Test: Microprocessors - 1


15 Questions MCQ Test GATE ECE (Electronics) 2023 Mock Test Series | Test: Microprocessors - 1


Description
Attempt Test: Microprocessors - 1 | 15 questions in 45 minutes | Mock test for Electronics and Communication Engineering (ECE) preparation | Free important questions MCQ to study GATE ECE (Electronics) 2023 Mock Test Series for Electronics and Communication Engineering (ECE) Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Address bus and data bus in 8085 μp respectively are

Solution:

Address bus is unidirectional while data bus is bidirectional.

QUESTION: 2

Maximum memory that we can interface to 8085 up is _______________ byte

Solution:

Address lines in 8085 μp = 16 lines so maximum memory which can be interfaced to 8085 μp

QUESTION: 3

Which signal is used to demultiplex lower address byte and data byte

Solution:

ALE (address latch enable) is used to demultiplex lower address byte and data byte.

QUESTION: 4

Ready signal is used to

Solution:

Ready signal is used to synchronise slow peripheral with microprocessor.

QUESTION: 5

What is the difference between I/O mapped I/O and memory mapped I/O.

Solution:

In case of I/O mapped I/O 8 bit address is used to identify I/O while in case of memory mapped I/O 16 bit address is used to identify I/O.

QUESTION: 6

Frequency of operation of 8085 microprocessor is ______________    MHz

Solution:

Frequency of operation of 8085 microprocessor is 3 MHz.

QUESTION: 7

Bit position of five flags in flag register is given. Which one of the following is correct?

Solution:

QUESTION: 8

How many buses are connected as part of the 8085A microprocessor?

Solution:
QUESTION: 9

LDAXBThe addressing mode is

Solution:

The addressing mode is indirect because the address of the data is given indirectly by the content of BC pair.

QUESTION: 10

In logical operations one operand is always.

Solution:

In logical operations one operand is always accumulator.

QUESTION: 11

Which flag is affected, when instruction CMA is executed.

Solution:

due to execution of CMA (complement the accumulator) none of the flags are affected.

QUESTION: 12

8155 is

Solution:

8155 is a programmable I/O ports and timer.

QUESTION: 13

DAD instruction has

Solution:

DAD instruction only affects the carry flag when result exceeded 16 bits.

QUESTION: 14

DAA is used to

Solution:

DAA is a one byte instructions used for changing the content of accumulator from binary value to two 4-bit binary coded decimal digits.

QUESTION: 15

Assume HL pair contains 20FFH.Which instruction will transfer the program to location 20FFH?

Solution:

PCHL →• It implies that content of HL are copied to program counter so when 20FFH is loaded to PC, program will transfer to location 20FFH.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code