CLAT Mock Test - 4


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | CLAT Mock Test - 4


Description
This mock test of CLAT Mock Test - 4 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for CLAT CLAT Mock Test - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CLAT Mock Test - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this CLAT Mock Test - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other CLAT Mock Test - 4 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.

Q. Gimmick

Solution:

A scheme that attracts public attention, but works in a concealed way or a publicity 'stunt'.

QUESTION: 2

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.

Q. Pilfered

Solution:

'Pilfered' Means to 'stealth' or 'to stolen' (especially something in small quantity and done habitually).

QUESTION: 3

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.

Q. Scathing

Solution:

'Scathing' means 'scornful' or 'severely', 'critical'.

QUESTION: 4

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.

Q. Slovenly

Solution:

'Slovenly' means 'untidy', marked by negligence or 'slipshod.'

QUESTION: 5

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.

Q. Tutelage

Solution:

'Tutelage' means 'guardianship' or protection.'

QUESTION: 6

Direction: Each of the following questions consists of a word, followed by four words or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Pretext

Solution:

'Pretext' means 'evasion', to avoid or to neglect. While the 'compliance' means to response, defence or a action.

QUESTION: 7

Direction: Each of the following questions consists of a word, followed by four words or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Divulge

Solution:

'Divalge' means 'impart', inform or to convey while the 'conceal' means to supress or to deny.

QUESTION: 8

Direction: Each of the following questions consists of a word, followed by four words or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Murky

Solution:

'Murky' means 'dusky', dreary or bleak, while the 'luminous' means bright and shining or radiant.

QUESTION: 9

Direction: Each of the following questions consists of a word, followed by four words or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Tyro

Solution:

'Tyro' means 'the beginner' or debutant, 'mentor' means veteran, ingenious or experienced.

QUESTION: 10

Direction: Each of the following questions consists of a word, followed by four words or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Vaunt

Solution:

'Vaunt' means 'to display', pretension or pomposity, while the 'constraint' means modesty or diffidence.

QUESTION: 11

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. He did not dare to venture ......... new enterprise.

Solution:

Venture upon' or an undertaking.

QUESTION: 12

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. He glanced ......... the letter in a hurry and handed it back to me.

Solution:

'Glanced through' or means 'go through'.

QUESTION: 13

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. She felt remorse later on ...... neglecting her old parents.

Solution:

Remorse for'(wrong-doing).

QUESTION: 14

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. Some say that taking liquor ......... limits does not harm a person.

Solution:

'Within' denotes before the end of.

QUESTION: 15

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. Repenting ......... his evil deeds, the prodigal reformed his life.

Solution:

Repenting 'of (an action).

QUESTION: 16

Direction: Select the correct meaning of the bold idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. The judiciary and legislature in the country are at logger heads.

Solution:

At logger heads means in serious dispute, at odds or with serious differences of opinion.

QUESTION: 17

Direction: Select the correct meaning of the bold idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. The party leaders said that the membership growing by leaps and bounds.

Solution:

By leaps and bounds means rapidly.

QUESTION: 18

Direction: Select the correct meaning of the bold idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. A lot of these boys push their bodies to the max, spending three or more hours a day in the gym.

Solution:

To the max means as much as possible.

QUESTION: 19

Direction: Select the correct meaning of the bold idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. China is trying to mend fences with Russia after the recent border dispute.

Solution:

Mend fences means try to become friendly again.

QUESTION: 20

Direction: Select the correct meaning of the bold idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. Most people know that the politician was just using smoke and mirrors to make things look better than they really were.

Solution:

Smoke and mirrors means 'deception and confusion.

QUESTION: 21

Direction: Each passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences in each have been jumbled up. These are labeled, P. Q, R and S. You are required to find out the proper order of the four sentences.

S1 : Our house is high up on the Yorkshire Coast and close to the sea
S6 : Between the two, shifting backwards and forwards at certain seasons of the year, lies the most horrible quick?s and on the shores of Yorkshire.
P : One is called the North spit and another the South
Q : The sand hills here run down to the sea and end in two stretches of rock, sticking out opposite to each other
R : This one leads through a dark plantation of fir trees and brings you out between low cliffs to the loveliest and ugliest little bay on all our coasts
S : There are beautiful walls all around us in every direction except one

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 22

Direction: Each passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences in each have been jumbled up. These are labeled, P. Q, R and S. You are required to find out the proper order of the four sentences.

S1: Unhappiness and discontent spring not only from poverty
S6 : We suffer from sickness of spirit and hence, we should discover our.
P : Man is a strange creature, fundamentally different from other animals
Q : If they are undeveloped and unsatisfied, he may have all the comforts of the wealth, but still feel that life is not worthwhile
R : He has far horizons, invariable hopes and spiritual powers
S : What is missing in our age is the soul, there is nothing wrong with the body

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 23

Direction: Each passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences in each have been jumbled up. These are labeled, P. Q, R and S. You are required to find out the proper order of the four sentences.

S1 : Before we left Bareilly jail, a little Incident took place which moved me then and is still fresh in my memory
S6: This spontaneous act of courtesy and The kindly thought that prompted; it touched me and I felt very grateful to him.
P : He told me the packet contained old German illustrated magazines
Q : The Superintendent of Police of Bareilly, an Englishman, was present there and as I got into the car, he handed to me, rather shyly, a packet
R : I had never met him before, nor have I seen him since and I do not even know his name
S : He said that he had heard that I was learning German and so, he had bought these magazines for me

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 24

Direction: Each passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences in each have been jumbled up. These are labeled, P. Q, R and S. You are required to find out the proper order of the four sentences.

S1 : Our ancestors thought that anything Which moved itself was alive
S2 : Therefore, some scientists think that life is a very complicated mechanism.
P : This philosopher 'Descartes' thought that both men and animals were machines
Q: But a machine such as a motorcar or a steamship moves itself and as soon as machine which moved themselves had been made, people asked, 'man a machine'
R : And before the days of machinery that was a good definition
S : He also thought that the human machine was partly controlled by the soul action on a certain part of the brain, while animals had no souls

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 25

Direction: Each passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning. The middle four sentences in each have been jumbled up. These are labeled, P. Q, R and S. You are required to find out the proper order of the four sentences.

S1 : On vacation in Tangier, Morocco, my Friend and I eat down at a street cafe
S6: Finally, a man walked over to me and whispered, 'Hey buddy'. This guy's your waiter and he wants your order.
P : At one point, he bent over with a big smile, showing me a single gold tooth and a dingy fez
Q : Soon I felt the presence of someone standing alongside me
R : But this one wouldn?t budge
S : We had been cautioned about beggars and were told to ignore them

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 26

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options given below.

Q. En bloc

Solution:

En bloc means 'collectively' or in a 'group'.

QUESTION: 27

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options given below.

Q. Detenu

Solution:

Detenu means 'a prisoner'.

QUESTION: 28

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options given below.

Q. Gratis

Solution:

Gratis means 'free of charge'.

QUESTION: 29

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options given below.

Q. Mutatis mutandis

Solution:

Mutatis mutandis means with necessary changes.

QUESTION: 30

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options given below.

Q. Matinee

Solution:

Matinee means morning (afternoon).

QUESTION: 31

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
After the 'Liberalization', 'Globalization' and the consequent change in the new international economic order as wet as new information technology order, a new catch phrase is being coined 'A New Health Order' talking about setting it up is the theme of the WHO-sponsored international conference on primary health and medical care, currently being held at Milan in Italy. While much has been said and written on establishing 'new order', little has actually been done. Will the conference at Milan too swear by the 'new health order', go home and then forget about it. While the present medical and health care set-up in poor countries further entrenches itself ? This does not have to be the fate of the radical resolutions that will undoubtedly be passed at Milan. Unlike creating a new world economic or information order, establishing a new health set-up is essentially a matter for individual countries to accomplish. No conflict of international interests is involved. But this advantage is, at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. The million-dollar question is whether individual third-world governments are able and willing to muster the will, the resources, the administrative and other infrastructure to carry out what it is entirely within their power to attain and implement. The dimensions of the problem are known and the solutions broadly agreed on. The present medical and health care system is urban-based, closely geared to drugs, hospitals and expensively trained apathetic doctors. The bulk of the population in poor countries, who live in rural areas, are left untouched by all this and must rely on traditional healers. The answer is to turn out medical/health personnel sufficiently, but not expensively, trained to handle routine complaints and to get villagers to pay adequate attention to cleanliness, hygienic sanitation, garbage disposal and other elementary is but crucial matters. More complicated ailments can be referred to properly equipped centres in district towns, cities and metropolises. Traditional healers, whom villagers trust, can be among these intermediate personnel. Some third-world countries, including India, have launched or are preparing elaborate schemed of this nature. But the experience is not quite happy. There is resistance from the medical establishment which sees them as little more than licensed quackery, but is not prepared either to offer condensed medical courses such as the former licentiate course available in this country and unwisely scrapped There is the question of how much importance to give to indigenious system of medicine. And there is the difficult matter of striking the right balance between preventive health care and curative medical attention. These are complex issues and the Milan conference would perhaps be more fruitful, if it were to discuss such specific subjects.

Q. The author is doubtful whether

Solution:

In the second paragraph of passage, the doubt of author is quite clear. 'The bluk of population ...... traditional healers'. In .under-developed countries like India, one of the biggest problem is how to face the growing population who lived in rural areas. They left untouched by all the resources. They are completely cut off from the outer ward and the facilities, which are provided to them, all the aid recommended for them just remained inside the papers and did not reached when they are in need of it.

QUESTION: 32

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
After the 'Liberalization', 'Globalization' and the consequent change in the new international economic order as wet as new information technology order, a new catch phrase is being coined 'A New Health Order' talking about setting it up is the theme of the WHO-sponsored international conference on primary health and medical care, currently being held at Milan in Italy. While much has been said and written on establishing 'new order', little has actually been done. Will the conference at Milan too swear by the 'new health order', go home and then forget about it. While the present medical and health care set-up in poor countries further entrenches itself ? This does not have to be the fate of the radical resolutions that will undoubtedly be passed at Milan. Unlike creating a new world economic or information order, establishing a new health set-up is essentially a matter for individual countries to accomplish. No conflict of international interests is involved. But this advantage is, at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. The million-dollar question is whether individual third-world governments are able and willing to muster the will, the resources, the administrative and other infrastructure to carry out what it is entirely within their power to attain and implement. The dimensions of the problem are known and the solutions broadly agreed on. The present medical and health care system is urban-based, closely geared to drugs, hospitals and expensively trained apathetic doctors. The bulk of the population in poor countries, who live in rural areas, are left untouched by all this and must rely on traditional healers. The answer is to turn out medical/health personnel sufficiently, but not expensively, trained to handle routine complaints and to get villagers to pay adequate attention to cleanliness, hygienic sanitation, garbage disposal and other elementary is but crucial matters. More complicated ailments can be referred to properly equipped centres in district towns, cities and metropolises. Traditional healers, whom villagers trust, can be among these intermediate personnel. Some third-world countries, including India, have launched or are preparing elaborate schemed of this nature. But the experience is not quite happy. There is resistance from the medical establishment which sees them as little more than licensed quackery, but is not prepared either to offer condensed medical courses such as the former licentiate course available in this country and unwisely scrapped There is the question of how much importance to give to indigenious system of medicine. And there is the difficult matter of striking the right balance between preventive health care and curative medical attention. These are complex issues and the Milan conference would perhaps be more fruitful, if it were to discuss such specific subjects.  

Q. The author has reservations about the utility of the Milan conference because

Solution:

The author view's concerning Milan conference are not very optimistic, clear from the first paragraph of the passage. 'This advantage is at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. Author is worried that the developed countries are just the manufacturers of the new economical and social policies, but they remained the part of the paper they are not fully utilized by the developing countries. The use of their policies is when these policies are implemented by the developing countries.

QUESTION: 33

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
After the 'Liberalization', 'Globalization' and the consequent change in the new international economic order as wet as new information technology order, a new catch phrase is being coined 'A New Health Order' talking about setting it up is the theme of the WHO-sponsored international conference on primary health and medical care, currently being held at Milan in Italy. While much has been said and written on establishing 'new order', little has actually been done. Will the conference at Milan too swear by the 'new health order', go home and then forget about it. While the present medical and health care set-up in poor countries further entrenches itself ? This does not have to be the fate of the radical resolutions that will undoubtedly be passed at Milan. Unlike creating a new world economic or information order, establishing a new health set-up is essentially a matter for individual countries to accomplish. No conflict of international interests is involved. But this advantage is, at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. The million-dollar question is whether individual third-world governments are able and willing to muster the will, the resources, the administrative and other infrastructure to carry out what it is entirely within their power to attain and implement. The dimensions of the problem are known and the solutions broadly agreed on. The present medical and health care system is urban-based, closely geared to drugs, hospitals and expensively trained apathetic doctors. The bulk of the population in poor countries, who live in rural areas, are left untouched by all this and must rely on traditional healers. The answer is to turn out medical/health personnel sufficiently, but not expensively, trained to handle routine complaints and to get villagers to pay adequate attention to cleanliness, hygienic sanitation, garbage disposal and other elementary is but crucial matters. More complicated ailments can be referred to properly equipped centres in district towns, cities and metropolises. Traditional healers, whom villagers trust, can be among these intermediate personnel. Some third-world countries, including India, have launched or are preparing elaborate schemed of this nature. But the experience is not quite happy. There is resistance from the medical establishment which sees them as little more than licensed quackery, but is not prepared either to offer condensed medical courses such as the former licentiate course available in this country and unwisely scrapped There is the question of how much importance to give to indigenious system of medicine. And there is the difficult matter of striking the right balance between preventive health care and curative medical attention. These are complex issues and the Milan conference would perhaps be more fruitful, if it were to discuss such specific subjects.  

Q. The contents of the passage indicate that the author is opposed to

Solution:

In the passage, author is neither opposed to any of the above option, but his views are very clear, he is trying to limelight the problems of the developing countries and the rural area who are not provided by the proper health system. They remain untouched from the knowledge of the hygiene and good health, therefore extra efforts are required to provide them full knowledge about it.

QUESTION: 34

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
After the 'Liberalization', 'Globalization' and the consequent change in the new international economic order as wet as new information technology order, a new catch phrase is being coined 'A New Health Order' talking about setting it up is the theme of the WHO-sponsored international conference on primary health and medical care, currently being held at Milan in Italy. While much has been said and written on establishing 'new order', little has actually been done. Will the conference at Milan too swear by the 'new health order', go home and then forget about it. While the present medical and health care set-up in poor countries further entrenches itself ? This does not have to be the fate of the radical resolutions that will undoubtedly be passed at Milan. Unlike creating a new world economic or information order, establishing a new health set-up is essentially a matter for individual countries to accomplish. No conflict of international interests is involved. But this advantage is, at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. The million-dollar question is whether individual third-world governments are able and willing to muster the will, the resources, the administrative and other infrastructure to carry out what it is entirely within their power to attain and implement. The dimensions of the problem are known and the solutions broadly agreed on. The present medical and health care system is urban-based, closely geared to drugs, hospitals and expensively trained apathetic doctors. The bulk of the population in poor countries, who live in rural areas, are left untouched by all this and must rely on traditional healers. The answer is to turn out medical/health personnel sufficiently, but not expensively, trained to handle routine complaints and to get villagers to pay adequate attention to cleanliness, hygienic sanitation, garbage disposal and other elementary is but crucial matters. More complicated ailments can be referred to properly equipped centres in district towns, cities and metropolises. Traditional healers, whom villagers trust, can be among these intermediate personnel. Some third-world countries, including India, have launched or are preparing elaborate schemed of this nature. But the experience is not quite happy. There is resistance from the medical establishment which sees them as little more than licensed quackery, but is not prepared either to offer condensed medical courses such as the former licentiate course available in this country and unwisely scrapped There is the question of how much importance to give to indigenious system of medicine. And there is the difficult matter of striking the right balance between preventive health care and curative medical attention. These are complex issues and the Milan conference would perhaps be more fruitful, if it were to discuss such specific subjects. 

Q. It can be informed from the contents of the passage that the author's approach is

Solution:

Yes, the author approach is a constructive one, he is trying to frame or wanted to build a new infrastructure of the developing countries in which the rural area should provided the proper aids, which are meant for them they should not remain the part of paper only, but come in front of the world. Not only the ailment but the society needs the proper knowledge of the cleanliness, hygienic sanitation etc, which should be provided to the people living in these rural areas.

QUESTION: 35

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
After the 'Liberalization', 'Globalization' and the consequent change in the new international economic order as wet as new information technology order, a new catch phrase is being coined 'A New Health Order' talking about setting it up is the theme of the WHO-sponsored international conference on primary health and medical care, currently being held at Milan in Italy. While much has been said and written on establishing 'new order', little has actually been done. Will the conference at Milan too swear by the 'new health order', go home and then forget about it. While the present medical and health care set-up in poor countries further entrenches itself ? This does not have to be the fate of the radical resolutions that will undoubtedly be passed at Milan. Unlike creating a new world economic or information order, establishing a new health set-up is essentially a matter for individual countries to accomplish. No conflict of international interests is involved. But this advantage is, at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. The million-dollar question is whether individual third-world governments are able and willing to muster the will, the resources, the administrative and other infrastructure to carry out what it is entirely within their power to attain and implement. The dimensions of the problem are known and the solutions broadly agreed on. The present medical and health care system is urban-based, closely geared to drugs, hospitals and expensively trained apathetic doctors. The bulk of the population in poor countries, who live in rural areas, are left untouched by all this and must rely on traditional healers. The answer is to turn out medical/health personnel sufficiently, but not expensively, trained to handle routine complaints and to get villagers to pay adequate attention to cleanliness, hygienic sanitation, garbage disposal and other elementary is but crucial matters. More complicated ailments can be referred to properly equipped centres in district towns, cities and metropolises. Traditional healers, whom villagers trust, can be among these intermediate personnel. Some third-world countries, including India, have launched or are preparing elaborate schemed of this nature. But the experience is not quite happy. There is resistance from the medical establishment which sees them as little more than licensed quackery, but is not prepared either to offer condensed medical courses such as the former licentiate course available in this country and unwisely scrapped There is the question of how much importance to give to indigenious system of medicine. And there is the difficult matter of striking the right balance between preventive health care and curative medical attention. These are complex issues and the Milan conference would perhaps be more fruitful, if it were to discuss such specific subjects.  

Q. The author thinks that the solution to the problem of medical/health care lies in

Solution:

In the second last paragraph. The present medical...... apathetic doctor'. The rural area should be provided by medical aid properly more doctors should be encouraged to do work in the rural areas. The people living in these areas should provided with the knowledge of cleanliness and hygiene and other elementary knowledge required. All the aid should be on proper time and inexpensive.

QUESTION: 36

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
After the 'Liberalization', 'Globalization' and the consequent change in the new international economic order as wet as new information technology order, a new catch phrase is being coined 'A New Health Order' talking about setting it up is the theme of the WHO-sponsored international conference on primary health and medical care, currently being held at Milan in Italy. While much has been said and written on establishing 'new order', little has actually been done. Will the conference at Milan too swear by the 'new health order', go home and then forget about it. While the present medical and health care set-up in poor countries further entrenches itself ? This does not have to be the fate of the radical resolutions that will undoubtedly be passed at Milan. Unlike creating a new world economic or information order, establishing a new health set-up is essentially a matter for individual countries to accomplish. No conflict of international interests is involved. But this advantage is, at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. The million-dollar question is whether individual third-world governments are able and willing to muster the will, the resources, the administrative and other infrastructure to carry out what it is entirely within their power to attain and implement. The dimensions of the problem are known and the solutions broadly agreed on. The present medical and health care system is urban-based, closely geared to drugs, hospitals and expensively trained apathetic doctors. The bulk of the population in poor countries, who live in rural areas, are left untouched by all this and must rely on traditional healers. The answer is to turn out medical/health personnel sufficiently, but not expensively, trained to handle routine complaints and to get villagers to pay adequate attention to cleanliness, hygienic sanitation, garbage disposal and other elementary is but crucial matters. More complicated ailments can be referred to properly equipped centres in district towns, cities and metropolises. Traditional healers, whom villagers trust, can be among these intermediate personnel. Some third-world countries, including India, have launched or are preparing elaborate schemed of this nature. But the experience is not quite happy. There is resistance from the medical establishment which sees them as little more than licensed quackery, but is not prepared either to offer condensed medical courses such as the former licentiate course available in this country and unwisely scrapped There is the question of how much importance to give to indigenious system of medicine. And there is the difficult matter of striking the right balance between preventive health care and curative medical attention. These are complex issues and the Milan conference would perhaps be more fruitful, if it were to discuss such specific subjects.  

Q. To make the conference really useful, the author suggests

Solution:

To make the conference really useful, the author suggests that it should address itself to specific issue, idea behind this thought was to bring the changes in the policies they should work and focus the main problem of the area and the people living in these area's their basic problems and the aid which supplied to them should reach in proper hands so that, it can be used for the welfare of the mankind.

QUESTION: 37

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
After the 'Liberalization', 'Globalization' and the consequent change in the new international economic order as wet as new information technology order, a new catch phrase is being coined 'A New Health Order' talking about setting it up is the theme of the WHO-sponsored international conference on primary health and medical care, currently being held at Milan in Italy. While much has been said and written on establishing 'new order', little has actually been done. Will the conference at Milan too swear by the 'new health order', go home and then forget about it. While the present medical and health care set-up in poor countries further entrenches itself ? This does not have to be the fate of the radical resolutions that will undoubtedly be passed at Milan. Unlike creating a new world economic or information order, establishing a new health set-up is essentially a matter for individual countries to accomplish. No conflict of international interests is involved. But this advantage is, at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. The million-dollar question is whether individual third-world governments are able and willing to muster the will, the resources, the administrative and other infrastructure to carry out what it is entirely within their power to attain and implement. The dimensions of the problem are known and the solutions broadly agreed on. The present medical and health care system is urban-based, closely geared to drugs, hospitals and expensively trained apathetic doctors. The bulk of the population in poor countries, who live in rural areas, are left untouched by all this and must rely on traditional healers. The answer is to turn out medical/health personnel sufficiently, but not expensively, trained to handle routine complaints and to get villagers to pay adequate attention to cleanliness, hygienic sanitation, garbage disposal and other elementary is but crucial matters. More complicated ailments can be referred to properly equipped centres in district towns, cities and metropolises. Traditional healers, whom villagers trust, can be among these intermediate personnel. Some third-world countries, including India, have launched or are preparing elaborate schemed of this nature. But the experience is not quite happy. There is resistance from the medical establishment which sees them as little more than licensed quackery, but is not prepared either to offer condensed medical courses such as the former licentiate course available in this country and unwisely scrapped There is the question of how much importance to give to indigenious system of medicine. And there is the difficult matter of striking the right balance between preventive health care and curative medical attention. These are complex issues and the Milan conference would perhaps be more fruitful, if it were to discuss such specific subjects.  

Q. Direction: Choose the word from the following four options a, b, c and d which is correctly spelt.

Solution:

Fallacious is the correct option and falter, fanciful, feign are the correct spelling of the rest options.

QUESTION: 38

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
After the 'Liberalization', 'Globalization' and the consequent change in the new international economic order as wet as new information technology order, a new catch phrase is being coined 'A New Health Order' talking about setting it up is the theme of the WHO-sponsored international conference on primary health and medical care, currently being held at Milan in Italy. While much has been said and written on establishing 'new order', little has actually been done. Will the conference at Milan too swear by the 'new health order', go home and then forget about it. While the present medical and health care set-up in poor countries further entrenches itself ? This does not have to be the fate of the radical resolutions that will undoubtedly be passed at Milan. Unlike creating a new world economic or information order, establishing a new health set-up is essentially a matter for individual countries to accomplish. No conflict of international interests is involved. But this advantage is, at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. The million-dollar question is whether individual third-world governments are able and willing to muster the will, the resources, the administrative and other infrastructure to carry out what it is entirely within their power to attain and implement. The dimensions of the problem are known and the solutions broadly agreed on. The present medical and health care system is urban-based, closely geared to drugs, hospitals and expensively trained apathetic doctors. The bulk of the population in poor countries, who live in rural areas, are left untouched by all this and must rely on traditional healers. The answer is to turn out medical/health personnel sufficiently, but not expensively, trained to handle routine complaints and to get villagers to pay adequate attention to cleanliness, hygienic sanitation, garbage disposal and other elementary is but crucial matters. More complicated ailments can be referred to properly equipped centres in district towns, cities and metropolises. Traditional healers, whom villagers trust, can be among these intermediate personnel. Some third-world countries, including India, have launched or are preparing elaborate schemed of this nature. But the experience is not quite happy. There is resistance from the medical establishment which sees them as little more than licensed quackery, but is not prepared either to offer condensed medical courses such as the former licentiate course available in this country and unwisely scrapped There is the question of how much importance to give to indigenious system of medicine. And there is the difficult matter of striking the right balance between preventive health care and curative medical attention. These are complex issues and the Milan conference would perhaps be more fruitful, if it were to discuss such specific subjects.  

Q. Direction: Choose the word from the following four options a, b, c and d which is correctly spelt.

Solution:

Incoherent is the right option in site, incredible and incessant are the correct spellings of rest options.

QUESTION: 39

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
After the 'Liberalization', 'Globalization' and the consequent change in the new international economic order as wet as new information technology order, a new catch phrase is being coined 'A New Health Order' talking about setting it up is the theme of the WHO-sponsored international conference on primary health and medical care, currently being held at Milan in Italy. While much has been said and written on establishing 'new order', little has actually been done. Will the conference at Milan too swear by the 'new health order', go home and then forget about it. While the present medical and health care set-up in poor countries further entrenches itself ? This does not have to be the fate of the radical resolutions that will undoubtedly be passed at Milan. Unlike creating a new world economic or information order, establishing a new health set-up is essentially a matter for individual countries to accomplish. No conflict of international interests is involved. But this advantage is, at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. The million-dollar question is whether individual third-world governments are able and willing to muster the will, the resources, the administrative and other infrastructure to carry out what it is entirely within their power to attain and implement. The dimensions of the problem are known and the solutions broadly agreed on. The present medical and health care system is urban-based, closely geared to drugs, hospitals and expensively trained apathetic doctors. The bulk of the population in poor countries, who live in rural areas, are left untouched by all this and must rely on traditional healers. The answer is to turn out medical/health personnel sufficiently, but not expensively, trained to handle routine complaints and to get villagers to pay adequate attention to cleanliness, hygienic sanitation, garbage disposal and other elementary is but crucial matters. More complicated ailments can be referred to properly equipped centres in district towns, cities and metropolises. Traditional healers, whom villagers trust, can be among these intermediate personnel. Some third-world countries, including India, have launched or are preparing elaborate schemed of this nature. But the experience is not quite happy. There is resistance from the medical establishment which sees them as little more than licensed quackery, but is not prepared either to offer condensed medical courses such as the former licentiate course available in this country and unwisely scrapped There is the question of how much importance to give to indigenious system of medicine. And there is the difficult matter of striking the right balance between preventive health care and curative medical attention. These are complex issues and the Milan conference would perhaps be more fruitful, if it were to discuss such specific subjects.  

Q. Direction: Choose the word from the following four options a, b, c and d which is correctly spelt.

Solution:

Agnostic is the rightly spelt while pantheist, pantechnicon and theist are the correct spellings.

QUESTION: 40

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
Passage
After the 'Liberalization', 'Globalization' and the consequent change in the new international economic order as wet as new information technology order, a new catch phrase is being coined 'A New Health Order' talking about setting it up is the theme of the WHO-sponsored international conference on primary health and medical care, currently being held at Milan in Italy. While much has been said and written on establishing 'new order', little has actually been done. Will the conference at Milan too swear by the 'new health order', go home and then forget about it. While the present medical and health care set-up in poor countries further entrenches itself ? This does not have to be the fate of the radical resolutions that will undoubtedly be passed at Milan. Unlike creating a new world economic or information order, establishing a new health set-up is essentially a matter for individual countries to accomplish. No conflict of international interests is involved. But this advantage is, at least until it begins to take concrete shape, only theoretical. The million-dollar question is whether individual third-world governments are able and willing to muster the will, the resources, the administrative and other infrastructure to carry out what it is entirely within their power to attain and implement. The dimensions of the problem are known and the solutions broadly agreed on. The present medical and health care system is urban-based, closely geared to drugs, hospitals and expensively trained apathetic doctors. The bulk of the population in poor countries, who live in rural areas, are left untouched by all this and must rely on traditional healers. The answer is to turn out medical/health personnel sufficiently, but not expensively, trained to handle routine complaints and to get villagers to pay adequate attention to cleanliness, hygienic sanitation, garbage disposal and other elementary is but crucial matters. More complicated ailments can be referred to properly equipped centres in district towns, cities and metropolises. Traditional healers, whom villagers trust, can be among these intermediate personnel. Some third-world countries, including India, have launched or are preparing elaborate schemed of this nature. But the experience is not quite happy. There is resistance from the medical establishment which sees them as little more than licensed quackery, but is not prepared either to offer condensed medical courses such as the former licentiate course available in this country and unwisely scrapped There is the question of how much importance to give to indigenious system of medicine. And there is the difficult matter of striking the right balance between preventive health care and curative medical attention. These are complex issues and the Milan conference would perhaps be more fruitful, if it were to discuss such specific subjects. 

Q. Direction: Choose the word from the following four options a, b, c and d which is correctly spelt.

Solution:

Spinster is the right option. Celibacy, virginity and luminous are the correct spellings.

QUESTION: 41

 If (x−1) is a factor of Ax3+Bx2−36x+22 and 2B=64A, find A and B.

Solution:

Since, (x−1) is a factor of Ax3+Bx2−36x+22. ∴ A(1)3+(1)2−36(1)+22=0 ⇒ A+B=14 ?(i) and 2B=(26)A⇒B=6A ?(ii) On solving Eqs. (i) and (ii), we get A=2,B=12

QUESTION: 42

The roots of the equation ax2+bx+c=0 will be reciprocal, if

Solution:

For reciprocal roots, product of roots must be 1. ∴ c/a =1 i.e., c=a

QUESTION: 43

 A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and number of feet equals 140, the number of hens will be

Solution:

Let there be x hens and y cows. Then, x+y=48...(i) and 2x+4y=140 ...(ii) On solving Eqs. (i) and (ii), we get x=26

QUESTION: 44

 In AABC, the median BE intersects AC at E, if EG = 6 cm, where G is the centroid, then BE is equal to

Solution:

We know that, the centroid of a triangle divides each median in the ratio of 2 :1. ∴ BG:BE=2:3⇒BE=3/2 BG ⇒ BE=3/2 ×6=9cm

QUESTION: 45

A cone, a hemisphere and a cylinder stand on equal bases and have the same height. The ratio of their volumes are

Solution:

1/3 π × r× r: 2/3 πr: πr× r ( height = radius of base) 1 : 2 : 3

QUESTION: 46

A circular road runs round a circular ground If the difference between the circumferences of the outer circle and the inner circle is 66 m, the width of the road is

Solution:

Let the outer circle be R and inner circle be r. 2πR−2πr=66 2π(R−r)=66 ⇒ 2× 22 / 7 ×(R−r) = 66 ∴ R − r = 66 × 7/22 × 1 / 2 = 21 / 2 =10.5m

QUESTION: 47

 If letters of the word 'PENCIL' are arranged in random order, what is the probability that N is always next to E?

Solution:

Number of ways in which 6 letters of the word 'PENCIL' can be arranged is P(6,6)=6! If N is next to E, they can be considered as one and the 5 letters can be arranged in P(5, 5) = 5 ! ways ∴ Required probability = 5! / 6! =1 / 6

QUESTION: 48

 Find the sum of the first hundred even natural numbers divisible by 5.

Solution:

Even natural numbers which are divisible by 5 are 10, 20, 30, 40, ... They form an AP with a = 10, d = 10 S100= 100/2 [2×10+(100−1)×10] =50(20+990) =50(1020)=50500

QUESTION: 49

 If in a certain number of years Rs 3000 amount to Rs 4320 at compound interest, in half that time Rs 3000 will amount to

Solution:

Let r% be the rate and n yr be the time. Then, 

 
   Rs 3000 will amount to   3000×1.2 = Rs 3600

QUESTION: 50

 If the simple interest on a certain sum of money after  is 3/8 of the principal, then the rate of interest per annum is

Solution:

Let the sum of money be Rs x. Then, simple interest =3/8 x Also, time = , i.e., 25/4 yr ∴ Rate  

QUESTION: 51

729 mL of a mixture contains milk and water in the ratio 7:2. How much more water is to be added to get a new mixture containing milk and water in the ratio 7:3?

Solution:

Milk ==567mL Water =729−567=162mL Now, let quantity of water added =xmL ⇒x=81mL

QUESTION: 52

A train passes a railway bridge 150 m long in 18 s. If the train is running at a speed of 60 km/h, then the length of the train is

Solution:

Let the length of the train be x m ∴ Total distance covered by the train =(x+150)m Speed of the train   Since,    Distance = Speed × time ∴x+150= 50/3 ×18=300 ⇒x=300−150=150m ∴ Length of the train = 150 m

QUESTION: 53

10 men can cut 15 trees in 2 h. If 2 men leave the job, how many trees will they cut in 3 h?

Solution:

We have, M1=10,D1=2,W1=15 and M2=10−2=8.D2=3,W2=? ∴M1D1W2=M2D2W1 s⇒10×2×W2=8×3×15 ∴  W2=18 tree Thus, 18 trees will be cut in 3 h.

QUESTION: 54

 A toothpaste marked at Rs 80 is sold for Rs 68, the rate of discount is

Solution:

Marked Price (MP) = Rs 80 Selling Price (SP) = Rs 68 Discount = MP - SP = 80 - 68 = Rs 12 ∴ Rate of discount =  

QUESTION: 55

A. Started a business with a capital of Rs 2100. After 4 months he admitted another partner
B. What amount should B put in, so that the profit may be divided equally at the end of the year?

Solution:

Initial capital = Rs 2100 A's capital continues for 12 months. B's capital continues (12 - 4) = 8 months Let B puts in Rs x. Then, 2100×12=x×8 ⇒ x=2100×12 / 8 =Rs3150

QUESTION: 56

Three numbers A, B and C are in the ratio of 12 : 15 : 25. If sum of these numbers is 312, then find the ratio between the difference of B and A and the difference of C and B.

Solution:

We have, a=12,b=15,c=25 and x=312 ∴ A= 

 
 
 ∴ B−A=18 and C−B=60 Thus, their ratio = 18 : 60 = 3 :10

QUESTION: 57

In a class of 20 students in an examination in Mathematics 2 students scored 100 marks each, 3 got zero each and the average of the rest was 40. What is the average of the whole class?

Solution:

Marks scored by 2 students =100×2=200 Marks scored by 3 students =100×2=200 Marks scored by 15 students = 15 x 40 = 600 ∴ Marks scored by 20 students = 200 + 0 + 600 = 800 ∴ Average marks = 800 / 20 =40

QUESTION: 58

 If of a number is 45, then  of the number will be

Solution:

Let the number be x. Then, 
 

QUESTION: 59

 If x=2+22/3+21/3, then the value of x3−6x2+6x is

Solution:

 x=2+22/3+21/3 ⇒ (x−2)=22/3+21/3 ⇒ (x−2)3=(22/3+21/3)3 =4+2+3×22/3×21/3[22/3+21/3] ⇒ =6+3×2(x−2) [From Eq. (i)] ⇒ (x−2)3=6+6x−12=6x−6 ⇒ x3−8−6x(x−2)=6x−6 ⇒ x3−6x2+6x=2

QUESTION: 60

If P=23n+1, then which of the following is correct about?

Solution:

P may or may not be divisible by 24 but P is never divisible by 22 because 23n+1=(22+1)n+1=22K+2

QUESTION: 61

Vaclav Havel, the anti-communist play weight, leader of bloodless Velvet Revolution and the first President of his country. He is associated with which of the following countries?

Solution:

Vaclav Havel, first came to international fame as a dissident playwright in the 1970s through his involvement with the human right manifesto charter 77. And became each Republic first President after Velvet Revolution against communist.

QUESTION: 62

Who among the following has written 'God is not Great'?

Solution:

The book increasingly deals with the increasingly dangerous role of religion in the world.

QUESTION: 63

The Islamic fundamentalist group Boko Haram which is responsible for scores of killings, is active in which of the following countries?

Solution:

Boko Haram, Nigeria's most notorious extremist group, is a Jihadist Militant Organization based in the North-East of Nigeria.

QUESTION: 64

Which of the following countries build the world's highest airport at the altitude of 4436 m in magou prefecture?

Solution:

China build world's highest altitude airport in central Tibet under and 22 million 5 years development push to boost the regions infrastructure. The airport in magou, prefecture, will be built at an altitude of 4436 m.

QUESTION: 65

Which of the following organizations of women in India has arisen out of the confluence of three movements : Labour movement. Cooperative movement and Women's movement based on Gandhian philosophy?

Solution:

Self-employed women's association, is a trade union Tor poor, self-employed women workers in India, was founded in 1972 aims at organizing women workers for full employment and self-reliance.

QUESTION: 66

The second Green Revolution being planned in India basically in North-Eastern states and based on the production of

Solution:

Sewno Green Revolution in North-Eastern India, deals with the increase in the crop production of daddy in that region.

QUESTION: 67

Bharat Ratna and Padma Awards in our country were instituted in the year

Solution:

Bharat Ratna and Padma Awards in our country were instituted in the year 1954.

QUESTION: 68

Which of the following is called 'Robin hood tax' and was in news during G-20 Summit?

Solution:

Robinhood tax commonly refer to a package of financial transaction tax to be implemented globally, regionally, or unilaterally by individual nations.

QUESTION: 69

On which date International Women's Day is celebrated?

Solution:

International Women's Day is marked on 8th March every year.

QUESTION: 70

Which of the following is the largest producer of chemical fertilizers in the world?

Solution:

Sichuan Chemical Industry Share Holding Group Company, the biggest chemical fertilizer producer in China.

QUESTION: 71

Salva Mayardit has taken over as the first President of

Solution:

Salva Mayardit is a South Sudanese politician, who has been President of South Sudan, since its independence. Prior to independence, he was first Vice President of Sudan from 2005-2011.

QUESTION: 72

The Reb-Ribbon Express has been launched to spread awareness about

Solution:

Red Ribbon Express is an HIV/AIDS awareness campaign train by the Indian Railways. The motto of the train is 'Embarking on the journey of life.'

QUESTION: 73

Homai Vyarawalla, who passed away was India's first

Solution:

Homai Vyarawala was India's first woman photo journalist. In 2011, she was awarded with Padma Vibhushan, the second highest civilian award of the Republic of India.

QUESTION: 74

Confirmation of the presence of Higgs Boson justify

Solution:

Confirmation of the presence of Higgs Boson justify both the standard model and superstring theory.

QUESTION: 75

Which part of the Earth's surface experience least variation in incoming solar radiation throughout the year?

Solution:

Equatorial regions of the Earth's surface experiences least variation in incoming solar radiation throughout the year.

QUESTION: 76

Silver Revolution is related to which of the following products?

Solution:
QUESTION: 77

Who among the following was sent to Syria as the UN special envoy during the political crisis in that country?

Solution:

Kofi Annan was appointed as the joint UN-Arab league special envoy to Syria in the attempt to end increasing violent uprising.

QUESTION: 78

Terry Wagon is known as the famous personality related to which of the following disciplines?

Solution:

Terry Wagan, Irish radio and TV broadcaster, who holds dual Irish and British citizenship. He worked for the BBC in the UK for most of his carrer.

QUESTION: 79

LT General Bikram Singh has served as Dy Force Commander of a multinational UN Peace Keeping Mission in which of the following countries?

Solution:

LT General Bikram Singh was day. Commander of a Multinational UNO Peace Keeping Mission in Congo in 2008.

QUESTION: 80

Name the Third Research Station of India in Antarctica's Larsemann hills region.

Solution:

Bharti is the name of third Antarctic Research Station commissioned by India. After Maitri and Dakshin Gangotri.

QUESTION: 81

Name the broadcaster which bagged the broadcast and digital rights of India's international cricket matches for a period of 6 years.

Solution:

Star Group beating their competitors multi screen media (Sony) to bag the 6-years, broadcast and digital rights of India's International Cricket Matches.

QUESTION: 82

About which spiritual Guru has the Delhi High Court ordered the portal www.hubpages.com not to publish any defamatory content?

Solution:

Delhi High Court Barred Self-Styled Controversial Godman Nirmal Baba from giving any kind of 'ABSURD' or illogical solutions.

QUESTION: 83

Which of the following is common characteristic amongst Khambhat Nukleshwar / Kalol and Mehsana?

Solution:

All these are Oil and Natural Gas Production cities in the State of Gujarat.

QUESTION: 84

Which of the following pairs of books and authors is not correctly matched?

Solution:

'Audacity of Hope' is written by Brack Obama.

QUESTION: 85

Which of the following pairs is wrongly matched?

Solution:

The Head Quarters of ASEAN is at Jakarta, Indonesia.

QUESTION: 86

Which Marathi poet and author popularly known as 'Grace'?

Solution:

Manik Godghate popularly known as 'Grace', was a Marathi prose writer and poet. He is most popular as a lyricist of the Marathi song bhaya ithae Sampat Nahi and awarded Sahitya Akademi award in 2011.

QUESTION: 87

Which of the following countries, apart from India, share the water of the river Brahmaputra?

Solution:

The water of Brahmaputra river is shared by India, China and Bangladesh.

QUESTION: 88

Mullaperiyar dam, is located in which of the following states?

Solution:

The mullaperiyar dam is a masonry gravity dam on the periyar river in the State of Kerala. It's located 851 M above sea level, on the cardamom hils of the Western Ghats in Thekkady, Idduki district of Kerala.

QUESTION: 89

India has decided to acquire Rafale fighte planes for its airforce wing. Which country is going to supply Rafale fighter planes?

Solution:
QUESTION: 90

Who is the author of 'Imagining India'?

Solution:
QUESTION: 91

Capital of India was transferred from Calcutta to Delhi in the year

Solution:

Capital, of India was transferred from Calcutta to Delhi on December 14, 1911.

QUESTION: 92

Which language has been withdrawn from UNESCO's Atlas of worlds languages is danger as it is considered safe now?

Solution:
QUESTION: 93

Which of the following companies had started a rural marketing network called 'e-chaupal'?

Solution:
QUESTION: 94

The Darul Ifta (Fatwa Department) of Islamic seminary has issued which of the following Fatwas?

Solution:
QUESTION: 95

The Chairman of Fundamental Rights Sub-Committee of the Constituent Assembly was

Solution:

JB Kriplam" was the Chairman of Fundamental Rights Sub-committee of the Constituent Assembly.

QUESTION: 96

Name the American historian, who wrote the book lives of Sri Aurobindo, whose visa has been cancelled to make him leave the country?

Solution:
QUESTION: 97

Yellow Revolution in India is associated with the production of

Solution:
QUESTION: 98

Which of the following items India export the most?

Solution:
QUESTION: 99

Kiel canal connect

Solution:
QUESTION: 100

Which of the following is the highest mountain peak in India?

Solution:
QUESTION: 101

Match the following


Codes

Solution:
QUESTION: 102

Which of the following vitamins can be synthesized by our body?
I. Vitamin B6
II. Vitamin D
III. Vitamin E
IV. Vitamin K

Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:
QUESTION: 103

The Environment Protection Act was passed by the Parliament of India in the year

Solution:

The Environment protection Act was passed by the Parliament of India in the year 1986.

QUESTION: 104

Which was the first newspaper to be published in India?

Solution:
QUESTION: 105

Which of the following ports of India is an open sea port?

Solution:
QUESTION: 106

Which of the following is not correctly matched?

Solution:
QUESTION: 107

Which of the following union territories has the lowest population density?

Solution:
QUESTION: 108

Who amongst the following elects the Vice-President of India?

Select, the correct answer using the codes given below

Solution:
QUESTION: 109

The minimum number of judges of the Supreme Court required for hearing any case involving interpretation of the Constitutions is

Solution:
QUESTION: 110

 The National Institute for the visually handicapped is situated at

Solution:
QUESTION: 111

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle Whoever causes the death of any person by doing any rash or negligent act not amounting to culpable homicide, shall be punished with imprisonment of either description for a term which may extend to two years or with fine or with both.

Facts The residents of the adjoining slums were persistently using the park for defecation. On the order of the chairman of the DDA, the park was fenced and electric current was run on the wires on the top. A trespassing slum dweller touched a live wire and was electrocuted. Can the chairman be held liable for an offence of causing death by negligence?

Solution:

According to the Section 304-A, of the Indian Penal Code, 1860, the chairman can be held liable for an offence of causing death by negligence, because getting a public park electrically wired is a rash and negligent act.

QUESTION: 112

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle A person is said to cause an effect 'voluntarily' whereby he intended to cause it or by means which, at the time of employing those means, he knew or had reason to believe, to be likely to cause it.

Facts A sets fire, by night, to an inhabited house in a large town, for the purpose of facilitating a robbery and this causes death of a person. A pleaded that he has intended the robbery, but not the causing of death and became sorry for the death caused by his act.

Q. Is A liable for causing the death voluntarily?

Solution:

According to the Section 39 of the Indian Penal Code, 1860, here A is liable for causing death voluntarily because is order to Facilitate a robbery, he has set on fire an inhabited house and not in an abandoned house, so it is quite natural that is such house people must be there during night.

QUESTION: 113

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle Acts done by children below 12 years of age are not offences, if they are not mature enough to understand the nature and consequences of the acts.

Facts Sahil, a child of 10 years of age, find a gold coin in his uncle's home. He gives the coin to his sister Rachna, who is 8 year old The uncle reports the matter to the police. The police conduct a search. During the investigation the police finds the coin kept in the toys of Rachna Rachna tells the police that Sahil had given coin to her.

Solution:

According to the Section 83 of the Indian Penal Code, 1860, nothing is an offence which is done by a child above seven years of age and under twelve, who has not attained sufficient maturity of understanding to judge the nature and consequences of his conduct. Here, both Sahil and Rachna are below 12 years and immature enough to understand the consequences, hence, no one is guilty of theft.

QUESTION: 114

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle An agreement to which the consent of the seller is freely given, is not void merely because the price is inadequate.

Facts Ramesh agrees to sell a horse worth Rs 100000 for Rs 10 to Vipin.

Solution:

According to the Section 14 of the Indian Penal Code, 1872, Consent is said to be free when it is not caused by coercion, undue influence, fraud, misrepresentation, mistake. In the present case Ramesh's consent to sell his horse for Rs 10 to Vipin is free and voluntary, so this agreement is not void, merely because the price is inadequate.

QUESTION: 115

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle An employer is responsible for any accident or loss caused to his employees, during the course of employment.

Facts Ajay runs the 'Indian Circus.' The circus has an interesting night show. Two motor cyclists, Ramesh and Suresh, rotate their motorcycles inside a big iron globe in complete darkness. And the audience, especially, the children gives a big clap. One day, it so happens that during one night show, an accident occurs inside the globe, Ramesh and Suresh collide with each other and Ramesh loses both his legs. His parents claim compensation from Ajay, the proprietor of the circus.

Solution:

According to the principle given here, Ajay is liable to pay compensation because the accident took place during the course of employment, and both Ramesh and Suresh were working for Ajay's (employer) benefit and purpose.

QUESTION: 116

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle For the purpose of exercising right of private defence physical or mental capacity of attacker is no bar.

Facts Ashok in his madness attempts to kill Rahul. Rahul in order to save himself hits Ashok with iron rod

Solution:

According to the Section 98 of the Indian Penal Code, 1860 and according to the principle given here, Rahul has same right of private defence, which he would have if Ashok were same.

QUESTION: 117

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle A minor is not competent to contract.

Facts A minor mortgaged his house and received advance. The mortgagee files a suit against the minor to recover the money advanced by him. The minor mortgagor takes the plea that the suit is not maintainable as there was no valid contract.

Solution:

According to the Section 11 of the Indian Contract Act, 1872 and principle given here, A minor is not competent to contract. Section 11 of ICA states, that every person is competent to contract who is of the age of majority according to law. Indian Contract Act also states that contracts with minors are void-ab-initio i.e., from the very beginning.

QUESTION: 118

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle No person shall be prosecuted and punished for the same offence twice.

Facts 'A', a kleptomaniac, was an acquaintance of 'B' and used to visit 'B's home on weekends. One day, 'B' was unable to find his watch after a visit from 'A'. Ultimately, 'B' informed the police about the missing watch and the persons, who had been to his room. The police, among others, made a search on person of 'A' and found the watch in his pocket. At his trial, the court found him guilty of theft and sentenced him to 3 months in prison. After completing his sentence, 'A' went to 'B's home to apologies for his conduct. After 'A' left, it was discovered that 'B's watch was missing. 'A' informed the police, who located the watch from 'A's home. Can 'A' be prosecuted for theft?

Solution:

According to the Article 20(2) of the Indian Constitution and the principle given here. No person shall be prosecuted and punished for the same offence more than once. But in the present scenario, A can be prosecuted for heft second time also, because he has committed two separate acts of theft.

QUESTION: 119

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle If, as a result of carelessness, one injures another, he is liable to the injured victim for resulting damages, unless the victim's own carelessness also contributes to causing the accident.

Facts 'A' carelessly left an iron pole across a public road 300 m from that spot was a traffic signal indicating speed limit to be 20 kmph. B, riding a scooter at 80 kmph, noticed the protrusion from a distance, but still could not avoid it, collided with the pole and was injured. In an action by B against A.

Solution:

According to the principle given here, B will loose in an action against A, because he (B) himself was careless as he was riding a scooter very fast at 80 kmph, however the speed limit indicated there was 20 kmph.

QUESTION: 120

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle Cheating is defined as deceiving any person to deliver any property and it includes the dishonest concealment of facts. Cheating by personating means a person cheating another by pretending to be some other person or by knowingly substituting one person for another or representing that he or any other person is a person other than he or such other person really is

Facts 'A', while leaving a restaurant mistakenly picked up the umbrella of 'B' instead of his own. The next day, he decided to return to the restaurant with the umbrella, hoping to find the real owner. 'C', who had never seen 'B' in person and had only communicated with 'B'' through letters was on his way to the restaurant to meet 'B'. Since 'B' and 'C' had never met, it was agreed between them to identify each other at the preappointed spot, the restaurant door, by the clothing of 'C' and umbrella of 'B', which they had described to each other in detail. 'C' saw 'A' at the door of the restaurant and identified the umbrella Thinking 'A' to be 'B', 'C' delivered a parcel labeled Mr B to 'A', 'A' received the same without protest and promptly returned home without looking for 'B'. Is 'A' guilty of cheating by personating?

Solution:

According to the Sections 415 and 416 of the Indian Penal Code, 1860, read alongwith the principle given here, it is crystal clear that 'A' received the parcel from 'C' which was labeled Mr B intentionally and without any protest. So, 'A' is guilty because he was aware of the mistaken identity and that the parcel was not meant for him but for B.

QUESTION: 121

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle A consumer is a person, who buys any goods or services for a consideration and uses the goods for non-commercial purposes. Exclusive use of the goods for the purposes of earning his livelihood, by means of self-employment is not considered as commercial use. A consumer can approach a consumer forum if there is a deficiency in goods or service.

Facts 'A', a taxi driver received a car music system for free, from an electronic company through a draw of lots and installed the same in his taxi. Sometime later, the music system stopped working. 'A' approached the electronic company for a replacement but the company kept delaying. Can 'A' sue the company in a consumer forum?

Solution:

According to the principle given here, a consumer is a person who buys any goods or services for a consideration and uses the good;; for non-commercial purposes. In the given case A cannot sue the company in a consumer forum, as he is not a consumer, since he has not paid any consideration for the music system.

QUESTION: 122

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle Nothing is an offence, which is done by a person, who at the time of doing it, is by reason of intoxication, incapable of knowing the nature of the act, or that he is doing what is either wrong or contrary to law provided that the thing which intoxicated him was administered to him without his knowledge or against his will.

Facts 'A' was having a get together with his old friends and on his friend's suggestions, he consumed some alcohol. On his way back to home at night, 'A' heard some footsteps and turning back, he imagined he saw a figure moving towards him with a spear. In fact, it was only a man, 'B' with an umbrella, who was telling 'A' to walk carefully since 'A' appeared to be unsteady. However, 'A' proceeded to attack 'B' with an iron rod leading to grave injuries to 'B'. Is 'A' guilty of causing grievous hurt to 'B'?

Solution:

According to the Section 85 of the Indian Penal Code, 1860 and principle given here, nothing is an offence which is done by a person, who by the reason of intoxication is incapable of knowing the nature of the act, provided that the thing which intoxicated him was administered to him without his knowledge or against his will. Here, 'A' is guilty because he got intoxicated voluntarily.

QUESTION: 123

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle Nothing is an offence, which is done in the exercise of the right of private defence. Every person has a right to defend his property against any act of theft, robbery, mischief or criminal trespass. This right of private defence of property extends to causing of death of the wrong-doer, if the person exercising the right apprehends that death or grievous hurt shall be the consequence if such right of private defence is not exercised.

Facts 'A"s cattle was being regularly stolen and 'A' was unable to apprehend the thief. One night, 'A' finally manages to catch 'B' untying his cow from the cowshed under the cover of darkness. 'A' slowly crept up to 'B' and slashed his neck with a sickle leading to the death of 'B' Is 'A' guilty of the offence of culpable homicide?

Solution:

According to the Section 103 fourthly of the Indian Penal Code, 1860 and the principle given here, 'A' is guilty of the offence of culpable homicide, because he had no reasonable apprehension that he A could suffer any grievous hurt if he did not kill B.

QUESTION: 124

Direction: Given below are the statements of facts of the case. After statement of facts, legal principles are given apply the principles to the facts of the case and select the most appropriate answer from among the four alternatives.

Principle Article 220 of the Constitution reads a follows "No person who, after the commencement of this Constitution, has held office as a permanent Judge of a High Court shall plead or act in any court or before any authority in India except the Supreme Court and the other High Court".

Facts Mr X, a lawyer practicing in the Allahabad High Court, was appointed as an Additional Judge in the Allahabad High Court. After six months, he submitted his resignation citing the reason that he would like to continue his practice.

Solution:

According to the Article 220 of the Indian Constitution, Mr. X can practice only is the Supreme Court and High Court except Allahabad High Court.

QUESTION: 125

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Q. Codes Assertion (A) President of India is considered as a paper head Reason (R) President is not directly selected by the people.

Solution:

Both A and R are true individually but R is not the correct explanation of A. According to Article 54 of the Indian Constitution, the President shall be elected by the members of an electoral college consisting of elected members of both houses of Parliament and elected member of the legislative assemblies.

QUESTION: 126

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) Sovereignty lies in the people of India

Reason (R) Indian Constitution has declared that Parliament is Supreme in India.

Solution:

According to Indian Constitution, Assertion A is true, but R is false, because in any democracy people are supreme and not the Parliament.

QUESTION: 127

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) A Member of Parliament cannot be sued in a court of law for anything said by him in Parliament.

Reason (R) Article 19 of Constitution protects freedom of speech and expression.

Solution:

Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A) A is true according to Article 122(2), a member of Parliament cannot be sued is a court of law for anything said by him in Parliament.

QUESTION: 128

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) The write jurisdiction of High Court is wider than that of Supreme Court.

Reason (R) High Courts deal with states hence more a powers have been given to High Courts.

Solution:

Assertion A is true, but Reason R is false. According to the Indian Constitution Article 226(1), the reason for High Courts wider writ jurisdiction is that. High Courts can issue writs for the enforcement of any rights conferred by Part-111 (Fundamental Rights) and for any other purpose.

QUESTION: 129

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) The Supreme Court can derogate from any provision of any law made by Parliament if it is needed in the interests of justice.

Reason (R) Article 142 provides the Supreme Court power to do absolute justice.

Solution:

Both A and R are true individually, but R is not the correct explanation of A.

QUESTION: 130

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) In India there is no official religion of the state.

Reason (R) The concept of secularism provides that state cannot aid or help any religion or religious institution.

Solution:

According to Indian Constitution Assertion A is true, but Reason R is false, because Article 30(2) of the Constitution provides that state shall not, is granting aid to educational institution, discriminate against any educational institution on the ground that it is under the management of a minority based on religion or language.

QUESTION: 131

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) Written constitutions are rigid

Reason (R) Rigid constitutions prescribe special procedure for amendment.

Solution:

According to the provisions of the Indian Constitution, both A and R are true and R is the correct explanation of A, as per Article 368 of the Constitution.

QUESTION: 132

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) The structure of reservation should be changed in India.

Reason (R) The present model of reservation has not worked effectively as many deserving of reservation are not able to get the same, and many who don't deserve it are benefitted by it.

Solution:

Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

QUESTION: 133

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) The Balwant Rai Mehta Committee recommended the setting up of Panchayati Raj in India.

Reason (R) The 73rd Amendment deals with Panchayti Raj.

Solution:

According to the Article 215 of the Indian Constitution, every High Court shall be a court of record and shall have all powers of such a court including the power to punish for contempt of itself.

QUESTION: 134

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) All the high courts are bound by the ratio decidendi of a case decided by the Supreme Court.

Reason (R) The law laid down by the Supreme Court is binding on all courts with in the territory of India.

Solution:

Both A and R are true individually, but R is not the correct explanation of A, according to the provisions of the Indian Constitution.

QUESTION: 135

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) Minorities have a right to establish and administer educational institutional of their choice.

Reason (R) Secularism is one of the basic structures of the Constitution.

Solution:

According to the Article 141 of the Indian Constitution, Law declared by the Supreme Court of India shall be binding on all courts within the territory of India

QUESTION: 136

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) The President of India is mere constitutional head

Reason (R) In parliamentary form of government, the Prime Minister is the head of government.

Solution:

Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

QUESTION: 137

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) Law declared by Supreme Court is binding on all courts in India

Reason (R) Only Supreme Court has power of judicial review.

Solution:

According to the Section 27 of the Indian Contract act, 1872, every agreement by which any one is restrained from exercising a lawful profession, trade or business is void

QUESTION: 138

Direction: In the following questions, there we two statements. One is labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R). In the context of two statements, which of the following is correct?

Assertion (A) A, a boy aged 11 years having possessed maturity of understanding, intentionally kills B, A is liable to be convicted

Reason (R) A child above 7 years, but below 12 years of immature understanding is immune from criminal liability.

Solution:

Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

QUESTION: 139

Which Article of the Constitution provides that every High Court is a court of record?

Solution:

According to the Section 27 of the Indian Contract act, 1872, every agreement by which any one is restrained from exercising a lawful profession, trade or business is void

QUESTION: 140

 'Doctrine of Eclipse' is related to

Solution:

According to the Section 68 of the Indian Contract Act, 1872, it is a valid contract.

QUESTION: 141

Match the following

Codes

Solution:
QUESTION: 142

Law declared by the Supreme Court of India shall be binding on

Solution:

According to the Section 107 of the Indian Penal Code, 1860, A is liable for abetting the offence of an illegal marriage in his house, as he intentionally aids.

QUESTION: 143

 Which may render an agreement void?

Solution:
QUESTION: 144

A supports B's infant son. B promises to pay A's expenses in so doing. This is

Solution:

According to the principles of law of torts, infancy is not a valid defense is tort.

QUESTION: 145

'No one is allowed to enrich himself at the expense of another'. This principle is known as

Solution:

The Bretton Woods Conference, officially known as the United Nations Monetary and Financial Conference, was a gathering of delegates from 44 nations that met from July 1 to July 22, 1944 in Bretton Woods, New Hampshire, to agree upon a series of new rules for the post-WWII international monetary system. The two major accomplishments of the conference were the creation of the International Monetary Fund (IMF) and the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD).

QUESTION: 146

A allows an illegal marriage to be solemnized by B, a priest in A's house

Solution:

The International Court of Justice commonly referred to the World Court or IC3, is the primary judicial branch of the United Nations. It is based in the Peace Palace in The Hague Netherlands. Its main functions are to settle legal dispute; submitted to it by states and to provide advisory opinions or legal questions submitted to it by duly authorized international branches, agencies and the UN General Assembly, The number of Judges in ICJ are 15.

QUESTION: 147

A, a husband attacked his unarmed wife 'B' with a pistol without any threat or danger to his life, and to save herself B caught hold of private parts of 'A', who in consequence hit on her head and she died. What offence has 'A' committed?

Solution:

Assertion A is correct according to Article 30 of the Indian Constitution, Reason R is also true individually, but R is not the correct explanation of A.

QUESTION: 148

Which one is not a defense in tort?

Solution:

According to the Article 51-A of the Indian Constitution, assuring the dignity of the individual and the integrity of the nation is a Fundamental Duty of every citizen.

QUESTION: 149

Bretton Woods Agreement was written in

Solution:

Both A and Rare true and R is the correct explanation of A.

QUESTION: 150

How many judges are there in International Court of Justice?

Solution:

Assertion A is true according to Article 141 and Reason R is, true according to Articlel37 of the Constitution. Both A and B are true individually, but R is not the correct explanation of A.

QUESTION: 151

'Assuring the dignity of the individual and the integrity of the nation'

Solution:
QUESTION: 152

The Maxim Salus Populi Lex means

Solution:
QUESTION: 153

What is the meaning of phrase 'Rey Nunquam Moritur'?

Solution:

The 91st Amendment to the Constitution, limiting the size of the Council of Ministers at the Center and the States to no more than 15 per cent of the numbers in the Lok Sabha or the State Legislature. The logic underlying this Amendment is obvious. Cost is not the issue, for in relation to the overall cost of government, the expenditure on ministers is miniscule. The real problem is that with unlimited minister ships on offer, destabilizing governments is made easier.

QUESTION: 154

By which constitutional amendment the number of ministers was limited to 15% of the total number of members of the House?

Solution:
QUESTION: 155

How many judges are there in the Supreme Court (including Chief Justice)?

Solution:
QUESTION: 156

An insane person is exempted from criminal liability because

Solution:

According to the Section 83 of the Indian Penal Code, 1860 both Assertion A and Reason R are correct and R is the correct explanation of (A) As per Section 83 of IPC, nothing is an offence, which is done by a child above seven years of age and under twelve, who has not attained sufficient maturity to judge the nature and consequences of his conduct.

QUESTION: 157

'A' instigates 'B' to burn Z's house. 'B' sets to the house and at the same time commits theft of property there. What is 'A' guilty of?

Solution:

According to the Section 111 of the Indian Penal Code, 1860, A is guilty of abetting the burning of the house only and not guilty of abetting theft, because theft is not the probable consequence of the abetment of burning a house.

QUESTION: 158

Mere silence is not fraud unless

Solution:

According to the Section 17 of the Indian Contract Act, 1872, more silence is not fraud unless there is a duty to speak.

QUESTION: 159

A in good faith believing property belonging to Z to be A's own property, taken the property out of B's possession.

Solution:

A has not committed theft under Section 278. The reason he does not take the property from B dishonestly.

QUESTION: 160

A obtains property from Z by saying your child is in the hands of my gang and will be put to death unless you send ten thousand rupees.

Solution:

A commits extortion. It is laid down under Section 383 whoever intentionally puts any person in fear of any injury.

QUESTION: 161

Direction: Read the following information carefully and then answer the-questions given below.

'An organization had selected six candidates A, B, C, D, E and F through a rigorous selection test. Out of them B, C and E were from rural areas and the remaining were from urban areas. Candidates A, B and D had completed education throughout in English medium while the others in vernacular languages. D and F had specializations in the computer hardware and all others had specializations in the computer software'

Q. If A and C were also computer hardware specialists, what would have been the number of software specialists from rural areas?

Solution:

Candidates from rural background are B, C and E. Candidates with specialization in computer software are A, B C, and E, but C has specialization in computer hardware (given in the question). Hence, software candidates from rural background are B and C i.e., there are two software candidates from the rural areas.

QUESTION: 162

Direction: Read the following information carefully and then answer the-questions given below.

'An organization had selected six candidates A, B, C, D, E and F through a rigorous selection test. Out of them B, C and E were from rural areas and the remaining were from urban areas. Candidates A, B and D had completed education throughout in English medium while the others in vernacular languages. D and F had specializations in the computer hardware and all others had specializations in the computer software

Q. 'Who among the following is a computer hardware specialist coming from an urban area and had studied in English medium?

Solution:


D is a computer hardware specialists hailing from rural area and educated in vernacular medium.

QUESTION: 163

Direction: Read the following information carefully and then answer the-questions given below.

'An organization had selected six candidates A, B, C, D, E and F through a rigorous selection test. Out of them B, C and E were from rural areas and the remaining were from urban areas. Candidates A, B and D had completed education throughout in English medium while the others in vernacular languages. D and F had specializations in the computer hardware and all others had specializations in the computer software

Q. 'Which of the following is the pair of computer software specialists from rural areas and educated in vernacular medium?

Solution:


C and E are computer software specialists hailing from rural areas and educated in vernacular medium.

QUESTION: 164

Direction: Select the statement which logically follows the two given statements.

Statements

I. All dogs are cats.
II. All cats are black.
III. Therefore, ...

Solution:

QUESTION: 165

Direction: Select the statement which logically follows the two given statements.

Statements

I. Some soldiers are famous.
II. Some soldiers are intelligent.
III. Therefore, ...

Solution:

QUESTION: 166

Direction: Select the statement which logically follows the two given statements.

Statements

I. All young girls are modern.
II. No modern men are superstitious.
III. Therefore...

Solution:

QUESTION: 167

Statement The Goitre is a common disease in mountainous regions.

Reasons

I. The diet of the people in mountains lack content.
II. People of the mountainous regions have to work hard at all hazards.

Solution:

Goitre is a common disease in the people residing in mountainous region, because the diet taken by them lacks the iodine content. Hence, I is true but reason II is false.

QUESTION: 168

A famous singer recently won a low suit against an advertising firm for using another singer in a commercial to evoke the famous singer's well-known rendition of a certain song. As a result of the low suit, advertising firms will stop using imitators in commercials. Therefore, advertising costs will rise, since famous singer's services cost more than those of their imitators.' This paragraph best supports the statement that

Solution:

Option (B) best supports the paragraph given in question, in that it is the basic assumption for the advertising costs to rise in the changed scenario.

QUESTION: 169

Psychological research indicates that college hockey and football players are more quickly moved to hostility and aggression than are college athletes in non-contact sports such as swimming but the researcher's conclusion the contact sports encourage and teach participants to be hostile and aggressive is untenable. The football and hockey players were probably more hostile and aggressive to start with, than the swimmers. This paragraph best supports the statement that

Solution:

Option (A) is a restatement, option (c) is contradictory and option (d) is irrelevant. Because the players were aware that they would be tested for aggressiveness they went of their way to portray that character.

QUESTION: 170

Every town with a pool hall has its share of unsavory characters. This is because the pool hall attracts gamblers and all gamblers are unsavoury. This paragraph best supports the statement that