Power System 9


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Electrical Engineering (EE) GATE 2020 | Power System 9


Description
This mock test of Power System 9 for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Power System 9 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Power System 9 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Power System 9 exercise for a better result in the exam. You can find other Power System 9 extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In a 230 kV system, the line to ground capacitance is .03 μF and inductance is 12 mH. If an instantaneous magnetizing current of 8A is interrupted find the output voltage appearing across the pole of a C.B.

Solution:

L = 12 × 10-3 C = .03 × 10-6

Voltage across the breaker poles

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

For an overcurrent relay with plug setting multiplier of 5 and time multiplier setting of 2, the operating time of relay is 5 sec. The operating time when plug setting multiplier is not changed and time multiplier setting is made 0.5 is _____ (in sec)


Solution:

Plug setting multiplier =
Given that for PSM = 5 and TSM = 2,

Operating time = 5 sec.

When PSM = 5, TSM = 0.5

Operating time = 0.5/2 × 5 = 1.25sec

QUESTION: 3

A 50 Hz, 20 kV generator is connected to a power system. The system reactance and capacitance per phase are: 5 mH and 0.6 mF respectively. What is the maximum voltage across the contacts of the circuit breaker at an instant when it passes through zero

Solution:

Maximum value of restriking voltage

= 2 × peak value of the system voltage

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 4

A 10-ampere, over current relay having a current setting of 150% and a time setting multiplier of a 0.8 connected to supply circuit through a 400/5 current transformer when the circuit carries a fault current of 5000 A. Find the plug-setting multiplier.


Solution:

Rated secondary current of current transformer = 5 A

Pickup current = 5 × 1.5 = 7.5 A

Fault current in relay coil =  
Plug-setting multiplier = 

QUESTION: 5

A connection of a percentage differential relay is shown in the figure. A high resistance fault occurs near the neutral end with the current distribution the relay has 10% i.e Nr/No = 0.1 and pick up of 0.15 A the CT ratio is 500/5. Find the relay current.

Solution:


 

Relay operates at 10% = .1 × 527.85 = 52.785 A

Given C.T ratio 500/5

relay current = 52.785/100 = .528A

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 6

A star connected 3 phase, 12 MVA, 8 KV alternator is protected by Merz-Price circulating current principle using 1000/5 amperes current transformers. The start point of the alternator is earthed through a resistance of 10 Ω. If the minimum operating current for the relay is 1 A. Calculate the percentage of each phase of the stator winding which is unprotected against earth-faults when the machine is operating at normal voltage.


Solution:

Let x% of the winding be unprotected.

Earth resistance, r = 10 Ω

Voltage per phase, 
Minimum fault current which will operate the relay =  
EMF induced in x% winding = 
= 46.19 x volts

Earth fault current which x% winding will cause

⇒ 4.62x = 200

⇒ x = 43.29%

Hence, 43.29% of alternator winding is left unprotected.

 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 7

A 50 Hz, 13 kV three phase alternator with earthed neutral has a reactance of 8 ohms per phase and is connected to a bus bar through a circuit breaker. The distributed capacitance upto circuit breaker between phase and neutral is 0.02 μF. The average rate of rise of re-striking voltage up to first peak is (in kv/μsec)


Solution:

Inductance per phase,

Capacitance per phase, C = 0.02 μF

Peak re-striking voltage,= 
Frequency of oscillation, 
= 7047.499 Hz

Peak re-striking voltage occurs at a time given by

Average rate of rise of re-striking voltage

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 8

Consider a Δ/Y connected, 20 MVA, 33/11 -kV transformer with differential protection applied for the current transformer ratios shown in figure find the minimum relay current setting to allow 125 percent overload


Solution:

The primary line current is given by

The secondary line current is

The C.T current on the primary side is thus

The C.T current in the secondary side is

Note that we multiply by √3 to obtain the values on the line side of the Δ connected C.T.S. the relay current on Normal load is therefore

ir = ip – is = 5.832 – 4.545 = 1.287 A

with 1.25 overload ratio, the relay setting should be

ir = 1.25 × 1.287 = 1.61A

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 9

A 150 MVA, 22 kV synchronous generator having a reactance of = 0.2 pu,xd = 1.1pu is connected to a transformer through a 5-cycle circuit breaker.

The generator is at no load and rated voltage when a three-phase short circuit fault occurs between the breaker and transformer. The ratio of momentary current to sustained short circuit current of breaker is -


Solution:

Momentary current = 
Sustained short circuit current = 
The ratio of momentary current to sustained short circuit current of breaker = 

QUESTION: 10

A – 3 phase transformer rated for  is connected star/delta and the protecting current transformer on the low voltage side has a ratio of 500/5. Determine the ratio of the current transformer on the HV side.

Solution:

Since the LT side delta connected, the CTs on that side will be star connected. Therefore, if 500 amps is the line current, the CT secondary current is 5 amps. The line current on the star side of the power transformer will be 

The CTs on the star side are delta connected and the current required on the relay side of the CT is 5 amps. Therefore, the current in the CT secondary (Phase Current) is 
The ratio of the current transformer on the HV side is. 

Related tests