The State-Variable Analysis - MCQ Test


20 Questions MCQ Test GATE Electrical Engineering (EE) 2022 Mock Test Series | The State-Variable Analysis - MCQ Test


Description
This mock test of The State-Variable Analysis - MCQ Test for Electronics and Communication Engineering (ECE) helps you for every Electronics and Communication Engineering (ECE) entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Electronics and Communication Engineering (ECE) The State-Variable Analysis - MCQ Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this The State-Variable Analysis - MCQ Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electronics and Communication Engineering (ECE) students definitely take this The State-Variable Analysis - MCQ Test exercise for a better result in the exam. You can find other The State-Variable Analysis - MCQ Test extra questions, long questions & short questions for Electronics and Communication Engineering (ECE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The state-space representation for a system is

The transfer function Y(s) /U(s) is ​ ​ ​

Solution:





Substituting the values,

QUESTION: 2

Determine the state-space representation for the transfer function given in question. Choose the state variable as follows

Q.   ​ ​ ​

Solution:


(s3 + a2s2 + a1s + a0)C(s) = b0R(s)
Taking the inverse Laplace transform assuming zero initial conditions 



QUESTION: 3

Determine the state-space representation for the transfer function given in question. Choose the state variable as follows

Q. 

Solution:

Fourth order hence four state variable

QUESTION: 4

A state-space representation of a system is given by

The time response of this system will be​ ​ ​ ​

Solution:




QUESTION: 5

Solution:





QUESTION: 6

Solution:



QUESTION: 7

Consider the system shown in fig.

The controllability matrix is

Solution:



QUESTION: 8

Consider the system shown in fig.

The observability matrix is

Solution:


QUESTION: 9

Consider the system shown in fig.

The system is

Solution:

det CM = 0. Hence system is not controllable. det OM = 1. Hence system is observable.

QUESTION: 10

Consider the system shown in fig.

Q. The controllability matrix for this system is

Solution:




QUESTION: 11

Consider the system shown in fig.

The observability matrix is

Solution:




QUESTION: 12

Consider the system shown in fig.

Q. The system is

Solution:

Since the determinant is not zero, the 3 x 3 matrix is nonsingular and system is controllable


The rank of OM is 3. Hence system is observable.

QUESTION: 13

A state flow graph is shown in fig.

​ ​ ​

Q.The state and output equation for this system is

Solution:

QUESTION: 14

A state flow graph is shown in fig.

The system is

Solution:

det OM = 0. Thus system is not observable

det CM = -1. Thus system is controllable.

QUESTION: 15

Consider the network shown in fig. The state-space representation for this network is

Solution:


vc and iL are state variable.

Hence equation are 

QUESTION: 16

For the network shown in fig. The output is

iR(t). The state space representation is

Solution:


Hence v1 and i3 are state variable.



QUESTION: 17

Consider the network shown in fig. This system may be represented in state space representation 

Q. The state variable may be

Solution:

Energy storage elements are capacitor and inductor. vC and iL are available in differential form and linearly independent. Hence vC and iL are suitable for state-variable.

QUESTION: 18

Consider the network shown in fig. This system may be represented in state space representation  

Q. If state variable are chosen as in previous question, then the matrix A is  

Solution:




.....(i)
.....(ii)
Solving equation (i) and (ii)

QUESTION: 19

Consider the network shown in fig. This system may be represented in state space representation  

Q. The matrix B is  

Solution:

QUESTION: 20

Consider the network shown in fig.

Q. The state variable may be

Solution:

There are three energy storage elements, hence 3 variable. i2 ,i4 and vo are available in differentiated form hence these are state variable.

Related tests