Number System - MCQ 4


20 Questions MCQ Test Quantitative Techniques for CLAT | Number System - MCQ 4


Description
This mock test of Number System - MCQ 4 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant Number System - MCQ 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Number System - MCQ 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Number System - MCQ 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Number System - MCQ 4 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The sum of 3 consecutive even number is 40 more than the average of these numbers. Which of the following is the 2 largest number ?

Solution:

X+x+2+x+4 = 40+(x+x+2+x+4)/3
3x+6 = 40+ (3x+6)/3
(9x+18 – 3x-6)/3= 40
6x + 12 = 120
X = 108/6 = 18
18+2 = 20

QUESTION: 2

The sum of 3 consecutive number is 1251, Find the largest even number ?

Solution:

X+x+1+x+2 = 1251
3x+3 = 1251
X = 1248/3 = 416
X+2 = 416+2 = 418

QUESTION: 3

What is the least number that can be added to 7218 make it a perfect square ?

Solution:

85*85 = 7225

QUESTION: 4

If a = -2 and b = -5 then find the value of a3 + b3– a2 + b2 + 2a – 3b

Solution:

a3 + b3– a2 + b2 + 2a – 3b
(-2)3 + (-5)3 – (-2)2 + (-5)2 + 2(-2) – 3(-5) = -8 -125-4+25-4+15 = -101

QUESTION: 5

x+(1/x) = 2, then find the value of x + (-1/x)

Solution:

X2+1 = 2x
X2 – 2x+1 = 0
X = 1
x10 + (-1/x)10 = 1+1 = 2

QUESTION: 6

The average of 7 consecutive number is n, if the next 2 number also included then the new average will be increased by ?

Solution:

Avg of 7 no= (7+1)/2 = 8/2 = 4
Avg of 9 no = (9+1)/2 = 5
5- 4 = 1
Hence increased by 1

QUESTION: 7

When a positive number n is divided by 7 leaves the remainder 2, when 3n is divided by the same number, then the remainder is

Solution:

N = 7+2 =9
3n = 27
27/7 = 6

QUESTION: 8

The number of prime factors of 510510

Solution:

2*3*5*7*11*13*17 = 510510

QUESTION: 9

25% of a number is 2 time 65% of another number.Find the ratio of the second no to the first number ?

Solution:

(a*25)/100 = b(2*65)/100
a*25 = b*130
a/b = 130/25 = 26/5
b:a = 5:26

QUESTION: 10

Which one cannot be the square of a natural number ?

Solution:

Square number can never end in 2,7

QUESTION: 11

When a number is subtracted from the number 8,12 and 20, the remainders are in continued proportion, Find the number ?

Solution:

8-x / 12 –x = 12-x /20 –x
(8-x)(20-x) = (12 – x)(12 –x)
160 – 8x – 20x + x2 = 144 – 12x – 12x + x2
4x = 16
x = 4

QUESTION: 12

Sum of the three consecutive number is 1956. What is 23% of the highest number ?

Solution:

X+x+1+x+2 = 1956
3x = 1956 – 3 = 1953
X = 1953/3 = 651
X+3 = 653
23% of largest num = 23*653/100 = 150.19

QUESTION: 13

If the numerator of a fraction is increased by 100% and the denominator is increased by 200%. The resultant fraction is 1 (1/15), What was the original fraction ?

Solution:

1(1/15) = 16/15
X+x/y+2y = 16/15
2x/3y = 16/15
x/y = (16*3) / (15*2) = 8/5 = 1(3/5)

QUESTION: 14

Which of the following number is divisible by 11 ?

Solution:

(9+3+4+7) – (2+4+5+1) = 11

QUESTION: 15

The sum of square of 2 number is 1972 and the difference of their square is 620. Find the number ?

Solution:

X2 + y2 = 1972
X2 – y2 = 620
Solve this
2x2 = 2592
x = 1296
x = 36
y2 = 1972 – 1296
y2 = 676
y = 26

QUESTION: 16

Product of one fourth of the number and 120% of another number is what % of the product of the original number ?

Solution:

x/4 = one fourth of the no
120y/100 = another no = 6y/5
% = [(x/4 * 6y/5)*100] / xy
= 600/20 = 30%

QUESTION: 17

Find the 5 digit number, 5th digit is one fourth of the 3rd digit and one half of the 4th digit. 3rd digit is one half of the 1st digit. 2nd digit is 5 more than the 5th digit.

Solution:

5th digit – 1
Second – 1+5 = 6
Third = 4
Four = 2
First = 4*2 = 8

QUESTION: 18

What is the no of zeroes at the end of the product of the no from1 to 100 ?

Solution:

100/5 + 100/25 = 20+4 = 24

QUESTION: 19

x+y = 8 and x/y = 7 ,find y

Solution:

7y+y = 4
8y = 8 Y = 1

QUESTION: 20

If three numbers are added in pairs, the sums equal to 11,16 and 23.Find the three numbers

Solution:

X+y = 11
Y+z = 16
Z+x = 23
X+y+z = 25
X = 25 – 16 = 9
y = 25 – 23 = 2
z = 25 – 11 = 14

Similar Content

Related tests