Capacitors And Inductors - 1


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Electrical Engineering (EE) GATE 2020 | Capacitors And Inductors - 1


Description
This mock test of Capacitors And Inductors - 1 for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Capacitors And Inductors - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Capacitors And Inductors - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Capacitors And Inductors - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Capacitors And Inductors - 1 extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The equivalent circuit of the capacitor shown below is

Solution:

Due to initial condition, at t = 0 capacitor will act as a constant voltage source (at t = 0, capacitor acts as short-circuit). Hence, option (d) is correct.

QUESTION: 2

The strength of current in 1 Henry inductor changes at a rate of 1 A/sec. The magnitude of energy stored in the inductor after 3 sec is

Solution:

∴ Current in the inductor after 3 sec is 

1= 3 A

Hence, energy stored after 3 sec.

QUESTION: 3

 The current and voltage profile of an element vs time has been shown in given figure. The element and its value are respectively

Solution:

⇒ Since V is not proportional to R therefore, the element can’t be a resistor.

⇒ At t = 5 ms, even if i ≠ 0, the element behaves as a short circuit therefore, the element can’t be a capacitor (since at t = 0 only capacitor behaves as short circuit).

⇒The current at t = 0 is zero and at t = 5 ms voltage across the element is zero therefore, the element must be an inductor (at t = 0, an inductor acts as open circuit and at t =∞ it behaves as short circuit).

From the given voltage and current profile, we have

QUESTION: 4

 The equivalent circuit of the inductor shown below is 

Solution:
QUESTION: 5

 Figure shown below exhibits the voltage-time profile of a source to charge a capacitor of 50 μF. The value of charging current in amperes is

Solution:

From given figure,

QUESTION: 6

 The equivalent capacitance across the given terminals A-B is

Solution:

The equivalent combination of C2 and C3.

The equivalent combination of this 1 μF and  

C1 = 2μF is
C1+ 1 μF = 3μF
Hence, the equivalent capacitance between terminals A and B is

QUESTION: 7

 The charging time required to charge the equivalent capacitance between the given terminals a-b by a steady direct current of constant magnitude of 10 A is given by

Solution:

Equivalent capacitance between terminals a-b is

QUESTION: 8

 An ac voltage of 220 V is applied to a pure inductance of 50 H. If the current is 5 A, the instantaneous value of voltage and current will be respectively given by

Solution:

Max. value of current,

Assuming voltage as the reference phasor, 

QUESTION: 9

The voltage and current through a circuit element is v= 100 sin (314 t + 45°) volts and i = 10 sin (314 t - 45 ° ) amps.
The type of circuit element and its value will be respectively

Solution:

The phase difference between v and i is 

Since v leads i therefore, the circuit element is an inductor.

QUESTION: 10

The equivalent inductance for the inductive circuit shown below at terminal “ 1 - 2 ” is

Solution:

Converting the internal star connected inductance to an equivalent delta, the circuit reduces as shown below.

Hence, equivalent circuit becomes as shown below.

Similar Content

Related tests