Test: Power Electronics - 6


10 Questions MCQ Test Mock Test Series for Electrical Engineering (EE) GATE 2020 | Test: Power Electronics - 6


Description
This mock test of Test: Power Electronics - 6 for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Test: Power Electronics - 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Power Electronics - 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Test: Power Electronics - 6 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Power Electronics - 6 extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A single-phase voltage source square-wave inverter feeds pure inductive load. The waveform of the load current will be

Solution:

A single-phase voltage source square-wave inverter feeds pure inductive load. The waveform of the load current will be triangular.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 2

The output value e1 and e2 of two full bridge inverter are added using output transformer. In order to eliminate the 3rd harmonic from output voltage, the phase angle between e1 and e2 should be ______ degree.


Solution:


It is possible when

3θ = π

θ = π/3

QUESTION: 3

A single phase full bridge inverter is fed from a 48 V battery and is delivering power to a pure resistance load what is the value of fundaments output voltage?

Solution:

Concept:

For single phase full bridge inverter

Calculation:

The RMS value of the fundamental voltage 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 4

A single phase full-bridge inverter, connected to 230 V dc source, feeds a resistive load 20 Ω find the average current of each SCR.


Solution:

Concept:

In full-bridge inverter SCR conducts for 180° during one cycle of 360°

Average SCR current = 
and peak current of each thyristor = 
Calculation:
ITP = 230/20 = 11.5A
∴ Average current of each SCR = 

QUESTION: 5

A single phase full bridge inverter feeds power to a load of R = 12 Ω and L = 0.04 H from a 400 V dc source. If the inverter operates the frequency of 50 Hz, determine the power delivered to load (in watt) for square wave operation. (Consider first and third harmonic).

Solution:

RMS value of fundamental voltage is

Load impedance at fundamental frequency

RMS value of resultant.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 6

A single phase full converter, connected 240 V, 50 Hz source, is feeding a load R = 10 Ω in series with a larger inductance that makes the load current ripple free. For a firing angle 30°, calculated R.M.S value of fundamental current (in A). 


Solution:

The R.M.S value of nth harmonic input current

R.M.S value of fundamental current

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 7

A single phase half bridge inverter is feeding power into a load of resistance 20 Ω, dc input to the inverter is 500V. Then the power factor is_____


Solution:

RMS value of output voltage is, 
RMS value of load current is, 

Power delivered, 

Power factor, cosϕ = P/VI = 0.99

QUESTION: 8

A single phase half bridge VSI has load R = 1.8 Ω and DC source voltage 130 – 0 – 130 V. Find the power delivered to the load due to fundamental current.

Solution:

Vdc = 260 V


P01 = (65.023)(1.8)

= 7610.38 W

= 7.61 kW

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 9

A single phase full converter feeds power to RLE load. If one of the four SCR gets open circuited due to fault. Find the value of average load current (in A) for firing angle 40°.


Solution:


QUESTION: 10

A single phase half-bridge inverter, connected to 230 V dc source, feeds a resistive load of 15 Ω.

The Input power factor is

Solution:

Inputpowerfactor = 



Fourier series of output voltage

RMS value of fundamental voltage

R.M.S value of fundamental current

Total R.M.S output voltage = 

Related tests