solution:

Time invariance :

QUESTION: 40

The feedback system shown below oscillates at 2 rad/s when

Solution:

 

QUESTION: 41

The Fourier transform of a signal h(t) is H(jω) = (2 cosω) (sin2ω)/ω. The value of
h(0) is

Solution:

 

We know that inverse Fourier transform of sin c function is a rectangular function.

QUESTION: 42

The state variable description of an LTI system is given by

where y is the output and u is the input. The system is controllable for

Solution:

For controllability it is necessary that following matrix has a tank of n = 3.

a3 may be zero or not.

QUESTION: 43

Assuming both the voltage sources are in phase, the value of R for which maximum
power is transferred from circuit A to circuit B is

Solution:

QUESTION: 44

Consider the differential equation

The numerical value of  is

Solution:

QUESTION: 45

The direction of vector A is radially outward from the origin, with  where r2 = x2+ y2+ z2 and k is a constant. The value of n for which  is

Solution:

Option (A) is correct.
Divergence of A in spherical coordinates is given as

QUESTION: 46

A fair coin is tossed till a head appears for the first time. The probability that the
number of required tosses is odd, is

Solution:

Probability of appearing a head is 1/2. If the number of required tosses is odd, we
have following sequence of events.

QUESTION: 47

In the CMOS circuit shown, electron and hole mobilities are equal, and M1 and M2
are equally sized. The device M1 is in the linear region if

Solution:

Given the circuit as below :

Since all the parameters of PMOS and NMOS are equal.

Given that M1 is in linear region. So, we assume that M2 is either in cutoff or
saturation.

 

 

QUESTION: 48

The signal m(t) as shown is applied to both a phase modulator (with kp as the
phase constant) and a frequency modulator (with kf as the frequency constant)
having the same carrier frequency

The ratio kp/kf (in rad/Hz) for the same maximum phase deviation is

Solution:

QUESTION: 49

The magnetic field among the propagation direction inside a rectangular waveguide
with the cross-section shown in the figure is

Hz= 3 cos (2.094 x 10 x)cos (2.618 x102y)cos (6.283 x1010t -βz) 

The phase velocity vp of the wave inside the waveguide satisfies

Solution:

QUESTION: 50

The circuit shown is a

Solution:

QUESTION: 51

Let y[n] denote the convolution of h[n] and g[n], where h[n] = (1/2)nu[n] and g[n]
is a causal sequence. If y[0] = 1 and y[1] = 1/2, then g[1] equals

Solution:

 

QUESTION: 52

The state transition diagram for the logic circuit shown is

Solution:

Let Qn+1 is next state and Qn is the present state. From the given below figure.

QUESTION: 53

The voltage gain Av of the circuit shown below is

Solution:

DC Analysis :

QUESTION: 54

Solution:

In the given circuit
VA− VB = 6 V
So current in the branch will be
IAB = 6/2 = 3 A

We can see, that the circuit is a one port circuit looking from terminal BD as
shown below

For a one port network current entering one terminal, equals the current leaving
the second terminal. Thus the outgoing current from A to B will be equal to the
incoming current from D to C as shown

QUESTION: 55

The maximum value of f (x) = x3− 9x2+ 24x + 5 in the interval [1,6] is

Solution:

QUESTION: 56

Given that

Solution:

QUESTION: 57

With 10 V dc connected at port A in the linear nonreciprocal two-port network
shown below, the following were observed :

(i) 1Ω connected at port B draws a current of 3A
(ii) 2.5 Ω connected at port B draws a current of 2A

Q.

With 10 V dc connected at port A, the current drawn by 7 Ω connected at port B
is

Solution:
QUESTION: 58

With 10 V dc connected at port A in the linear nonreciprocal two-port network
shown below, the following were observed :

Q.

For the same network, with 6 V dc connected at port A, 1Ω connected at port B
draws 7/3 A. If 8 V dc is connected to port A, the open circuit voltage at port B is

Solution:
QUESTION: 59

In the three dimensional view of a silicon n-channel MOS transistor shown below, δ = 20 nm. The transistor is of width 1 μm. The depletion width formed at every p-n junction is 10 nm. The relative permittivity of Si and SiO2, respectively, are 11.7 and 3.9, and ε0 = 8.9 x 10-12 F/m

Q.

The gate source overlap capacitance is approximately

 

Solution:

QUESTION: 60

In the three dimensional view of a silicon n-channel MOS transistor shown below, δ = 20 nm. The transistor is of width 1 μm. The depletion width formed at every p-n junction is 10 nm. The relative permittivity of Si and SiO2, respectively, are 11.7 and 3.9, and ε0 = 8.9 x 10-12 F/m

Q.

The source-body junction capacitance is approximately

Solution:

Source body junction capacitance.

QUESTION: 61

Statement for Linked Answer Question 61 and 62

 An infinitely long uniform solid wire of radius a carries a uniform dc current of
density J

Q.

The magnetic field at a distance r from the center of the wire is proportional to

Solution:

QUESTION: 62

An infinitely long uniform solid wire of radius a carries a uniform dc current of
density J

Q.

A hole of radius b(b < a) is now drilled along the length of the wire at a distance
d from the center of the wire as shown below.

 

The magnetic field inside the hole is

Solution:

Assuming the cross section of the wire on x -y plane as shown in figure.

Since, the hole is drilled along the length of wire. So, it can be assumed that the
drilled portion carriers current density of −J .
Now, for the wire without hole, magnetic field intensity at point P will be given as

QUESTION: 63

A binary symmetric channel (BSC) has a transition probability of 1/8. If the
binary symbol X is such that P(X = 0) = 9/10, then the probability of error for
an optimum receiver will be

Correct answer will be   uploaded soon  

Solution:
QUESTION: 64

Statement for Linked Answer Question 64 and 65

The transfer function of a compensator is given as

Q.

Gc (s) is a lead compensator if

Solution:

Note: For phase lead compensator zero is nearer to the origin as compared to pole,
so option (C) can not be true.

QUESTION: 65

The transfer function of a compensator is given as

Q.

The phase of the above lead compensator is maximum at

Solution: