Test: Boolean Algebra & Minimization Techniques


10 Questions MCQ Test GATE Electrical Engineering (EE) 2023 Mock Test Series | Test: Boolean Algebra & Minimization Techniques


Description
Attempt Test: Boolean Algebra & Minimization Techniques | 10 questions in 30 minutes | Mock test for GATE preparation | Free important questions MCQ to study GATE Electrical Engineering (EE) 2023 Mock Test Series for GATE Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Three Boolean operators are

Solution:

The three Boolean operators are NOT, OR, AND, These are also called basic gates for digital electronics.

QUESTION: 2

The only function of a NOT gate is to

Solution:

NOT gate is used to invert the input signal.

QUESTION: 3

Negative logic in 'a logic circuit is one in which

Solution:

In negative logic:

  • logic 0 = Some positive voltage
  • logic 1 = Zero voltage

or

  • logic 0 = Some higher voltage level (i.e. + 5 V,)
  • logic 1 = Some lower voltage level (i.e. + 2 V)
QUESTION: 4

Which of the following Boolean Expressions is not true?

Solution:

A + 1 = 1 (Always)
Hence,  option (c) is not correct.

QUESTION: 5

The simplified form of the Boolean expression  is

Solution:

Using distribution theorem, we have:

QUESTION: 6

The Boolean expression:

may be simplified as

Solution:

Given

QUESTION: 7

The complement form of  is

Solution:

Given

∴  

QUESTION: 8

The POS form of expression is suitable for circuit using:

Solution:

POS form (Product of Sum form) of expression is suitable for circuit using NOR gates.

QUESTION: 9

Which of the following is/are the correct reason for using Gray code in K-maps? 

Solution:
QUESTION: 10

When eight adjacent 1 's are grouped horizontally or vertically the group so found is called

Solution:

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code