Description

This mock test of Quant Full Test-3 for Quant helps you for every Quant entrance exam.
This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant Quant Full Test-3 (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this Quant Full Test-3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant
students definitely take this Quant Full Test-3 exercise for a better result in the exam. You can find other Quant Full Test-3 extra questions,
long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

A fan is listed at Rs1500 and A discount of 20% is offered at the listed price. What additional discount must be offered to bring net price to Rs 1104?

Solution:

M.P → Rs 1500

After 1^{st} discount → 80% of 1500 = 1200

For S.P to be 1104, additional RS 96 discount required

QUESTION: 2

The least value of x for which the expression, x^{2}+x+17, will not give a prime number?

Solution:

QUESTION: 3

A thief is spotted by a policeman, from a distance of 200m.the policeman and thief start running at the speed of 20kmph and 16kmph. How far the police man will have to run so as to catch the thief

Solution:

Net advantage = 4 Km is 1 hr.

i.e. 4000 m in 1 hr.

So, for 200 m advantage time required

Now, Policeman runs 20 km in 1 hr.

So in 3 min he will run

QUESTION: 4

If the radius of a circle is increased by 50% then the area is increased by?

Solution:

= 100 + 25 = 125%

QUESTION: 5

If 0.06% of a number is 84, then 30% of that number is?

Solution:

Let the no. be x

x*6/100 =84

x=84*100/6

=14*100

=1400

30% of 1400 is

1400*30/100

14*30

=420

QUESTION: 6

A sum was divided among P, Q, R. R got double than P, who got double than Q. If the difference between the shares of Q and R is Rs 3675, then the sum was?

Solution:

R : P 2 : 1 R : P : Q Diff (R,Q)

P : Q 2 : 1 → 3675

3 ≡ 3675

1 ≡ 1225

Sum > ≡ 1225 x 7 = 8575

QUESTION: 7

One side of rectangular field is 15m and one of the diagonal is 17m. Find the area of the field

Solution:

Area = 15 x 8 = 120 m^{2}

QUESTION: 8

The denominator of a fraction is greater than it’s numerator by 11. If 8 is added to both it’s numerator and denominator, then it becomes 3/4 the fraction is?

Solution:

QUESTION: 9

The difference of two number is 11 and one-fifth of their sum is 9 find the numbers?

Solution:

28 + 17 = 45

QUESTION: 10

The average of five consecutive even numbers A, B, C, D and E is 96. What is the product of A and E?

Solution:

QUESTION: 11

The difference between the age of two person is 8 years. 12 Years ago, the elder one was twice the age of younger one. What is the ratio of their present ages?

Solution:

So, 1 ≡ 8yrs

2 ≡ 16 yrs

So ratio of their present ages = 20 : 28 = 5 : 7

QUESTION: 12

40% of the greater number is equal to 60% of the smaller. If their sum is 150 then the greater no. is?

Solution:

40% of G = 60% S, Now G : S = 3 : 2

3 + 2 ≡ 150 so 5 ≡ 150

1 ≡ 30

So 3 ≡ 90

QUESTION: 13

Successive discount of 10% and 20% is equivalent to single discount of ?

Solution:

QUESTION: 14

Two metals contain zinc and copper in the ratio 2:1 and 4:1 respectively. In what ratio these two must be mixed to get a new metal containing zinc and copper in the ratio 3:1?

Solution:

QUESTION: 15

Alok started a business with a sum of rs.50000. After a year, he again invested Rs 30000 and made Sudhir his partner who invested Rs 70000. At the end of the 3 years, total profit was Rs 87500. What is the share of Sudhir?

Solution:

A : S

(50,000 x 1) (70,000 x 2) (80,000 x 2)

2,10,000 1,40,000 Sum

3 : 2 → 87500

5 ≡ 87500

1 ≡ 17500

2 ≡ 35000

QUESTION: 16

Two trains 128 meters and 122 meters long are running towards each other on parallel lines at 48 kmph and 42kmph respectively. In what time will they clear off each other from the moment they meet?

Solution:

D = 120 + 80 = 200 M

S = 72 km/h

T = 20/20 = 1 sec

S = 72 km/h

T = 20/20 = 1 sec

QUESTION: 17

Pipe A can fill the tank in 3hrs and pipe B can fill the tank in 4hrs. An outlet pipe C can empty the tank in 6 hrs. If all pipes are kept open simultaneously, in how many hours will the tank be half full?

Solution:

Tank capacity = 12 L

A + B → 7L in 1 min

C → -2L in 1 min

So Net result = 5L in 1min

So, time taken = 12/5

QUESTION: 18

In how many years a certain sum doubles itself at 4% per annum simple interest ?

Solution:

P = 100, S.I = 100, R = 4%, t = ??

QUESTION: 19

I can row 40km downstream and 28km upstream taking 10hours each time-what is the speed of current?

Solution:

Speed downstream = 40/10 = 4hrs

Speed upstream = 28/10 = 2.8 hrs

Spees upstream = 4-2.8/2

= 1.2/2 = 0.6

QUESTION: 20

Three numbers are in the ratio 1:2:3 and their HCF is 12.the numbers are?

Solution:

- Quant Full Test-3
Test | 20 questions | 30 min

- Quant Full Test-4
Test | 20 questions | 30 min

- Quant Full Test-5
Test | 20 questions | 30 min

- Quant Full Test-1
Test | 20 questions | 30 min

- Quant Full Test-2
Test | 20 questions | 30 min