Noun MCQ 1


20 Questions MCQ Test English for CLAT | Noun MCQ 1


Description
This mock test of Noun MCQ 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Noun MCQ 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Noun MCQ 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Noun MCQ 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Noun MCQ 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
Order has been issued (A) / for his transfer to another district (B) / but he has not received them so far (C) / No error (D)

Solution:

‘Orders have been’ in place of ‘order has been’.

Orders have been issued for his transfer to another district but he has not received them so far.

QUESTION: 2

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)

Q.
Although she has studied (A) / English for almost a year (B) / she is yet to learn the alphabets.(C) / no error (D)

Solution:

‘Alphabet’ in place of ‘alphabets’

► Although she has studied english for almost a year, she is yet to learn alphabet.

QUESTION: 3

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
There are two scores of books (A) / which are lying (B) / unused in the library (C) / no error (D)

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation :  ‘Score’ in place of ‘scores’.

QUESTION: 4

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
Children are prone (A) / to making mischiefs (B) / if they have nothing to do.(C) / no error (D)

Solution:

‘Mischief’ in place of ‘mischiefs’.

► Children are prone to making mischief if they have nothing to do.

QUESTION: 5

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
Sheeps are economically useful (A) / and so they are reared (C) / in the hills.(C) / no error (D)

Solution:

‘Sheep’ in place of ‘sheeps’

Sheep are economically useful and so they are reared in the hills.

QUESTION: 6

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
I have not gone through (A) / the letter and so I am not aware (B) / of its content (C) / no error (D)

Solution:

Of it's content is the correct answer. 

It should be like:- 
" Of it's contents" (This is gramatticaly correct) 

► I have not gone through the letter and so I am not aware of it's content.

QUESTION: 7

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
I shall not attend the meeting (A) / since I have many works to complete (B) / within allotted time. (C) / no error (D)

Solution:

Instead of " Many works " " Much work" Should be used.

► I shall not attend the meeting since I have much work to complete within allotted time.

QUESTION: 8

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
You should always be (A) / true to your words (B) / if you are to succeed in life.(C) / no error (D)

Solution:

 ‘Word’ in place of ‘words’.

► You should always be true to your word if you are to succeed in life.

QUESTION: 9

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
It is a pity (A) / that even five years old boy (B) / are engaged in hazardous factories (C) / no error (D)

Solution:

Instead of "  Years old boy" , " Year old boys"  Should be used.

► It is pity that even five year old boys are engaged in hazardous factories.

QUESTION: 10

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
I gave him (A) / two hundred rupees notes (B) / for depositing.(C) / no error (D)

Solution:

‘Rupee’ in place of ‘rupees’.

► I gave him two hundred rupee notes for depositing.

QUESTION: 11

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
It is not my business (A) / to give an advice to those (B) / who are not sensible enough to deal with their own problems. (C) / no error (D)

Solution:

Advice is Singular Uncountable Noun. So, an will not be there.

► It is not my business to give advice to those who are not sensible enough to deal with their own problems.

QUESTION: 12

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
I don’t think (A) / it is your house (B) / it is somebody’s else. (C) / no error (D)

Solution:

'Somebody else's' in place of 'somebody's else'.

► I don't think it is your house it is somebody else's

QUESTION: 13

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
She misplaced her spectacle (A) / and is now feeling (B) / great difficulty in studying (C) / no error (D)

Solution:

‘Spectacles’ in place of ‘spectacle’.

► She misplaced her spectacles and is now feeling great difficulty in studying.

QUESTION: 14

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
Arabian nights are (A) / a collection of (B) / very interesting episodes of adventure, (C) / no error. (D)

Solution:

Instead of  are, " Is "  Should be used. 

► Arabian nights is a collection of very interesting episodes of adventure.

QUESTION: 15

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
I hope to visit (A) / my uncle only next year (B) / during summer vacations (C) / no error (D)

Solution:

‘Vacation’ in place of ‘vacations’.

► I hope to visit my uncle only next year during summer vacation.

QUESTION: 16

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
Ration has run out (A) / and the District Magistrate (B) / has been informed (C) / no error (D)

Solution:

‘Rations have’ in place of ‘ration has’.

► Ration have run out and the District Magistrate has been informed.

QUESTION: 17

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
The table’s wood (A) / is infested with mite (B) / and I am likely to dispose it off (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘table’s wood’ by ‘wood of the table’.

► The wood of table is infested with mite and I am likely to dispose it off.

QUESTION: 18

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
The morale of the army (A) / was high because the news (B) / coming from the front are very encouraging. (C) / no error (D)

Solution:
  • Since the tense used in the opening clause is simple past (was) , the tense in the other clause must also be in simple past in this case.
  • According to Subject verb concord rules , news is taken as singular verb.

So, the correct sentence is:- 

The morale of the army was high because the news coming from the front was very encouraging.

QUESTION: 19

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
I can’t come to you now (A) / because a lot of works (B) / remains to be done. (C) / no error (D)

Solution:

‘Work’ in place of ‘works’.

► I can't come to you now because a lot of work remains to be done.

QUESTION: 20

The sentence given below, have three parts, indicated by (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is an error. If you find an error in any part [(a), (b) or (c)] of a sentence, indicate your response by choosing the option having the error. If a sentence has no error, indicate by choosing the part (d), which stands for ‘No error’. (Ignore the error of punctuation, if any)?

Q.
A farmer was leading oxes (A) / to his field for ploughing (B) / early in the morning. (C) / no error (D)

Solution:

Replace ‘oxes’ by ‘oxen’ .

► A farmer was leading oxen to his field for ploughing early in the morning.

Similar Content

Related tests