CLAT Mock Test - 3


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | CLAT Mock Test - 3


Description
This mock test of CLAT Mock Test - 3 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for CLAT CLAT Mock Test - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CLAT Mock Test - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this CLAT Mock Test - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other CLAT Mock Test - 3 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.

Brawl

Solution:

'Brawl' means 'murmur? or to engage in a noisy quarrel'.

QUESTION: 2

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.

Fuddle

Solution:

'Fuddle' means to 'intoxicate'.

QUESTION: 3

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.

Knavish

Solution:

'Knavish' means 'dishonest' or 'fraudulent'.

QUESTION: 4

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.

Lucrative

Solution:

'Lucrative' means 'profitable'.

QUESTION: 5

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.

Stroll

Solution:

'Stroll' means to 'ramble' or to 'wander on foot'.

QUESTION: 6

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

I think the story is a bit weak ...... the end.

Solution:
QUESTION: 7

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

The paper is ...... the bottom drawer of my desk.

Solution:

'in' is used with geographical regions with rooms and places.

QUESTION: 8

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Mr Kashyap has been overwhelmed..... grief since, his young son met with a fatal accident.

Solution:

'With' is used with the instrument with which the action is done.

QUESTION: 9

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Now-a-days    material    values    takes precedence ...... spiritual values.

Solution:
QUESTION: 10

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

The visit of the Chief Minister has been preponed ...... twenty days.

Solution:

By is used to express the agent or door of the action

QUESTION: 11

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

The emergency meeting of the college staff approved ...... the budget proposals for the coming year.

Solution:
QUESTION: 12

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

I'll finish the work ...... a couple of days.

Solution:

Within denotes 'before the end of.

QUESTION: 13

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

...... being fined, he was sentenced to a term of imprisonment.

Solution:

Besides means in addition to, as.

QUESTION: 14

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

The Buddhism teaches, that freedom...... desires will lead to escape from suffering.

Solution:

From is used before a noun or a phrase denoting some point of time.

QUESTION: 15

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Ambition does not always conduce ...... ultimate happiness.

Solution:

To' is used in speaking of things in motion.

QUESTION: 16

Direction: Select the correct meaning of the bold idioms and phrases out of the four choices given below.

He does not understand that he stands in his own light.

Solution:

Acts against his own interests.

QUESTION: 17

Direction: Select the correct meaning of the bold idioms and phrases out of the four choices given below.

The police left no stone unturned to trace the culprits.

Solution:

Adopted every possible method of search.

QUESTION: 18

Direction: Select the correct meaning of the bold idioms and phrases out of the four choices given below.

The people were all agog at the airport at the arrival of our victorious team.

Solution:

In a state of excitement.

QUESTION: 19

Direction: Select the correct meaning of the bold idioms and phrases out of the four choices given below.

He is a eloquent speaker and is never at a loss for a suitable word

Solution:
QUESTION: 20

Direction: Select the correct meaning of the bold idioms and phrases out of the four choices given below.

My friend got the sack from his first job

Solution:

Was dismissed

QUESTION: 21

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S1 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named as P, Q, R and S. These four parts are not given their proper order. Read the sentences and find out which of the four combination is correct. Then select the correct answer.

S1: Where the mind is without fear is one  of Tagore's better known poems
P: To waken his countrymen to clear reason, truth and understanding
Q: Tagore was certainly a patriot and loved his country
R: The message of the appeal, however, is universal
S: And on first reading this poem the reader may get the idea that, Tagore is appealing to God
S6: The poet is asking God to show the people of the world the way to a better life.

The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 22

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S1 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named as P, Q, R and S. These four parts are not given their proper order. Read the sentences and find out which of the four combination is correct. Then select the correct answer.

S1: There was a boy named Jack
P: So the mother asked him to find work
Q: They were very poor
R: He lived with his mother
S: But Jack refused to work
S6: At last she turned him out of the house

The proper sequence should be.

Solution:
QUESTION: 23

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S1and S6. The rest of the passage is split into four parts and named as P, Q, R and S. These four parts are not given their proper order. Read the sentences and find out which of the four combination is correct. Then select the correct answer.

S1: A woman is reporting to the police  that her car has been stolen
P: And gives details about the theft
Q: The police officer to whom she has reported
R: She is asked various questions regarding the incident
S: She mentions that there was a car phone in the stolen car
S6: The incident promises to look into the matter.

The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 24

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S1 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named as P, Q, R and S. These four parts are not given their proper order. Read the sentences and find out which of the four combination is correct. Then select the correct answer.

S1: Examination system in India has lost Its utility
P: But it has now become a more cramming exercise for the students
Q: India today needs an examination system of proven efficiency
R: There were times when it was looked upon with great credibility
S: A system which can be depended to evaluate the real self of a student
S6: Only then can we boast of our Educational system to be progressive.

The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 25

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S1 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named as P, Q, R and S. These four parts are not given their proper order. Read the sentences and find out which of the four combination is correct. Then select the correct answer.

S1: There was a great alarm on board
P: But there was no enough room for all
Q: The life boats took mostly the women and children
R: Everyone rushed to the life boats
S: There was room only for 1178 passengers
S6: It was a terrible scene.

The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 26

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the our options given below.

Per se

Solution:
QUESTION: 27

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the our options given below.

Coiffeur

Solution:
QUESTION: 28

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the our options given below.

Tete o Tete

Solution:
QUESTION: 29

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the our options given below.

Sans

Solution:
QUESTION: 30

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the our options given below.

Animus

Solution:
QUESTION: 31

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions given below.

Labelling Zora Neale Hurston "a writer of the Harlem Renaissance" is a characterization that may, at first glance, obscure, rather than clarity, the particularities of her career. The Harlem Renaissance was a spirit more than a movement and because a spirit is ephemeral, generalizations about the Harlem Renaissance and its writers are either too hard or too easy. They have come easily enough to a whole generation of critics, but their pithy summaries seldom reflect the wide divisions between Blacks and Whites, the Black intelligentsia and Black workers. Black writers and their middle class audience that marked the era. When one studies in depth the phenomenon of what was then called the Negro Renaissance or the New Negro Renaissance and what is now called the Harlem Renaissance, one comes away with a bewildering complex of notions, statements, affirmations and manifestos. Although there is general agreement that the Harlem Renaissance is bounded by the 1918 armistice ending the First World War and the beginning of the great depression in 1930, some historians have stretched the boundaries to before the war (1914) and after Frankline Delano Roosevelt's second term (1941). There has been a widespread tendency to regard the Harlem Renaissance as a monolithic cultural movement, capable of reduction to one orthodoxy or another or to a set of characteristic principles. This presumption reflects the bias in most American scholarship that postulates Black people as united entity and then poses theories ignoring individuation of thought and feeling. Sometimes, however, an individual career can be best assessed in the context of an age and this is largely case with the writer and anthropologist Zora Neale Hurston. She spends exactly two paragraphs on the Renaissance in her autobiography and her other writing, public and private, offers very little discussion of what the Harlem Renaissance meant to her. Yet her part in the Renaissance is well-documented in the reminiscences of others, with unanimous agreement that she was one of the most memorable personages of the period. Langston Hughes put it in The Big Sea, she 'was certainly the most amusing' of the Harlem Renaissance artists, 'full of side-splitting anecdotes, humorous tales and tragicomic stories.' Hughes's words should not imply that she was solely an entertainer. Although, she was independent and scornful of literary movements, she shared in the historical and cultural forces that made the Harlem Renaissance an identifiable moment in American intellectual history, a part of a historical process that, as most critics recognize, altered Black life in America. She, in turn responded to and helped to shape the aesthetic assumptions of that era. Between 1919 and 1930, Black writers were published in greater numbers than in any single decade in American life prior to the 1960s, Hurston's awareness of this literary ferment certainly contributed to her development as a writer. 

Q. The main purpose of the passage is to

Solution:

The passage talk about Zora Neale Hurston from the beginning to the end. It examines to what extent she may be termed 'a writer of the Harlem Renaissance' (a historical and cultural context).

QUESTION: 32

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions given below.

Labelling Zora Neale Hurston "a writer of the Harlem Renaissance" is a characterization that may, at first glance, obscure, rather than clarity, the particularities of her career. The Harlem Renaissance was a spirit more than a movement and because a spirit is ephemeral, generalizations about the Harlem Renaissance and its writers are either too hard or too easy. They have come easily enough to a whole generation of critics, but their pithy summaries seldom reflect the wide divisions between Blacks and Whites, the Black intelligentsia and Black workers. Black writers and their middle class audience that marked the era. When one studies in depth the phenomenon of what was then called the Negro Renaissance or the New Negro Renaissance and what is now called the Harlem Renaissance, one comes away with a bewildering complex of notions, statements, affirmations and manifestos. Although there is general agreement that the Harlem Renaissance is bounded by the 1918 armistice ending the First World War and the beginning of the great depression in 1930, some historians have stretched the boundaries to before the war (1914) and after Frankline Delano Roosevelt's second term (1941). There has been a widespread tendency to regard the Harlem Renaissance as a monolithic cultural movement, capable of reduction to one orthodoxy or another or to a set of characteristic principles. This presumption reflects the bias in most American scholarship that postulates Black people as united entity and then poses theories ignoring individuation of thought and feeling. Sometimes, however, an individual career can be best assessed in the context of an age and this is largely case with the writer and anthropologist Zora Neale Hurston. She spends exactly two paragraphs on the Renaissance in her autobiography and her other writing, public and private, offers very little discussion of what the Harlem Renaissance meant to her. Yet her part in the Renaissance is well-documented in the reminiscences of others, with unanimous agreement that she was one of the most memorable personages of the period. Langston Hughes put it in The Big Sea, she 'was certainly the most amusing' of the Harlem Renaissance artists, 'full of side-splitting anecdotes, humorous tales and tragicomic stories.' Hughes's words should not imply that she was solely an entertainer. Although, she was independent and scornful of literary movements, she shared in the historical and cultural forces that made the Harlem Renaissance an identifiable moment in American intellectual history, a part of a historical process that, as most critics recognize, altered Black life in America. She, in turn responded to and helped to shape the aesthetic assumptions of that era. Between 1919 and 1930, Black writers were published in greater numbers than in any single decade in American life prior to the 1960s, Hurston's awareness of this literary ferment certainly contributed to her development as a writer. 

Q. It can be inferred from the passage that the author would regard which of the following as characteristic of a movement but not a spirit?

Solution:

A movement must have -a set of characteristic principles (that is an explicit ideology) see 6th line of the first para.

QUESTION: 33

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions given below.

Labelling Zora Neale Hurston "a writer of the Harlem Renaissance" is a characterization that may, at first glance, obscure, rather than clarity, the particularities of her career. The Harlem Renaissance was a spirit more than a movement and because a spirit is ephemeral, generalizations about the Harlem Renaissance and its writers are either too hard or too easy. They have come easily enough to a whole generation of critics, but their pithy summaries seldom reflect the wide divisions between Blacks and Whites, the Black intelligentsia and Black workers. Black writers and their middle class audience that marked the era. When one studies in depth the phenomenon of what was then called the Negro Renaissance or the New Negro Renaissance and what is now called the Harlem Renaissance, one comes away with a bewildering complex of notions, statements, affirmations and manifestos. Although there is general agreement that the Harlem Renaissance is bounded by the 1918 armistice ending the First World War and the beginning of the great depression in 1930, some historians have stretched the boundaries to before the war (1914) and after Frankline Delano Roosevelt's second term (1941). There has been a widespread tendency to regard the Harlem Renaissance as a monolithic cultural movement, capable of reduction to one orthodoxy or another or to a set of characteristic principles. This presumption reflects the bias in most American scholarship that postulates Black people as united entity and then poses theories ignoring individuation of thought and feeling. Sometimes, however, an individual career can be best assessed in the context of an age and this is largely case with the writer and anthropologist Zora Neale Hurston. She spends exactly two paragraphs on the Renaissance in her autobiography and her other writing, public and private, offers very little discussion of what the Harlem Renaissance meant to her. Yet her part in the Renaissance is well-documented in the reminiscences of others, with unanimous agreement that she was one of the most memorable personages of the period. Langston Hughes put it in The Big Sea, she 'was certainly the most amusing' of the Harlem Renaissance artists, 'full of side-splitting anecdotes, humorous tales and tragicomic stories.' Hughes's words should not imply that she was solely an entertainer. Although, she was independent and scornful of literary movements, she shared in the historical and cultural forces that made the Harlem Renaissance an identifiable moment in American intellectual history, a part of a historical process that, as most critics recognize, altered Black life in America. She, in turn responded to and helped to shape the aesthetic assumptions of that era. Between 1919 and 1930, Black writers were published in greater numbers than in any single decade in American life prior to the 1960s, Hurston's awareness of this literary ferment certainly contributed to her development as a writer. 

Q. According to passage give the appropriate synonym of the word obscure

Solution:

Obscure here in passage means in 'distinct', unknown or full of doubts'.

QUESTION: 34

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions given below.

Labelling Zora Neale Hurston "a writer of the Harlem Renaissance" is a characterization that may, at first glance, obscure, rather than clarity, the particularities of her career. The Harlem Renaissance was a spirit more than a movement and because a spirit is ephemeral, generalizations about the Harlem Renaissance and its writers are either too hard or too easy. They have come easily enough to a whole generation of critics, but their pithy summaries seldom reflect the wide divisions between Blacks and Whites, the Black intelligentsia and Black workers. Black writers and their middle class audience that marked the era. When one studies in depth the phenomenon of what was then called the Negro Renaissance or the New Negro Renaissance and what is now called the Harlem Renaissance, one comes away with a bewildering complex of notions, statements, affirmations and manifestos. Although there is general agreement that the Harlem Renaissance is bounded by the 1918 armistice ending the First World War and the beginning of the great depression in 1930, some historians have stretched the boundaries to before the war (1914) and after Frankline Delano Roosevelt's second term (1941). There has been a widespread tendency to regard the Harlem Renaissance as a monolithic cultural movement, capable of reduction to one orthodoxy or another or to a set of characteristic principles. This presumption reflects the bias in most American scholarship that postulates Black people as united entity and then poses theories ignoring individuation of thought and feeling. Sometimes, however, an individual career can be best assessed in the context of an age and this is largely case with the writer and anthropologist Zora Neale Hurston. She spends exactly two paragraphs on the Renaissance in her autobiography and her other writing, public and private, offers very little discussion of what the Harlem Renaissance meant to her. Yet her part in the Renaissance is well-documented in the reminiscences of others, with unanimous agreement that she was one of the most memorable personages of the period. Langston Hughes put it in The Big Sea, she 'was certainly the most amusing' of the Harlem Renaissance artists, 'full of side-splitting anecdotes, humorous tales and tragicomic stories.' Hughes's words should not imply that she was solely an entertainer. Although, she was independent and scornful of literary movements, she shared in the historical and cultural forces that made the Harlem Renaissance an identifiable moment in American intellectual history, a part of a historical process that, as most critics recognize, altered Black life in America. She, in turn responded to and helped to shape the aesthetic assumptions of that era. Between 1919 and 1930, Black writers were published in greater numbers than in any single decade in American life prior to the 1960s, Hurston's awareness of this literary ferment certainly contributed to her development as a writer. 

Q. The author suggests that, which of the following is an overlooked yet significant aspect of the Harlem Renaissance?

Solution:

The third sentence of the passage tells us that, 'their pithy summarizes seldom reflect the wide division between Black artists and their middle class audience.'

QUESTION: 35

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions given below.

Labelling Zora Neale Hurston "a writer of the Harlem Renaissance" is a characterization that may, at first glance, obscure, rather than clarity, the particularities of her career. The Harlem Renaissance was a spirit more than a movement and because a spirit is ephemeral, generalizations about the Harlem Renaissance and its writers are either too hard or too easy. They have come easily enough to a whole generation of critics, but their pithy summaries seldom reflect the wide divisions between Blacks and Whites, the Black intelligentsia and Black workers. Black writers and their middle class audience that marked the era. When one studies in depth the phenomenon of what was then called the Negro Renaissance or the New Negro Renaissance and what is now called the Harlem Renaissance, one comes away with a bewildering complex of notions, statements, affirmations and manifestos. Although there is general agreement that the Harlem Renaissance is bounded by the 1918 armistice ending the First World War and the beginning of the great depression in 1930, some historians have stretched the boundaries to before the war (1914) and after Frankline Delano Roosevelt's second term (1941). There has been a widespread tendency to regard the Harlem Renaissance as a monolithic cultural movement, capable of reduction to one orthodoxy or another or to a set of characteristic principles. This presumption reflects the bias in most American scholarship that postulates Black people as united entity and then poses theories ignoring individuation of thought and feeling. Sometimes, however, an individual career can be best assessed in the context of an age and this is largely case with the writer and anthropologist Zora Neale Hurston. She spends exactly two paragraphs on the Renaissance in her autobiography and her other writing, public and private, offers very little discussion of what the Harlem Renaissance meant to her. Yet her part in the Renaissance is well-documented in the reminiscences of others, with unanimous agreement that she was one of the most memorable personages of the period. Langston Hughes put it in The Big Sea, she 'was certainly the most amusing' of the Harlem Renaissance artists, 'full of side-splitting anecdotes, humorous tales and tragicomic stories.' Hughes's words should not imply that she was solely an entertainer. Although, she was independent and scornful of literary movements, she shared in the historical and cultural forces that made the Harlem Renaissance an identifiable moment in American intellectual history, a part of a historical process that, as most critics recognize, altered Black life in America. She, in turn responded to and helped to shape the aesthetic assumptions of that era. Between 1919 and 1930, Black writers were published in greater numbers than in any single decade in American life prior to the 1960s, Hurston's awareness of this literary ferment certainly contributed to her development as a writer. 

Q. Which of the following facts, mentioned in the passage, supports the author's statement that the Harlem Renaissance was "an identifiable moment in American intellectual history?

Solution:

The other choices have not even been mentioned in the passage therefore option (D) is the right answer.

QUESTION: 36

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions given below.

Labelling Zora Neale Hurston "a writer of the Harlem Renaissance" is a characterization that may, at first glance, obscure, rather than clarity, the particularities of her career. The Harlem Renaissance was a spirit more than a movement and because a spirit is ephemeral, generalizations about the Harlem Renaissance and its writers are either too hard or too easy. They have come easily enough to a whole generation of critics, but their pithy summaries seldom reflect the wide divisions between Blacks and Whites, the Black intelligentsia and Black workers. Black writers and their middle class audience that marked the era. When one studies in depth the phenomenon of what was then called the Negro Renaissance or the New Negro Renaissance and what is now called the Harlem Renaissance, one comes away with a bewildering complex of notions, statements, affirmations and manifestos. Although there is general agreement that the Harlem Renaissance is bounded by the 1918 armistice ending the First World War and the beginning of the great depression in 1930, some historians have stretched the boundaries to before the war (1914) and after Frankline Delano Roosevelt's second term (1941). There has been a widespread tendency to regard the Harlem Renaissance as a monolithic cultural movement, capable of reduction to one orthodoxy or another or to a set of characteristic principles. This presumption reflects the bias in most American scholarship that postulates Black people as united entity and then poses theories ignoring individuation of thought and feeling. Sometimes, however, an individual career can be best assessed in the context of an age and this is largely case with the writer and anthropologist Zora Neale Hurston. She spends exactly two paragraphs on the Renaissance in her autobiography and her other writing, public and private, offers very little discussion of what the Harlem Renaissance meant to her. Yet her part in the Renaissance is well-documented in the reminiscences of others, with unanimous agreement that she was one of the most memorable personages of the period. Langston Hughes put it in The Big Sea, she 'was certainly the most amusing' of the Harlem Renaissance artists, 'full of side-splitting anecdotes, humorous tales and tragicomic stories.' Hughes's words should not imply that she was solely an entertainer. Although, she was independent and scornful of literary movements, she shared in the historical and cultural forces that made the Harlem Renaissance an identifiable moment in American intellectual history, a part of a historical process that, as most critics recognize, altered Black life in America. She, in turn responded to and helped to shape the aesthetic assumptions of that era. Between 1919 and 1930, Black writers were published in greater numbers than in any single decade in American life prior to the 1960s, Hurston's awareness of this literary ferment certainly contributed to her development as a writer. 

Q. According to the passage, Hurston's attitude towards literary movement in general was

Solution:

The passage says that Hurston was independent and scornful m other words disdainful of literary movement.

QUESTION: 37

Direction: In the following questions group of four words are given. In each group one word is spelt correctly.

Find the correctly spelt word

Solution:
QUESTION: 38

Direction: In the following questions group of four words are given. In each group one word is spelt correctly.

Find the correctly spelt word

Solution:
QUESTION: 39

Direction: In the following questions group of four words are given. In each group one word is spelt correctly.

Find the correctly spelt word

Solution:
QUESTION: 40

Direction: In the following questions group of four words are given. In each group one word is spelt correctly.

Find the correctly spelt word

Solution:
QUESTION: 41

If the cost of 4 books and 5 notebooks is Rs 32 and the cost of 4 notebooks and 5 books is Rs.31. The cost of each book is

Solution:

Let the number of books and notebooks be a and b respectively. We have, 4a+5b=32 ?
(i) and 5a+4b=31? (ii) On multiplying Eq. (i) by 4 and Eq. (iii) by 5 and then subtracting,
we get

QUESTION: 42

 then value of x/3. is  

Solution:

Given that,

On squaring both sides, we get     

QUESTION: 43

A person purchased 18 dozen eggs at the rate of Rs 8 per dozen. On checking, he found that 16 eggs were broken during transport. In order to earn a profit of 12.5%. He should sold each egg for how much rupees.

Solution:

Total CP = 18×8 = Rs144 
Total SP = 144+144× 125/100 = Rs 162
Total sale able eggs = 18×12−16 = Rs200
SP of each egg = 162/200 = 81 paise           

QUESTION: 44

​A sum of Rs 8000, invested at compound interest, doubles in 5 yr. After 20 yr it becomes

Solution:

According to the question,

After 2 yr,
[from Eq. (i)] = Rs 128000      

QUESTION: 45

If x+y = 5 and xy = 6, then the value of  will be​

Solution:

QUESTION: 46

What must be added to (x3−3x2+4x−15) to obtain a polynomial, which is exactly divisible by (x−3)?

Solution:

Let f(x) = x3−3x2+4x−15
Let m to be added,
then 
∴ g(x)=f(x)+m
⇒ g(x) = x3−3x2+4x−15+m
As, g(3) = 0
⇒ g(3) = (3)3−3×(3)2+4(3)−15+m = 0
⇒ m−3 = 0
∴ m = 3

QUESTION: 47

A candidate gets 71% of votes and wins the election by 765 votes. If there are two candidates, then the total numbers of votes is

Solution:

Let total votes be
x. 72 of  x−29 of  x = 756

QUESTION: 48

A job has to be completed by 12 boys in 15 days. If three boys are absent from the first day, then by what percentage should the remaining boys increase their rate of working to complete the job?

Solution:


⇒ 12×15×P= 9×15×P2

Percentage increase

QUESTION: 49

A man spends 75% of his income. If his income is increased by 20% and he increased his expenditure by 10%. His savings percentage is increased by

Solution:

Let his income be Rs 100, Then, his expenditure = Rs 75 and saving = Rs 25
New income = (100 + 20) = Rs 120
New Expenditure = 75 + 7.5) = Rs 82.50
New saving = Rs (120 - 82.50) = Rs 37.50
Percentage increase saving 

QUESTION: 50

4/11 of a commodity was sold at a loss of 20% and the rest at a profit of 20%. The net gain is Rs.120. The cost of the commodity is

Solution:

Profit - Loss = Net gain Let quantity be x.

 ∴ x = Rs 2200

QUESTION: 51

Which one of the following is a prime number?

Solution:

(A) 161<(13)2 If 161 is a prime number, then this is not divisible by any of the numbers 2, 3, 5, 7 and 11, but 161 is divisible by 7. Hence 161 is not a prime number.
(B) 171<(14) For prime number 171, is not divisible by any of the number 2 3, 5, 7, 1113. But it is divisible by 3. Hence, 171 is not a prime number.
(C) 173<(14)2 For prime number 173 is not divisible by any of the numbers 2 3, 5, 7, 11 and 13. Hence, 173 is a prime number.
(D) 221<(15)2 For prime number 221, is not divisible by any of the numbers 2 3, 5, 7, 11 and 13. But it is divisible by 13. Hence, 221 is not a prime number.

QUESTION: 52

A boy goes to school with the speed of 3 km/h and returns with a speed of 2 km/h. If he takes 5 h in all the distance between the village and the school is

Solution:

Let distance between home and school = y km Time taken from home to school = x h
Time taken from school to home =(5−x)h
For journey from home → School y=3(x) y = 3x ?
(i) For journey from school → Homes y = 2(5−x)km y = 10−2x ? 

(ii) From Eqs. (i) and (ii), we get x=2h Distance between home → School ⇒y = 3(2)km ⇒ y = 6km

QUESTION: 53

If x is z of y. Then, y will be how much per cent of x ?

Solution:

QUESTION: 54

A bag contains rupees, 50 paise, 25 paise and 10 paise coins in the proportion 1 : 3 : 5 : 7. If the total amount is ? 22.25. Find the number of coins of each kind.

Solution:

Let the number of coins be x. 3x, 5x and 7x respectively as rupees, 50 paise, 25 paise and 10 paise. Since, Number of coins x Value of coin in rupee = Amount in rupees Now, value of 50 paise coin in rupee = 1/2 Value of 25 paise coin in rupee = 1/4 Value of 10 paise coin in rupee = 1/10 

∴ 

∴ Number  of rupee coins =5×1=5 Number of 50 paise coins  =3x=3×5=15 Number of 25 paise coins =6x=5×5=25  Number of 10 paise coins =7x=7×5=35

QUESTION: 55

A rhombus when divided by one diagonal gives two congruent triangles of perimeter 36 cm each. If both the diagonals divide it into 4 congruent triangles of perimeter 24 cm each, what is the side of the rhombus?

Solution:

We know that, perimeter of MBC = 36 cm
 i.e.,          

a+a+AC=36

 i.e., 2a+2AO = 36 ?(i) Also, perimeter of a+AO+BO = 24cm ?(ii) Using Eq. (i), we have a+AO = 18 From Eq. (ii),BO = 6cm ⇒ BD = 12cm 
Now, in ΔAOB, AB= AO2+OBAB2−AO2 = 36 ⇒ (AB−AO) = 2 i.e., a−AO = 2 ?(iii) On solving Eqs. (i) and (ii), we get a = 10 = Side of rhombus

QUESTION: 56

The ratio between two numbers is 3 : 5. If each number is increased by 4, the ratio becomes 2 : 3 the number are

Solution:

Let the numbers be 3x and 5x.

So, the numbers are 12 and 20.

QUESTION: 57

If x=3+2√2 then find the value of x 1/2 - x -1/2

Solution:

QUESTION: 58

The volume of two hemisphere are in the ratio 8 : 27. What is the ratio of their radii?

Solution:

Let the volumes be V1 and V2
∴V1:V2=8:27

 ∴ r1:r2=2:3

QUESTION: 59

Sea water contains 5% salts by weight. How many kilogram of fresh water must be added to 60 kg of sea water for the content of salt in solution to be made 3%?

Solution:

Let x kg of fresh water is added to sea water. 

(given, 3% salt in solution)

So, 40 kg of fresh water must be added to sea water

QUESTION: 60

If 3/17 of a number is 18, then its two-third is

Solution:

Let 2/3  rd of number =x Since, both the fractions 3/17 and 2/3 are to be found out for the same number.


= Original number (always) 

∴ x = 68. Hence, two-third of the number is 68.

 

 

QUESTION: 61

The headquarters of European Space Research Organization is at

Solution:

The European Space Research Organization was an international organization founded by 10 European nations in 1964, with the jointly of pursuing Scientific Research in Space. ESRO was merged with ELDO in 1975, to form the European Space Agency.

QUESTION: 62

Which of the following film festival awards the golden bear to the best film?

Solution:

The Berlin International Film Festival founded in 1951, at West Berlin, at the intiative of US film officer Oscar Martay. The festival has been celebrated annually in February, since 1978. The Golden Bear is the highest prize awarded for the best film at the Berlin International Film Festival.

QUESTION: 63

Rivers that originate in the Mansarovar region

Solution:

Lake Mansarovar lies at 4590 m, above sea level. Mansarovar is near the source of the Sutlej river which is the Easternmost large tributary of the Indus. Nearby are the sources of the Brahmaputra river, the Indus river and the Karnali river (Ghaghara) an important tributary of the Ganges river.

QUESTION: 64

Who is the Ex-officio Chairman of the Zonal Councils?

Solution:

Union Home Minister is the Ex-officio Chairman of each Zonal Council in India The Chief Minister of the States included in the zone at as the Vice-Chairman on a rational basis for a year.

QUESTION: 65

Which of the following was described by Dr BR Ambedkar, the 'Heart and Soul' of the Constitution?

Solution:

Dr BR Ambedkar, the Chairman of the Drafting Committee called the Fundamental Right to constitutional remedies as 'Heart and Soul' of the Indian Constitution. A person can move the judiciary in case of violation of their Fundamental Rights. Through 5 rights available under Article 32 of the Constitution.

QUESTION: 66

Consider the following statements about the India International Trade Fair

I. The 3 2nd India International Trade Fair held at Delhi.
II. It is organized by Ministry of Trade and Commerce.
III. It is the premier event organized by the India Trade Promotion Organization.
IV. In the Foreign Pavillion Category, the Republic of Belarus bagged the Gold Medal.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

The Indian International Trade Fair, ever since its inception in 1980, has evolved as a major event for the business community. It is a premier event organized by the 'India Trade Promotion Organization'. The Nodel Trade Promotion Agency of the Government of India. The event is held between November 14-27, every year at Pragati Maidan, New Delhi.

QUESTION: 67

Development of Goitre (Enlarged Thyroid Gland) is mainly due to deficiency of

Solution:

Goitre is a term that refers to an enlargement of the thyroid and can be associated with thyroid gland that is functioning properly or not. Worldwide 90% cases of Goitre are caused by iodine deficiency.

QUESTION: 68

A body has a mass of 6 kg on the Earth. When measured on the Moon, its mass would be

Solution:

As mass of the body or object remains constant while weight may differ as changes in the position or place of the object.

QUESTION: 69

The broken hills famous for zinc and lead are located in

Solution:

The broken hills ore deposit is located underneath broken hill in Western New South Wales, Australia and is the namesake for the town. It is the world's richest and largest zinc-lead ore deposit.

QUESTION: 70

As per Census 2011, which one among the following Union Territories has the least population.

Solution:

Lakshadweep  the  least  populated,  ranks  35th population-wise, with population of around 60000 living in an area of32sq km, has a high density of population over 2000.

QUESTION: 71

Northern railway made history as the first train ran through the India's longest railway tunnel in the Pir Panjal mountain range connecting Kashmir valley through which of the following town on the Srinagar-Jammu National Highway?

Solution:

Pir Panjal (ORT-89) is India's longest transportation tunnel at 10.96 km stretches through Pir Panjal Range between Qazigund and Baramulla.

QUESTION: 72

Thunder Bird-2 refers to as

Solution:

The airship that does not even need a landing strip and carry a payload of 66 tonnes at a speed of 120 knots, up to 18000 feet with a range of 3000 nautical miles.

QUESTION: 73

Consider the following statements

I. The Law Commission is a non-statutory executive body.
II. Commission works towards legal reform and provides legal recommendations to the government.
III. The commission is reconstituted every three years.
IV. The 20th Law Commission will be headed by a full time chairperson.

Q. Which of the above statements is are correct about Law Commission?

Solution:

The Law Commission was originally constituted in 1955, the tenure of the 19th Law Commission, headed by justice PV Reddy has ended on August, 2012. The centre has appointed DK Jain as chairman of the 20th Law Commission of India

QUESTION: 74

In which of the following states of India is the Biodiva Project jointly undertaken by German and Indian researchers promoting biodiversity by way of conserving traditional rice land races and other plant species?

Solution:

The Biodiva Project, jointly undertaken by German and Indian researchers, is seeking to promote agro-biodiversity, enabling small and marginal communities to preserve their traditional knowledge and protect the environment.

QUESTION: 75

The  Deputy  Chairman  of Planning Commission enjoys the status similar to that of India

Solution:

The Deputy-Chairman of the Planning Commission (de facto executive head) acts as the technical and administrative head of the commission. He is appointed by the Union Cabinet for a fixed term and enjoy the status of a Cabinet Rank-Minister, though he may not be a member of the Parliament on the Cabinet.

QUESTION: 76

The Union Government of India decided to set up of 5 years project for restoring the overall cyber security structure of critical sectors of India. This was decided in the light of increasing number of cyber attacks as well as security threats that the internet offers. Which of the following agency is responsible for the project?

Solution:

Section 70(A) of the Information Technology (Amendment) Act 2008, envisages setting up of a National Critical Information Infrastructure Protection Centre, for protecting critical information infrastructure in identified sectors to provide critical infrastructure protection.

QUESTION: 77

Scarborough shoal is located in

Solution:

Scarborough shoal is a disputed territory claimed by people's Republic of China, Taiwan and Philippines.

QUESTION: 78

'National Human Right Commission's is a

Solution:

The 'National Human Rights Commission' (NHRC) of India is a autonomous public body constituted on October 2, 1993 under the protetion of Human Rights ordinance of September 28, 1993. It was given a statutory basis by The Protection of Human Rights Act, 1993 (TPHRA).

QUESTION: 79

How many items are contained in the Union List?

Solution:

The Union List or List-1 is a list of 99 items (previously 97 items) given in Part XI of the Constitution of India on which Parliament has exclusive power to legislate. This part is divided between legislative and administrative powers.

QUESTION: 80

The first carbon based thematic index, in the country which takes a strategic view of organizational commitment to climate change mitigation.

Solution:

The Bombay Stock Exchange, launched BSE Carbonex. The first cabon-based thematic index in the country, which takes a strategic view of organizational commitment to climate change mitigation.

QUESTION: 81

The first Chief Election Commissioner of India was

Solution:

Sukumar Sen was a Indian Civil Servant, who was the first Chief Election Commissioner of India, serving from March 21, 1950 to December 19, 1958. He also served as first Chief Election Commissioner in Nepal and Sudan.

QUESTION: 82

Which of the following Jazz Pianist has been designated as 'the living legend' by the Library of Congress?

Solution:

Dave Brubeck, the renowned Jazz pianist died on December 5, 2012, has been designated as 'the living legend' by the Library of Congress.

QUESTION: 83

The power of speaker on disqualification under anti-defection law [X Schedule) is

Solution:

The Constitution (52nd Amendement) Art, 1985, popularly known as the onti-defection law came into force we march 1, 1985. It amended articles 101, 102, (90 and 191 of the Constitution regarding vacation of seats and disqualification from membership of Parliament and the state Legislatures and added a new schedule i.e., the Tenth Schedule to the constitution setting out certain provisions as to disqualification on ground of difection.

QUESTION: 84

First ever cancer detection kit 'Cankit' capable of detecting cancer through a simple urine test, conforms to the norms and recommendations  of World Health Organization was launched in Indian market by which of the following companies?

Solution:

Parth overseas an exporting house operating from India for pharmaceutical appliances launched the first ever cancer detection Kit in the Indian market.

QUESTION: 85

Which of the following states in India implementing M-governance to let people avail service of 90 State Government Departments?

Solution:

M-governance being implemented by the Kerala State. Services of various government departments and organizations are enabled through integrated service delivery infrastructure plat from.

QUESTION: 86

Which type of forest belt supplies most of the world's requirement of Newsprint?

Solution:

The coniferous forest or Taiga is located in the Northern latitudes. It is mainly located in Canada and upper parts of Asia and Europe. The coniferous forest gets the name coniferous because the main type of vegetation located in it is conifers such as pines.

QUESTION: 87

Which of the following was the first Indian to win an Oscar for costume designs?

Solution:

Bhanu Athaiya was the first Indian to win an Oscar for costume design in the movie 'Gandhi' in 1982.

QUESTION: 88

Oilzapper refers to as

Solution:

The new technique of using the bacteria to get rid of oil spill. Employed to clean up the shoreline affected by the oil spill

QUESTION: 89

The layer of the atmosphere which provides ideal flying conditions for large jet aeroplanes is

Solution:

Stratosphere extend from the tropopause to a height of about 48 km. Because no weather occurs in the stratosphere, flying conditions are excellent.

QUESTION: 90

'Sonia, a Biography' was written by

Solution:

'Rasheed Kidvai' written a Biography 'Sonia'

QUESTION: 91

'Young India' was founded by

Solution:

'Young India' was founded by 'Mahatma Gandhi.'

QUESTION: 92

A 'closed economy' is an economy in which

Solution:

An economy in which no activity is conducted with outside economies. A closed economy is self-sufficient, means that no imports are brought in and no exports are sent out.

QUESTION: 93

The largest river delta of India is of

Solution:

The Ganges delta (or the Bengal delta) is a river delta in the South Asia region of Bengal, consisting of Bangladesh and the State of Paschim Banga.

QUESTION: 94

The Defence Research and Development Organization successfully launched the underwater   missle   K-15   of   the Vishakhapatnam coast. India is the 5th country to have an underwater launch. Apart from India which of the following countries possess this facility?

I. USA
II. France
III. South Korea
IV. Italy

Select the correct answer using the codes; given below

Solution:

India is the 5th country to have an underwater missile launch system. The other countries are USA, Russia, France and China.

QUESTION: 95

Which of the following countries in Asia ordered the first ever 'Chemical Castration' of the country?

Solution:

South Korean Court in Landmark rulling ordered the first ever 'Chemical Castration' of the country. The other countries to adopt this treatment was Denmark, Germany, Poland, Sweden as well as US State of California

QUESTION: 96

The D-8 (Developing Eight) are a group of developing countries with large Muslim populations that have formed an economic development alliance.

Which of the following countries is are members of D-8?

I. Bangladesh 
II. Indonesia
III. Turkey
IV. Myanmar

Select the correct answer using the codes given below

Solution:

D-8 was founded by Necmettin Erbaken, former Turkish Prime Minister, it consists of Bangladesh, Egypt, Indonesia, Iran, Malaysia, Nigeria, Pakistan and Turkey.

QUESTION: 97

The first translator of Mahabharata into Tamil was

Solution:

Perundevanar translate Mahabharata into Tamil language.

QUESTION: 98

Union Government of India granted service tax exemption on the services of life insurance business provided under which of the following schemes?

Solution:

The grant of tax exemption save the money of the government as the Central Government contribution towards premium in two schemes is 50% and rest is contributed by State Governments.

QUESTION: 99

Rulers of which kingdom built Atala Masjid and Lal Darwaza Masjid?

Solution:

Lal Darwaza Masjid of Jaunpur, was built in 1447 by Queen Rajye Bibi and dedicated to Sayyid Ali Dawood Qutub-ud-din, a saint.

QUESTION: 100

India and Myanmar reached an agreement to open the 4th border liaison office in Nagaland sector between Ukhrul-Manipur, Somara-Myanmar. The BLOs already in operation in which of the following sectors?

Solution:

The BLOs have served as mechanisms to promote cooperation between the law enforcement agencies of both countries. Security along the Indo-Myanmar border is sought to be protected by establishing a cooperation mechanism between the border guarding forces of both countries.

QUESTION: 101

The book 'A Theory of Justice' is authored by

Solution:

'A Theory of Justice' is a work of political philosophy and ethics by Jonn Rawls. It was originally published in 1971. In this book, Rawls argues for a principled reconciliation of liberty and equality.

QUESTION: 102

Which of the following states equip taxis as well as auto rickshaws with surveillance cameras as well as GPS providing safety to the women travellers?

Solution:

Karnataka became the first state that announced measures or making public transport safer via use of technology i.e., GPS and surveillance cameras.

QUESTION: 103

The country's largest optical solar telescope, the multi-application solar telescope, one of its kind in the country, is hosted at which of the following places?

Solution:

Udaipur installed the country's largest optical solar telescope. The telescope is made in Belgium.

QUESTION: 104

The method of amending the Constitution by popular Veto is found in

Solution:

The method of amending the Constitution by popular Veto is found in Switzerland

QUESTION: 105

Lokayukta submits its report to the

Solution:

Lokayukta is an Anti-Corruption ombudsman Organization in the Indian States. Lokayukta submits its report to the Speaker of the Legislative Assembly.

QUESTION: 106

Which of the following books written by Anita Desai?

Solution:

It is based on the poverty, hardships and sorrow faced by small rural community in India. She won the Annual Guardian Children Fiction Prize.

QUESTION: 107

The Government celebrated the 'Pravasi Bhartiya Divas' every year on a day on which Mahatma Gandhi, returned from South Africa When is the Pravansi Bhartiya Divas celebrated?

Solution:

The day is celebrated each year to mark the contribution of the overseas Indian community in the development of India It is sponsored by the ministry of overseas Indian affairs of the Government of India and the confedration of Indian industry.

QUESTION: 108

Electrostatic precipitator is used to control

Solution:

An Electro Static Precipitator (ESP) is a particulate collection device that removes particles from a flowing gas (such as air) using the force of an induced electro static change.

QUESTION: 109

Which of the following are warm blooded animals?

Solution:

The warm blooded animals try to keep inside of their bodies at a constant temperature only a small amount of the food they eats is converted into body mass. The rest is used to fuel a constant body temperature.

QUESTION: 110

The concept of welfare state is included in the Constitution of India in the

Solution:

The concept of welfare state is included in Directive Principles of State Policy (DPSP) of Indian Constitution.

QUESTION: 111

Direction: Each of the next five questions consists of two statements. One labeled as 'Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answers.

Assertion (A) Written Constitutions are rigid

Reason (R) Rigid Constitutions prescribe special procedure for amendment.

Solution:

Rigid Constitutions prescribe special procedure For amendment. Our Constitution is rigid.

QUESTION: 112

Direction: Each of the next five questions consists of two statements. One labeled as 'Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answers.

Assertion (A) The Constitution of India is often termed as a borrowed document.

Reason (R) The concept of rule of law is taken from UK.

Solution:

The concept of rule of law is taken from UK. In our Constitution, Article 14 has tells us about rule of law.

QUESTION: 113

Direction: Each of the next five questions consists of two statements. One labeled as 'Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answers.

Assertion (A) Rajya Sabha is subject to dissolution.

Reason (R) Members of Rajya Sabha are elected for six years and one-third of them retire every second year.

Solution:

Article 83 tells us that Rajya Sabha shall not be subject to dissolution but as early as possible one-third of the members there of shall retire as soon as may be on the expiration of every second year in accordance with the provisions made in that behalf by parliament by law.

QUESTION: 114

Direction: Each of the next five questions consists of two statements. One labeled as 'Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answers.

Assertion (A) B writes to his wife C a letter which contains defamatory matters about (D) C cannot be compelled to disclose this communication.

Reason (R) Any communication made during subsistence of marriage by a husband to his wife or vice-versa is protected as privileged communication.

Solution:

Section 122 of Evidence Act 1872 says about communication during marriage.

QUESTION: 115

Direction: Each of the next five questions consists of two statements. One labeled as 'Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answers.

Assertion (A) An admission can be used against a co-defendant.

Reason (R) An admission binds the maker of it. It may be used in his favour as well.

Solution:

Section 17 of Evidence Act tells about definition of an admission.

QUESTION: 116

Direction: A principle principles and a fact situation are given in the following questions. Decide only on the basis of the principle.

Principle The Supreme Court shall to the exclusion of any other court, have original jurisdiction in any dispute.

(A) between the Government of India and one or more states or

(B) between the Government of India and any state or states on one side and one or more other states on the other or

(C) between two or more states if and in so far as the dispute involves any question (whether of law or fact) on which the existence or extent of a legal right depends

Facts State of Uttar Pradesh filed a suit against Union of India before sub-court Meerut for recovery of an amount of Rs 40000 with interest and cost as damages for delayed delivery of some articles by Indian Railways.

Solution:

Article 31 tells about original jurisdiction of the Supreme Court.

QUESTION: 117

Direction: A principle principles and a fact situation are given in the following questions. Decide only on the basis of the principle.

Principle Bigamy is punishable under section 494 of IPC.

Facts A believing she was not valid married to B, deserts him and marries C. Has she committed bigamy?

Solution:

Section 494 IPC tells that marrying again during lifetime of husband or wife.

QUESTION: 118

Direction: A principle principles and a fact situation are given in the following questions. Decide only on the basis of the principle.

Principle An agreement, to which the consent of the seller is freely given is not void merely because the price is inadequate.

Facts Ram agrees to sell a dog worth Rs.10000 for Rs.100 to Aman.

Q. Decision is the agreement void?

Solution:

Section 25, Illustration (e) says that 'price is indade quate'.

QUESTION: 119

Direction: A principle principles and a fact situation are given in the following questions. Decide only on the basis of the principle.

Principle An accused is answerable to the specific charges framed against him by the court.

Facts Ram is charged with an offence of outraging the modesty of Julie. The evidence adduced against him was he outraged the modesty of Annie.

Decide

Solution:

An accused has right to defence. It is hatral justice.

QUESTION: 120

Direction: A principle principles and a fact situation are given in the following questions. Decide only on the basis of the principle.

Principle The abetment of an offence, being an offence, the abetment of such an abetment is also an offence.

Facts A instigates B to instigate C to murder D. B accordingly instigates C, a lunatic to murder D and C commits that offence in consequence of B's instigation.

Solution:

Abetment is defined in Section 107 IPC.

QUESTION: 121

Match the following

Solution:

Section 46 says bearing upon opinions of experts. Section 47 opinion as to handwriting, when relevant, 47A opinion as to digital relevant tells Section 45 to 51 of Evidence Act, 1872.

QUESTION: 122

A sent through the post office, a packet containing seditious publications with a covering letter requesting the addressee to circulate it to others. It was intercepted and never reached the addressee. 'A'

Solution:

Section 124A of IPC defines sedition.

QUESTION: 123

A shakes his fist at Z intending or knowing it to be likely that he may thereby cause Z to believe that A is about to strike Z A has committed

Solution:

Assault is defined in Section 351 to IPC problem is based on Illustration (a) of Section 351.

QUESTION: 124

Which one of the following is an inchoate crime?

Solution:

In choate crime means while crime is not completed.

QUESTION: 125

A minor girl of 15 years of age left her father's house with Rs 100000 and accompanied Z to various places. All the travelling as well as hotel charges were paid out of the said amount as Z had no money. During the course of their Journey Z had sexual inter course with her thrice with her consent. Here Z is liable under Section

Solution:

Section 376 of IPC tells us about rape. This section is amended by Criminal Amendment Act, 2013.

QUESTION: 126

Relevancy and admissibility Under Evidence Act are

Solution:
QUESTION: 127

The shortest act passed by the Parliament is

Solution:

The shortest act passed by the Parliament is Arya Marriage Validation Act.

QUESTION: 128

Lawyers are officers of the court and are constituted into an independent profession under the

Solution:

Lawyers are officers of the court and are constituted into an independent profession under the Advocates Act, 1961.

QUESTION: 129

Relationship between persons arising under a contract or law is called

Solution:

Relationship between person arising under a contract or law.

QUESTION: 130

Investigation includes all the proceeding conducted by a police officer

Solution:

Section 2(h) of IPC tells us investigation includes all the provisions for the callection of evidence.

QUESTION: 131

Preamble is

Solution:

Preamble is a part of the Constitution. It was held in Kesvanand Bharti case.       

QUESTION: 132

In India the power of judicial review is restricted because

Solution:

Judicial review is given in Article 13.        

QUESTION: 133

The provision for establishment and Constitution of Supreme Court has been provided under Article

Solution:

Article 124 tells about establishment and Constitution of Supreme Court.    

QUESTION: 134

Wagering agreements are

Solution:

Section 30 of Contract Act says that agreement by way of wager is void. 

QUESTION: 135

A right to sue on 'Quantum Merit' arises

Solution:

Quantum merit is in Section 71 of Contract Act.  

QUESTION: 136

The doctrine of Territorial Nexus is related with

Solution:

According to 245 subject to the provision of this Constitution India and the legislature of a state may make laws for the whole or any part of the state. No law made by Parliament shall be deemed to be invalid on the ground that it would have extra-territorial operation.

QUESTION: 137

A professor of a university, who is an eminent jurist is eligible to be appointed as a judge of the

Solution:

Article 184 says that a person shall be qualified for appointment as a Judge of the Supreme Court is in the opinion of the President.

QUESTION: 138

An offence is committed by a British citizen on an aircraft registered in India. The offender may be dealt with under which provision of the code of criminal procedure 1973?

Solution:

Section 188 of IPC tells about offences committed outside India.                                                

QUESTION: 139

The Governor of a state has no power to

Solution:

The speakes of the legislative has power to adjourn the assembly.

QUESTION: 140

Which one of the following statements is correct? Right to free and compulsory education for all children of the age of 6 to 14 years is

Solution:

Article 21(a) says that the state shall provide free and compulsory education to all children of the age of six to fourteen years in such manner as the state may law determine.

QUESTION: 141

The meaning of the maxim 'ubi jus ibi remedium' is

Solution:

'Ubi ius ibi remedium' means where there is a right there is a remdy.

QUESTION: 142

The leading case on the subject of distinction between joint tort-feasours and independent tort feasours is

Solution:

Merry weather vs Nixon case on the subject of distinction between joint tort-feasores and idependent tort feasores.

QUESTION: 143

X, a magician agrees with Z to discover treasure by magic the agreement is

Solution:

Section 56 of Contract Act says about agreement to do impossible act. This problem is based on illustration (A) of Section 56 of Contract Act.

QUESTION: 144

An agreement to share the benefits of a public office is

Solution:

Section 23 of Contract Act says that what considerations and objects are lawful and what not every agreement. Which is opposed to public office is void.

QUESTION: 145

Which one of the following statements is not correct?

Solution:
QUESTION: 146

State which of the following statements is defamatory?

Solution:

Defamation defines in tort and IPC, a person has sight to claim the compensation in tort and punish accused in IPC.

QUESTION: 147

In which case of the Supreme Court of India, section 303 of the IPC was declared as unconstitutional and void?              

Solution:

Section 303 of IPC declares uncon stituational Anmd Void in Mitho v.s stale of Punjab sffender shall be punished with death in Section 303.

QUESTION: 148

In calculating fractions of terms of punishment the imprisonment for life is reckoned as equivalent to               

Solution:

Section 57 of IPC says that in calculating fractions of terms of punishment imprisonment for life shall be reckoned as equivalent to imprisonment for 20 years.

QUESTION: 149

The Fundamental Duties were inserted in the Indian Constitution in                  

Solution:

The fundamental duties were inserted in the India Constitution by 42nd Amendment in 1976.

QUESTION: 150

Which of the following Amendments was challenged in Sajjan Singh case?         

Solution:

17th Amendment was challenged in Sajjan Singh case.

QUESTION: 151

The number of ministers including the Chief Minister in a state shall not be less than

Solution:

The number of ministers including the Chief Minister in a state shall not be less than 29, it is 91st Amendment.

QUESTION: 152

Which schedule of the Indian Constitution deals with Panchayats?

Solution:

11th Schedule of the Indian Constitution deals with panchayats.

QUESTION: 153

A, who is a citizen of India commits a murder in England He is found in Indore and arrest accordingly. Where can A be tried?

Solution:

Section 4 of the IPC says that extension of code to extra territorial offices. This problem is based on Illustration given in Section 4.

QUESTION: 154

By which Act of 2000 some sections relating to forgery under the IPC were amended?

Solution:

Forgery is defined in 463 IPC it was amended by Information Technology Act.

QUESTION: 155

The constitute the crime of affray what is necessary among the following?

Solution:

Section 159 IPC defines affray when two or more persons by fighting in a public place, disturb the peach, they are said to commit and at troy.

QUESTION: 156

According to-Hindu Legal Theory the origin is

Solution:

According to 'Hindu Legal Theory' the origin is Divine.

QUESTION: 157

Legal aid for an accused is

Solution:

Legal aid is Fundamental Right.

QUESTION: 158

In India, the power of Judicial Review is a

Solution:
QUESTION: 159

A causes B to go within a walled space and locks B in. B is thus prevented from proceeding in any Direction: which of the following crimes was committed by A?

Solution:

This problem is based on Illustration (a) of Section 340. It define wrongful confinement.

QUESTION: 160

Principle Theft + violence or threat + of violence = Robbery

Facts A meets B and his child on the river bridge. A takes the children and threatens to fling it down to the river unless B delivers his purse. B in consequence delivers his purse.

Solution:

Section 390 tells about the robbery and extortion of robbery.

QUESTION: 161

Direction:  Study the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F and G are seven members of a club each of them likes one day of the week viz. Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday, not necessarily in the same order. Each of them owns a different car type viz. Swift, Alto, Figo, Beat, SX4, Estillo and Optra, not necessarily in the same order.

C likes Wednesday and his favourite car is neither SX4 nor Optra, E does not like Monday and his favourite car is Beat. The favourite car of the one who likes Friday is Figo. The one whose favourite car is Estillo likes Tuesday, D likes Saturday and D's favourite car is not SX4. G's favourite car is Alto. F likes Thursday. B does not like Estillo.

Q. Who amongst them likes Tuesday?

Solution:

QUESTION: 162

Direction:  Study the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F and G are seven members of a club each of them likes one day of the week viz. Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday, not necessarily in the same order. Each of them owns a different car type viz. Swift, Alto, Figo, Beat, SX4, Estillo and Optra, not necessarily in the same order.

C likes Wednesday and his favourite car is neither SX4 nor Optra, E does not like Monday and his favourite car is Beat. The favourite car of the one who likes Friday is Figo. The one whose favourite car is Estillo likes Tuesday, D likes Saturday and D's favourite car is not SX4. G's favourite car is Alto. F likes Thursday. B does not like Estillo.

Q. Whose favourite car is Figo?

Solution:

QUESTION: 163

Direction:  Study the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F and G are seven members of a club each of them likes one day of the week viz. Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday, not necessarily in the same order. Each of them owns a different car type viz. Swift, Alto, Figo, Beat, SX4, Estillo and Optra, not necessarily in the same order.

C likes Wednesday and his favourite car is neither SX4 nor Optra, E does not like Monday and his favourite car is Beat. The favourite car of the one who likes Friday is Figo. The one whose favourite car is Estillo likes Tuesday, D likes Saturday and D's favourite car is not SX4. G's favourite car is Alto. F likes Thursday. B does not like Estillo.

Q. Who amongst them likes Sunday?

Solution:

QUESTION: 164

Direction:  Study the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F and G are seven members of a club each of them likes one day of the week viz. Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday, not necessarily in the same order. Each of them owns a different car type viz. Swift, Alto, Figo, Beat, SX4, Estillo and Optra, not necessarily in the same order.

C likes Wednesday and his favourite car is neither SX4 nor Optra, E does not like Monday and his favourite car is Beat. The favourite car of the one who likes Friday is Figo. The one whose favourite car is Estillo likes Tuesday, D likes Saturday and D's favourite car is not SX4. G's favourite car is Alto. F likes Thursday. B does not like Estillo.

Q. Whose favourite car is SX4?

Solution:

QUESTION: 165

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F and G are seven members of a club each of them likes one day of the week viz. Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday, not necessarily in the same order. Each of them owns a different car type viz. Swift, Alto, Figo, Beat, SX4, Estillo and Optra, not necessarily in the same order.

C likes Wednesday and his favourite car is neither SX4 nor Optra, E does not like Monday and his favourite car is Beat. The favourite car of the one who likes Friday is Figo. The one whose favourite car is Estillo likes Tuesday, D likes Saturday and D's favourite car is not SX4. G's favourite car is Alto. F likes Thursday. B does not like Estillo.

Q. Which of the following combinations is correct?

Solution: