Quant Full Test-4


20 Questions MCQ Test Quantitative Techniques for CLAT | Quant Full Test-4


Description
This mock test of Quant Full Test-4 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant Quant Full Test-4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Quant Full Test-4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Quant Full Test-4 exercise for a better result in the exam. You can find other Quant Full Test-4 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A man is six times as old as his son. Four years hence, the sum of their ages will be 43 years. How old is his son now?

Solution:


So 7 ≡ 35
1 ≡ 5
So age of son = 5 years

QUESTION: 2

121,225,361, ____? _____

Solution:

121  225  361  ?

112  152  192  233

So ?  =  529

QUESTION: 3

Arun can climb a coconut tree by 1.5 feet by each lift; however he slips 0.5 feets every time he makes the next lift. How many lifts he will have to take to reach the top of the coconut tree. If height of tree is 18.5 feet?

Solution:

Height covered in 17 lifts = (1.5 - .05) x 17 = 17 feet
Height covered in 18th lift = 1.5
so answer is 18 lift

QUESTION: 4

Jogen’s taxable income for 2010-11 is rs.5,00,000. Tax rates are 1. Nil for 1st 150000; 2. 10% for 150000-300000 and 20% for the remaining. his tax liability is?

Solution:

Total tax = (1,50,000) x 0 + 1,50,000 x 
⇒ 55, 000

QUESTION: 5

If A is 40% more than B and B is 20% less than C then A:C is?

Solution:

A  :  B  :  C

112   80   100
So   A : C ⇒ 28:25

QUESTION: 6

The ratio of income of A and B is 7:3 and that of their expenditure is 5:2. If both of them save Rs. 300 each. Then find the income of A?

Solution:

A  B
Income   7   :  3 
Income 21 : 9
or
Expenditure   5  :  2 
Exp  20 : 8
sav  1 : 1
1 ≡ 300
So   21 = 6300 
Income of A = 6300

QUESTION: 7

Original price of TV set is Rs. 9000. The price is discounted by 20% and then raised by10%. What is the new price?

Solution:


= 7920

QUESTION: 8

A student walks from his house at 4km/hr and reaches his school 5 mins too late, if his speed had been 5km/hr he would have reached 10 minutes too early. How far is the school from his house?

Solution:

 

Diff of time = 15 min
5 m late 10 meals
So 1 ≡ 15m
4 ≡ 60,
So distance ≡ 1 x 5 = 5 km

QUESTION: 9

Find the least number of 5 digits which is exactly divisible by 129?

Solution:
QUESTION: 10

Find the average of 1st seven prime numbers?

Solution:

Average  

QUESTION: 11

What must be added to each term of ratio 7:11, so as to make it equal to 3:4?

Solution:
QUESTION: 12

In a group of five boys and five girls, 3 persons are to be selected for a competition. What is the probability that all three persons are girls?

Solution:

Required Probability 

QUESTION: 13

Two coins are tossed simultaneously. The probability of getting at most one tail is?

Solution:
QUESTION: 14

A flag pole 18m high castes a shadow 9.6m long. What is the distance of the top of the pole from the end of the shadow?

Solution:



 = 20.4

QUESTION: 15

A box contains 2 red balls, 3 blue balls and 4 black balls. 3 balls are drawn at random. Find the probability that all balls are blue?

Solution:

Required Probability   

QUESTION: 16

A copper sphere of diameter 18cm is drawn into a wire of diameter 4mm. Find the length of the wire (in meter)?

Solution:



h = 24,300 cm
So h = 243 meter

QUESTION: 17

What is the circumference of wheel whose radius is 14cm ?

Solution:

Circumference 
 = 88 

QUESTION: 18

6156÷√y × 53 = 4028

Solution:


QUESTION: 19

A dishonest dealer sys that he sells his goods at C.P, but he weighs 900gm for a kg. What is his gain %?

Solution:

Required gain 

QUESTION: 20

The area of a square park is 25km2. The time taken to complete a round of the field once, at a speed of 3km/hr?

Solution:

Area = 25 Km2
Side = 5 Km
Perimeter = 4 x 5 = 20 Km
Time = 20/3=6h 40min

Related tests