Networks - MCQ Test 2


20 Questions MCQ Test Mock Tests Electronics & Communication Engineering GATE 2020 | Networks - MCQ Test 2


Description
This mock test of Networks - MCQ Test 2 for GATE helps you for every GATE entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for GATE Networks - MCQ Test 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Networks - MCQ Test 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GATE students definitely take this Networks - MCQ Test 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Networks - MCQ Test 2 extra questions, long questions & short questions for GATE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Y parameter for total network is

Solution:

There are two networks connected in parallel. Thus there Y-parameter will be added.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

in the circuit shown below is


Solution:




QUESTION: 3

The value of zin for the circuit shown below is

Solution:

 Net impedance on primary side of transformer is

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 4

Equivalent resistance across AB is _____Ω


Solution:

Convert Δ to Y and then use series parallel combination

QUESTION: 5

In the circuit given below v,n = u(—t) + u(t) V

Then vc (t) for t > 0 

Solution:




QUESTION: 6

A voltage V = 12√2 cos 5000t V is applied to the circuit shown below.

The current i(t) is

Solution:






QUESTION: 7

In the circuit shown below, the voltage source has been connected for a long time enough for steady state condition to be reached. At time t = 0, switch S is opened. Then open circuit voltage across AB is

Solution:
QUESTION: 8

Calculate Vx & Ix in the circuit shown below.

Solution:

Ix = -2A
Apply KCL
-4Ix + 2Ix + Vx = 0
Vx = 4Ix -2Ix = 2Ix = -4V

QUESTION: 9

Determine the value of I' in the circuit shown below.

Solution:
QUESTION: 10

Determine RMS values of voltage across capacitor (0.25F), current throughcapacitor, if voltage across capacitor is 4 + 4 cos (9t) - 5cos (4t)

Solution:

Vc = 4 + 4 cos(9t) - 5cos(4t)

= 1/4 {-4(9) sin(9t) + 5(4) sin (4t)} 
⇒ -9 sin(9t) + 5 sin (4t)

RMS value of VL is =



*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 11

The value of V, in the circuit shown below


Solution:

V1— V2 =12V................. (1)

At node 0:

 --------(2)

At supernode 1 - 2
(3) 

Solving 1, 2 & 3; Vo = 4.5V; V1 = 5V; V2 = —7V

QUESTION: 12

For the circuit shown in figure, find V(t) when Vs = 2sin(500t) V

Solution:
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 13

In the circuit shown below, the switch is closed at time t=0. The steady state value of the voltage Vc is_____ V


Solution:

At steady state inductor short circuit, capacitor is open circuit. Thus voltage Vc is equal to voltage across 1 ohm resistance.

QUESTION: 14

Which of the following statements are true for the circuit shown below?

1. It is first order with steady state value of 
2. It is second order with steady state value of  V = iV, I = 1A
3. The network function   has one pole I(s)
4. The network function has two poles I(s)

Choose the correct one

Solution:

Under steady state,



Where V(t) is the voltage across the capacitor

This has a pole at S = -2.

QUESTION: 15

In the circuit shown below, it is found that the input ac voltage and current are in phase. The value of coupling coefficient K and the dot polarity of the coil PQ are

Solution:

If input ac voltage and current are in phase then net impedance is equal to zero. Net inductive impedance = Net capacitive impedance

, Thus k = 21 and dot must be at Q so that net inductance =

QUESTION: 16

For the given circuit, switch closes at t = 0

Solution:



QUESTION: 17

The voltage applied to a particular circuit comprising two components connected in series is given by:

V = (30 + 40 sin 103t +25sin2x103t +15sin4x103t) Vand the resulting current is given by

= 0.743 sin (103t + 1.190) + 0.781sin(2x103t + 0.896) + 0.636sin(4x103t + 0.559)A

Q. Average power supplied is

Solution:

Average Power P is given by



P = 0 + 5.523+ 6.099+ 4.044 =15.67W

QUESTION: 18

The voltage applied to a particular circuit comprising two components connected in series is given by:

V = (30 + 40 sin103t +25sin2x103t +15sin4x103t) Vand the resulting current is given by

= 0.743 sin (103t + 1.190) + 0.781sin(2x103t + 0.896) + 0.636sin(4x103t + 0.559)A

Q. Which of the following element is not a part of the circuit?

Solution:

The expression for the voltage contains a dc component of 30V. However there is no corresponding term in the expression for current. This indicates that one of the components is a capacitor (since in a dc circuit a capacitor offers infinite impedance to a direct current). Since power is delivered to the circuit the other component is a resistor.

QUESTION: 19

Consider the circuit shown in figure

Q. 

Solution:

Using current division rule




QUESTION: 20

Consider the circuit shown in figure

Q. If input current is δ(t), then io (t) (in Amps) will be

Solution:




Similar Content

Related tests