Cloze MCQ 1


40 Questions MCQ Test English for CLAT | Cloze MCQ 1


Description
This mock test of Cloze MCQ 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 40 Multiple Choice Questions for CLAT Cloze MCQ 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Cloze MCQ 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Cloze MCQ 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Cloze MCQ 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Fill in the blank (1) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option for blank 1 is D.
 If you say that one thing is preferable to another, you mean that it is more desirable or suitable

QUESTION: 2

Fill in the blank (2) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option for blank 2 is B.
Leadership is not status or superiority. 
This is the best suitable word as status presents a position and the next word suitable here is superiority.

QUESTION: 3

Fill in the blank (3) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

Influence means the capacity to have an effect on the character, development, or behaviour of someone or something, or the effect itself.
This is the best suitable word for blank 3, as leadership does not mean to have control or authority over someone.

QUESTION: 4

Fill in the blank (4) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is A.
The managers are required to achieve the objectives. 
Achieve is the best suitable word here because in the organisation managers have objectives and they have to achieve them in a particular time.

QUESTION: 5

Fill in the blank (5) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is C.
As the managers are required to achieve the objectives, the leaders help them in attaining the objectives.
Attain means to reach, achieve, or accomplish; gain; obtain: to attain one's goals.

QUESTION: 6

Fill in the blank (6) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is D.
Leadership is an individual's ability. 
It is neither technique nor tactic
It is also not power as discussed in previous questions it is not stats or superiority or power. So the best suitable word is ability.
Ability is possession of the means or skill to do something.

QUESTION: 7

Fill in the blank (7) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is A.
As discussed, leadership is one's ability to do things and a person can do something with the help of its resources. So here the best suitable word is resources.
Resource is an action or strategy which may be adopted in adverse circumstances.

QUESTION: 8

Fill in the blank (8) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is B.
Leadership is an individual ability and is proportional to an individual's own personal resources to get people to do as he wishes.
A person can do whatever he wishes with the help of his ability and resources. 

QUESTION: 9

Fill in the blank (9) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is B.
Leadership can motivate a person to do what he is willing to do.
Thus motivate is the most suitable word here.

QUESTION: 10

Fill in the blank (10) from suitable given options:

Leadership is one element, probably the most important element, of the overall managerial job. For managerial effectiveness, leadership quality is (1)____. Leadership is not status or (2)____ but rather it is having (3)____ over others. Managers are required to (4)____ the objectives; leadership is exercised to (5)____ them. Leadership is an individual (6)____and is proportional to individual’s own personal  (7)____ to get people to do as he (8)____. Thus leadership can stimulate and (9)____ people to get their willingness and (10)____ for achieving the proposed objectives of the organization.

Solution:

The correct option is B.
Thus leadership can stimulate and motivate people to get their willingness and commitment for achieving the proposed objectives of the organization. This means that a person gets motivated and committed to his objectives.

QUESTION: 11

Fill in the blank (11) from suitable given options:

It is neither the size nor the length of life which makes man …1… The growth of mind and intellect in ..2.. in proportion to the growth of the human body. The man may …3… physically the state of a giant, yet he may remain ..4.. a dwarf. The true worth of man …5… upon his action, dead and thought. Man is not like a tree. An oak tree …6.. to a huge size and lives for hundreds of years, only to ..7.. to the ground withered, dry an leafless ..8.. it is not in …9… things that …10… is sought​

Solution:

The correct option is A.
There is nothing in the passage related to politeness, the quality of being better (than someone else) or humbleness. Out of the given options, option A is the most fitting.

QUESTION: 12

Find  the word most appropriate for Blank no. 13

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

The correct option is D.
A person has to contact the municipal department for getting any job done. So contacting is the most suitable word.

QUESTION: 13

Fill in the blank (12) from suitable given options:

The ….(11)….. citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is ………..(12)... driven up a tree, first…(13).. them, second explaining to them what is ….. (14)….. and lastly, getting the job done.

If this week I …. (15)…..some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special…(16)….. or voice personal…(17)..but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective….(18)… of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are….(19)…… in such columns, the departments rush to ….(20)……

Solution:

The correct option is A.
The passage talks about the citizens of the country that has to get jobs done by various municipal and government departments.
More than half of the citizens are included in this category. This average is the best suitable word.

QUESTION: 14

Find  the word most appropriate for Blank no. 15 

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

The correct option is B.
The person talks about counting his personal experience and says that if he counts his experience in this column, it is because I can document them.

QUESTION: 15

Find  the word most appropriate for Blank no. 14 

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:
QUESTION: 16

Find  the word most appropriate for Blank no. 16 

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

The correct option is D.
The passage talks about getting things done by government departments and one does not get any privilege from government departments.
Privilege means a special right, advantage, or immunity granted or available only to a particular person or group.

QUESTION: 17

Find  the word most appropriate for Blank no. 17

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

Enmity means a state or feeling of active opposition or hostility.
Follies means lack of good sense; foolishness.
Mistake means an act or judgement that is misguided or wrong.
Grievances means an official statement of a complaint over something believed to be wrong or unfair.
Thus grievances is the most suitable word here.

QUESTION: 18

Find  the word most appropriate for Blank no. 18

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

 In the previous blank, the passage talks about the grievances of the people. 
Woes is the best suitable word most relatable to grievances. 
Woes means  big problems or troubles
Example -  The country has been beset by economic woes for the past decade.

QUESTION: 19

Find  the word most appropriate for Blank no. 19 

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

Voiced meaning is  to express in words.
This is the best suitable word.

QUESTION: 20

Find  the word most appropriate for Blank no. 20

The (11)____  citizen who has to get everyday jobs done by  various municipal and government  departments is (12)____  driven up a tree, first (13)____ them, second explaining to them what is (14)____ and lastly, getting the job done.

If this week I  (15)____ some personal experience in this column, it is because I can document them. It is not to ask for any special (16)____  or voice personal (17)____  but to bring into public view the  experience of hundreds, if not thousands of citizens everyday of the year and express the collective (18)____ of all of them. Because one’s usual experience is that when such complaints are (19)____ in such columns, the departments rush to (20)____

Solution:

Mend means to put into good order something that is injured, damaged, or defective. mend implies making whole or sound something broken, torn, or injured.
In the last line of the passage the author wants to say that when the complaints are voiced against them, the departments rush and get panicked and start to mend.

QUESTION: 21

Find  the word most appropriate for Blank no.  21

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Enacted means To establish by law. The constitution is a crucial part of our country’s law. 
This is the best suitable word.

QUESTION: 22

Find  the word most appropriate for Blank no.  22

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Options A and D can be eliminated as they don't fit the sentence grammatically. Option B can't be correct as it will be an overstatement.
So C is the best suitable option. 

QUESTION: 23

Find  the word most appropriate for Blank no.  23

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

The passage talks about the position of women in the society. The line next to blank says - the dowry deaths and cases filed.
These are countable, thus the most suitable word is number.

QUESTION: 24

Find  the word most appropriate for Blank no.  24

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

The practice of dowry has been illegal in India since 1961. Whoever commits dowry death shall be punished with imprisonment for a term which shall not be less than seven years but which may extend to imprisonment for life. Thus dowry deaths are covered under criminal law.

QUESTION: 25

Find  the word most appropriate for Blank no.  25

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Sordid means involving immoral or dishonourable actions and motives; arousing moral distaste and contempt.
The passage talks about dowry deaths in the previous lines which is an immoral action.
Thus this is the most suitable word.

QUESTION: 26

Find  the word most appropriate for Blank no.  26

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

The word since means in the intervening period between (the time mentioned) and the time under consideration, typically the present.
Here in the sentence 
This is the most suitable word.

QUESTION: 27

Find  the word most appropriate for Blank no.  27

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

The Sati or suttee was a historical practice found chiefly among Hindus in the northern and pre-modern regions of South Asia, in which a widow sacrifices herself by sitting atop her deceased husband's funeral pyre.
So pyre is the most suitable word.

QUESTION: 28

Find  the word most appropriate for Blank no.  28

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

The Sati or suttee was a historical practice found chiefly among Hindus in the northern and pre-modern regions of South Asia, in which a widow sacrifices herself by sitting atop her deceased husband's funeral pyre.
Thus acclaimed is the most suitable word.

QUESTION: 29

Find  the word most appropriate for Blank no.  29

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Fringe means on the outer edge (of something).
Thus it is the most suitable word from all other options.

QUESTION: 30

Find  the word most appropriate for Blank no.  30

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Orthodox means following or conforming to the traditional or generally accepted rules or beliefs of a religion. And 
pride describes a feeling of happiness that comes from achieving something.
This is the most suitable option.

QUESTION: 31

Find  the word most appropriate for Blank no.  31

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Womenfolk is more appropriate than Womanfolk.

QUESTION: 32

Find  the word most appropriate for Blank no.  32

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

‘Purdah’ is the practice in certain Muslim and Hindu societies of screening women from men or strangers, especially by means of a curtain.
Thus it deprives a woman's freedom. 
Deprives means  to take something, especially something necessary or pleasant, away from someone.

QUESTION: 33

Find  the word most appropriate for Blank no.  33

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Event is a planned public or social occasion. It is not a suitable word. Accidents and quarters also don't fit in the blank. 
Incident means an instance of something happening.

QUESTION: 34

Find  the word most appropriate for Blank no.  34

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Something is recent, it happened in the immediate past or not long ago.
Other options do not fit in the blank.

QUESTION: 35

Find  the word most appropriate for Blank no.  35

The Constitution of Independent India and the various laws (21)____ to meet the constitutional obligation have fortified the  position of women vis-à-vis the man. But it is (22)____ on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of  responsibility in all walks of life is falsified by the (23)____  of dowry deaths and divorce  cases filed in the (24)____ courts. One look at the national dailies will tell the (25)____  tale of the Indian women, women-who (26)____  a child is bargained for a bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband’s family or who, as widow immolates herself on her husband’s (27)____ be (28)____ as sati.

Our study about women’s place in Indian society is mainly based on urban, professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the (29)____ of the life of a women. Most men of orthodox families take (30)____ in revealing that their (31)____ folk stay in ‘purdah’, a shield that (32)____ a woman of the joys of free nature. Still more alarming are the (33)____ of atrocities of women (34)____ incidents at Bantala, Singur and Birati are (35)____

Solution:

Shocking is something causing indignation or disgust; offensive.
It is the best suitable option.

QUESTION: 36

Find  the word most appropriate for Blank no.  36

Something has happened in the last twenty years that surely must (36)_____ anything that has happened before. Some historians are already saying that thrust (37)_____ space represents a vital turning point in history. Moon flights are considered (38)_____ less than steps in human evolution (39)_____ to the time when life on earth emerged from the sea and established itself on land. Of course, not everyone (40)_____ enraptured by space.

Solution:

Transcend means be or go beyond the range or limits of .
Here the word in the blank is compared with anything that has happened before. 
Thus this is the most suitable word.

QUESTION: 37

Find  the word most appropriate for Blank no.  37

Something has happened in the last twenty years that surely must (36)_____ anything that has happened before. Some historians are already saying that thrust (37)_____ space represents a vital turning point in history. Moon flights are considered (38)_____ less than steps in human evolution (39)_____ to the time when life on earth emerged from the sea and established itself on land. Of course, not everyone (40)_____ enraptured by space.

Solution:

Into means expressing movement or action with the result that someone or something becomes enclosed or surrounded by something else.
Here the passage talks about the turning point of thrust.

QUESTION: 38

Find  the word most appropriate for Blank no.  38

Something has happened in the last twenty years that surely must (36)_____ anything that has happened before. Some historians are already saying that thrust (37)_____ space represents a vital turning point in history. Moon flights are considered (38)_____ less than steps in human evolution (39)_____ to the time when life on earth emerged from the sea and established itself on land. Of course, not everyone (40)_____ enraptured by space.

Solution:

There is a comparison in this sentence. 
Ths nothing is the most suitable word used with ‘less’ from the given options.

QUESTION: 39

Find  the word most appropriate for Blank no.  39

Something has happened in the last twenty years that surely must (36)_____ anything that has happened before. Some historians are already saying that thrust (37)_____ space represents a vital turning point in history. Moon flights are considered (38)_____ less than steps in human evolution (39)_____ to the time when life on earth emerged from the sea and established itself on land. Of course, not everyone (40)_____ enraptured by space.

Solution:

There is a comparison between life on moon and earth, thus comparable is the best suitable word.

QUESTION: 40

Find  the word most appropriate for Blank no.  40

Something has happened in the last twenty years that surely must (36)_____ anything that has happened before. Some historians are already saying that thrust (37)_____ space represents a vital turning point in history. Moon flights are considered (38)_____ less than steps in human evolution (39)_____ to the time when life on earth emerged from the sea and established itself on land. Of course, not everyone (40)_____ enraptured by space.

Solution:

It is grammatically correct. The lines saying ‘everyone’ and ‘has been’ are used with plural words.

Related tests