CLAT Mock Test - 1


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | CLAT Mock Test - 1


Description
This mock test of CLAT Mock Test - 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for CLAT CLAT Mock Test - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CLAT Mock Test - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this CLAT Mock Test - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other CLAT Mock Test - 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions below. In this passage Ria and Gargi give their opinions about a new painting by Marcello Vasquez.

Ria
"The new painting is spectacular! It is certainly the best work ever completed by Marcello Vasquez. I like the new painting for several reasons. First the painting is large. It almost covers the entire wall! Second the painting is inexpensive. Normally a painting like this would cost thousands of dollars. But this painting costs less than $500. Third the painting is colourful. Red and green dominate the canvas peppered with bright spots of yellow."

Gargi
'The new painting is horrendous! Marcello Vasquez should be ashamed of his work. I haven't seen a painting this bad in a long time. I dislike the new painting for several reasons. First the painting is far too large. It almost covers the entire wall think small paintings are better than large ones. Second the painting is inexpensive. This tells me that Vasquez must have been unable to sell the painting for a higher price. Now he is desperate. As a result it appears he is trying to give the painting away. Third the painting is colourful. Although I usually like a painting to be colourful I strongly dislike the colours Vasquez uses. To put it plainly the combination of red green and yellow is ugly."

Q. With respect to how they like new painting Ria and Gargi

Solution:

'Pillaging' means the 'act of plundering', 'loot' or 'booty'.

QUESTION: 2

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions below. In this passage Ria and Gargi give their opinions about a new painting by Marcello Vasquez.

Ria
"The new painting is spectacular! It is certainly the best work ever completed by Marcello Vasquez. I like the new painting for several reasons. First the painting is large. It almost covers the entire wall! Second the painting is inexpensive. Normally a painting like this would cost thousands of dollars. But this painting costs less than $500. Third the painting is colourful. Red and green dominate the canvas peppered with bright spots of yellow."

Gargi
'The new painting is horrendous! Marcello Vasquez should be ashamed of his work. I haven't seen a painting this bad in a long time. I dislike the new painting for several reasons. First the painting is far too large. It almost covers the entire wall think small paintings are better than large ones. Second the painting is inexpensive. This tells me that Vasquez must have been unable to sell the painting for a higher price. Now he is desperate. As a result it appears he is trying to give the painting away. Third the painting is colourful. Although I usually like a painting to be colourful I strongly dislike the colours Vasquez uses. To put it plainly the combination of red green and yellow is ugly."

Q. Ria and Gargi both view the new painting as

Select the correct answer using the codes given below

Solution:

'Turbulent' means 'full of commotion' or wild disorder, unruly or 'boisterous'.

QUESTION: 3

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions below. In this passage Ria and Gargi give their opinions about a new painting by Marcello Vasquez.

Ria
"The new painting is spectacular! It is certainly the best work ever completed by Marcello Vasquez. I like the new painting for several reasons. First the painting is large. It almost covers the entire wall! Second the painting is inexpensive. Normally a painting like this would cost thousands of dollars. But this painting costs less than $500. Third the painting is colourful. Red and green dominate the canvas peppered with bright spots of yellow."

Gargi
'The new painting is horrendous! Marcello Vasquez should be ashamed of his work. I haven't seen a painting this bad in a long time. I dislike the new painting for several reasons. First the painting is far too large. It almost covers the entire wall think small paintings are better than large ones. Second the painting is inexpensive. This tells me that Vasquez must have been unable to sell the painting for a higher price. Now he is desperate. As a result it appears he is trying to give the painting away. Third the painting is colourful. Although I usually like a painting to be colourful I strongly dislike the colours Vasquez uses. To put it plainly the combination of red green and yellow is ugly."

Q. In a second paragraph Gargi said it can be understood that 'desperate' belongs to which of the following word groups?

Solution:

'Horrendous' means 'frightful' or 'horrible'.

QUESTION: 4

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions below. In this passage Ria and Gargi give their opinions about a new painting by Marcello Vasquez.

Ria
"The new painting is spectacular! It is certainly the best work ever completed by Marcello Vasquez. I like the new painting for several reasons. First the painting is large. It almost covers the entire wall! Second the painting is inexpensive. Normally a painting like this would cost thousands of dollars. But this painting costs less than $500. Third the painting is colourful. Red and green dominate the canvas peppered with bright spots of yellow."

Gargi
'The new painting is horrendous! Marcello Vasquez should be ashamed of his work. I haven't seen a painting this bad in a long time. I dislike the new painting for several reasons. First the painting is far too large. It almost covers the entire wall think small paintings are better than large ones. Second the painting is inexpensive. This tells me that Vasquez must have been unable to sell the painting for a higher price. Now he is desperate. As a result it appears he is trying to give the painting away. Third the painting is colourful. Although I usually like a painting to be colourful I strongly dislike the colours Vasquez uses. To put it plainly the combination of red green and yellow is ugly."

Q. As used in the passage, which of the following words always has/have a negative meaning?

Select the correct answer using the codes given below

Solution:

Ghettos is any section of a city in which many members of some minority group live, or to which they are restricted as by economic pressure or social 'discrimination'.

QUESTION: 5

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions below. In this passage Ria and Gargi give their opinions about a new painting by Marcello Vasquez.

Ria
"The new painting is spectacular! It is certainly the best work ever completed by Marcello Vasquez. I like the new painting for several reasons. First the painting is large. It almost covers the entire wall! Second the painting is inexpensive. Normally a painting like this would cost thousands of dollars. But this painting costs less than $500. Third the painting is colourful. Red and green dominate the canvas peppered with bright spots of yellow."

Gargi
'The new painting is horrendous! Marcello Vasquez should be ashamed of his work. I haven't seen a painting this bad in a long time. I dislike the new painting for several reasons. First the painting is far too large. It almost covers the entire wall think small paintings are better than large ones. Second the painting is inexpensive. This tells me that Vasquez must have been unable to sell the painting for a higher price. Now he is desperate. As a result it appears he is trying to give the painting away. Third the painting is colourful. Although I usually like a painting to be colourful I strongly dislike the colours Vasquez uses. To put it plainly the combination of red green and yellow is ugly."

Q. Gargi and Ria go to see another painting. The painting is small, expensive and colourful, who would probably like this painting?

Solution:

'Wraith' means 'a ghost' the special figure of a person supposedly seen as a premonition just before that person's death.

QUESTION: 6

Direction: Each of the following question consist of a word, followed by four word or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Expansion

Solution:

'Expansion' means 'incrementh', lengthen or enlargement. 'Precise' means example, miniature or to summary.

QUESTION: 7

Direction: Each of the following question consist of a word, followed by four word or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Thrift

Solution:

'Thrift' means 'economical', providence 'prodigality' means extravagance or lavishness.

QUESTION: 8

Direction: Each of the following question consist of a word, followed by four word or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Liberal

Solution:

'Liberal' means 'generous', tolerant 'orthodox' means stubborn, or narrow minded.

QUESTION: 9

Direction: Each of the following question consist of a word, followed by four word or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Tawdry

Solution:

'Tawdry' means 'brilliant' or glittering while the solemn means jaded, dull.

QUESTION: 10

Direction: Each of the following question consist of a word, followed by four word or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Listless

Solution:

'Listless' means 'languid' or 'sluggish' vivacious means 'energetic' or 'agile'.

QUESTION: 11

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.​


Q. He will abide ............ his friend Suresh in all circumstances.

Solution:

Abide with we use with a (person).

QUESTION: 12

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. He should not be blind ............ the misdeeds of his son Rahul.

Solution:

Blind to'(deeds, action).

QUESTION: 13

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. God had destined him ......... the post of Prime Minister of India.

Solution:

Destined for' (created for).

QUESTION: 14

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. He waked ............ slumber and decided to take action.

Solution:

Waked from'(to be awaken).

QUESTION: 15

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. All the board members talked ............ the issue for many hours.

Solution:

'Talked over'(discuss).

QUESTION: 16

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given below.

He's Mumbai's most popular hair dresser and regularly rubs shoulders with top movie stars,

Solution:

Rub shoulders with or be in social contact with.

QUESTION: 17

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. Till three in the morning he was still wide awake and raring to go.

Solution:

Be raring to go or 'keen to begin'.

QUESTION: 18

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. The football fans ran riot through the town, smashing shop windows and terrorizing the local people.

Solution:

Ran riot means 'out of control' or 'unrestrained manner'.

QUESTION: 19

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. It so turned out that more people came to the party than we expected.

Solution:

Turn out means 'to be found' or 'known', to prove to be true.

QUESTION: 20

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. He has been working with a vengeance over the past few weeks to make up for lost time.

Solution:

With a vengeance means decisively or 'thorougly'.

QUESTION: 21

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S1 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P Q Then select the correct answer. R and S. These four parts are not given their proper order. Read he sentences and find out which of the four combination is correct.  


S1: Lokmanya spoke more eloquently
P : and his pen had acquired much
Greater power after he was discharged
Q : of the printed Kesari
R : from the Mandalay fortress than through the columns
S : his influence was multiplied thousand fold by his imprisonment and speech
S6: than before his imprisonment.

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 22

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S1 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P Q Then select the correct answer. R and S. These four parts are not given their proper order. Read he sentences and find out which of the four combination is correct.

S1: Men is powerless
P : they necessarily yield to the influence of their group
Q : one becomes a fool or criminal
R : if one lives in the company of fools or criminal
S : against the psychological attacks
S6 isolation is the only hope of salvation.

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 23

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S1 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P Q Then select the correct answer. R and S. These four parts are not given their proper order. Read he sentences and find out which of the four combination is correct.

S1: Civilization has not succeeded so for
P : the low intellectual and spiritual value
Q : in creating an environment suitable to mental and moral activities of mankind
R : of most human beings is due largely to the deficiencies
S : of their psychological atmosphere the supremacy of matter and the dogmos of industrial religion
S6: have destroyed culture, beauty and morals.

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 24

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S1 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P Q Then select the correct answer. R and S. These four parts are not given their proper order. Read he sentences and find out which of the four combination is correct.

S1: A certain young man entrusted to the care of a teacher
P : this dullard will come to grief if I send him away without a single lesson, through the teacher
Q : he was so dull of the mind that he could not, even in three month's time, learn as much as a single lesson
R : the young man came to ask the teacher's permission to go home
S : it?s my business to provide a good education to my pupils to get on in life
S6: the teacher asked him to wait.

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 25

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S1 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P Q Then select the correct answer. R and S. These four parts are not given their proper order. Read he sentences and find out which of the four combination is correct.

Si Putting it another way
P : what we see as our
Q : our goals throughout our lives
R : we are constantly resetting
S : in respose to
S6 : wins and losses.

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 26

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four option given below.

Q. Lapsus linguae

Solution:

Lapsus linguae menat slop of a tongue.

QUESTION: 27

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four option given below.

Q. Ex parte

Solution:

Ex parte means 'order granted after hearing one party only in the absence of another party'.

QUESTION: 28

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four option given below.

Q. Intestate

Solution:

Intestate means 'a person died without leaving a will'.

QUESTION: 29

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four option given below.​

Q. Obiter dictum

Solution:

Judge's opinion expressed casually, not binding in a case is called obiter dictum.

QUESTION: 30

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four option given below.

Q. ​Nolens Volens

Solution:

Willing or not willing, whether he will or not.

QUESTION: 31

Direction: In the following questions give the one word equivalent choosing from the options given below.

Q. One who doubts human sincerity and merit is termed as

Solution:
QUESTION: 32

Direction: In the following questions give the one word equivalent choosing from the options given below.

Q. Craze for collecting books

Solution:
QUESTION: 33

Direction: In the following questions give the one word equivalent choosing from the options given below.

Q. A lady who remains unmarried

Solution:
QUESTION: 34

Direction: In the following questions give the one word equivalent choosing from the options given below.

Q. The scientific study of eye is known as

Solution:
QUESTION: 35

Direction: In the following questions give the one word equivalent choosing from the options given below.

Q. The scientific study of mankind, its societies and customs

Solution:
QUESTION: 36

Direction: Choose the correct synonym out to the four choices given below.

Q. Pillaging

Solution:

Ria says the painting is 'spectacular' this means that Ria does not like the painting she thinks it is really amazing another side Gargi the painting is 'horrendous'. This means she really dislike the painting.

QUESTION: 37

Direction: Choose the correct synonym out to the four choices given below.

Q. Turbulent

Solution:

Both Ria and Gargi found the painting large, inexpensive and colourful.

QUESTION: 38

Direction: Choose the correct synonym out to the four choices given below.

Q. Horrendous

Solution:

Gargi feels that Vasquez is desperate and he is trying to give the painting away, because he was unable to sell it for a higher price, desperate must describe how it for a higher price, desperate must describe how someone feels when they have tried everything and failed.

QUESTION: 39

Direction: Choose the correct synonym out to the four choices given below.

Q. Ghettos

Solution:

Horrendous means 'extremely unpleasent', horrifying or terrible while spectacular means something amazing. Therefore, horrendous is always have a negative meaning.

QUESTION: 40

Direction: Choose the correct synonym out to the four choices given below.

Q. Wraith

Solution:

From the second paragraph this is clear that Gargi likes small paintings.

QUESTION: 41

 If xa=yb=zc  and  y2=zx,  then the value of  

Solution:

QUESTION: 42

 Which one of the following numbers belong to the given series 18, 26, 34, 42 and 50?

Solution:
QUESTION: 43

Amitabh's average expenditure for the January to June is Rs 4200 and he spends Rs 1200 in January and Rs 1500 in July. The average expenditure for the months of February to July is

Solution:

Amitabh's total expenditure for January-June = 4200 x 6 = 25200 Expenditure for February - June = 25200 -1200 = 2400 Expenditure for the months of February-July = 24000+1500=25500 The average expenditure =25500/6=Rs4250

QUESTION: 44

A milkman sells the milk at the cost price but he mixes the water [freely available) in it and thus he gains 9.09%. The quantity of water in the mixture of 1 L is

Solution:

Profit Percentage =9.09=1/11 Since, the ratio of water and milk is 1:11. therefore the ratio of water is to mixture =1:12 Thus, the quantity of water in mixture of 1 L =1000×1/12=83.33mL

QUESTION: 45

x varies directly as y and x varies inversely as the square of z, when y=75 and x=6, then z=5. Find the value of x when y=24 and z=4.

Solution:



QUESTION: 46

 A number x is mistakenly divided by 10 instead of being multiplied by 10, what is the percentage error in the result?

Solution:

By mistake =x/10 Actual value =x×10 Percentage change  Since, actual value is greater than the wrong value. Alternatively Actual result =10×10=100 Wrong result =10/10=1 Percentage change 

 

QUESTION: 47

 A trader by means of his false balance defrauds to the extent of 10% in buying goods and also defrauds to 10% in selling. Find his gain per cent.

Solution:
QUESTION: 48

 A sum of money doubles itself in 12 yr. In how many years would it triple itself?

Solution:

  per annum Now,

QUESTION: 49

 A certain sum amounts to Rs 8988.3 in two years and to Rs 9528.128 in three years at compound interest per annum. What is the principal and rate of interest?

Solution:

QUESTION: 50

A is twice as good a workman as B and is therefore able to finish a piece of work in 30 days less than (B) In how many days they can complete the whole work, working together?

Solution:

Ratio of efficiency = 2 : 1 (A : B) Ratio of required time =1:2(A:B)⇒x:2x But 2x−x=30 ⇒ x=30 and 2x=60 Now, efficiency of A = 3. 33% And efficiency of B = 1.66% Combined efficiency of A and B together = 5% So, time required by A and B working together to finish the work =100/5=20 days

QUESTION: 51

The distance of the college and the home of Rajeev is 80 km. One day was late by 1 h than the normal time to leave for the college, so he increased his speed by 4 km/h and thus he reached to college at the normal time. What is the changed (or increased) speed of Rajeev?

Solution:

Let the normal speed be xkm/h, then     x(x+20)−16(x+20)=0 ⇒ (x+20)(x−16)=0 ⇒ sx=16km/h ∴ (x+4)=20km/h  Therefore, increased speed = 20 km/h

QUESTION: 52

The perimeter of a rectangle and an equilateral triangle are same. Also, one of the sides of the rectangle is equal to the side of the triangle. The ratio of the areas of the rectangle and the triangle is

Solution:

Let the each side of equilateral triangle be a, then its perimeter = 3a

Again, 2(l+b)=3a

⇒   (for the rectangle) ⇒b=a/2

∴ area of rectangle   and area of triangle  

QUESTION: 53

If the height of a cone is half the radius of a sphere, then the radius of the base of the cone, which has the same volume as a sphere of radius 7 cm is

Solution:

Volume of cone = Volume of sphere  

QUESTION: 54

Solution:

QUESTION: 55

 If AB||CD, ∠ABO=118o and ∠BOD=152o. Then find ∠ODC.

Solution:

 ∠ABO=180o ∴ ∠MOB=180o−118o=62o ∴ ∠MOB=152o−62o=90o ∴ ∠ODC=180o−90o=90o

QUESTION: 56

 If (x+k) is a common factor of (x2+px+q) and (x2+1x+m), then the value of k is

Solution:

Since, (x+k) is a factor of each one of the given expression. Since, x=−k will make each zero. ∴ k2−pk+q=k2−lk+m=0 ∴ k= 

QUESTION: 57

 If a1/3+b1/3+c1/3=0, then

Solution:

x+y+z=0 ⇒ x3+y3+z3=3xyz ∴ a1/3+b1/3+c1/3=0 ⇒ a+b+c=3a1/3b1/3c1/3 ⇒ a+b+c=(3)3abc  ∴ (a+b+c)3=27abc

QUESTION: 58

For which value of k will the equations x2−kx−21=0 and x2−3kx+35=0one common root

Solution:

Let the common root be α, then α2−kα−21=0 ?(i) and α2−3kα+35=0 ?(ii) On solving by the rules of cross multiplication   and   

QUESTION: 59

 How many terms of the series 20+16 +12 +... amounts to 48?

Solution:

   ⇒ 96=40n−4n2+4n ⇒ n2−11n+24=0 ⇒ (n−8)(n−3)=0 ∴ n=8 or 3 

QUESTION: 60

 One card is drawn from a pack of 52 cards, each of the 52 cards being equally likely to be drawn. Find the probability that the card drawn is either a heart, a queen or a king.

Solution:

There are 13 hearts (including one queen and one king).

Besides it there are 3 queens and 3 kings in remaining 3 suits each.

Thus, n(E)=13+3+3=19

∴ P(E)=19/52

QUESTION: 61

 The basic characteristic of a capitalist economy is

Solution:

The capitalist economy is an economy based on the principle of private ownership of means of production and to earn profit is the moto of the system.

QUESTION: 62

Public opinion gets an authoritative expression in a democracy through

Solution:

Public opinion gets an authoritative expression in a democracy through Parliament.

QUESTION: 63

 Which of the following is the chairman of the Public Accounts Committee?

Solution:

The current PAC is headed by Adhir Ranjan Chowdhury since July, 2019 after Mallikarjun Kharge, who was leader of INC in the Lok Sabha. He was re-appointed to a second term in May 2018.

QUESTION: 64

Which of the following is the world's largest desert?

Solution:

The Sahara is the world's largest hot desert and third largest desert after Antarctica and the Arctic.

QUESTION: 65

 Thyroxine hormone' is secreted by

Solution:

'Thyroxine hormone' is secreated by the thyroid gland. That are primarily responsible for regulation of matabolism.

QUESTION: 66

Which of the following is correctly matched?

Solution:

Leather Research Institute - Chennai Silk Research Institute - Chennai Sugar Research Institute - Lucknow

QUESTION: 67

The state with largest gap of literacy in male and female is

Solution:

Rajasthan has the largest gap in the male and female literacy.

QUESTION: 68

 The 'Pulitzer Prize' is associated with which of the following

Solution:

The 'Pulitzer Prize' is a USA Award for achievements in newspaper and online journalism, literature and music composition. It was established in 1917 by provisions in the Will of Joseph Pultizer and administered by Columbia University in New York City.

QUESTION: 69

Which of the following is a human right-well as Fundamental Right under Constitution of India?

Solution:

 Right to Education Act (RTE), which was passed by the Indian Parliament for free and compulsory education for children between 6 to 14 years in India under Article 21(a) of the Indian Constitution.

QUESTION: 70

 Which one of the following pairs is corrected matched?

Solution:
QUESTION: 71

'Azian Shah Cup' is associated with which of the following games?

Solution:

The Sultan 'Azian Shah Cup' is an annual men's field Hockey Tournament held in Malaysia. It began in 1983 as a Biennal contest.

QUESTION: 72

 Which of the following acted as the constitutional advisor to the Constituent Assembly?

Solution:

BN Rao was an Indian bureaucrat, diplomat and statesman known for his key role in drafting the Constitution of India. He was responsible for the general structure and democratic framework of the Constitution and prepared its original draft.

QUESTION: 73

 'Winmax' is related to which one of the following?

Solution:

'Winmax' (Worldwide Interoperability for Microwave Access) is a wireless communication standard designed to provide 30 to 40 megabit-per-second data rates.

QUESTION: 74

The Nobel peace laureate and Burmese opposition leader Aung San Suu Kyi received a honorary doctorate from which of the following university?

Solution:

The Nobel peace laureate Aung San Suu Kyi, renewed Burmese opposition leader and chairperson of National League for Democracy in Burma. Conferred with the degree of doctorate by San Francisco University, working in partnership with San Francisco bay area Burnese community.

QUESTION: 75

Consider the following statements about 'Indira Gandhi Ekta Award'
(i) Renowned poet and author Gulzar has been nominated for 27th Indira Gandhi Award for National Integration.
(ii) The award includes a citation and cash prize of Rs.5 lakh.
(iii) Former recipients of the award include A R Rehman.
Select the correct answer using the codes given below

Solution:

The 'Indira Gandhi Ekta Award' for national integration conferedon on Gulzar for his Yeoman work in promoting and preserving the spirit of national integration in the country.

QUESTION: 76

 What is the nickname of 'New York City'?

Solution:

The Big Apple' is a nickname for 'New York City'. It was first popularized in the 1920s by John J Fitz Gerald, a sports writer for the New York Morning Telegraph.

QUESTION: 77

 Which company launched the first mobile phone operation in India?

Solution:

Modi Telstra Company, on July 31,1995, launched the first mobile phone operation in India. The company was a joint venture between India's Modi Group and Australian Telecom Gaint Telstra. At present, the company has been acquired by Bharti Group and is part of the Airtel brand.

QUESTION: 78

What are the official languages of the 'UNO'?

Solution:

These languages are used at meetings of various UN organs. Each representative may speak in anyone of these six languages. These languages are also used for the dissemination of official documents.

QUESTION: 79

The seat of the 'Kerala High Court' is at which of the following places?

Solution:

The seat of the Kerala High Court is at Ernakulam.

QUESTION: 80

ASEAN is a regional inter-government organization to accelerate economic growth, social progress and cultural development and to promote regional peace and security.Which of the following are parts of the ASEAN plus three?

I. China  

II. Japan

III. Australia    

IV. South Korea

Select the correct answer using the codes given below

Solution:

In 1977, ASEAN began creating organizations within its framework asean plus three was the first of these and was created to improve ties with China, Japan and South Korea.

QUESTION: 81

Which one among the following is not a constitutional body in India?

Solution:

Planning Commission is an Institution of the Government of India which formulates India's Five Year Plan. The Planning Commission does not drive its creation from either the Constitution or statute, but is an arm of the Central/Union Government created by and ordinance of the government in 1950.

QUESTION: 82

 Human blood is a viscous fluid This viscosity is due to

Solution:
QUESTION: 83

India's first 'Government e-library' is being built in which of the following states, where reader could read 1000 books online?

Solution:

The first 'Government e-library' is being built in Jharkhand; where readers can read number of books online.

QUESTION: 84

'The Book' the casual vacancy is authored by which of the following writers?

Solution:

It was rowling's first publication, since the Harry Potter series and her first novel for adult readership. Major themes in the novel are class, politics and social issues like that of drugs, prostitution and rape.

QUESTION: 85

Which was the first Indian company to be listed on NASDAQ?

Solution:

Infosys, India's second largest outsourcer, became the first Indian company to be listed on the NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) in 1999.

QUESTION: 86

Who has written the book 'Still Counting the Dead'?

Solution:

Frances Harrison has written the book 'Still Counting the Dead'. This book describes the decades of Civil War between the Tamil Tiger Guerrillas and the Government reached its bloody climax.

QUESTION: 87

Which is the largest landlocked country in the world?

Solution:

A landlocked country is a country that has no access to the ocean at its borders. Kazakhstan is the world's ninth largest country and is also the world's largest landlocked country.

QUESTION: 88

Which one of the following is not a member of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC)

Solution:

The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is an inter-governmental organization of twelve oil producing made up of Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Iraq, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi Arabia, the United Arab Emirates and Venezuela.

QUESTION: 89

Green banking means

Solution:

Green banking is like a normal banking, which consider all the social and environmental/ecological factos with aim to protect the environment and conserve natural resources. It is also called ethical or sustainable banking.

QUESTION: 90

Who invented 'Computer Laptop'?

Solution:

The 'Computer Laptop' was invented by Adam Osborne in 1981.

QUESTION: 91

'Leukemia' is a disease related to

Solution:

'Leukemia' is a type of cancer of the blood or bone marrow characterized by an abnormal increase of immature white blood cells.

QUESTION: 92

Which of the following city railway station became the first railway network to offer BLUFI. A combination of 'Bluetooth' and 'Wi-Fi' that will provide passengers with a wealth of information?

Solution:

'Leukemia' is a type of cancer of the blood or bone marrow characterized by an abnormal increase of immature white blood cells.

QUESTION: 93

Match the following

Codes

Solution:

Indra-India and Russia Shoorveer-Indian Army Malabar-India and USA Dosti-XII-Maldives, India and Sri Lanka

QUESTION: 94

'World Computer Literacy Day' is celebrated on

Solution:

'World Computer Literacy Day' is celebrated on December 2 (since 2001).

QUESTION: 95

India became a member of 'UNO' in

Solution:

India became a member of 'UNO' on October 30, 1945.

QUESTION: 96

Which one among the following bank has opened its first branch in South Africa in a move to enhance the relationship between South Africa and India, while contributing to the overall development of the BRICS grouping?

Solution:

Bank of India opened its first branch in Johannesburg in South Africa.

QUESTION: 97

'World Development Report' is an annual publication of

Solution:

The 'World Development Report' is an annual report published, since 1978 by the World Bank. Each WDR provides in depth analysis of a specific aspect of economic development.

QUESTION: 98

The largest living flightless bird is

Solution:

The largest living flightless bird, which is also the largest bird, is the Ostrich (2.7m, 156 kg) and the Smallest flightless bird is the inaccessible Island Pail (length 12.5 cm, weight 34.7 g).

QUESTION: 99

'Liaoning' refers to

Solution:

The first aircraft carrier of China 'Liaoning' entered service with people's liberation army. Liaoning (Varyag) was originally developed as an Kuznetsov class multirole aircraft carrier by Soviet Union.

QUESTION: 100

Which of the following football team is set to file IPO in New York Stock Exchange?

Solution:

English Soccer Club Manchester United, Limited opened for trading in nyse under the ticker symbol 'Manu'.

QUESTION: 101

Which city of India was declared as 'The Gateway to Tiger Country-Central India?'

Solution:

The city of 'Nagpur' was declared as Gateway to Tiger Country-Central India.

QUESTION: 102

Under which Article of the Constitutions, seat are reserved for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Panchayats?

Solution:

Under Article 243 (D) of the Indian Constitution, seats are reserved for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Panchayats.

QUESTION: 103

Which one of the following Chief Justices of Indian acted as the President of India for the time being?

Solution:

Justice M Hidayatullah was the eleventh Chief Justice of India, serving from February 25, 1968 to December 16, 1970 and the sixth Vice-President of India, Serving from August 20, 1979 to August 20, 1984. He also served as the Acting President of India from July 20, 1969 to August 24, 1969.

QUESTION: 104

Famous personality Raj Kanwar, who passed away was a/an

Solution:

The Raj Kanwar producer/director, who launches Shahrukh Khan and Priyanka Chopra, passes away due to prolonged illness.

QUESTION: 105

The book titled 'The World Beneath His Feet' is the biography of which of the following sportsmen?

Solution:

Former Indian Badminton Player Sanjay Sharma and Sachi Sharma have written a biography of Pulela Gopichand.

QUESTION: 106

'Got Gumbaz', the largest dome in India, is located in the state of

Solution:

'Gol Gumbaz' is the mausoleum of Mohammed Adil Shah, sultan of Bijapur. It is locates in Bijapur, Karnataka and was completed in 1656 by the architect Yaqut of Dabul.

QUESTION: 107

Which of the following known as 'Grand old- man of India'?

Solution:

The Dadabhai Naoroji was affectionately known as 'Grand old man of India'.

QUESTION: 108

People die in an atmosphere of carbon dioxide because

Solution:

People die in an atmosphere of carbon dioxide as excess of carbon dioxide effects the respiratory tract and people die in want of oxygen.

QUESTION: 109

Which one of the following does not contribute to pollution?

Solution:

Hydroelectric power plants does not contribute to pollution.

QUESTION: 110

The name 'Sahyadri' is related to

Solution:

The Western gnats or the 'Sahyadri' constitute a mountain range along the Western side of India. It?s a UNESCO world heritage site and is one of the eight hottest hot spots of biological diversity in the world.

QUESTION: 111

Direction: A principle(s) and a fact situation are given in questions decide, only on the basis of the principles.

Principle: Two or more persons are said to consent when they agree upon the same thing in the same sense.

Coercion: Coercion is the committing, or threatening to commit, any act forbidden by the Indian Penal Code, or the unlawful detaining, or threatening to detain, any property, to the prejudice of any person whatever, with the intention of causing any person to enter into an agreement.

A contract is said to be induced by 'undue influence' where the relations subsisting between the parties are such that one of the parties is in a position to dominate the will of the other and uses that position to obtain an unfair advantage over the other. When consent to a contract is caused by Coercion, then the contract is voidable at the option of the party whose consent was so caused.

Facts: Rahul goes to a mine to purchase some tonnes of the high grade ceal being mined there. He meets the mine-owner Karan and they start negotiating on the prices. They are unable to reach a meeting point and a major altercation ensues between them. At this, Rahul takes out his gun and at gun point makes Karan sell him the coal at his own price. Later Rahul realizes that the coal sent by Karan is very low grade coal which is next to useless. He sues him and asks for compensation for loss suffered

Solution:

Karan, is not liable because Rahul committed an act of coercion, which is forbidden by the Indian Penal Code. He (Rahul), forced Karan to sell the coal at gun point.

QUESTION: 112

Direction: A principle(s) and a fact situation are given in questions decide, only on the basis of the principles.

Principle: Two or more persons are said to consent when they agree upon the same thing in the same sense.

Coercion: Coercion is the committing, or threatening to commit, any act forbidden by the Indian Penal Code, or the unlawful detaining, or threatening to detain, any property, to the prejudice of any person whatever, with the intention of causing any person to enter into an agreement.

A contract is said to be induced by 'undue influence' where the relations subsisting between the parties are such that one of the parties is in a position to dominate the will of the other and uses that position to obtain an unfair advantage over the other. When consent to a contract is caused by Coercion, then the contract is voidable at the option of the party whose consent was so caused.

Fact : Aman was in the shipping business and Biju, Cathy and Outt were his arch rivals. Together, the three bought almost 80% stakes in Aman's company. Then they told him that if he didn't sell his company's important assets to them, they would liquidate the company and thus finish it. Under this stress, Aman had no choice but to sell his company's assets. After selling 50% of the assets however, he refused to sell anymore. Biju, Cathy and Outt sue him for breach.

Solution:

Biju, Cathy and Dutt will not succeed in litigation against Aman, because they forced Aman to sell his company's important assets to them, by the act of coercion i.e., they would liquidate the company.

QUESTION: 113

Direction: A principle(s) and a fact situation are given in questions decide, only on the basis of the principles.

Principle: Two or more persons are said to consent when they agree upon the same thing in the same sense.

Coercion: Coercion is the committing, or threatening to commit, any act forbidden by the Indian Penal Code, or the unlawful detaining, or threatening to detain, any property, to the prejudice of any person whatever, with the intention of causing any person to enter into an agreement.

A contract is said to be induced by 'undue influence' where the relations subsisting between the parties are such that one of the parties is in a position to dominate the will of the other and uses that position to obtain an unfair advantage over the other. When consent to a contract is caused by Coercion, then the contract is voidable at the option of the party whose consent was so caused.

Facts: Raj was an old Hindu man of 65 when his son and daughter-in-law told him that until and unless he transfer all his property in their name, they won't feed him or give him shelter or maintain him in any other manner.

Solution:

It is clearly a case of undue influence' exercised by son and daughter-in-law, on the father, as they asked him to transfer all his property in their name, otherwise they will not feed him or give him shelter,

QUESTION: 114

Direction: A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle A statement is defamatory in nature if it is injurious to a person's reputation and if the statement has been published The person must have published the defamatory statement himself, or intentionally made the circumstances such that such publication was inevitable. The exception to the tort of defamation could be the defence of genuine belief of the person's guilt.

Facts Lakshmi accuses Malika of stealing her watch because she believes that Malika had certairrrnalicious reasons to do so. She pens down her allegations and leaves it on the table. She subsequently forgets about the piece of paper. After a couple of days, Nastassia, Malika's arch enemy chances upon the paper. Finding it to be the perfect opportunity to spite Malika, she publishes the paper in their monthly building review paper.

Q. Applying Principle to the facts of the question

Solution:

Lakshmi is not liable for defamatory statement, because she believes that Malika had certain malicious reasons to do so, as it is an exception to the tort of defamation, if someone has a genuine belief of the person's guilt.

QUESTION: 115

Direction: A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle When an act is done by several people in furtherance of a common goal, each one of them is equally liable for the act done by anyone of them all of them. If a member does an act that was not pre-decided to attain the common goal, all the members would be held guilty of the act. If an act is done by anyone member of the conspiracy is not pursuant to the common goal, then he alone will be liable for the act so done.

Facts Aatmin, Aaryaman and Ayush conspire to lock Asad and beat him up because he had earlier fired them unjustly from working on any of the projects. They make an elaborate plan complete from abducting Asad from his Office to taking him to a deserted shack nearby, beating him up and then making an escape. On the concerned day, Aatmin drives and abducts Asad He then gets him to the deserted shack where he stands guard as pre-decided while Aaryaman and Ayush beat him up. They finally run away together. However, just as Aatmin and Aaryaman are rushing away, Ayush pulls out the pistol in his pocket and shoots Asad. The three of them then realise that their car is not working and hence Aatmin suggests stealing the nearby car. He gets the car and the three drives away in it.

Solution:

Aatmin, Aaryaman and Ayush, all 3 are liable for beating up Asad, as there act of beating up Asad was in furtherance of a common goal so each one of them is equally liable. However, Ayush alone is responsible for shooting Asad, as it was not pre-decided to attain the common goal of beating up Asad

QUESTION: 116

Direction: A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).


Principle Nothing is an offence which is done by a person who, at the time of doing it, is, by reason of intoxication, incapable of knowing the nature of the act, or that he is doing what is either wrong, or contrary to law: provided that the thing which ...... . Voluntary drunkenness is no excuse for commission of a crime. Self defence is not an excuse to private defence.


Facts Akshay and Srijan go to a dhaba for lunch. Srijan orders for a couple of drinks for himself. He makes two drinks for himself and excuses himself to attend to a call. While away, Akshay doubles the alcohol content in both his drinks. Srijan does not realize the difference and continues drinking. This happens a couple of times and Srijan is in an extremely intoxicated state. In this state, he picks a knife and attempts to stab a fellow customer, Naveen. Naveen in order to protect himself brandishes his own knife. In the ensuing fight Naveen hurts Srijan. This makes Srijan put his knife away, but Naveen, suspecting some additional threat, inflicts another wound on Srijan's wrist.

Q. Applying the three principles

Solution:

Naveen is not liable for inflicting either of the wounds, because he was acting in right to self defence. Moreover, both Akshay and Srijan were intoxicated by voluntarily drinking alcohol. Akshay and Srijan will not get benefit of section 85 IPC, because they were drinking alcohol voluntarily.

QUESTION: 117

Direction: A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle Trespass means entering upon the immovable property of another. Only sufficient force to remove a person from a property may be used. Facts Pia was going home from her workplace, when she found a shortcut through the corner of Jia's farm. Being a narrow path, she would have to get into Jia's convertible car, get out of the back window, jump into Jia's neighbour's farm, and then proceed. She did so and was walking to her destination. Jia, seeing her in action, shot her with a dart gun.

Q. Is either of them liable?

Solution:

Pia, is liable for Trespass as she entered into Jia's convertible car for a short cut, which is the property of jia. Jia, is not liable for shooting her with a dartgun, because she has the right to use sufficient force to remove a person from her property,

QUESTION: 118

Direction: A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle Abetment is done when one person instigates another to do something, or conspires to do any illegal act and intentionally aids any person to commit the same act. When two or more persons agree to do, or cause to be done an illegal act, or an act which is not illegal by illegal means, such an agreement is designated as criminal conspiracy.

Facts U, V, W, X, and Y are friends who have anarchist views. Their aim is to bomb the Parliament and all it stands for. They conduct secret meetings to facilitate their plan, chalk out a design and assign roles for themselves. U and V will ensure absence of security inside the Parliament building on the date of the bombing, W and X will procure the bombs and Y will those fake ID cards to enter the premises. On that day, Y takes the fake ID cards to the guards that the Parliament gate and shows it to them.

Q. Is Y liable for abetment, criminal conspiracy or both?

Solution:

T is liable for criminal conspiracy as well as abetment, firstly because in abetment, when one person conspires to do any illegal act or intentionally aids to commit the same act. Secondly for criminal conspiracy, because according to IPC, when 2 or more persons agree to do an illegal act, such an agreement is designated as criminal conspiracy.

QUESTION: 119

Direction: A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle For defamation, there must be publication of defamatory material. Such publication constitutes the tort of defamation. Truth is a defence to the tort of defamation. If injury is caused to a person's reputation without any lawful justification, then the tort of defamation has been committed.

Facts Ritu and Nitu have been good friends for fifteen years. However, when they both decide to get married on the same day they start to develop problems as they have both wanted exactly the same marriage since the time they became friends. In order to sabotage Nitu's wedding Ritu sends a letter to Nitu's employers telling them about her pathetic work ethic this leads to Nitu being fired and in retaliation she sends out invites for her wedding with a message about Ritu being an extremely mean person.

Q. Decide whether defamation has occurred against Nitu.

Solution:

Defamation has been committed against Nitu as Ritu was not telling the truth about Nitu's work ethics.

QUESTION: 120

Direction: A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle When a woman dies in suspicion circumstances within seven years of her marriage and is treated with cruelty before her death it is presumed to be dowry death. To prosecute a person under criminal law, intention and motive are required to be proved before the court. Whoever cause death with the intention of causing death, or knowingly causing bodily injury which is sufficient to cause death in ordinary circumstances or knowingly commits an act which he knows is likely to cause death is guilty of the offence of culpable homicide.

Facts Rekha gets married into a loving family and one which does not believe in dowry and therefore requests her family to not indulge in such practices. After two years of marriage, Rekha's sister-in-law pours petrol on her while she sleeps and sets her on fire. Rekha dies as a result of the burns and her family files a complaint of dowry death.

Q. Who is liable for the death of Rekha?

Solution:

Entire family is liable for Rekha's death, as she died under suspicious circumstances within 7 years of her marriage.

QUESTION: 121

Direction: A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle Whoever, intending to take dishonestly any moveable property out of the possession of any person without that person's consent, moves that property in order to such taking, is said to commit theft. Whoever enters into or upon property in the possession of another with intent to commit an offence or to intimidate, insult or annoy any person in possession of such property, is said to commit criminal trespass.

Q. Rohan works as a servant for Abhimanyu-a timber tycoon. On Abhimanyu's, land Roshan discovers, are growing trees with a very special and rare fruit. He decides he can sell them off in the black market and make a lot of money. One week, while his master is away on a holiday, Roshan decides to cut down many of these special trees and then goes and sells them off.

Solution:

Rohan is liable for both criminal tresposs and theft. Criminal trespass under Section 441 IPC and theft under Section 378 IPC, illustration (A).  

QUESTION: 122

Direction:  A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle A contract with a minor is a void contract.

Facts Varun is extremely fond of watching TV and co tantly asks his father to supply him with one in his room, but his father doesn't agree. Varun goes to a shop selling TVs and asks the owner-Praveen-to sell him one. Praveen asks for his age and Varun manages to convince him that he is in fact 21 years of age. He then buys the TV from Praveen on credit and proudly takes it home.

Q. A week later, when Praveen realizes that Varun has no capacity to pay him for the TV, he sues. Praveen and his father for the loss he suffered

Solution:

Varun is not liable to pay, because contracts with a minor are void-ab-initio.

QUESTION: 123

Direction:  A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle Whoever causes death by doing an act with the intention of causing death, or with the intention of causing such bodily injury as is likely to cause death, or with the knowledge that he is likely by such act to cause death, commits the offence of culpable homicide.

Facts Abhinav is an ace shooter and he loves shooting. He doesn't miss his shooting practice for even a day. One day, his parents organize a pool party at their house, where Abhinav's shooting range is also located Despite his parents begging him not to, Abhinav refuses to "Skip his practice even on the day of the party. As he is practicing shooting, suddenly, a small child runs right into his range, from the nearby pool. She gets shot and as a result, dies

Solution:

Abhinav is not liable for culpable hormicide, because his intention was not to cause anyone's death.

QUESTION: 124

Direction:  A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle Nuisance is the interference with the enjoyment of one's property.

Facts Ravi is a sitar player who often practices at home, though his room is largely sound proofed His neighbor, Shankar, is an old fellow with an extremely sensitive hearing condition-even the slightest of sounds affect his inner ear and destroy the balance. Once, as Ravi was practicing at home, Shankar heard the sounds of the sitar. He lost his balance and fell down, thereby injuring his knee badly. He sued Ravi for damages.

Solution:

Ravi is not at all liable, because to blame someone for nuisance, there should be an interference with the enjoyment of property of the other person. In this case, Ravi was practicing sitar at his home in a sound proof room.

QUESTION: 125

Direction:  A principle principles and a fact situation are given in questions decide only on the basis of the principle(s).

Principle A partner is liable for the acts done by the other partners, or debts incurred by other partners of a partnership firm in the course of business.

Facts Megha, Haya and Bhavna decide to get into a partnership business to jointly sell curtains and bedsheets to the students of NALSAR. They start reaping profits that is jointly divided between the three of them. However, after some transactions they jointly decide to dissolve their business. They however do not make this decision public One day, Megha approaches Noel for a loan of Rs 10000 under the guise of needing it for the business. She misappropriates the money for her personal use.

Q. Noel sues Megha, Haya and Bhavna. Decide

Solution:

All the 3 partners are jointly liable, because a partner is liable for the acts done by others partners or debts incurred by other partners in the course of business. Here Megha asked for a loan of Rs 10000 from Noel, under the guise of needing it for the business. As they never made public their decision to dissolve the firm and thereby made it impossible for Noel to know the truth.

QUESTION: 126

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) It is the legal and constitutional duty of state to provide legal aid to the poor.          

Reason (R) No one shall be denied justice by reason of his poverty.

Solution:

Assertion (A) is correct according to provision, of Article 39-A of the Indian Constitution which states that, the state shall provide free legal aid to the poor. Reason (R) is correct explanation of A, because Article 14 of the Indian Constitution provides for equality before law.

QUESTION: 127

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) Government cannot be held liable for the torts committed by its servants.

Reason (R) A master is liable for the torts committed by his servant in the course of his employment.

Solution:

According to the Law of Torts, Assertion (A) is correct because government cannot be held liable for the torts committed by its servant, unless and until the tortuous act is committed by a government servant in the course of employment. Reason (R) is correct and it is the correct explanation of A, because master is liable for the tortious acts committed by his servant during the course of employment.

QUESTION: 128

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) X and Y sitting on the bank of a river suddenly start fighting and X throws Y into the river. Y starts shouting and requests Z, a vendor on river bank, to save him. Z though knows swimming does not pay heed Y drown, Z is not liable.

Reason (R) People must guard against reasonable probabilities but they are not expected to guard against fantastic possibilities. A contract to purchase certain immovable property from minor's guardian on behalf of the minor, and the minor sued the other party for a decree of specific performance to recover possession. In such situation

Solution:

Both A and R are correct and R is the correct explanation of A, because according to R, people must guard against reasonable probabilities but they are not expected to guard against fantastic possibilities. In this case though Z knew swimming, but it was not his responsibility to put his life in danger in order to save Y.

QUESTION: 129

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) The action (suit) would be Upheld

Reason (R) A guardian can contract on behalf of the minor in his interest.

Solution:

Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A), because in this case, minor has the right tosue the person (purchaser) for a decree of specific performance to recover possession. Reason (R) is correct according to Indian Contract Act, 1872, as a guardian can contract on behalf of the minor in his interest.

QUESTION: 130

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) For legal duty, sanction is essential element attached for its breach.

Reason (R) Presence of sanction is the test of legal duty.

Solution:

According to the legal principles, sanction is the most vital element attached to a legal duty in case of its beach, so Assertion (A) is true. In the same way. Reason (R) is also correct, which states that presence of sanction is the test of legal duty, but is not the correct explanation of (A)

QUESTION: 131

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) The parties to contract must be competent to contract otherwise it will be void

Reason (R) All wagering agreements are void

Solution:

Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A) Assertion (A) is correct according to Section 11 of Indian Contract Act, 1872 and Reason (R) is correct according to Section 30 of the Indian Contract Act, 1872.

QUESTION: 132

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) The effect of the frustrating event is to discharge the contract immediately after the event.

Reason (R) A frustrating event is one which renders the performance of the contract impossible by no fault of either party.

Solution:

Both A and R are correct and R is the correct explanation of A, according to the Section 56 Indian Contract Act, 1872, which states that, the effect of frustrating event is to discharge the contract immediately after the event, which means that, a frustrating event is one due to which the performance of contract becomes impossible and neither of the party is at fault.

QUESTION: 133

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) A person claims compensation for his non gratuitous act.

Reason (R) A person who enjoys benefit from lawful non gratuitous act of another must compensate him even se though there is no contract.

Solution:

According to Section 70 of the Indian Contract Act, 1872, both Assertion A and Reason R are correct and R is the correct explanation of (A)

QUESTION: 134

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) In the event of breach of contract the aggrieved party is entitled to recover compensation for the loss or damage which is caused to him by breach of contract.

Reason (R) The object of awarding damages to the aggrieved party is to put him in the same position in which he would have been if the contract had been performed Damages are, therefore assessed on that basis.

Solution:

According to Section 73 of, the Indian Contract Act, 1872, both A and R are true and R is the correct explanation of (A) As per the above mentioned section, when a contract has been broken, the party who suffers by such breach is entitled to receive the compensation for any loss or damage caused, and the main aim of awarding damages is to put him in the same position in which he would have been if the contract had been performed

QUESTION: 135

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) X, because of unsoundness of mind, not knowing the nature of the act, attacks V, who in self defence and in order to ward off the attack, hits him thereby causing him hurt. V does not commit an offence.

Reason (R) V has a right of private defence against X under IP(C)

Solution:

According to Section 98 of the Indian Penal Code, 1860, Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A), as per Section 98 of IPC, Y has not committed any offence, because Y has the same right of private defence which he would have if X were same.

QUESTION: 136

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) A defamatory talking film is a libel.

Reason (R) Photographic part of a film is a permanent matter to be seen by the eyes.

Solution:

According Section 499 of the Indian Penal Code, 1860 and Law of Torts, A libel is publication of a false and defamatory statement in same permanent form tending to injure the reputation of another person without lawful excuse. It must be in some permanent and visible form such as writing, printing, pictures or even by means of a cinema film of gramophone record So, both A and R are true and R is the correct explanation of (A)

QUESTION: 137

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) A wooden chair while being used by a guest caused injury to him due to defective make. The guest is entitled to claim damages from the maker.

Reason (R) A manufacturer owes a duty of care to the ultimate user.

Solution:

According to the Law of Torts, both A and R are true and R is the correct explanation of A, which states that it is the sole responsibility and duty to take care while making any product, towards the ultimate user, so the guest is entitled to claim damages from the maker or manufacturer.

QUESTION: 138

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) A person who moves to the place of nuisance can complain of nuisance.

Reason (R) Coming to the place of nuisance is a good defence.

Solution:

According to the Law of Torts regarding nuisance, A is true, but R is false. According to Law of Torts, a person who moves to the place of nuisance can complain of nuisance but it is not defence in a suit for nuisance, that the plaintiff himself came to the nuisance, so it is not good defence, hence R is false

QUESTION: 139


Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) A servant removes a wrist watch from the table and keeps it concealed under the carpet in the same room for fear of being detected He is guilty of theft.

Reason (R) To be guilty of offence of theft, a person must move and take away property stolen.

Solution:

According to Section 378 of the Indian Penal Code, 1860, both A and R are true and R is the correct explanation of (A). As per Section 378 IPC, whoever intends to take dishonestly any moveable property, out of the possession of any person without that person's consent, moves that property in order to such taking, is said to commit theft.

QUESTION: 140

Direction:  Each of the next 15 questions consists of two statements, one labelled as 'assertion' (A) and other as 'Reason' (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.

Assertion (A) The Supreme Court of India is bound by its own judgements.

Reason (R) The highest court binds all subordinate courts.

Solution:

According to Indian Constitution, the Supreme Court of India is not bound by its own judgement because it has the power of Judicial Review under Article 137 of the Indian Constitution, so Assertion (A) is false. Reason (R) is correct according to' Article 141 of the Indian Constitution, which states that law declared by Supreme Court of India to be binding on all subordinate courts. So, A is false and R is true.

QUESTION: 141

Preamble to Constitution of India

Solution:

According to the Preamble of the Indian Constitution, it is crystal clear that is states the objectives to be achieved by the government like, justice, liberty, equality fraternity.

QUESTION: 142

Match the following

Codes

Solution:

Republic is that form of government in which the head of a state is elected directly or indirectly by the people, which means that the head of the state is not a hereditary monarch. By the term secular we mean that state does not recognize any religion as a state religion and it treates all religions at par.

QUESTION: 143

The Directive Principles of State Policy are fundamental for the

Solution:

According to the Indian Constitution, Directive Principles of State Policy (Article 36-51) are the guidelines of the governance of state. They are non justiciable, like the fundamental rights, in case of their violation.

QUESTION: 144

Which one of the following is not a salient feature of the Constitution of India?

Solution:

Some of the salient features of the Constitution of India are, written Constitution supremacy of Constitution quarifederal structure, which means that in times of emergency the Constitution becomes unitary with strong Central Government. Also there is a clear distribution of power as per the Seventh Schedule of the Indian Constitution.

QUESTION: 145

Autre fois acquit principle is related to

Solution:

The principle of autre fois acquit is related to double jeopardy. It is a plea by defendant stating previous trial and acquittal of the same offence by a competent court of law, to save himself from being convicted

QUESTION: 146

A offered a reward of Rs.1000 for recovery of some valuable missing articles. B, who did not know of this offer, found the articles and gave the same to (A)

Solution:

According to the Indian Contract Act, 1872, in this case, though was not aware of the offer of a reward of Rs.10000, yet he has fulfilled the condition precedent of giving delivery of articles to A, he entitled to the reward of Rs.10000, which A has promised.

QUESTION: 147

Which one of following statements correctly defines 'Abetment'?

Solution:

According to Section 107 of the Indian Penal Code, 1860 the correct definition of abetment is, a person who, by willful misrepresentation or by wilful concealment of a material fact which he is bound to disclose and causes an offence to be committed by the other is an obettor.

QUESTION: 148

X and Y agreed to commit murder of Z by poisoning and Y was to procure poison but he did not procure it. X and Y are guilty of

Solution:

According to Section 120-A of the Indian Penal Code, 1860, X and Y are guilty of criminal conspiracy. As per Section 120-A, IPC, when two or more persons agree to do or cause to be done, an illegal act or an act which is not illegal, by illegal means, such an agreement is designated as criminal conspiracy.

QUESTION: 149

The power of the President of India to issue an ordinance is a an

Solution:

According to Article 123 of the Indian Constitution, the power of President of India to issue an ordinance during the recess of Parliament is a legislative power.

QUESTION: 150

X allows V to put his goods in a room of X house. V sends his agent Z to put the goods in the room. Z puts the goods in the room locks it up and keeps the keys with him. Who is in the possession of the room?

Solution:

From this scenario, it is very clear that Z is in the possession of the room, as V sends Z to put the goods in the room of Z anil after keeping the goods there, Z keeps the keys with him.

QUESTION: 151

Which of the fundamental rights cannot be suspended during the emergency?

Solution:

According to the provisions of the Indian Constitution, the right under Article 20 (protection in respect of conviction for offences) and Article 21 (protection of life and personal liberty) cannot be suspended even during the emergency under Article 352.

QUESTION: 152

X committed theft in a government building. Z a chowkidar of the building, kept the gate of the building open with the intention to facilitate. X's sage retreat with the stolen property and thereby facilitated his etreat. Which one of the following statements is correct?

Solution:

In this case Z is guilty of abetment of theft, according to Section 107 of Indian Penal Code, 1860, which states that whoever intentionally aids, by an act or illegal omission the doing of that thing is abetment. Here Z intentionally aided to commit theft in a government building by keeping the doc open.

QUESTION: 153

Malicious prosecution is a tort intending to protect

Solution:

According to Law of Torts, Malicious prosecution is a tort intending to protect against abuse of legal proceed malicious prosecution is the institution, against an innocent person, unsuccessful criminal proceedings without reasonable and probable cause and in a malicious spirit.

QUESTION: 154

Z with intention to steal ornaments opened V?s box and found it empty. Which one of the following statements is correct?

Z is

Solution:

According to Section 378 of Indian Penal Code, 1860 here Z is guilty of attempt to commit theft as he had an intention to steal (Animo Furandi) and did an act towards its commission.

QUESTION: 155

A surgeon knowing full well that except a miracle, nothing can save X, who is ailing from a disease. In good faith, if surgeon operated X, but as a consequence of that operation X died, then which one of the following would be correct?

Solution:

According to Section 88 of Indian Penal Code, 1860, in this surgeon is guilty because knowledge about the consequence is present, but there is no intention to cause death, secondly the surgeon operated X for his (X) benefit and in good faith.

QUESTION: 156

Which court has the jurisdiction to decide a dispute between Central Government and a State Government?

Solution:

According to Article 131 of the Indian Constitution, Supreme Court of India have the original jurisdiction in case of any dispute between the Central Government and a State Government.

QUESTION: 157

93rd Amendment to the Constitution deals with

Solution:

The 93rd Amendment to the Constitution deals with reservation in educational institutes. This amendment provides for reservation for socially and economically backward classes, besides the scheduled castes and scheduled tribes, in private unaided educational institutions, which was passed in the Parliament on December 22, 2005.

QUESTION: 158

Agreements which are in the nature of bets and gambling are called

Solution:

According to Section 30 of the Indian Contract Act, 1872 agreements which are in the nature of bets and gambling are called wagering. As per Section 30, agreements by way of wager are void and no suit shall be brought for recovering anything alleged to be won.

QUESTION: 159

Which one of the following right is available to both citizens and aliens?

Solution:

According to Article 14 of the Indian Constitution, The right to equality is available to both citizens and aliens Article 14 states that, the state shall hot deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India

QUESTION: 160

For which of the following, can special provisions be made under Article 15 of the Constitution of India?

I. Women and children
II. Scheduled tribe
III. Economically backward
IV. Socially backward classes

Select the correct answer using the codes given below

Solution:

According to Article 15 of the Indian Constitution, nothing in this article shall prevent the state from making any special provision for women and children, for the advancement of any socially and educationally backward classes of citizens or for scheduled castes and the scheduled tribes.

QUESTION: 161

The sum of behaviour is to retain a man's dignity without intruding upon the liberty of others', stated Sir Francis Bacon. If this is the case, then not intruding upon another's liberty is impossible. The conclusion strongly implied by the author of the passage is

Solution:

The idea stated by Sir Francis Bacon is to retain man's dignity without intruding upon the liberty of others. The author, then claims that if this is the case, then not intruding an-another's liberty is impossible, implying that in order to retain one's dignity one has to intrude upon another's liberty. This idea is best brough out in the option A?

QUESTION: 162

Direction: analyze the following passage and answer the questions that follow.

Some words are highly inflammable. Fusion is one of them you can get two sets of people into a war mode by just uttering the words 'fusion music'. One set will breathe fire and say it violates the purity of music : the other set will tell you earnestly that it opens the border of music

Q. The statement 'some words are highly inflammable'

Solution:

The passage doesn't have any contradiction, dogmatism or exaggeration. Eliminate options (C) and (D). Although 'some words are highly inflammable' is a linguistic embellishment, it truly captures the essence of the passage. Thus, although option (B) is not incorrect, it loses out on the appropriates to the option (A).

QUESTION: 163

Direction: analyze the following passage and answer the questions that follow.

Some words are highly inflammable. Fusion is one of them you can get two sets of people into a war mode by just uttering the words 'fusion music'. One set will breathe fire and say it violates the purity of music : the other set will tell you earnestly that it opens the border of music

Q. From the purists perspective, the war between two sets of people can best be

Solution:

The purists believe in the purity of music, which resonates with 'core principles in option (C). Option (A) can be eliminated as the passage does not state any ideological conflict. The purists do not believe fusion to be an ideology at all. Option (B) can be eliminated as there is no mention of generation gap and option (B) is irrelevant.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 164

Kartik is the father of the Heena, Uma is the mother of Tanya. The sister of Heena and Tanya is Neha. Which of the following statements is definitely not true?

Solution:

Sex of the persons has not been defined. So, we cannot say if Uma has three daughters, or Heena is the sister of Neha, or Tanya is the son of Kartik

QUESTION: 165

Direction: Consider the following statement and answer the question.
M, N, O and P are all different individuals
M is the daughter of N.
N is the son of O.
O is the father of P.

Q. Which among the following statement is contradictory to the above premises?

Solution:

Since, P and N are the children of some father, so P and N are siblings. They cannot be the parents of the same child (M). Hence, option (A) is correct.

QUESTION: 166

Each child in a family has at least 4 brothers and 3 sisters. What is the smallest number of children the family might have

Solution:

Since, each child has atleast 4 brothers, then even a male child must have atleast 4 brothers. Therefore, there will be atleast 5 male children. Similarly, we can conclude that there must be 4 female children in that family. Hence option (C) is correct.

QUESTION: 167

Direction: In the following question two statements are followed by two conclusions numbered I and II.
Assume the two statements are true even, if they are at variance with commonly known facts. Then, pick the correct answer from the choices given below.
Statements Some doctros are fool.
Joshi is a doctor.
Conclusions
I. Joshi is a fool.
II. Some fools are doctors.

Solution:

 The left circle indicates fools and the right circle indicates doctors and the common (or shaded) region indicates that some doctors are fools or some fools are doctors.

QUESTION: 168

Direction: Read the following information carefully and answer the question given below it.
My house a number. There are three conditions.
I. If my house number is a multiple of 3, then it is a number from 50 to 59.
II. If my house number is not a multiple of 4, then it is a number from 60 to 69.
III. If my house number is not is not a multiple of 6, then it is a number from 70 to 79.

Q. What is my house number?

Solution:

Here, the best method to solve these type of questions is going through the options. In (A) option (B) is only valid choice as it is between 70 and 79 and it is not a multiple of 6 whereas other options are not valid as they do not follow the given criteria

QUESTION: 169

Direction: Read the following information carefully and answer the question given below it.
My house a number. There are three conditions.
I. If my house number is a multiple of 3, then it is a number from 50 to 59.
II. If my house number is not a multiple of 4, then it is a number from 60 to 69.
III. If my house number is not is not a multiple of 6, then it is a number from 70 to 79.

Q. Which of the condition is not necessary in order to get my house number?

Solution:

Obviously, none of the information?s is superfluous. Therefore, option (D) is the correct answer.

QUESTION: 170

Direction: In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true and decide which of the suggested course of action logically follow(s) for the pursuing.
Give answer
Statement An increased number of credit/debit card forgery cases have been recorded recently.
Courses of Action
I. The banks should make stricter verification to ensure the access to credit/debit card by the authorized person.
II. The banks should advise their customers to be more careful in dealing with the plastic money.

Solution:

The Course of Action I follows because according to the statement, an increased number of credit/debit and forgery have been recorded recently. Hence, the banks should make stricter verification to ensure the access to credit/debit by the authorized person. Action II is not proper.

QUESTION: 171

Direction: In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true and decide which of the suggested course of action logically follow(s) for the pursuing.
Give answer
Statement Drinking and rave parties have become fashion among the present college youth which diverts from their studies.
Courses of Action
I. The state government should make it a rule to disallow the students from entering pubs and bars.
II. The parents as well as the colleges should impose strict discipline among the college going youth.

Solution:

In order to stop the present college youth from drinking and attending the rave parties the state government, the parents as well as the college should impose strict discipline among them. Hence, I and II both follow.