Information Theory And Coding


10 Questions MCQ Test Mock Tests Electronics & Communication Engineering GATE 2020 | Information Theory And Coding


Description
This mock test of Information Theory And Coding for Electronics and Communication Engineering (ECE) helps you for every Electronics and Communication Engineering (ECE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electronics and Communication Engineering (ECE) Information Theory And Coding (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Information Theory And Coding quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electronics and Communication Engineering (ECE) students definitely take this Information Theory And Coding exercise for a better result in the exam. You can find other Information Theory And Coding extra questions, long questions & short questions for Electronics and Communication Engineering (ECE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The probabilities of the five possible outcomes of an experiment are given as:

If there are 16 outcomes per second then the rate of information would be equal to

Solution:

The entropy of the system is

or

Now, rate of outcome r= 16 outcomes/sec (Given)

∴ The rate of information R is

QUESTION: 2

Consider the binary Hamming code of block length 31 and rate equal to (26/31). Its minimum distance is

Solution:

Minimum distance in hamming code = 3.

QUESTION: 3

Assertion (A): The Shannon-Hartley law shows that we can exchange increased bandwidth for decreased signal power for a system with given capacity C.
Reason (R): The bandwidth and the signal power place a restriction upon the rate of information that can be transmitted by a channel.

Solution:

According to Shannon-Hartley faw, the channel capacity is expressed as

Thus, if signal power is more, bandwidth will be less and vice-versa. Thus, assertion is a true statement. Reason is also a true statement because the rate of information that can be transmitted depends on bandwidth and signal to noise power. Thus, both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

QUESTION: 4

A 1200 band data stream is to be sent over a non-redundant frequency hopping system, The maximum bandwidth for the spread spectrum signal is 10 MHz. if no overlap occurs, the number of channels are equal to

Solution:

QUESTION: 5

The differential entropy H(x) of the uniformly distributed random variable* with the following probability density function for a = 1 is

Solution:

We know that the differential entropy of x is given by

Using the given probability density function, we have:

for

a = 1, H(x) = log2 1 = 0

QUESTION: 6

During transmission over a communication channel bit errors occurs independently with probability 1/2 . If a block of 3 bits are transmitted the probability of at least one bit error is equal to

Solution:

(1 - p)n + np{ 1 - p)n-1 = Required probability
(Here, n = no. of bits and p = probability) ∴  Required probability

QUESTION: 7

A channel has a bandwidth of 8 kHz and signal to noise ratio of 31. For same channel capacity, if the signal to noise ratio is increased to 61, then, the new channel bandwidth would be equal to

Solution:

We know that channel capacity is

Since channel capacity remains constant, therefore

QUESTION: 8

A source generates 4 messages. The entropy of the source will be maximum when

Solution:
QUESTION: 9

A source delivers symbols m1, m2, m3 and m4 with probabilities  respectively. 

The entropy of the system is

Solution:

The entropy of the system is

QUESTION: 10

A communication channel with AWGN has a BW of 4 kHz and an SNR pf 15. Its channel capacity is

Solution:

Channel capacity is

Related tests