Systems Of Linear Equations, Matrix Algebra And Transform Theory - MCQ Test 1


20 Questions MCQ Test Mock Tests Electronics & Communication Engineering GATE 2020 | Systems Of Linear Equations, Matrix Algebra And Transform Theory - MCQ Test 1


Description
This mock test of Systems Of Linear Equations, Matrix Algebra And Transform Theory - MCQ Test 1 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Systems Of Linear Equations, Matrix Algebra And Transform Theory - MCQ Test 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Systems Of Linear Equations, Matrix Algebra And Transform Theory - MCQ Test 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Systems Of Linear Equations, Matrix Algebra And Transform Theory - MCQ Test 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Systems Of Linear Equations, Matrix Algebra And Transform Theory - MCQ Test 1 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The system of linear equations
4x + 2y = 7
2x + y = 6              has

Solution:

(b) This can be written as AX = B Where A

Angemented matrix 

rank(A) ≠ rank(). The system is inconsistant .So system has no solution.

QUESTION: 2

For the following set of simultaneous equations:
1.5x – 0.5y = 2
4x + 2y + 3z = 9
7x + y + 5z = 10 

Solution:

(a)

 

∴ rank of() = rank of(A) = 3

∴ The system has unique solution.

QUESTION: 3

The following set of equations has
3 x + 2 y + z = 4
x – y + z = 2
​-2 x + 2 z = 5 

Solution:

(b)


∴ rank (A) = rank () = 3
∴ The system has unique solution

QUESTION: 4

Consider the system of simultaneous equations
x + 2y + z = 6
2x + y + 2z =  6
x + y +  z = 5
This system has 

Solution:

(c )

∴ rank(A) = 2 ≠ 3 = rank() .

∴ The system is inconsistent and has no solution.

QUESTION: 5

Multiplication of matrices E and F is G. Matrices E and G are

 

What is the matrix F?

Solution:

(c)
 Given  

QUESTION: 6

Consider a non-homogeneous system of linear equations representing mathematically an over-determined system. Such a system will be

Solution:

Ans.(b)
In an over determined system having more equations than variables, it is necessary to have consistent having many solutions .

QUESTION: 7

For the set of equations
x1 + 2x  + x3 + 4x4 = 0
3x1 + 6x2 + 3x3 + 12x4 = 0

Solution:

(d)
Because number of unknowns more them no. of equation.

QUESTION: 8

Let P ≠ 0 be a 3 × 3 real matrix. There exist linearly independent vectors x and y such that Px = 0 and Py = 0. The dimension of the range space of P is

Solution:

(b)

QUESTION: 9

The eigen values of a skew-symmetric matrix are

Solution:

(c)

QUESTION: 10

The rank of a 3×3 matrix C (=AB), found by multiplying a non-zero column matrix Aof size 3×1 and a non-zero row matrix B of size 1×3, is

Solution:

(b)

Let A = 

Then C = AB = 

Then det (AB) = 0.

Then also every minor
of order 2 is also zero.
∴ rank(C) =1.

QUESTION: 11

Match the items in columns I and II.
​Column I                                               Column II
P. Singular matrix                               1. Determinant is not defined
Q. Non-square matrix                          2. Determinant is always one
R. Real symmetric                              3. Determinant is zero
S. Orthogonal matrix                           4. Eigenvalues are always real
                                                         5. Eigenvalues are not defined

Solution:

(a) (P) Singular matrix → Determinant is zero
(Q) Non-square matrix → Determinant is not defined
(R) Real symmetric → Eigen values are always real
(S) Orthogonal → Determinant is always one

QUESTION: 12

Real matrices  are given. Matrices [B] and
[E] are symmetric.
Following statements are made with respect to these matrices.
1. Matrix product [F]T [C]T [B] [C] [F] is a scalar.
2. Matrix product [D]T [F] [D] is always symmetric.
With reference to above statements, which of the following applies?

Solution:

(a)

QUESTION: 13

The product of matrices (PQ)–1 P is

Solution:

(b)
(PQ) -1 = P Q-1P-1P = Q-1

QUESTION: 14

The matrix A
=
is decomposed into a product of a lower triangular matrix [L] and an upper triangular matrix [U]. The properly decomposed [L] and [U] matrices respectively are 

Solution:

Ans. (d)

QUESTION: 15

The inverse of the matrix     is

Solution:

(b)

QUESTION: 16

The inverse of the 2 × 2 matrix    is,

Solution:

(a).

QUESTION: 17

There are two containers, with one containing 4 Red and 3 Green balls and the other containing 3 Blue and 4 Green balls. One ball is drawn at random form each container.The probability that one of the ball is Red and the other is Blue will be

Solution:

QUESTION: 18

The Fourier transform of x(t) = e–at u(–t), where u(t) is the unit step function,

Solution:

Ans. (d)

QUESTION: 19

Given that F(s) is the one-sided Laplace transform of f(t), the Laplace transform of   is [EC:

Solution:

Ans. (b)

……(Lapalace formule)

QUESTION: 20

If f(t) is a finite and continuous function for t, the Laplace transformation is given by
For f(t) = cos h mt, the Laplace transformation is…..

 

Solution: