Adverb MCQ


40 Questions MCQ Test English for CLAT | Adverb MCQ


Description
This mock test of Adverb MCQ for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 40 Multiple Choice Questions for CLAT Adverb MCQ (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Adverb MCQ quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Adverb MCQ exercise for a better result in the exam. You can find other Adverb MCQ extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The principal (a)/ forbade us (b)/not to use (c)/the entire central hall. (d)/No error. (e)

Solution:

C is the correct option. No need to specifically write ‘not to use’ because forbade itself means to stop using something.

QUESTION: 2

Believe me (a)/ I couldn’t hardly believe (b)/what anyone of them (c)/had said. (d)/No error. (e)

Solution:

The correct option is B.
‘Couldn’t’ and ‘hardly’ cannot be used together as Both "couldn't" and "hardly" are negatives.
 

QUESTION: 3

The real important thing (a)/ to remember is that (b)/language learning (c)/requires a lot of practice. (d)/ No error. (e)

Solution:

The correct option is A.
Real is adjective and most is adverb and before important which is adjective most will be used which is adverb.

QUESTION: 4

We should appreciate (a)/ that the workers (b)/here have been working as (c)/efficiently in the past. (d)/No error. (e)

Solution:

The correct option is D.
‘As efficiently as’ should be used.

QUESTION: 5

He returned (a)/ quicker (b)/than (c)/I expected. (d)/No error. (e)

Solution:

B is the correct option. It should be ‘He returned quickly’ because it wasn't expected by the person means that he is comparing.

QUESTION: 6

She is either (a)/ intelligent (b)/or honest (c)/if not both. (d)/No error. (e)

Solution:

The correct option is D.
use neither for that..
so correct is "if neither"

QUESTION: 7

There is (a)/ no other way (b)/to rend war (c)/except disarmament. (d)/No error. (e)

Solution:

The correct option is D.
‘Than’ instead of ‘except’

QUESTION: 8

After toiling very hardly (a)/ over a long period to time (b)/he found that people recognized(c)/ him as a successful person. (d)/No error. (e)

Solution:

A is the correct option. Hardly has been used in the sentence as an adjective, so, no need to add ‘very’ in it.

QUESTION: 9

She was noticeably upset (a)/ by how (b)/indignant he responded to her (c)/final question. (d)/No error. (e)

Solution:

The correct option is C.
“It should be indignantly”

QUESTION: 10

She can (a)/ understand Marathi but she (b)/can not speak it (c)/proper nor fluently. (d)/No error.(e)

Solution:

The correct option is D.
‘Properly and fluently’ in place of ‘proper and fluent’

QUESTION: 11

She stated (a)/ to me (b)/as blunt as (c)/she could. (d)/No error. (e)

Solution:

The correct option is C.
‘Blunt’ should be replaced by ‘bluntly’

QUESTION: 12

One should (a)/ face the misfortunes (b)/of life (c)/manly. (d)/No error. (e)

Solution:

‘Manfully’ in place of ‘manly. Manly is an adjective while manfully is an adverb.

QUESTION: 13

He is (a)/ enough kind (b)/to help (c)/everybody in need. (d)/No error. (e)

Solution:
QUESTION: 14

When I (a)/ got home (b)/I was (c)/too exhausted. (d)/No error. (e)

Solution:
QUESTION: 15

Spot the error:

 I found this bangle while digging in the backyard. I don’t know who it belonged to.

Solution:

d) who it belonged to

It should be ‘to whom it belonged’. The sentence should read: I don’t know to whom it belonged. When the relative pronoun is the object of the relative clause, we use whom instead of who. Note that, in this case, the preposition normally goes before whom.

QUESTION: 16

Inspite of working very (a) / neat & careful he (b) / could not win even (c) / the third prize.(d)/  No error.(e)

Solution:
QUESTION: 17

Watch how careful the (a) / sparrow knits the straws (b) / into one another (c) / to form a nest.(d)/ No error.(e)

Solution:

The correct option is A.
‘Careful’ should be replaced with ‘carefully’

QUESTION: 18

I did not know (a)/ hardly anyone in (b) / the city and (c) / so felt lonely.(d) / No error.(e)

Solution:
QUESTION: 19

He has no (a) / time to read novels (b) / and no (c) / desire neither.(d)/ No error. (e)

Solution:
QUESTION: 20

I meet him (a) / often near the (b) / District (c) / Library. (d)/ No error.(e)

Solution:

The correct option is B.
‘Often’ should be used with ‘i’.

QUESTION: 21

seldom visited his (a) / He has not  (b) / parents since he (c) / left this place.(d) / No error.

Solution:
QUESTION: 22

The teacher asked the (a) / students to talk (b) / loudly because there was a (c) / noise outside the class room. (d) /  No error.(e)

Solution:
QUESTION: 23

What to talk (a) / of tea they did (b) / not offer us (c) / even water. (d) / No error.(e)

Solution:
QUESTION: 24

It is a pity that (a) / our leaders are (b) / misusing our hardly (c) / won liberty. (d) / No error.(e)

Solution:
QUESTION: 25

We seldom or (a) / ever go to movie (b) / these days because we (c) / don’t like moving out. (d) / No error.

Solution:
QUESTION: 26

The teacher refused (a) / to consider him (b) / as an (c) / honest boy. (d) / No error. (e) 

Solution:
QUESTION: 27

I finished/ the three fourth of the work/ in a record /period of four days/No error

Solution:
QUESTION: 28

She always boasts (a) / of her melodious voice (b) / but she does not (c) / know to sing at all. (d) / No error.(e)

Solution:
QUESTION: 29

He correct (a) / defined (b) / the (c) / terms. (d) / No error (e)

Solution:

The correct option is A.
‘He correct’ should be replaced with ‘he correctly’.

QUESTION: 30

She adapted (a) / quick to (b) / any (c) / situation. (d) / No error (e)

Solution:
QUESTION: 31

He measured (a) / the (b) / floor (c) / exact. (d) / No error (e)

Solution:
QUESTION: 32

The stillness (a) / of the (b) / tomb (c) / was awfully (d) / No error (e)

Solution:
QUESTION: 33

It was (a) / a dangerously (b) / lake to (c) / swim in. (d) /  No error (e)

Solution:
QUESTION: 34

It was a (a) / magnificent (b) / beautiful (c) / performance. (d) / No error (e) 

Solution:

The correct option is B.
Magnificent means extremely beautiful, elaborate, or impressive. it's a synonym of beautiful.So, can not be used twice consecutively.

QUESTION: 35

She sang (a) / the song (b) / exact as (c) / it was written. (d) / No error (e)

Solution:

The correct option is C.
‘Exactly’ in place of ‘exact’

QUESTION: 36

He was (a) / a very (b) sensibly (c) / person. (d)/ No error (e)

Solution:
QUESTION: 37

The teacher (a) / asked the student (b) / to speak (c) / loud. (d) / No error (e)

Solution:
QUESTION: 38

He finished (a) / breakfast quick (b) / and left (c) / for the school. (d) / No error (e)

Solution:
QUESTION: 39

Our plan is to (a) / make the trauma care building (b) / full functional by the (c) /third week of January. (d) / No error (e)

Solution:

The correct option is C.
‘Fully’ in place of ‘full’.
Fully is an adverb that means ‘In a full manner’
 

QUESTION: 40

He does nothing (a)/ but to find (b)/ faults in others and laugh at them. (c)/ No error (d)

Solution:

Remove ‘to’ before ‘find’ because ‘but’ when used as a connector takes ‘bare infinitive’ with it.

Similar Content

Related tests