Analogy MCQ 1


20 Questions MCQ Test Logical Reasoning for CLAT | Analogy MCQ 1


Description
This mock test of Analogy MCQ 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Analogy MCQ 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Analogy MCQ 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Analogy MCQ 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Analogy MCQ 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Radio : Communication : :_______: __________

Solution:

Radio helps in communication similarly cars help in commuting. 
Other options are not suitable as the options do not tell their use.

QUESTION: 2

 Stubborn : Resistance : : _______ : ____

Solution:

Stubborn is an adjective for a person or personality and resistance is the trait shown by that personality.
 Similarly, avarice which is an adjective for a person's mind and greed is the important trait of that mind.

QUESTION: 3

Scales : Fish : : _________ : ________

Solution:

The outer body of many fish is covered with scales similarly the outer body of man is covered with skin.

QUESTION: 4

Request : Refusal : : ________ : ________

Solution:

The question follows this pattern - cause: negative effect of cause.
So the most suitable option is A.

QUESTION: 5

Train : Track : : ______ : _______

Solution:

The correct option is C as train travels on track similarly bullet travels in a barrel.

QUESTION: 6

Iron Ore : Steel : : Bauxite: ________

Solution:

Iron ore is main element of steel, similarly Bauxite ore is the world's main source of aluminum.

QUESTION: 7

Asthma : Lungs :: Conjunctivitis : ?

Solution:

As Asthma is a disease of Lungs similarly Conjunctivitis is a disease of Eyes.

QUESTION: 8

Knight : Chivalry : : Traitor: _________

Solution:

chivalry is “the combination of qualities expected of an ideal knight, especially courage, honor, courtesy, justice, and a readiness to help the weak.” The word is associated with the medieval institution of knighthood” when “knights' and gentlewoman's behaviors were governed by chivalrous.
On the other hand,a traitor is a person who betrays someone or something, such as a friend, cause, or principle. Simple answer is you betray a person i.e. you go against the trust reposed by someone, while a traitor does something against national security. Betrayal is against a person and “traitor” is against the country.

QUESTION: 9

Lightning  : Thunder  : :  Virus: ______

Solution:

Thunder is caused by lightning. Similarly, viruses cause infection. Viruses infect a host by introducing their genetic material into the cells and hijacking the cell's internal machinery to make more virus particles.

QUESTION: 10

Romance  : Lovers : : Belligerence: _____

Solution:

Romance is associated with love and hence with lovers whereas belligerence means a tendency to fight or to have a war and in option C enemies have belligerence. 

QUESTION: 11

Doctor : Nurse :: ? : Follower

Solution:

Just as a nurse follows the doctor's instructions, so also a follower works as directed by the leader.
So, answer is (B) Leader.

QUESTION: 12

Disease: Medicine  :: Planet: _____

Solution:

Medicine is the science or practice of the diagnosis, treatment, and prevention of disease, similarly astronomy is the branch of science which deals with celestial objects, space, and the physical universe as a whole.
It represents that both ase study of the given words.

QUESTION: 13

Birds : Wing : : Fish : ?

Solution:

The forelimbs are modified into wings, which is the only organ of flight. These consist of a framework of bones, muscles, nerves, feathers, and blood vessels. The wings have a large surface area. They also support the bird in the air.
And on the other hand,Fins located in different places on the fish serve different purposes such as moving forward, turning, keeping an upright position or stopping. Most fish use fins when swimming.

QUESTION: 14

Find the analogous pair of Press: Newspaper

Solution:

Press release the their information newspaper in same way mill release their finished product cloth.

QUESTION: 15

Cow: Calf :: Horse : _____

Solution:

Here animal and young one relationship has been shown. Pony is one of horse. Pony is the baby of horse.

QUESTION: 16

Table: Wood :: Shirt : _____

Solution:

As 'Table' is made from 'Wood' in the same way 'Shirt' is made from 'Cloth'.

QUESTION: 17

Nation: President :: State:_____

Solution:

The president is the head of a country, the governor is the head of a state.

QUESTION: 18

Factory: Production :: Institute: _____

Solution:

1st is the place where 2nd happens.
As production is done in a factory education is imparted in an institution.

QUESTION: 19

Boat: Oar :: Cycle : _____

Solution:

First is moved with the help of second.

QUESTION: 20

Lungs: Air :: Heart : _____

Solution:

As the lungs pump air similarly the heart pumps blood

Similar Content

Related tests