Method Of Analysis - MCQ Test


15 Questions MCQ Test Mock Tests Electronics & Communication Engineering GATE 2020 | Method Of Analysis - MCQ Test


Description
This mock test of Method Of Analysis - MCQ Test for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Railways Method Of Analysis - MCQ Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Method Of Analysis - MCQ Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this Method Of Analysis - MCQ Test exercise for a better result in the exam. You can find other Method Of Analysis - MCQ Test extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

v1 = ?

Solution:

Applying the nodal analysis

QUESTION: 2

va = ?

Solution:

v= 2(3+1) + 3(1) =11V

QUESTION: 3

v1 = ?

Solution:

QUESTION: 4

va = ?

Solution:

QUESTION: 5

v2 = ?

Solution:

QUESTION: 6

ib = ?

Solution:

QUESTION: 7

i1 = ?

Solution:

sing Thevenin equivalent and source transform

QUESTION: 8

i1 = ?

Solution:

75 = 90ki1+ 10k(i1 - 7.5m)

150 = 100ki1 = i1 = 1.5 mA

QUESTION: 9

i1 = ?

Solution:

3 = 2i1 + 3(i1 - 4) 

i1 = 3 A

QUESTION: 10

i1 = ?

Solution:

45 = 2ki1 + 500(i1 + 15m)

= i1 = 15 mA

QUESTION: 11

i1 = ?

Solution:

6.6 = 50i1 + 100(i1 + 0.1) + 40(i1 - 0.06) + 60(i1 - 0.1) i1 = 0.02 A

QUESTION: 12

For the circuit of Fig. the value of vs , that will result in v1 = 0, is

Solution:

If v1 = 0, the dependent source is a short circuit
 

QUESTION: 13

i1 , i2 = ?

Solution:

ix = i1 - i2
15 = 4i1 -2(i1 - i2) + 6(i1 - i2)
⇒ 8i1 - 4i2 = 15   ..........(i)
-18 = 2i2 + 6(i2 -i1)
⇒ 3i1 -4i2 = 9    ..........(ii)
i1 =1.2 A, i2 = -1.35 A 

QUESTION: 14

v1 = ?

Solution:

14 = 3i1 + vy + 6 (i1 - 2 - 7) + 2vy + 2(i1 -7)
vy = 3(i1 - 2)
14 = 3i1 +9(i1 - 2)+ 6(i1 - 9)+2(i1 -7)
14 = 20i1 -18 - 54 - 14 ⇒ i1 = 5 A
v1 = 6(5 - 2 - 7) + 2 x 3(5 - 2)+2(5 - 7) = -10 V 

QUESTION: 15

vx = ?

Solution:

Let i1 and i2 be two loop current

Related tests