Test: Electrical And Electronic Measurements- 6


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Electrical Engineering (EE) GATE 2020 | Test: Electrical And Electronic Measurements- 6


Description
This mock test of Test: Electrical And Electronic Measurements- 6 for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Electrical And Electronic Measurements- 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Electrical And Electronic Measurements- 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Electrical And Electronic Measurements- 6 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Electrical And Electronic Measurements- 6 extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 1

A 3 ½ digit dual slope integrated DVM, 2 V full scale is used to measure a time varying voltage V(t) = 1.0 + 2 sin 50 πt. The voltmeter indicates


Solution:

V(t) = 1 + 2 sin 50 πt
Dual slope integrated DVM measures the average value of input.
Vavg = 1 V
Hence the meter reading will be 1.000 V

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

A digital voltmeter uses a 20 MHZ clock and has a voltage controlled generation switch provides a width of 20 μ sec per volt of unit signal. 25 V of input signal would correspond to pulse count of –


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 3

In a digital voltmeter, the oscillator frequency is 400 kHz and the ramp voltage falls from 8V to 0V in 20m sec. The number of pulse counted by the counter is


Solution:

Frequency = 400 kHz.
fclk = 400kHz
t = 20m sec
⇒ Clock pulses, n = t fclk = 20m sec × 400 kHz = 8000

QUESTION: 4

How would a reading 0.6973 V be displayed on  digit digital voltmeter on its 10 V scale.

Solution:

Resolution on 10 V scale 
N = no. of full bits

Reading of 0.6973 = 0.697 volts

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 5

A 200 mV full scale dual-slope 3 ½ digit DMM has a reference voltage of 100 mV and a first integration time of 100 ms. For an input of [100 + 10  Cos (100πt)] mV, the conversion time (without taking the auto-zero phase time into consideration) in millisecond is______.


Solution:

Given that, Vref = 100 mV
T1 = 100 msec
in = 100 mV
We know that,
Vin T1 = Vref T2
⇒ (100) (100) = (100) (T2)
⇒ T2 = 100 msec
Total conversion time
T = T1 + T2
T = 100 + 100 = 200 ms

QUESTION: 6

A rectifier type instrument uses a bridge rectifier and has its scale calibrated in terms of rms values of a sine wave. It indicates a voltage of 2.22 V. When measuring a voltage of triangular wave shape. Estimate the error –

Solution:

The meter uses a full wave rectifier circuit it indicates value of 2.22 V the form factor for full wave rectified sinusoidal waveform is 1.11 
Average value of voltage,
Vavg = 2 V
For triangular wave shape, peak value of voltage Vm = 2 Vavg = 4 V

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 7

A dual slope integrating type A/D converter has 5 μF capacitor and 25 kΩ resistor connected to it. If the reference voltage is taken as 10 V and output voltage of integrator cannot exceed 10 V then time for which reference voltage can be integrated will be – (in msec)


Solution:

The output voltage of dual slope integrating type AD converter,

= 80 t
Given that, output voltage cannot exceed 10 V
⇒ 80 t = 10 ⇒ 125 msec

QUESTION: 8

In a multimeter circuit, for a.c. voltage measurement, what is the function of diode D2?

Solution:

In the absence of D2, leakage current would have flowed in D1. To bypass this reverse leakage current of D1 during the negative half cycle of the input. The absence of D2 reduces the average value for complete cycle than it would have been in half wave rectification.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 9

Determine the error percentage of the voltage reading due to the insertion of a voltmeter. R1 = 3 kΩ, R2 = 2 kΩ and the internal resistance of the voltmeter is 40 kΩ.


Solution:

The actual voltage of R2 is:

The voltage after inserting the voltmeter will then be

Thus, error percentage

QUESTION: 10

Which meter has a greater sensitivity meter A having a range of 0 - 15 V and a multiplier resistance of 22 kΩ, or meter B with a range of 0 - 300 V and multiplier resistance of 324 kΩ? Both meter moments have a resistance of 2 kΩ.

Solution:

Meter A:
Total resistance = 2 + 22 = 24 kΩ

Meter B:
Total resistance = 2 + 324 = 326 kΩ

Meter A is more sensitive