CLAT Mock Test - 14


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | CLAT Mock Test - 14


Description
This mock test of CLAT Mock Test - 14 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for CLAT CLAT Mock Test - 14 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CLAT Mock Test - 14 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this CLAT Mock Test - 14 exercise for a better result in the exam. You can find other CLAT Mock Test - 14 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: In the given questions, you will find some underlined part in each sentence. You have to choose the nearest meaning of underlined part from the given options.
Q. As she had never been in such a situation before her apprehension was understandable.

Solution:

'Apprehension' means to 'fear'.

QUESTION: 2

Direction: In the given questions, you will find some underlined part in each sentence. You have to choose the nearest meaning of underlined part from the given options.
Q. A strange mental aberration often made her forget her own name.

Solution:

'Aberration' means 'the derangement of mind' or 'insanity'.

QUESTION: 3

Direction: In the given questions, you will find some underlined part in each sentence. You have to choose the nearest meaning of underlined part from the given options.
Q. The prisoners of war signed the document under coercion.

Solution:

'Coercion' means 'controlling by force' or to constrain or compulsion.

QUESTION: 4

Direction: In the given questions, you will find some underlined part in each sentence. You have to choose the nearest meaning of underlined part from the given options.
Q. It is possible for a writer to be copious in his words and at the same time, to give the reality of a natural form.

Solution:

'Copious' means 'plentiful', profuse, prolific or abundance.

QUESTION: 5

Direction: In the given questions, you will find some underlined part in each sentence. You have to choose the nearest meaning of underlined part from the given options.
Q. All his attempts to win the favour of his boss proved infructuous.

Solution:

'In fructuous' means 'meaningless'.

QUESTION: 6

Direction: For each underlined part, four words/phases are listed below. Choose the word nearest opposite in meaning of underlined part
Q. The coach was too lax about the training of the team.

Solution:

'Lax' means 'loose', flabby, vague or careless. Steadfast means 'constant', 'resolute' or 'firmness'.

QUESTION: 7

Direction: For each underlined part, four words/phases are listed below. Choose the word nearest opposite in meaning of underlined part
Q. He has penchant for writing satirical poems.

Solution:

Antonym of penchant is repulsion.

QUESTION: 8

Direction: For each underlined part, four words/phases are listed below. Choose the word nearest opposite in meaning of underlined part
Q. He yielded to temptation.

Solution:

Antonym of yielded is resisted.

QUESTION: 9

Direction: For each underlined part, four words/phases are listed below. Choose the word nearest opposite in meaning of underlined part
Q. The rebels held out in the face of stiff odds.

Solution:

Antonym of held out is gave in.

QUESTION: 10

Direction: For each underlined part, four words/phases are listed below. Choose the word nearest opposite in meaning of underlined part
Q. Adversity is the source of numerous view.

Solution:

Antonym of adversity is 'flexibility'

QUESTION: 11

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error if any will be in a, b, c parts of the sentence. That part of the sentence will be your answer. If there is no error in the sentence then mark option d.

Solution:

Replace 'Swam' by 'Swum' (Past participle).

QUESTION: 12

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error if any will be in a, b, c parts of the sentence. That part of the sentence will be your answer. If there is no error in the sentence then mark option d.

Solution:

Delete 'more' avoid using double comparatives in a sentence.

QUESTION: 13

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error if any will be in a, b, c parts of the sentence. That part of the sentence will be your answer. If there is no error in the sentence then mark option d.

Solution:

Replace 'their? by 'his' with everyone, everybody always use singular possessive noun.

QUESTION: 14

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error if any will be in a, b, c parts of the sentence. That part of the sentence will be your answer. If there is no error in the sentence then mark option d.

Solution:

Replace 'on' by' of.

QUESTION: 15

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error if any will be in a, b, c parts of the sentence. That part of the sentence will be your answer. If there is no error in the sentence then mark option d.

Solution:

Replace 'between' by 'among', between is used for two and among is for more than two.

QUESTION: 16

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error if any will be in a, b, c parts of the sentence. That part of the sentence will be your answer. If there is no error in the sentence then mark option d.

Solution:

Delete 'not' avoid double negative.

QUESTION: 17

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error if any will be in a, b, c parts of the sentence. That part of the sentence will be your answer. If there is no error in the sentence then mark option d.

Solution:

Replace 'its' by 'a', for a picnic is a correct phrase.

QUESTION: 18

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error if any will be in a, b, c parts of the sentence. That part of the sentence will be your answer. If there is no error in the sentence then mark option d.

Solution:

Use of 'other' is useless.

QUESTION: 19

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error if any will be in a, b, c parts of the sentence. That part of the sentence will be your answer. If there is no error in the sentence then mark option d.

Solution:

Replace 'has' by have. The 'issue' is plural form of a subject.

QUESTION: 20

Direction: Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error if any will be in a, b, c parts of the sentence. That part of the sentence will be your answer. If there is no error in the sentence then mark option d.

Solution:

Replace 'snowed' by 'snows', the use of future and past like this is a incorrect combination.

QUESTION: 21

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given.
Q. The boy turned a deaf ear to the pleadings of all his well wishers.

Solution:

Did not pay any attention.

QUESTION: 22

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given.
Q. We should give a wide berth to bad characters.

Solution:

Keep away from.

QUESTION: 23

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given.
Q. You may rush from pillar to post, but you stand no chance to getting what you want without a bribe.

Solution:

Rush in all direction and suffer such harassment.

QUESTION: 24

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given.
Q. We should guard against our green-eyed friends.

Solution:
QUESTION: 25

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given.
Q. Why he tells stories about himself, he is inspired to draw the long bow.

Solution:

To intensify, to aggravate, to overstate or to 'exaggerate'.

QUESTION: 26

Direction: In the following questions, sentences having a blank, select the commonly used foreign, language phrases from the four options meaning is given in the bracket.
Q. The Executive Committee discussed ...... the drought situation also. (among other things)

Solution:

Inter alia (among-other things).

QUESTION: 27

Direction: In the following questions, sentences having a blank, select the commonly used foreign, language phrases from the four options meaning is given in the bracket.
Q. He is not visiting them now, he has cleared to be person a ....... (the person acceptable)

Solution:

Persona grata (the person acceptable).

QUESTION: 28

Direction: In the following questions, sentences having a blank, select the commonly used foreign, language phrases from the four options meaning is given in the bracket.
Q. The legislature was adjourned 'sine ....... (with no date for resembling)

Solution:

Sine die (with no date for resembling).

QUESTION: 29

Direction: In the following questions, sentences having a blank, select the commonly used foreign, language phrases from the four options meaning is given in the bracket.
Q. Dictatorship is a government by 'fait ...... in which decisions are taken and then a pretence of consent is enacted, (a thing already done)

Solution:

Fait accomplie (a thing already done).

QUESTION: 30

Direction: In the following questions, sentences having a blank, select the commonly used foreign, language phrases from the four options meaning is given in the bracket.
Q. After committing the theft, he was afraid to go near the ...... of the temple, (the most sacred place)

Solution:

Sanctum bonum (the most sacred place).

QUESTION: 31

Direction: Put the given sentences, in each of the following questions in proper order.
A: His mother was dead
B: They had not sent him the sad information
C: Probably they knew his deep love for her
D: When Gandhi returned to India his son Hiralal was of four years

Solution:
QUESTION: 32

Direction: Put the given sentences, in each of the following questions in proper order.
A: It results from the carefully revised plan
B: Men work together for a cause or purpose
C: Teamwork does not just happen
D : It must be clearly known to them

Solution:
QUESTION: 33

Direction: Put the given sentences, in each of the following questions in proper order.
A: "Look at that one, what a big fish ...... this lake is full of big fish"
B: One day, the fish were happily playing around in the water
C: Let us come back tomorrow and catch them
D: When, the wise fish overheard a fisherman talking to another

Solution:
QUESTION: 34

Direction: Put the given sentences, in each of the following questions in proper order.
A: The heart's ability to pump blood drop about 1%
B: Decreases by 30-40% in old age
C: Blood flow to arms and legs
D: The functional declines of advancing age are depressing

Solution:
QUESTION: 35

Direction: Put the given sentences, in each of the following questions in proper order.
A: As the absolute owner of the land
B: Which had been settled once for all under the permanent settlement system
C: Under the Zamindari System, the landlord was recognized
D: He is responsible for the payment of land revenue to the government

Solution:
QUESTION: 36

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
Long ago, Emperson wrote, "A man's task is his life-preserver." This seems to be remarkably correct in our modern life. The man without a task is like a ship without ballast and anchor, he is all too often merely a drifter. Few men seem to have initiative enough to choose a task for themselves if they do not need to work. When the inevitable disappointments come, as they assuredly will, they are completely overwhelmed. But the man who has his task has no time for vain regret, he escapes the disastrous fate, which overtakes his less fortunate brother. Work is one of the greatest safety-valves, which was ever invented and youth especially needs it.
Q. It seems to be remarkably correct in modern life that

Solution:

The correct choice of the task preserves one's life this statement is very true because it?s very necessary for a man to make a correct choice of work according to his abilities and devotion one choice of work can save all the success and happiness of his life throughout.

QUESTION: 37

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
Long ago, Emperson wrote "A man's task is his life-preserver." This seems to be remarkably correct in our modern life. The man without task is like a ship without a ballast and anchor, he is all too often merely a drifter. Few men seem to have initiative enough to choose a task for themselves if they do not need to work. When the inevitable disappointments come, as they assuredly will, they are completely overwhelmed. But the man who has his task has no time for vain regret, he escapes the disastrous fate, which overtakes his less fortunate brother. Work is one of the greatest safety-valves, which was ever invented and youth especially needs it.

Q. The expression 'safety-valve' means

Solution:

'Safety-valve' means something, which guarantees safety and work is just like safety valve for a man both economically and socially because if we have a work of our own choice, we can spend a quality of time, which is truly required to live a happy life.     

QUESTION: 38

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
Long ago, Emperson wrote "A man's task is his life-preserver." This seems to be remarkably correct in our modern life. The man without task is like a ship without a ballast and anchor, he is all too often merely a drifter. Few men seem to have initiative enough to choose a task for themselves if they do not need to work. When the inevitable disappointments come, as they assuredly will, they are completely overwhelmed. But the man who has his task has no time for vain regret, he escapes the disastrous fate, which overtakes his less fortunate brother. Work is one of the greatest safety-valves, which was ever invented and youth especially needs it.
Q. A ship without ballast and anchor

Solution:

In these lines, the writer has compared the life of a person with a ship, which moves freely without ballast and anchor its, true that man without work is just like a useless fellow without any direction and ambition and mind without any work is just like a devils place, which only thinks evil. So, for the better generation and development of society one should keep working.

QUESTION: 39

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
Long ago, Emperson wrote "A man's task is his life-preserver." This seems to be remarkably correct in our modern life. The man without task is like a ship without a ballast and anchor, he is all too often merely a drifter. Few men seem to have initiative enough to choose a task for themselves if they do not need to work. When the inevitable disappointments come, as they assuredly will, they are completely overwhelmed. But the man who has his task has no time for vain regret, he escapes the disastrous fate, which overtakes his less fortunate brother. Work is one of the greatest safety-valves, which was ever invented and youth especially needs it.

Q. A man, who suffers from vain regrets must have

Solution:

A man, who suffers from vain regrets must have chosen his life's work rather carelessly because who did not give importance to his work, one day definetly he had to cry on it.

QUESTION: 40

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
Long ago, Emperson wrote "A man's task is his life-preserver." This seems to be remarkably correct in our modern life. The man without task is like a ship without a ballast and anchor, he is all too often merely a drifter. Few men seem to have initiative enough to choose a task for themselves if they do not need to work. When the inevitable disappointments come, as they assuredly will, they are completely overwhelmed. But the man who has his task has no time for vain regret, he escapes the disastrous fate, which overtakes his less fortunate brother. Work is one of the greatest safety-valves, which was ever invented and youth especially needs it.
Q. A person who has chosen the right task has no time to regret because he

Solution:

A person, who has chosen the right task has no time to regret because he is so busy in his work that he has no time to waste and sit idle, in his work, he forget all his sorrow and pains

QUESTION: 41

What is the probability that a number selected from the numbers 1, 2, 3,..., 20, is a prime number when each of the given numbers is equally likely to be selected?

Solution:

E = {2,3,5,7,11,13,17,19} ⇒ n (E) = 8 S = {1,2,3,4,20} ⇒ n (S) = 20 ∴  

QUESTION: 42

 If the pth, gth and rth terms of an AP are  a, b  and c respectively, then the value of (q−r)+(r−p)+c(p−r) is

Solution:

Tp = a+ (p−1) d  Tq = qa + (q−1) d ∴ LHS = a (q−r) + b (r−p) + c (p−q) = {a1+(p−1) d} (q−r) + {a1+(q−1) d} (r−p) +{a1+(r−1)d}(p−q) = a1⋅(q−r+r−p+p−q) + d [(p−1) = (q−r) + (q−1) (r−p) + (r−1)(p−q)] = 0

QUESTION: 43

If (−4) is a root of the quadratic equation x− px−4 = 0 and the quadratic equation x− px + k = 0 has equal roots, find the value of k.

Solution:

Since, (-4) is a root of x2− px −4 = 0. Sine,both the roots of this equation are equal. ∴ Sum of the roots (α+α) 2α = −3 ⇒  ∴ Product of t roots (α⋅α) = α=  

 

QUESTION: 44

Astha has pens and pencils which together are 40 in number. If she has 5 more pencils and 5 less pens, the number of pencils would have become 4 times the number of pens. Find the original number of pens with Astha.

Solution:

 

Let the be x pencils and y pens, then x + y = 40 ⇒ 4x + 4y = 160 (x+5) = 4(y−5) ⇒ x−4y = −25 ∴ 4x + 4y = 160 x−4y =−25 5x = 135 ∴ x = 27 and y=13

QUESTION: 45

If  m2−4m+1=0, then the value of  is 

Solution:

∴ m2− 4m + 1 = 0 ⇒ m+ 1 = 4m ⇒ 

= 64  [from Eq. (i)]  ⇒= 64 − 12 = 52  

QUESTION: 46

In the figure, ABC is a triangle in which AB = AC. A circle through B touches AC at D and intersects AB at P. if D is the mid-point of AC, then find the value of AB. 
 

Solution:

AB = AC and AD = CD ∴ AB =2AD Now, ince AD is a tangent. ∴ AD2 = AP × AB∴  = AP × AB ∴ AB = 4AP

 

QUESTION: 47

If tanθ = a/b, find the value of 

Solution:

QUESTION: 48

The area of the iron sheet required to prepare a cone 20 cm high with base radius 21 cm is

Solution:

r = 21cm, h = 20cm ∴ l =  = 29cm ∴ Area of the sheet = Total surface of the cone = πrl + πr2 = πr (l+r) =  2/27 × 21 (29+21)  = 3300cm2

 

QUESTION: 49

The ratio between the sides of a room is 5 : 1. The cost of whitewashing the ceiling of the room at 50 paise per sq m is Rs 270 and the cost of papering the walls at 10 paise per sq m is Rs 48. The height of the room is

Solution:

Area of ceiling = 

sqm Now,sine l:b = 5x:3x ⇒ l×b = 15x2 = 540m2 ⇒  l = 30m and b = 18m Now, area of the 4 walls  

QUESTION: 50

Two cars A and B start at the same time from two points P and Q, respectively- A starts from P to Q, while B starts from Q to P. They arrive their destination in h  and  h, respectively. At what speed does car A travels, if car B travels with a speed of 36 km/h?

Solution:

 Speed of B = 36 m/h Time taken = Distance = Speed × Time Distance between P and Q =   Time taken by   Speed = Distance/Time =  

QUESTION: 51

Sita and Gita can do a piece of work in 15 days and 30 days separately. They both work for 3 days, then Sita withdraws. Number of days in which Gita completes the remaining work is

Solution:

Let Gita finish the remaining job in x days. Sita?s 3 days work + Gita?s (x+3) day?s work = 1 ⇒ 

 

QUESTION: 52

A person takes a loan of Rs 200 at 5% simple interest. He returns Rs 100 at the end of one year. In order to clear his dues at the end of 2 yr, he would pay

Solution:

Amount to be paid in first year =  Amount left as a principal for the Second year = 210 ? 100 = 110 ∴ Amount paid in second year  

QUESTION: 53

At compound interest, if a certain sum of money doubles in n yr, then the amount will be four fold in

Solution:

Since, A=2P,  then 2P = P  ⇒ 2 = 4 = (2)

⇒ Time period = 2n yr 

QUESTION: 54

By selling 18 chocolates, a vendor loses the selling price of 2 chocolates. Find his loss per cent.

Solution:

Let the SP of 1  chocolate = Rs 1 ∴ SP of 18 chocolates = Rs 18 and loss = Rs 2 ∴ CP = SP + loss = 18 + 2 = Rs 20 ∴ Percentageloss = 

QUESTION: 55

The cost of a car is 400% greater than the coat of a bike. If there is an increase in the cost of the car is 15% and that of bike is 20%. Then, the total increase in the cost of the 5 cars and 10 bikes is

Solution:

Bike Car x 5x 1.2x 5.75x Initially total cost = 25x + 10x = 35x Changed cost 

= 28.75x +12x = 40.75 x Percentage change = 

QUESTION: 56

Three cats are roaming in a zoo in such a way that when cat A takes 5 steps, B takes 6 steps and cat C takes 7 steps but the 6 steps of A are equal to the 7 steps of B and 8 steps of C. What is the ratio of their speeds?

Solution:

Frequency of step of A : B : C = 5 : 6 : 7 but it terms of size of step, 6A = 7B = 8C ∴ Ratio of Speeds of A, B and  = 280 : 288 : 294 = 140 : 144: 147

QUESTION: 57

A mixture of rice is sold at Rs 3-00 per kg. This mixture is formed by mixing the rice of Rs 2.10 and Rs 2.52 per kg. What is the ratio of price of cheaper to the costlier quality in the mixture, if the profit of 25% is being earned?

Solution:

Let the cost price of the mixture be Rs per kg, then selling Price = 

x = 2.4  Now, the average cost price of mixture = Rs 2.4  Therefore, the ratio of cheaper to costlier rice is 12 : 30 i.e., 2 : 5.

QUESTION: 58

The average age of Priyambada's family consisting of 5 members 3 yr ago was 35 yr. One year ago a new baby was born in this family. Three years hence the average age of the family will be

Solution:

3 yr ago, total age of 5 members = 5×35=175yr  At the time of birth of new baby the total age of family =175+(2×5)=185yr The present age of family =185+(1×6)=191yr 3 yr, hence the average age of family =

QUESTION: 59

If P be a prime number strictly greater than 3. Then, P2 + 17 will leave remainder K, when divided by 12, the value of K is

Solution:

 Now, since p2 = 12m + 1 Therefore, Hence, the remainder is 6.

QUESTION: 60

If (11)= (19)= (209)c, then the correct relation is

Solution:

(11)a = (19)b =(209)c = z ⇒ 11 =  Therefore, 11 × 19 = 209 

QUESTION: 61

'Karagam' is a folk dance of

Solution:

'Karagam' is an ancient folk dance of Tamil Nadu performed in praise of the rain Goddess Mariamman.

QUESTION: 62

Who among the following sport personalities was the first to receive the 'Rajiv Gandhi Khel Ratna Award'?

Solution:

Vishwanathan Anand is the first recipient of the 'Rajiv Gandhi Khel Ratna Award' in 1991-92, India's highest sporting honour.

QUESTION: 63

Which of the following is an extra-constitutional and non statutory body?

Solution:

Planning Commission is a non-constitutional (not created by the Constitution) and non-statutory (not created by an Act of Parliament) body.

QUESTION: 64

Which one among the following Indian states shares boundaries with the maximum number of states?

Solution:

Asom is surrounded by six of the other seven sister states, Arunachal Pradesh/Nagaland/Manipur/ Mizoram/ Tripura and Meghalaya.

QUESTION: 65

Government of India has established a committee under the Chairmanship of SK Thorat. The main objective of the committee was

Solution:

 

The Thorat Committee was set-up to review political cartoons and other contents of social science and political science text books for class IX to XII following protests by Members of the Parliament.

QUESTION: 66

Consider the following statements about the Curiosity Rover
I. It is a robotic mission for exploration of the Mars launched by NASA.
II. It is powered by solar energy.
Q. Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The Curiosity Rover is a car sized robotic rover exploring gale crater on Mars as part of NASA's Mars Science Laborator Mission and is powered by Radioisotope Thermoelectric Generator (RTG).

QUESTION: 67

Consider the following statements about parliamentary committees
I. They are a subject of Council of Ministers.
II. The scrutiny of legislative and constitutional amendment bills get done in these committees.​
Q. Which of the above statements is/are correct?

Solution:

Parliamentary committees play a vital role in the parliamentary system. They are a vibrant link between the Parliament, the executive and the general public. In committees, the matter is deliberated at length and depth.

QUESTION: 68

Match the following

Codes

Solution:
QUESTION: 69

Which one among the following Indian states shares international boundaries with three nations?

Solution:

It shares boundaries with Bhutan in West, Myanmar in East and Republic of China in North.

QUESTION: 70

The 'Golden Quardrilateral of India' connects which of the following places?

Solution:

The 'Golden Quadrilateral' is a highway network connecting India's four largest metropolises-Delhi, Mumbai, Kolkata and Chennai, thus forming a quadrilateral of sorts.

QUESTION: 71

The President of India has given approval to establish separate High Courts in three of the North-Eastern states of India. Which one among the following is not among them?

Solution:

The three states of North-East are Tripura, Manipur and Meghalaya will have their own High Courts. Currently, have benches of the Guwahati High Court.

QUESTION: 72

Which of the following was were the essence of the peace-building efforts of the United Nations from 1980 onwards?
I. To resolve underlying disputes between the belligerents.
II. To monitor arms control agreements.
III. Providing development assistance to maintain peace.
Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:

Founded in 1945, committed to maintaining international peace and security, developing friendly relations among nations and promoting social progress, better living standards and Human Rights.

QUESTION: 73

Which of the following statements about eco mark is/are correct?
I. Ecomark is a certification mark issued by Bureau of Indian Standard (BIS) for the product confirming to a set of standards aimed at the least impact on ecosystem.
​II. The purpose of the mark is to increase awareness among the consumers towards reducing environmental impact.
Q.  Select the correct answer using the codes given below

Solution:

Ecomark is a certification issued by Bureau of Indian Standards to products conforming to a set of standards aimed at the least impact on the ecosystem.

QUESTION: 74

Which of the following has launched a new credit card that has an LCD display and built in keyboard The card has touch sensitive buttons and the ability to create a one-time password?

Solution:

Master Card has introduced a new high-tech credit card. One that looks and functions almost exactly like an ordinary card, save for the integrated display and numerical keypad. MasterCard calls it display card tech and united it in collaboration with Standard Chartered Bank, Singapore.

QUESTION: 75

The Board of the United Nations Green Climate Fund', set-up to channel $ 100 billion in aid annually to developing nations, establish its headquarters at

Solution:

The Green Climate Fund (GCF) is a fund within the framework of the UNFCCC founded as a mechanism to transfer money from the developed to the developing wores in order to assist the developing countries in adaptation and mitigation practices to counter climate change.

QUESTION: 76

At which place was 'Vardhman Mahavir' born?

Solution:

'Vardhman Mahavir? was born at Kundgram (Vaishali district) in Biharin 599 BC.

QUESTION: 77

From which place did Gandhiji start his 'Dandi March' to the sea?

Solution:

On March 12, 1930, Mahatma Gandhi started a march from Sabarmati Ashram in Ahmedabad to the sea shore at Dandi.

QUESTION: 78

Match the following

Codes

Solution:
QUESTION: 79

In 1943, Muslim League ministries were installed in fair provinces. Two of them were Sind and NWFP. Which were the other two?

Solution:

In 1943, Muslim League ministries were installed in four provinces- Sind, NWEP, Punjab and Bengal.

QUESTION: 80

The oldest Indian woman mountaineer to have scaled Mount Everest and the only Indian woman to climb Carstensz Pyramid, the highest peak of the Australia/Oceania continent is

Solution:

An Indian mountain climber who on May 2011, became the oldest Indian woman to have scaled the world's tallest peak, Mount Everest, at the age of 48 years.

QUESTION: 81

Which Mughal ruler imprisoned his stepmother after the death of his father?

Solution:

Shah Jahan imprisoned his step mother NurJahan after the death of his father, Jahangir.

QUESTION: 82

The provision of 'Contingency Fund of India' has been made under

Solution:

Under Article 267, the provision of 'Contingency Fund of India' has been made.

QUESTION: 83

Which of the following countries has become the world's largest rice exporter during this year?

Solution:

Heliophytes or heliophytic plants, also called Sun loving plants, are those that require for their optimum growth full exposure to the Sun. Examples are coconut, mango, sugarcane and corn etc.

QUESTION: 84

The world's top English language publisher Penguin struck a merger deal with which of the following to create the globe's biggest book publisher?

Solution:

The combined penguin random house would control about 30% of all trade book publishing.

QUESTION: 85

Which of the following statements is/are correct?
I. First Central Women's .University of Uttar Pradesh will open in Rae Bareli, Uttar Pradesh.
II. The project is worth of Rs 150 crore.

Solution:

Uttar Pradesh will have its first women's university in Rae Bareli, women universities exists in some parts of India 7. e., Andhra Pradesh, Maharashtra, Delhi and Rajasthan. But there are none in Uttar Pradesh even though the state has the highest number of womens.

QUESTION: 86

Manipur has common boundaries with the group of states of

Solution:

Manipur is bounded by the Indian States of Nagaland to the North, Mizoram to the South and Asom to the West.

QUESTION: 87

Consider the following statements regarding the Wise Prize also known as 'Nobel Prize for Education'.

I. Dr. Madhav Chavan was awarded the Wise Prize.
II. He gave himself for the cause of social activism and helping uneducated slum dwellers of Mumbai.
III. Wise prize was created in 2009 by Qatar Foundation for Education, Science and Community Development.
Q. ​Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The World Innovation Summit for Education (WISE) aims to transform education by fostering innovation and linking education to global issues was created in 2009 by Qatar foundation for education, science and community development.

QUESTION: 88

'Shimla Pact' between India and Pakistan was signed in the year

Solution:

The 'Shimla Pact' between India and Pakistan was signed on July 2, 1972.

QUESTION: 89

'Constituent Assembly' adopted the Constitution on

Solution:

The Constitution of India was adopted on November 26, 1949.

QUESTION: 90

Which university has signed comprehensive partnerships with two top universities of China and thus becoming the first Indian institution to enter the flourishing Chinese education market?

Solution:

Sikkim Manipal University signs MOUs with Tongji and Tianjin Universities for mutual, comprehensive partnerships in the areas of student exchange, faculty exchange etc.

QUESTION: 91

Which state has held its first global investors meet organized by the State Government inked 260 MOUs worth over Rs 1.22 lakh crore in non-core sectors like solar energy?

Solution:

The global investors meet at Chhattisgarh held in Raipur with focus on investment opportunities in the state.

QUESTION: 92

Arrange chronologically the Presidents of United States of America
1. George Washington
2. Abraham Lincoln
3. Bill Clinton
4. George H. W. Bush

Solution:

George Washington-April 30, 1789-March 4, 1797 Abraham Lincoln-March 4, 1861-April 15, 1865 George H. W.  Bush-January 20, 1989-January 20, 1993 Bill Clinton-January, 20, 1993-January 20, 2001

QUESTION: 93

The rustless Iron Pillar at Mehrauli (Delhi) was erected by the

Solution:

The rustless Iron Pillar at Mehrauli (Delhi) was erected by Chandragupta Vikramaditya of the Gupta dynasty.

QUESTION: 94

Match the following

Codes

Solution:
QUESTION: 95

Who was the founder of Ramakrishna Mission?

Solution:

The Ramakrishan Mission, founded by Swami Vivekananda in 1897, is a humanitarian organization which carries out extensive medical, relief and educational programmes.

QUESTION: 96

The chemical name of 'Oil of vitriol' is

Solution:

The chemical name of 'oil of vitriol' is sulphuric acid. It is a highly corrosive strong mineral acid with the molecular formula H2SO4.

QUESTION: 97

 'Bhopal Gas Tragedy' was caused by

Solution:

Bhopal gas tragedy was caused by methyl isocyanate.

QUESTION: 98

'V Kurien' was associated with

Solution:

'Verghese Kurian' was an Indian engineer and renewed social entrepreneur. He is best known as the 'Father of the White Revolution', for his billion litre idea or Operation Flood the world biggest Agricultural Development Programme. 

QUESTION: 99

CPI and WPI as acronyms refer to

Solution:

A Consumer Price Index (CPI) measures changes in the price level of consumer goods and services purchased by households. The Wholesale Price Index (WPI) is the price of a representative basket of wholesale goods.

QUESTION: 100

Which of the following gases are given out during photosynthesis?

Solution:

Oxygen gase is given out during photosynthesis.

QUESTION: 101

Which type of lake is formed by volcanic activities?

Solution:

Caldera are huge bowl-shaped craters, usually formed by volcanic activity.

QUESTION: 102

 'Information Technology Act' in India was introduced in the year

Solution:

The Information Technology Act, 2000 is an Act of the Indian Parliament notified on October 17, 2000. This act is being opposed by save your voice campaign and other civil society organisations in India.

QUESTION: 103

Which one of the following states does not have a Bicameral Legislature?

Solution:

In Madhya Pradesh there is no Legislative Council because the relevant amendment to constitute the Legislative Council has not been brought into force.

QUESTION: 104

The Drafting Committee of the Constituent Assembly under BR Ambedkar had how many other members?

Solution:

On August 29, 1947 Dr BR Ambedkar was appointed as the Chairman of Drafting Committee along with six other members assisted by a constitutional advisor.

QUESTION: 105

Ramdarash Mishra, noted hindi writer and professor and his work 'Aam ke Patte' was in news for

Solution:

The Saraswato Samman is an annual award for outstanding prose and poetry in any Indian language listed in the 8th Schedule of the Constitution. The award was instituted by KK Biria Foundation.

QUESTION: 106

The Constitution of India assures economic justice to citizens through

Solution:

The Preamble to the Constitution of India is a brief introductory statement that sets out the guiding purpose and principles of the document.

QUESTION: 107

Which Article of the Constitution of India abolishes untouchability and forbids its practice in any form?

Solution:

Article 17 of the Constitution of India abolishes untouchability and forbids its practice in any form.

QUESTION: 108

Citizens and foreigners both enjoy

Solution:

Citizens and foreigners both enjoy Civil Rights.

QUESTION: 109

'Norman Borlaug', who is regarded as father of the Green Revolution in India, is from which country?

Solution:

Norman Borlaug? was an American agronomist humanitarian and nobel laureate has been called the father of the Green Revolution.

QUESTION: 110

The first woman filmstar nominated or elected to the Rajya Sabha was

Solution:

Nargis Dutt was nominated to the Rajya Sabha in 1980.

QUESTION: 111

 What does this legal maxim 'cogitations poenam nemo patitur' means?

Solution:

Legal maxim' cogitations, poenam nemo putitur Means, no one deserves punishment for his thoughts,

QUESTION: 112

Match the following

CODES

Solution:
QUESTION: 113

What does the phrase 'Gratis dictum' means?

Solution:

Gratis dictum means- Mere assertion.

QUESTION: 114

 Consider the following statements
I. The preamble of the Constitution of India can be amended by the Parliament up to any extent, barring the basic features.
II. The preamble can be amended only by special majority and ratification by legislatures of one-half of the states.
III. The preamble has no role to play in the interpretation of any provision of the Constitution.
Q. Which of the following statements above is/are correct?

Solution:

Preamble is amended by 42nd Amendment of Constitution in 1976.

QUESTION: 115

Match the following

CODES

Solution:

Power to grant pardon is given Article 72 this is President power.

QUESTION: 116

 Consider the following statements Judicial review under the Constitution of India
I. is a part of the basic structure of Constitution.
II. can be excluded only by a Constitutional Amendment.Which of the statement given above is/are correct?

Solution:

Judicial review is given in Article 13. Supreme Court and High Court aries this power.

QUESTION: 117

The term 'Secularism' in Indian Constitution, implies that

Solution:

The word secular is a added in Preamble by 42nd Amendment

QUESTION: 118

Under, which Article of our constitution, there is a provision for removal of a Judge of Supreme Court?

Solution:

A Judge of the Supreme Court shall be removed on the ground of proved misbehavior or in capacity.

QUESTION: 119

Principle An unlawful interference with a person's use or enjoyment of loud, or some right over, or in connection with, is a nuisance in tort Facts Mrs. Sharma, on her land grows a banyan tree, which by its nature spreads its roots into Ms. Charu's premises as well. Can Ms. Charu, succeed in her suit against Mrs. Sharma?

Solution:

A person is guilty of nuisance, who does any act, which cause any injury, danger or annoyance.

QUESTION: 120

Principle Nothing is an offence which is done by a person who at the time of doing it by reason of unsoundness of mind is incapable of knowing the nature of the act or what he is doing is wrong or contrary to law.
Facts 'A' takes his son 'B' who is three years old for a bath to the well. He throws his son inside the well so that he could have a good bath. After 10 minutes he also jumps in the well to take a good bath and take his son out of the well. He was rescued by the villagers. His son was found dead He is charged for murder. Medical report declares him to be of unsound mind suffering from serious mental disorder.
Q. Decide

Solution:

Section 84 of IPC tells about act of a person of unsound mind.

QUESTION: 121

Principle If there is infringement of legal right of a person he can sue under torts for compensation even if has not suffered any harm or loss of a single penny.
Facts Mr A a bank manager refuses to honour a cheque presented by 'C' a rich customer. He knows that 'C' has sufficient funds in his account. Can 'C' sue Mr A under torts and claim compensation?

Solution:
QUESTION: 122

Principle 'Volenti non-fit injuria' which means that he who consents suffers no injury.
Facts A and Z agree to fence with each other for amusement. This agreement implies the consent of each other to suffer harm which in the course of such fencing may be caused without foul play; and if A while playing fairly hurts Z then A is

Solution:

Section 87 of IPC tells that art not intended and not known to be likely to cause death or grievous hurt done by consent.

QUESTION: 123

Contingent contract to do or not to do anything on the happening of an uncertain future event

Solution:

Contingent contract defined in Section 31. A contingent contract is a contract to do or not to do something, if some event collateral to such contract, does or does not happen.

QUESTION: 124

Communication of a proposal is complete, when it comes to the knowledge of the person to whom it is made;

Solution:

Section 4 of Contract Act tells about communication, when complete.

QUESTION: 125

An agreement entered into with free consent and lawful but inadequate consideration is

Solution:

Section 2(d) of Contract Act defines consideration, it may be inadequate.

QUESTION: 126

A minor's estate is liable for the ...... supplied to him.

Solution:

Section 68 of Contract Art tells about claim for necessaries supplies to person in capable of contracting or on his account.

QUESTION: 127

Bilateral mistakes as to facts, renders an agreement void since

Solution:

Section 20 of Contract Art tells about agreement void, where both parties are under mistake as to matter of fact.

QUESTION: 128

A servant is employed for 1 year on a monthly salary of Rs.1800, the whole salary to be paid at the end of the year. The servant wrongfully leaves the service after six months. Is he entitled to any salary?

Solution:

A servant is not entitled to any salary.

QUESTION: 129

A contract with resident of an enemy country is

Solution:

Section 2 (h) of Contract Act tells about contract. An agreement enforceable by law is contract.

QUESTION: 130

The contracts of General Insurance is

Solution:

Section 31 tells about contingent contract.

QUESTION: 131

Consider the following statements

I. Emergency is always imposed throughout the nation.
II. Emergency can be imposed not only on the grounds of actual war, external aggression or armed rebellion but also in anticipation there of.
III. Every proclamation of emergency will not remain in force after one month unless, it is approved by both the Houses of Parliament.
​Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:
QUESTION: 132

Which of the following is not a function of UPSC and State Public Service Commission?

I. Consultation is creation of All India Services.
II. Advising the appropriate Governments on matters relating to methods of recruitment to civil services and for civil posts.
III. Consultation on disciplinary matters affecting person sering the Government of India
​Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:

Article 315 tells about public service commissions for the union and for the states.

QUESTION: 133

X, the owner of a car, asked his friend Y to drive the car to his office. As the car was near his (X's) office, it hit a pedestrian P on account of Y's negligent driving and injured him seriously. P sued X for damages, which one of the following is correct regarding above issue?

Solution:

X is liable because Y was driving under X's case and authority.

QUESTION: 134

The standard of care generally used in cases of negligence is the

Solution:

Negligence is the commission to do something, which a reasonable man, guided upon considerations, which ordinarily regulate the contract of human affairs, would do or doing something, which a prudent or seasonable man would not etc.

QUESTION: 135

The principle of absolute liability in the Indian Tort law is applicable, when damage is caused by the activity or escape of

Solution:

Rylands vs fletcher is the main case of absolute liability. The Principle of absolute liability is laid down is this case.

QUESTION: 136

Which of the following is the gist of the cause of action for tort of conspiracy?

Solution:

An agreement and overtact causing damage to the plaintiff is the gest of the cause of action for tort of conspiracy.

QUESTION: 137

Principle If both the parties agree up on the something in the same sense parties are bound by their agreement.
Facts Ramesh wrote a letter to Akash offering him to sell his horse for Rs 20000. Akash replied 'I agree to purchase your black horse for Rs 20000'. State/Decide whether the parties are bound by the agreement.

Solution:

Section 13 of contract art says that two or more persons are said to consent, when they agree upon the something in the same sense.

QUESTION: 138

Principle When a person represents to another something as a true fact knowing fully well that it is not true he is guilty of fraud The person subjected to fraud may avoid an agreement.
Facts 'X' presents a horse for sale and kept the horse on display so that anyone interested could examine it properly. The horse has a cracked hoof and it is cleverly canceled by the owner. 'Y' tells 'X' "If you do not deny it I shall assume that the horse is sound". 'X' keeps silent. Y purchases the horse.

Solution:

Fraud is defined in Section 17 of Indian Contract Act.

QUESTION: 139

Principle If the object and consideration of a contract is unlawful the contract is void
​Facts Mohan a farmer suffered heavy loss due to floods goes to the local landlord for a loan of Rs 25000 and offers to work for him for the rest of his life. After 2 years of unpaid work Mohan wants to go back on his promise. The landlord wishes to move the court to enforce agreement.

Solution:

Section 23 of Contract Art say what considerations and objects are lawful and what not Section 24 tells agreements void, if considerations and objects unlawful in part.

QUESTION: 140

Principle Any agreement which is impossible to perform becomes invalid
​Facts Gautam, a cement dealer, entered into an agreement with Amit to supply 1000 bags of cement for the latter's building. By the time, Gautam supplied 500 bags of cement, the Government issued an order restricting the free sale of cement. There after, every dealer was supposed to get his supply from the government. As a result, Gautam found it difficult to meet his commitment to Amit, Amit brings a suit for breach of contract against Gautam. Decide the case.

Solution:

Section 56 of Contract Act tells that an agreement to do an act impossible in itself is void.

QUESTION: 141

Principle When a person is in a position to dominate another's will and .uses that position to procure an unfair contract such contracts can be avoided
Facts Vimal wanted to do his post graduation in computers. He could not get the seat in any government college. But one of the private college was ready to admit him provided he would have to pay a hefty sum as capitation fee and he would serve the college for minimum 3 years after his studies. Vimal paid the fee and completed his studies. But he refused to serve the college claiming he could avoid the contract. State whether he will succeed in his claim.

Solution:

Section 14 of Contract Act tells about free consent. Consent is said to be free, when it is not caerion undue influence fraud, misrepre sentation and mistake.

QUESTION: 142

Principle A careless person is liable for his/her negligence when he/she owed a duty of care to others.
Facts As the bus was leaving the platform X rushed and boarded the bus and kept the door open. Y who was standing at the edge of the platform was hit by the door of the moving bus and injured. Y claims compensation from X. Decide the case.

Solution:
QUESTION: 143

Principle No remedy in law for the injury caused by an act to which one has voluntarily consented
Facts In an exhibition cricket match a batsman hit a fulltoss delivery of bowler over the fence for a six. The ball fell on the head of a spectator and severely injured him. Spectator purchased the ticket for a black of? 2000. He and the organizers of the match are enemies for the last 5 years.

Solution:

It is Volention on fit injuria.

QUESTION: 144

For an action of nuisance, following have been put up as defenses.

I. The place is suitable for the purpose.
II. It is for the benefit of the locality.
III. It is done under statutory authority.
​Q. Which of the defenses given above is/are correct?

Solution:

Nuisance is done under statutory authority. It is defence.

QUESTION: 145

 Which one of the following elements is not necessary to have a private right of action in respect of a public nuisance?

Solution:

Public Nuisance is defined in Section 268 of IPC, a person is guilty of public nuisance, who does any art which causes any common injury, danger or annoyance.

QUESTION: 146

Which of the following remedies are available in an action in the tort of nuisance?

I. Abatement
II. Injunction
III. Specific restitution
IV. Action for damages
Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:

Remedies we available in an action in the tort are (1) Abatement (2) Injunction (3) Action for damages.

QUESTION: 147

Which of the following is the correct theoretical sequence in the commission of an offence?

I. Physical element
II. Forbidden consequence
III. Mental element
​Q. Select the correct answer using the code given below

Solution:

Mental element, physical element, forbidden consequence is the theoretical sequence.

QUESTION: 148

Principle Whoever kidnaps or abducts any person in order that such person may be murdered or may be so disposed of as to be put in danger of being murdered shall be punished
​Facts A kidnaps B intending and knowing the fact to be likely that B may be sacrificed to an idol so that his wife will be cured from the three months long fever. Police arrested A. A defends himself that his intention is not to murder B. Decide 'A's liability.

Solution:

Kidnapping is defined in Section 359 in IPC and abduction is defined in Section 362 in IPC.

QUESTION: 149

Principle Wilful rash driving is an offence.
​Facts A was driving his car after consuming liquor. The police books him on willful negligent driving. Whether the action of police is lawful.

Solution:

Section 279 IPC tells that rash driving or riding on a public way is an offence.

QUESTION: 150

Principle Once the acceptance is made a contract becomes enforceable.
Facts Vikas goes to a website of sleek corn which is engaged in selling of modular kitchens. He browsed through the catalogue and wanted to click or an item required by him for further information and price. He found that the price is Rs 5000 on which he clicked 'yes'. But at that time the server was down and message could not pass it bounced back. But he did not notice. Vikas insists on getting that item but the shop has sold it to Alok. Decide the case whether this contract is enforceable.

Solution:

Section 2(B) of Contract Art tells that, when the person to whom the proposal is made signifies his assent there to the proposal is said to be accepted. Section 4 of Contract Art says that communication, when complete.

QUESTION: 151

Direction: The following questions consist of two statements, one labelled as the assertion (A) and the other as Reason (R). You are required to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below.
Assertion (A) The Council of Ministers in the Union of India is collectively responsible to both the Lok Sabha and Rajya Sabha
Reason (R) The members of both the Lok Sabha and the Rajya Sabha are eligible to be the Ministers of the Union.
Codes

Solution:

Article 75 (3) tells that the council of ministers shall be collectively responsible to the house of the people.

QUESTION: 152

Direction: The following questions consist of two statements, one labelled as the assertion (A) and the other as Reason (R). You are required to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below.
Assertion (A) Coalition politics has failed to strengthen Indian federalism.
Reason (R) Regional parties by asserting excessive power did not take full advantage of coalition era
Codes

Solution:

Coalition Politics has failed to strengthen Indian Federalism.

QUESTION: 153

Direction: The following questions consist of two statements, one labelled as the assertion (A) and the other as Reason (R). You are required to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below.
Assertion (A) Plaintiff may sue one or all of the wrong doers jointly in same action and even, if sued jointly the judgement obtained against them may be executed in full against anyone of them.
​Reason (R) Joint tort-feasors are jointly and severally liable for the whole damage resulting from the tort.
Codes

Solution:

Joint tort feasors means joint wrong doers. People can be joint tort-feasors in case of common action in fart or in law. Joint tort teasers are jointly and severally liable.

QUESTION: 154

Direction: The following questions consist of two statements, one labelled as the assertion (A) and the other as Reason (R). You are required to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below.
​Assertion (A) X, because of unsoundness of mind, not knowing the nature of the act, attacks Y, who in self-defence and in order to ward off the attack, hits him thereby causing him hurt. Y does not commit an offence.
Reason (R) Y had a right of Private defence against X under Section 98 of IPC.
Codes

Solution:

Section 98 IPC tells that right of private defence against the act of a person of unsound mind etc.

QUESTION: 155

Direction: The following questions consist of two statements, one labelled as the assertion (A) and the other as Reason (R). You are required to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below.
Assertion (A) If A does some work of B, without his request or knowledge, he can still sue for the value of his work.
Reason (R) Acquiescence can be presumed from silence.
​Codes

Solution:

Acquiescence cannot be presimed from silence.

QUESTION: 156

Direction: The following questions consist of two statements, one labelled as the assertion (A) and the other as Reason (R). You are required to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below.
Assertion (A) Every person shall have the freedom of speech and expression.
​Reason (R) If person is stopped from speaking the mankind will lose the truth.
Codes

Solution:

Article 19(a) says that all citizens shall have right to freedom of speech and expression.

QUESTION: 157

Direction: The following questions consist of two statements, one labelled as the assertion (A) and the other as Reason (R). You are required to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below.
Assertion (A) State shall not deny any person equality before the law and equal protection of law within the territory of India.
Reason (R) Equality in India means likes should be treated alike and unlike should be treated differently.
​Codes

Solution:

Article 14 says that the state shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India.

QUESTION: 158

Direction: The following questions consist of two statements, one labelled as the assertion (A) and the other as Reason (R). You are required to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below.
Assertion (A) A breach of contract gives rise to a right of the injured party to recover the damages.
Reason (R) The purpose of payment of damages is to restore the position of both the parties in the same status, in which they would have been had they not entered into the contract.
Codes

Solution:

Chapter VI Section 73 to 75 of Contract Art belongs to consequences of breach of contract.

QUESTION: 159

Direction: The following questions consist of two statements, one labelled as the assertion (A) and the other as Reason (R). You are required to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below.
Assertion (A) Every contract must be supported with a consideration.
Reason (R) Every contract without a consideration is void
Codes

Solution:

An agreement made without consideration is void. (Expect conditions is given section 25 of Contract Act).

QUESTION: 160

Direction: The following questions consist of two statements, one labelled as the assertion (A) and the other as Reason (R). You are required to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the codes given below.
Assertion (A) President of India reigns but does not rule.
​Reason (R) India has a Parliamentary form of Government.
Codes

Solution:

Article 53 says that the executive power of the union shall be vested in the President.

QUESTION: 161

Direction: The following questions consist of two words having a certain relationship to each other. Select the alternative whose words are having the same relationship amongst them.
Confession : T estimony

Solution:

Confession is made on the basis of testimony in the same way crime is decided on the basis of petition.

QUESTION: 162

Direction: The following questions consist of two words having a certain relationship to each other. Select the alternative whose words are having the same relationship amongst them.
Studious : Erudite

Solution:

Person who is studious will be Erudite, similarly a person who is enterprising will be rich.

QUESTION: 163

Direction: The following questions consist of two words having a certain relationship to each other. Select the alternative whose words are having the same relationship amongst them.
Nose : Face

Solution:

'Nose?s a part of 'Face' in the same way as 'Four' is a part of ?Number?

QUESTION: 164

Direction: The following questions consist of two words having a certain relationship to each other. Select the alternative whose words are having the same relationship amongst them.
Mask : Disguise

Solution:

'Mark' does the work of 'Disguise'. In the same way 'Makeup' helps to 'Beautify'.

QUESTION: 165

Direction: The following questions consist of two words having a certain relationship to each other. Select the alternative whose words are having the same relationship amongst them.
Wind : Hurricane

Solution:

'Hurricane' is enlarged form of? Wind'. Similarly, 'Universe' is the enlarged form of 'Sky'.

QUESTION: 166

Direction: The following questions consist of two words having a certain relationship to each other. Select the alternative whose words are having the same relationship amongst them.
Q. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Solution:

110 is the only number which is a multiple of 10.

QUESTION: 167

Direction: Read the following information carefully to answer the questions given below.
In a certain code 'Ding Dong Dong' means 'Attacking the enemy', 'Ping Pond Dong' means 'Enemy is retreating', 'Ding Ping Mong' means 'Attacking and retreating'.
Q. Which of the following codes stands for 'Enemy'?

Solution:

In the first and second sentences, common word is 'Enemy' and common code is 'Dong'. Hence, 'Dong' stands for 'Enemy'.

QUESTION: 168

Direction: Read the following information carefully to answer the questions given below.
In a certain code 'Ding Dong Dong' means 'Attacking the enemy', 'Ping Pond Dong' means 'Enemy is retreating', 'Ding Ping Mong' means 'Attacking and retreating'.
Q. Which code stands for 'Attacking'?

Solution:

Word 'Attacking' is common in the first and third sentences and the common code is 'Ding'.. Hence, 'Ding' stands for 'Attacking'.

QUESTION: 169

Direction: Read the following information carefully to answer the questions given below.
In a certain code 'Ding Dong Dong' means 'Attacking the enemy', 'Ping Pond Dong' means 'Enemy is retreating', 'Ding Ping Mong' means 'Attacking and retreating'.
Q. Which code stands for 'Retreating'?

Solution:

From the second and third sentences, it is clear that 'Retreating' stands for 'Ping'.

QUESTION: 170

Direction: Read the following information carefully to answer the questions given below.
In a certain code 'Ding Dong Dong' means 'Attacking the enemy', 'Ping Pond Dong' means 'Enemy is retreating', 'Ding Ping Mong' means 'Attacking and retreating'.
Q. Which code stands for 'And'?

Solution:

From the third sentence, it is clear that 'Mong' stands for 'And'.

QUESTION: 171

Direction: Study the following information carefully and then answer the questions that follow.
A blacksmith has five iron articles A, B, C, D and E, each having a different weight.
(i) A weighs twice as much as B.
(ii) B weighs four and half times as much as C.
(iii) C weighs half as much as D.
(iv) D weighs half as much as E.
(v) E weighs less than A but more than C.
Q. Which of the following is the lightest in weight?

Solution:
QUESTION: 172

Direction: Study the following information carefully and then answer the questions that follow.A blacksmith has five iron articles A, B, C, D and E, each having a different weight.
(i) A weighs twice as much as B.
(ii) B weighs four and half times as much as C.
(iii) C weighs half as much as D.
(iv) D weighs half as much as E.
(v) E weighs less than A but more than C.
E is lighter in weight than which of the other two articles