CLAT Mock Test - 4


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | CLAT Mock Test - 4


Description
This mock test of CLAT Mock Test - 4 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for CLAT CLAT Mock Test - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CLAT Mock Test - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this CLAT Mock Test - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other CLAT Mock Test - 4 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Colics

Solution:

'Colics' means 'excessive crying' and irritability in infants caused by abdominal pain.

QUESTION: 2

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Sangfroid

Solution:

'Sangfroid' means 'self-assurance', coolness or capability of being calmand 'composure'.

QUESTION: 3

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Succumb

Solution:

'Succumb' means to yield, to be overcome to die or 'to submit'.

QUESTION: 4

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
loon

Solution:

'Loon' means one who is crazy the word derives probably from the loon (a water bird with a strange call) or from 'lunatic'.

QUESTION: 5

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Demur

Solution:

To create doubts and difficulties or hesitation or an objection.

QUESTION: 6

Direction: Each of the following questions consists of the word, followed by four words or group of words and select the antonym of the words given below.
Flurry

Solution:

'Flurry', means haste, 'tumult' or Bustle. Inertness means slowness' quite or suluggish.

QUESTION: 7

Direction: Each of the following questions consists of the word, followed by four words or group of words and select the antonym of the words given below.
Adherent

Solution:

'Adherent' means 'follower', supporter or dependent. Adversary means rival, 'opponent' or antagonist.

QUESTION: 8

Direction: Each of the following questions consists of the word, followed by four words or group of words and select the antonym of the words given below.
Fondle

Solution:

'Fondle' means to 'embrace' or to hug. Spurn here says displace or to repel.

QUESTION: 9

Direction: Each of the following questions consists of the word, followed by four words or group of words and select the antonym of the words given below.
Chicanery

Solution:

'Chicanery' means 'treachery', unfaithfulness or defiance, opposite of it obedience, devotion or loyalty.

QUESTION: 10

Direction: Each of the following questions consists of the word, followed by four words or group of words and select the antonym of the words given below.
Candour

Solution:

'Candour' means 'sincerity' or honesty. 'Conspiracy' means manipulation or to counterplot.

QUESTION: 11

Direction: Choose the correct option, out of the four given choices.
His professional ability proves that he is cut ......... for this job

Solution:
QUESTION: 12

Direction: Choose the correct option, out of the four given choices.
The officials have the habbit of fawning ......... ministers.

Solution:

Fawning 'on' is used in speaking things at rest, fawning means to cringe or flattery.

QUESTION: 13

Direction: Choose the correct option, out of the four given choices.
The government acted judiciously to stave ......... the crisis.

Solution:

'Stave off means to 'Ward-off.

QUESTION: 14

Direction: Choose the correct option, out of the four given choices.
The spectators exulted ......... the victory of Indian team.

Solution:

'Exulted? means enjoy at.

QUESTION: 15

Direction: Choose the correct option, out of the four given choices.
The robbers had decamped ......... the booty before the police arrived.

Solution:

Decamped 'with' is used with the intrument with which the action is done.

QUESTION: 16

Direction: Select the correct meaning of bold idioms and phrases out of the four choices given.
The police have been trying to get her to spill the beans about the anomalies in the department but she won't tell them a thing.

Solution:

Spill the beans to 'disclose the secret'.

QUESTION: 17

Direction: Select the correct meaning of bold idioms and phrases out of the four choices given.
They hope the new factory on the outskirts of the small town with open up door for many more blue collar jobs.

Solution:

Blue collar jobs means 'relating to industrial work', especially the semiskilled and unskilled

QUESTION: 18

Direction: Select the correct meaning of bold idioms and phrases out of the four choices given.
A non-governmental organization is engaged in building bridges between different communal groups in the city.

Solution:

Building bridges means to improving relation between people, who are very different or do not like each other.

QUESTION: 19

Direction: Select the correct meaning of bold idioms and phrases out of the four choices given.
He fought shy of taking part in the debate.

Solution:

Fought shy of means to 'avoid'.

QUESTION: 20

Direction: Select the correct meaning of bold idioms and phrases out of the four choices given.
Despite his injuries, he won the match fair and square.

Solution:

Fair and square means 'with an honest way'.

QUESTION: 21

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options given below.
Anglice

Solution:

Anglice means' In English'.

QUESTION: 22

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options given below.
Bellum lethale

Solution:

Bellum lethale means 'deadly war'.

QUESTION: 23

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options given below.
Culpalevis

Solution:

Culpa levis means a 'slight fault'

QUESTION: 24

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options given below.
Extacito

Solution:

Ex tacito means 'silently'.

QUESTION: 25

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options given below.
Hoc anno

Solution:

Hoc anno means 'in this year'.

QUESTION: 26

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, and 5. These four parts are not given their proper order. Read sentences and find out which of the four combinations are correct.
Then select the correct answer.

S6: In 1945, America faced two powerful enemies in the world war
​P: America found conventional weapons insufficient to crush them
Q: These were Germany and Japan, who posted strong opposition to America
R: The result of this was the production of the atom bomb
S: The government ordered the scientists to conduct research and produce a new deadly weapon
S6: This was the weapon that ended the Second World War.

Solution:
QUESTION: 27

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, and 5. These four parts are not given their proper order. Read sentences and find out which of the four combinations are correct.
Then select the correct answer.

S1: Advertising is also advantageous to The consumers if it increases the sale of goods, industry prospers and prices may be
P: There is no obvious connection, i.e., between a picture of a smiling girl and a certain brand sweets
Q: The advertiser's assumption is that by looking at such pictures, the consumer would be influenced to buy his products
R: On the other hand, much of the canvassing of which the consumer is the object, does not convey information but endeavors merely to draw the public attention to certain products
S: But most people like looking at the pictures of pretty girls
S6: Advertising of this particular kind is Planned to stimulate new wants or to induce the buyers to change their habits.

Solution:
QUESTION: 28

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, and 5. These four parts are not given their proper order. Read sentences and find out which of the four combinations are correct.
Then select the correct answer.
S1: We are living in an age, in which Technology has suddenly 'annihilated distance'
P: We have never been so conscious of our variety, as we are now that we have come to such close quarters
Q: Physically, we are now all neighbors are but psychologically, we are still the strangers to each other
R: Are we going to let this consciousness of our variety make us fear and hate each other?
S: How are we going to react
S6: In that event, we should be dooming ourselves to wipe each other out.

Solution:
QUESTION: 29

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, and 5. These four parts are not given their proper order. Read sentences and find out which of the four combinations are correct.
Then select the correct answer.
S1: A century ago, the cinema was just a mechanical toy
P: By the 1920s, even its worst critics had to take it seriously
Q: Thus, it gained respectability and acceptance
R: It gradually comes to be considered as an art form of the new era
S: Later, it was viewed as an extension of photography
S6: Finally, it has evolved as the century most potent and versatile art form.

Solution:
QUESTION: 30

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as S and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, and 5. These four parts are not given their proper order. Read sentences and find out which of the four combinations are correct.
Then select the correct answer.
S1: His wrist watch had gone out of order
P: He took it to a watch repairer
Q: He gave an idea of the likely cost of the replacement based on the examination of the watch
R: He found that some parts needs replacement
S: The repairer opened the outer case and checked the parts
S6: His estimate appears reasonable.

Solution:
QUESTION: 31

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage I
It is generally acknowledged that children learn a lot from their parents. It is not so commonly admitted that parents learn a great deal from their children. As adults, it is easy to assume that we are always right, but the laugh was at me one beautiful day. My daughter Kashmira knew how much I loved flowers. One day when she was of nine years, she picked some branches from our neighbor's blossoming fruit tree. Realizing she intended to please me, I didn't scold her but chose a different approach.
These are lovely, dear, but do you realize that, if you had left them on the tree, each of these blossoms would have become a cherry?' 'No, they wouldn't have, she said firmly. 'Oh, yes, they would have. Each of these blossoms would have grown into a cherry*. Well okay, mother, if you insist,' she finally conceded, 'but they were plums last year'.

Q. What is not commonly acknowledged is that

Solution:

It can be derived from sentence number two. 

QUESTION: 32

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage I
It is generally acknowledged that children learn a lot from their parents. It is not so commonly admitted that parents learn a great deal from their children. As adults, it is easy to assume that we are always right, but the laugh was at me one beautiful day. My daughter Kashmira knew how much I loved flowers. One day when she was of nine years, she picked some branches from our neighbor's blossoming fruit tree. Realizing she intended to please me, I didn't scold her but chose a different approach.
These are lovely, dear, but do you realize that, if you had left them on the tree, each of these blossoms would have become a cherry?' 'No, they wouldn't have, she said firmly. 'Oh, yes, they would have. Each of these blossoms would have grown into a cherry*. Well okay, mother, if you insist,' she finally conceded, 'but they were plums last year'.

Q.' The  laugh was at me' means that

Solution:

Here, mother try to convey the message to all the parents that adults are not always right they may also be: wrong and the children?s are the reflection of their parents, society laugh on parents when a child do anything wrong.        

QUESTION: 33

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage I
It is generally acknowledged that children learn a lot from their parents. It is not so commonly admitted that parents learn a great deal from their children. As adults, it is easy to assume that we are always right, but the laugh was at me one beautiful day. My daughter Kashmira knew how much I loved flowers. One day when she was of nine years, she picked some branches from our neighbour's blossoming fruit tree. Realising she intended to please me, I didn't scold her, but chose a different approach.
These are lovely, dear, but do you realize that, if you had left them on the tree, each of these blossoms would have become a cherry?' 'No, they wouldn't have, she said firmly. 'Oh, yes, they would have. Each of these blossoms would have grown into a cherry*. Well okay, mother, if you insist,' she finally conceded, 'but they were plums last year'.

Q. What the daughter picked from the neighbor?s garden?

Solution:

Refer to the second sentence of second paragraph.   

QUESTION: 34

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage I
It is generally acknowledged that children learn a lot from their parents. It is not so commonly admitted that parents learn a great deal from their children. As adults, it is easy to assume that we are always right, but the laugh was at me one beautiful day. My daughter Kashmira knew how much I loved flowers. One day when she was of nine years, she picked some branches from our neighbour's blossoming fruit tree. Realising she intended to please me, I didn't scold her, but chose a different approach.
These are lovely, dear, but do you realize that, if you had left them on the tree, each of these blossoms would have become a cherry?' 'No, they wouldn't have, she said firmly. 'Oh, yes, they would have. Each of these blossoms would have grown into a cherry*. Well okay, mother, if you insist,' she finally conceded, 'but they were plums last year'.
Q. The mother did not scold the daughter because

Solution:

In the passage, last sentence of the second paragraph means the same. Mother was trying to realize the mistake of her daughter indirectly, because she knew that her daughter had bring the branches of blossom to make her happy she did not wanted to make her daughter disharted.

QUESTION: 35

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage I
It is generally acknowledged that children learn a lot from their parents. It is not so commonly admitted that parents learn a great deal from their children. As adults, it is easy to assume that we are always right, but the laugh was at me one beautiful day. My daughter Kashmira knew how much I loved flowers. One day when she was of nine years, she picked some branches from our neighbour's blossoming fruit tree. Realising she intended to please me, I didn't scold her, but chose a different approach.
These are lovely, dear, but do you realize that, if you had left them on the tree, each of these blossoms would have become a cherry?' 'No, they wouldn't have, she said firmly. 'Oh, yes, they would have. Each of these blossoms would have grown into a cherry*. Well okay, mother, if you insist,' she finally conceded, 'but they were plums last year'.
Q. The mother was caught in the wrong because the daughter

Solution:

In the last line of the passage daughter tries to prove her point by saying those blossoms would not yield any fruit.

QUESTION: 36

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage II
Whales present such a picture of massiveness and power that you would never imagine they could be threatened by something as puny as a human. But once a year, the International Whaling Commission (IWC) meets to decide whether they can be hunted again. Since, the commercial whaling moratorium came into effect in 1986, what started out looking like at least a long pause in whaling soon became a period of permanent tension between those who believe that humans have an inherent right to kill whales and those who believe that whales have an inherent right to live.
Q. The expression 'massiveness and power' can be aptly replaced by

Solution:

This is what 'massiveness and power" means.

QUESTION: 37

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage II
Whales present such a picture of massiveness and power that you would never imagine they could be threatened by something as puny as a human. But once a year, the International Whaling Commission (IWC) meets to decide whether they can be hunted again. Since, the commercial whaling moratorium came into effect in 1986, what started out looking like at least a long pause in whaling soon became a period of permanent tension between those who believe that humans have an inherent right to kill whales and those who believe that whales have an inherent right to live.
Q. 'You would never imagine that they could be threatened by something as puny as a human' implies that

Solution:

First sentence implies it; man is so small that he cannot harm a huge animal like a whole.

QUESTION: 38

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage II
Whales present such a picture of massiveness and power that you would never imagine they could be threatened by something as puny as a human. But once a year, the International Whaling Commission (IWC) meets to decide whether they can be hunted again. Since, the commercial whaling moratorium came into effect in 1986, what started out looking like at least a long pause in whaling soon became a period of permanent tension between those who believe that humans have an inherent right to kill whales and those who believe that whales have an inherent right to live.
Q. Before the creation of the International Whaling Commission,

Solution:

Whales were killed indiscriminately.

QUESTION: 39

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage II
Whales present such a picture of massiveness and power that you would never imagine they could be threatened by something as puny as a human. But once a year, the International Whaling Commission (IWC) meets to decide whether they can be hunted again. Since, the commercial whaling moratorium came into effect in 1986, what started out looking like at least a long pause in whaling soon became a period of permanent tension between those who believe that humans have an inherent right to kill whales and those who believe that whales have an inherent right to live.
Q. The passage suggests that some people resort to whaling

Solution:

For commercial purposes.

QUESTION: 40

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage II
Whales present such a picture of massiveness and power that you would never imagine they could be threatened by something as puny as a human. But once a year, the International Whaling Commission (IWC) meets to decide whether they can be hunted again. Since, the commercial whaling moratorium came into effect in 1986, what started out looking like at least a long pause in whaling soon became a period of permanent tension between those who believe that humans have an inherent right to kill whales and those who believe that whales have an inherent right to live.
Q. There is permanent tension between two groups of people with regard to the killing of whales because

Solution:

In this growing era whale are getting extinct through this passage author is trying to derive the attention towards the position of whales on the Earth. Whales belongs to the mammal family and it, suppose to be the very intelligent one, that?s why author is saying that whales have an equal place on the Earth like humans.

QUESTION: 41

In the number series 5, 11, 24, 52 and 106, the wrong number is

Solution:

Double the number and then add to it 1, 2, 3, 4 etc. So, 24)×2+3=51

QUESTION: 42

If 5 coins are tossed together, what is the probability of getting at least two heads?

Solution:

P (at least 2 heads) = 1 - P (less than two heads)     = 1 - [P (no head) + P (one head)] 

QUESTION: 43

If acosθ+bsinθ=m and bcosθ−asinθ=n, then what will be the value of a2+b2?

Solution:

 

Given, a cosθ+b sinθ=m ...(i) : and a cosθ−b sinθ=n (ii) On squaring and adding 
Eqs. (i) and (ii), we get (a cosθ+b sinθ)2+(b cosθ−a sinθ)2 = m2 + ni.e., a2cos2θ + b2sin2θ + 2ab sinθ⋅cosθ + b2cos2θ + a2sin2θ −2 ab sinθ⋅cosθ =m2+n(a2+b2) cos2θ+(a2+b2) sin2θ = m2+n2 ⇒ (a2+b2) (cos2θ+sin2θ) = m+ n2i.e., a+ b2 = m+ n2

QUESTION: 44

If the sum and the product of 1st 3 terms of an AP series is 42 and 2240 respectively, what are the terms of the series?

Solution:

(a−d)+a+(a+d)=42⇒a=14 ⇒
(a−d)×a×(a+d)=(14−d)×14×(14+d)=2240 ⇒ (142−d2)=160 ⇒ 
d2=196−160=36 ∴ d=±6

QUESTION: 45

If one root of the equation x2+6mx+64=0 is the square of the other, the value of m is

Solution:

Let α and α2 be the roots of the equation. x2+6mx+64 = 0 then, product of roots
= c/a = α × α= α3= 64 ⇒ α=4 So, the roots are 4 and 16. Sum of the roots 

QUESTION: 46

4 friends went to fair. They found only two tickets available at the counter. For the 2 more tickets they had to pay Rs.50 more each ticket, then the actual cost. If at the end they found the per head cost to be Rs.60, what was the actual price of the ticket?

Solution:

Actually cost per ticket = Rs. x Increased cost = (x+50) i.e., (x+x)+2(x+50) = Total amount paid i.e.=Rs60 i.e., x+25=60 ∴ x=35= Actual cost of ticket

QUESTION: 47

The area of the following figure is 

Solution:

Required area = Area of square +  Area of equilateral Triangle + Area of semi ? circle 

QUESTION: 48

The difference between the simple and compound interest on a certain sum for 3 yr at 10% per annum is Rs.46.5, then which of the following is the sum?

Solution:

Let x be the sum of amount. ∴and 46.5 ⇒ x (1.331−1) − 3x/10 = 46.5

⇒ x(0.331−0.3) = 46.5 ⇒ x=

QUESTION: 49

A and B can do a work in 72 days. B and C in 120 days, A and C in 90 days. In how many days can A alone do the work?

Solution:

Work done by (A+B) in 1 day =1/72 Work done by (B+C) in 1 day =1/120 Work done by (C+A)
in 1 day =1/90 Work done by (A+B+C) n 1 day =
= 1/60 Work done by A in 1 day = So, A alone will do in 120 days.

QUESTION: 50

The ratio of the volume of a cube to that of a sphere, which will fit inside the sphere is

Solution:

We know that, Diagonal of cube = Diameter of sphere i.e., We know that Diagonal of cube = Diameter of sphere i.e., a √3 = 2r ⇒ a = 2/√3⋅r 
∴ Required volume ratio =Volumeofcube/Volumeofsphere =

QUESTION: 51

Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at the rate of 46 km/h and 36 km/h. The faster train passes the slower train in 36 s. The length of each train is

Solution:

Speed of faster train relative to slower one = (46−36)km/h = Distance covered in 36s = = 100m ∴ 2 (length of each train) = 100 m ∴ length of each train = 50 m

QUESTION: 52

A mixture of 70 L of alcohal and water contains 10% of water. How much water must be added to the above mixture to make the water 12.5% of the resulting mixture?

Solution:

By allegation method  Ratio of two mixture = 87.5 : 2.5 = 35 : 1 ∴ Water to be added = 1/35 × 70=2 L

QUESTION: 53

The average of two numbers increases by 20 when one of the numbers is doubled and increases by 25 when the other number is doubled. What must be the original average?

Solution:

Let the tow numbers be x and y. and its average = 1/2 (x+y) No, by condition, 1/2 {2x+25) + 2y} = 1/2 (x+y) + 20 ⇒ 2x+2y+25 = x+y+60 ⇒ x+y =15 ⇒ 1/2 (x+y) = 7.5 ∴ Required average = 7.5

QUESTION: 54

A candidate who gets 20% marks in an examination fails by 30 marks but another candidate who gets 32%, gets 42 marks more than the pass marks. Then, the percentage of pass marks is

Solution:

Let total marks = x Passing marks  =
Percentage of passing marks = 
= 25%

QUESTION: 55

If the commission of 10% is given on marked price, the gain is 60%. If the commission of 20% is given, the gain would be

Solution:

Let marked price = x Price after commission =90/100⋅x Profit = 60% When commission = 20% SP =  Profit percentage 

QUESTION: 56

The incomes of A, B and C are in the ratio 7 : 9 : 12 and their spendings are in the ratio 8 : 9 : 15. If A saves 1/4 of his income, then the savings of A, B and C are in the ratio

Solution:

By given condition, if 7 x be the income of A, then 1/4 × 7x is the savings. ⇒ 7x − 8y = 7/4⋅x ⇒  ∴ Savings of B = 9x − 9y = 9 (x−y) = and saving of C = 12x − 15y  = ∴ Required ratio = = 56:99:69

QUESTION: 57

If a, b, c,..., x, y, z are 26 natural numbers, then the value of  (x−a) (x−b) (x−c)... (x−y) (x−z) is

Solution:

If a,b,c,...,x,y,z are 26 natural number then (x−a) (x−b) ... (x−x) (x−y) (y−z) = (x−a) x−b)...0 (x−y) (x−z) = 0

QUESTION: 58

If 721 and n are integers and  which of the following cannot be a value of m+n?

Solution:

= 10 So, mn=100 ∴ (m, n) can be (1, 100), (2, 50), (4, 25), (10, 10). So, (m + n) can be 101, 52, 29, 25 and 20. Hence, 50 cannot be the value of (m + n).

QUESTION: 59

Simplify 

Solution:

QUESTION: 60

 

 If then what is the value of 

 

 

Solution:

 

Om cubing bnoth sides. ∴ 

 

 

QUESTION: 61

Who elects the Vice-President of India?

Solution:

The Vices-President is elected by an electoral college consisting of members of both Houses of Parliament, in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote and the voting in such election is by secret ballot.

QUESTION: 62

Who is author of the book 'My Trust with Justice'? The book is concerned about social justice in the country.

Solution:

The book is a guiding light and an inspiration for not just law students, legal practitioners and judges, but also every common person concerned about social justice in the country.

QUESTION: 63

By which amendment, the 9th Schedule has been introduced in the Constitution of India?

Solution:

By the 1st Amendment Act 1951, the 9th Schedule has been introduced in the Constitution of India

QUESTION: 64

Consider the following statements regarding Pt Ravishanker
I. He was an Indian musician and composer, who played the sitar.
II. He served as a nominated member of Rajya Sabha from 1986 to 1992.
III. He was the recipient of India's highest civilian award, bharat Ratna.
IV. He was posthumously awarded GrammyLifetime Achievement Award for the living room sessions part 1 in the world music category. Which of the above statements are correct?

Solution:

He was an Indian musician and composer, who played sitar, has been described as the best known contemporary Indian musician.

QUESTION: 65

The International Olympic Committee (10C) asked the Lance Armstrong, facing the charges of doping, to return the Olympic bronze medal and certificate, which he won at Sydney Olympics, 2000. He is related to which of the following games?

Solution:

US Anti-Doping Agency (USADA), accused Armstrong of leading doping programme with his team and submitted a 202 page report. He was stripped off from Seven Tour De-France titles that he won from 1999 to 2005 and was banned from cycling for life.

QUESTION: 66

Under which provision of the Indian Constitution, Union can protect the state against external aggression and internal disturbance?

Solution:

Article 355 of the Indian Constitution states: 'It shall be the duty of the Union to protect every state against external aggression and internal disturbance and to ensure that the government of every state is carried on in accordance with the provisions of this Constitution'.

QUESTION: 67

Which of the following taxes of Chola period was for educational purpose?

Solution:

Devadana taxes of Chola period was for educational purpose.

QUESTION: 68

The first Shaka king in India was

Solution:

The first Shaka king in India was Maues.

QUESTION: 69

Which of the following ministeries of Government of India has launched a scheme titled 'Earn While You Learn'?

Solution:

Ministry of Tourism, through Indian Institute of Tourism and Travel Management offers EWYL scheme for sensitizing youth to the concepts of tourism and tourism industry. Youth may utilize their summer vacations to learn about tourism and opportunities therein.

QUESTION: 70

Verma Committee, which recently submitted its report, was constituted for which of the following issues?

Solution:

The Justice JS Verma Panel, a three member commission headed by former Chief Justice of India, JS Verma reviewed the laws on sexual crimes, which exists already and submitted the report to the Government of India

QUESTION: 71

Who was appointed as ambassador to China during the time of Mohammad bin Tughlaq?

Solution:

In 1342, Ibn Batutah was appointed as ambassador to China during the time of Mohammad bin Tughlaq.

QUESTION: 72

The earlier name of which city was New Amsterdam?

Solution:

New Amsterdam's name changed to New York, in honour of the Duke of York.

QUESTION: 73

India's first child witness courtroom, which is designed to protect children appearing in courts against the usual rigours associated with a courtroom, was inaugurated at which of the following places?

Solution:

India's first child witness court room was inaugurated at the Karkardooma Court Complex. India's first child court witness court room designed to present friendly image of courts for child witness.

QUESTION: 74

Which one of the following acts abolished the trading rights of the East India Company?

Solution:

The Charter Act of 1813 ended the monopoly of the East India Company in India, however the company's monopoly in trade with china and trade in tea was remained intact.

QUESTION: 75

Fifth Session of the Indian National Congress was held in 1889 at

Solution:

The Fifth Session of the Indian National Congress was held in 1889 at Bombay.

QUESTION: 76

Which of the following are the four cities that have decided to bid for 2016 Summer Olymics?

Solution:

Although, several cities submitted to be in consideration to host the 2016 Olympics including New York City and Los Angles. Finally, 4 cities Chicago, Real Madrid, Rio de Janeiro and Tokyo, finally Rio de Janeiro selected for the event.

QUESTION: 77

Which of the following movies has been nominated as India's entry in the category of best foreign language film at the Oscars?

Solution:

Hindi bolloywood movie 'Barfi' has been named, by The Film Federation of India, as offical entry into the Oscars under best foreign film category.

QUESTION: 78

Nichrome is commonly used for

Solution:

Nichrome wire is a great conductor of electricity. It is a mixture of chromium and nickel. It is used to make heating coils and other types of elements in household appliances.

QUESTION: 79

Which of the following became the youngest driver in history to win three titles in succession?

Solution:

Red Bull's Sebastian Vettel won a third consecutive world driver's title in Brazillian Grand Prix, became the youngest driver in history to win three world titles, six years younger than Ayrton Senna.

QUESTION: 80

The Kishenganga Hydro Power Project has been a matter of dispute between which of the following nations?

Solution:

The Kishenganga Hydro Electric Power Project in Gurez valley near Bandipura in Jammu and Kashmir. The court of arbitration at hague rejected the plea of Pakistan, that construction was a violation of 1960 Indus Water Treaty.

QUESTION: 81

The headquarters of European Union is situated in

Solution:

The European Union is an economic and political Union of 27 member states that are located primarily in Europe. The headquarter of European Union is situated in Brussels (the capital of Belgium).

QUESTION: 82

Which of the following countries has by cotted the United Nations Human Rights Forum over fears of scruting of its treatment of residents of the occupied territories?

Solution:

Israel has become the first country to boycott a UNO Human Right Council to review its rights situation. Israel is not a member of the council, but like all 193 UN countries, is required to undergo universal periodic reviews of its human rights situation.

QUESTION: 83

Consider the following statements
I. The National Mission for Green India is one of the eight missions under National Plan on Climate Change..
II. Mission's objective is to increase forest/tree cover on SMHA of forest/non-forest land and improved quality of forest cover on another 5?
III. The implementation period of the mission would spread over 10 yrs.
Q. Which of the above statements is/are correct about Green India Mission.

Solution:

The mission recognizes that climate change phenomena will seriously effect and alter the distribution, type and quality of natural resources of the country and associated livelihoods of the people. Total mission cost is Rs 46,000 crore over 10 years covering both centre and states.

QUESTION: 84

Pakistan and China signed an agreement to hand over control of which of the following strategic port on the Arabian sea by Pakistan to a Chinese company?

Solution:

Gwadar port is located in Pakistan's Baluchistan province. As its close to the strait of Hormez and Pakistan's border with Iran, it is considered strategic important. China financed more than 80% of the and 248 million development cost of the project.

QUESTION: 85

Which of the following food items is rich in iron?

Solution:

Apple is rich in iron.

QUESTION: 86

UDAAN is a Skill Development Programme for youngsters. For which state has it been launched?

Solution:

To provide skills and enhance empolyability for the youths of Jammu and Kashmir, providing employment oriented training to youth from the state over 5 years covering various sectors like business management, software, BPO etc.

QUESTION: 87

The enzyme that converts glucose to ethyl alcohol is

Solution:

The enzyme that converts glucose to ethyl alcohol is called zymase.

QUESTION: 88

Hemis Gumpa Festival, which is internationally known is of which state?

Solution:

Hemis Gumpa is a festival of Jammu and Kashmir.

QUESTION: 89

Which of the following books is written by 'Amita Desai'?

Solution:

The book 'The Village by the Sea' is written by 'Amita Desai' It is a novel for young people, published in London by Heinemann is 1982. It is based on the poverty, hardships and sorrow faced by a small rural, community in India

QUESTION: 90

'Sansarpur to London Olympics' India's first sports book on e-book format for computer and mobile downloads, is an autobiography of which of the following?

Solution:

'Sansarpur to London Olympics, an autobiography of col (Retd) Balbir Singh Khullar, is India's first sport book on e-book format for computer and mobile downloads.

QUESTION: 91

Which one of the following is a major port on the East coast of India?

Solution:

Visakhapatnam port is one of 13 major ports in India and the only major port of Andhra Pradesh. It is India's second largest port by volume of cargo handled.

QUESTION: 92

Consider the following
I. Right to education.
II. Right to food
III. Right to equal access to public services.
Q. Which of the above is are human rights under a universal declaration of human rights?

Solution:

The universal declaration of human rights is a declaration adopted by the United Nations General Assembly on 1st December, 1948, at Paris.

QUESTION: 93

The Jaina philosophy holds that the world is created and maintained by

Solution:

Jainism upholds the universal law of Karma according to this law, every action, thought, word or deed, produces an effect, which in turn serves as the cause of another action and so on.

QUESTION: 94

From which one among the following water sources, the water is likely to be contaminated with fluoride?

Solution:

Fluoride is an ion of the chemical element fluorine, which. So belongs to the halogen group. Floride has a significant mitigating effect against dental cavities, if the concentrations is approximately 1 MG II and cause even skeletal flurosis.

QUESTION: 95

Which vegetation is called natural cattle country?

Solution:
QUESTION: 96

The President of India is elected by a proportional representation system through single transferable vote. This implies that

Solution:

In order to secure uniformity in the scale of representation of different states, it is provided that every elected member of Legislative Assembly of a state has to cast as many votes as there are multiples of 1000 in the quotient obtained by dividing the population of the state by total elected members of Legislative Assembly.

QUESTION: 97

Who is rightly called the 'father of local self-government' in India?

Solution:

The Lord Ripon's Resolution 1882, is regarded as Magna Carta of Local Government in India and he is regarded as the   father of Modern Local Self-Government in India.               

QUESTION: 98

The Monetary Policy in India is formulated by

Solution:

The RBI is India's central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee.

QUESTION: 99

Which of the following countries in South Asia are land-locked?

Solution:

 

Bhutan and Nepal are the land-locked countries of South Asia

QUESTION: 100

The largest island in the Indian ocean is

Solution:

Madagascar is an island country in the Indian ocean, off the South-Eastern coast of Africa It is the largest island in the Indian ocean.

QUESTION: 101

The Chief Election Commissioner of India holds office for a period

Solution:

The Chief Election Commissioner of India holds office for a period of six years on till the age of 65 years, whichever is earlier.

QUESTION: 102

A law made by the judiciary is known as

Solution:

A law made by the judiciary is known as Case law.

QUESTION: 103

Which of the following has became the first woman to command the new Boeing 787 Dreamliner?

Solution:

Senior Air India Pilot Captian Nivedita Bhasin has become the first women to command the new Boeing-787 Dreamliner. She became the youngest women pilot in world civil aviation history to command a commercial jet aircraft.

QUESTION: 104

Nominated members of the Rajya Sabha as well as Lok Sabha are not eligible to vote for electing the President. There is a provision of two nominated members of Anglo-Indian community in the Lok Sabha Which of the following has become the first Anglo-Indian to vote in the President poll?

Solution:

Trinamool congress's Derek 0' Brien became the first Anglo-Indian to vote in the presidential poll. As, he is not nominated member and has been elected to Rajya Sabha from Paschim Benga

QUESTION: 105

Who is the Chief Law Officer of India?

Solution:

Attorney General is the Chief Law Officer of India

QUESTION: 106

Article 24 of the Indian Constitution prohibits the employment of children in any factory below the age of

Solution:

Article 24 to the Indian Constitution prohibits employment of children in any factory below the age of 14 years.

QUESTION: 107

With which of the following do you associate the name of Rahul Khullar?

Solution:

Former Commerce Secretary Rahul Khullar has been appointed as the Chairman of the Telecom Regulatory Authority of India

QUESTION: 108

Who approves the Draft Outline of Five Year Plan?

Solution:

The National Development Council approves the Draft outline of Five Year Plan.

QUESTION: 109

Consider the following statements
I. Indian coast guard ship Rajratan, the fifth of a series of eight inshore patrol vessel was commissioned into Indian Coast Guard.
II. It is indigenously build by Garden Reach Shipbuilders and Engineers, Kolkata
III. It has a maximum speed of 34 knots.Which of the above statements is/are correct?

Solution:

 

Indian coast guard ship Rajratan, the fifth of a series of eigth inshore patrol vessels was commissioned

QUESTION: 110

Which one among the following states became the first state in the country to launch an ambitious programme to generate over 10 MW of solar power through over 10000 roof top solar power systems of 1 KW each to be installed at individual houses?

Solution:

The project has been sanctioned by MNRE under Solar Off-grid Photovoltic Programme of Jawaharlal Nehru National Solar Mission (JNNSM).

QUESTION: 111

Principle Ignorance of law is no excuse.
​Facts A fails to file his income tax returns for 10 years. The Income Tax Department issues to him notice to show cause why proceedings should not be initiated against him for the recovery of the income tax due from him with interest and penalty.

Solution:

According to a legal maxim 'Ignorantio facti excusat, ignorantio juris non', which means that ignorance of law is not excused, but ignorance of facts is excused, in this case. A will be liable to pay tax as ignorance of law is not a ground of defense.

QUESTION: 112

Principle Every member of unlawful assembly is guilty of offence committed in prosecution of common objects.
Facts A, along with eight others went to a nearby village to beat some of his enemies. In this fight, A was injured. The members of the opposite party ran away. Thereafter, A's friends followed the opponents and killed one of them.

Solution:

According to Section-149 of the Indian Penal code, 1860, and the principle given here, if an offence is committed by any member of an unlawful assembly in protection of the common object of that assembly, every person, who at the time of the committing of that offence, is a member of the same assembly, is guilty of that offence.

QUESTION: 113

Principle Anticipatory bail can be granted to any person who apprehends arrest from the police.
Facts X filed a case against Y for wrongfully restraining him under Section 341 of Indian Penal Code. On getting information about the case, Y filed an application for anticipatory bail before the Sessions Court decide the application.

Solution:

According to Section-436 of the Criminal Procedure Code, 1973, anticipatory bail can be granted here in this case as-apprehends arrest from police.

QUESTION: 114

Principle A person is guilty of culpable homicide amounting to murder if the act by which the death is caused is done with an intention of causing death.
Facts A and B are playing hide and seek. A hide behind a bush. C who is on a prowl to hunt for rabbits observing some movement near the bush and assuming a rabbit was hiding there fires and kills A. C does not know that A was hiding behind the bush. The police prosecute C for murder (as per Section 299 of IPC illustration (c))

Solution:

According to Section-299 of Indian Penal code, 1860, here in this case 'C' is not liable for murder, because his intention was not to will 'A', 'C' was on a prowl to hunt for rabbits. This case is similar to illustration (c) of Section-299 IPC.

QUESTION: 115

Principle Confession is an admission of the commission of the offense by a person before a Judicial Magistrate. A confession is made out of the free will of the person confessing. Based on confession alone there can be a conviction of the person confessing.
Facts Mr. Joseph was murdered on 1st April 2006. In this connection, the Police have arrested 5 persons and charged them for the offense of committing murder. Out of the five one, Mr. Rakesh expressed his desire to confess. When he was produced before the Judicial Magistrate he admitted that he had seen the 4 persons committing the murder but he had not informed the Police about it.

Solution:

According to Section-164 of criminal procedure code, 1973, and the principle given here, Mr Rakesh's statement before the Judicial Magistrate amounts to confession, because he voluntarily and on his own wish and will disclosed the information infront of Judicial Magistrate without any fear orpressure of the police officers.

QUESTION: 116

Principle When a person represents to another something as a true fact knowing well that it is not true he is guilty of fraud The person subjected to fraud may avoid an agreement.
Facts A presents a horse for sale. The horse is kept on display so that anyone interested could examine it. The horse has a cracked hoof and it is cleverly concealed by the owner. B tells A 'If you do not deny it I shall assume that the horse is sound'. A keeps silent B purchases the horse.

Solution:

According to Section-17 of the Indian Contract Act, 1872and the principle given here, A was duty bound to speak about the soundness of horse, when B asked that, "if you do not deny it, I shall assume that horse is sound." Here 'A's silence is equivalent to speech. Son B can avoid the agreement on discovery of the defect.

QUESTION: 117

Principle 'Benami' transaction means a transaction in which property is transferred to one person for a consideration paid by another. This law does not apply if a purchase is made by a person in favour of his wife or unmarried daughter. Any person who enters into a Benami transaction shall be punished with imprisonment for 3 years.
Facts Mahendra a rich industrialist buys a plot of land in the name of his concubine. Decision is Mahendra liable for imprisonment?

Solution:

According to the Transfer of Property Act, 1882 and the principle given here, there are two exceptions regarding the Benami transaction, firstly it is not applicable, if purchase is made by a person in favour of his wife or unmarried daughter. But in this case Mahendra is liable for imprisonment, because his transaction is not within the scope of exceptions as he bought as plot of land in the name of his concubine.

QUESTION: 118

Principle The abetment of an offence being an offence the abetment of such an abetment is also an offence.
Facts A instigates B to instigate C to murder Z. B accordingly instigates C a lunatic to murder Z and C commits that offence in consequence of B's instigation.

Solution:

According to Section-108, explanation - 4 of the Indian Penal code, 1860, the abetment of an offence, being an offence, the abetment of such an abetment is also an offence. Here both A and B are liable for the punishment for murder, because 'A' instigated B to instigate 'C' a lunatic, to murder 2 and due to this abetment 'C' committed an offence in consequence of B's instigation.

QUESTION: 119

Principle
1. Master, is liable for the wrongful acts committed by servants, in the course of their employment, if third parties suffer damages in consequences.
2. However the master is not liable, if the wrongful act committed by the servant has no connection whatsoever with the servant's contract of employment.
3. If a person by an act lowers the reputation of another in the eye of right thinking people, then the person who suffered loss of reputation can sue for damages.
Facts Tiwari is servant of Ajit. On his way to Ajit's house to report for duty, he goes to have a cup of coffee. There he sees Singh and accuses Mr Singh of being a dishonest person. Mr Singh wants to sue Ajit, as Tiwari is Ajit's servant.

Solution:

According to the law to Torts and the principle given here, Ajit is not liable because the defamation of Mr Singh by Tiwari, is not in the course of employment. Though he was coming to Ajit's house to report for duty, on the way he stops to hare a cup of coffee and there on seeing Mr Singh, Tiwari defames Mr Singh so it is not in the course of employment.

QUESTION: 120

The protection given to the accused under Article 20(3) against compulsion 'to be witness' also includes ordinary documentary and testimorial evidence.

Solution:

According to Article 20(3) of the Indian Constitution, the protection given under article 20 (3) is attracted by the above statement, because protection given to accused under this article against compulsion to be witness against himself includes any form of ordinary documentary and testimonial evidence.

QUESTION: 121

Principle An adopted child shall be deemed to be the child of the adoptive parents with effect from the date of a adoption and from this date the child's relations with the natural parents shall be replaced by its relations with the adopted parents.
Facts X was born in a prosperous Hindu joint family. Under Hindu Law X is entitled to a share in the property inherited by this (i.e. X's) father from his (i.e. X's) grandfather. X was given in adoption to another person namely M. After this adoption there was partition in the erstwhile family of X. X claimed a share in the course of partition.

Solution:

According to Hindu Law and the principle given here, the child's relations with the natural parents, shall be replaced by its relations with the adopted parents, so in this case X will not succeed, because the partition in the erstwhile family of X took place after his adoption to M. So, he (X) is entitled to the property of the adoptive parents only.

QUESTION: 122

X sends through his servant a type writer to be delivered to Y, his friend The servant takes the typewriter and uses it over a period of time. The servant is guilty of

Solution:

According to Section-403 of the Indian Penal code, 1860, whoever dishonestly misappropriates or converts to his own use any morable property, is said to commit the offence of criminal misappropriation of property. Here 'X' asked- his servant to deliver type writer to his friend Y but the servant took the typewriter and used it for his purpose, so he is guilty of criminal misappropriation of property.

QUESTION: 123

A, on grave and sudden provocation from Z, fires at Z. Z does not die. A is guilty of

Solution:

According to Section-300, exception 1 of the Indian Penal code 1860, here A is guilty of attempt to commit culpable homicide only, because he fired at Z, as he was deprived of the power of self control by grave and sudden provocation by him (Z).

QUESTION: 124

In case of damage caused by escape of ferocious animals, the person having control will be liable for any damage caused

Solution:

According to law of Torts on Negligence, if a damage is caused by escape of ferocious animals, the person having control will be liable for any damage caused only on proof of negligence.

QUESTION: 125

When a Master A has lent only the labour of his servant to another Master B, who of the following is/are liable for the wrongful act of the servant?

Solution:

According to the principle of vicarious liability under law of torts, the real master is vicariously liable for the wrongful acts of the servant, unless and until there is an express contract contrary to it

QUESTION: 126

X dishonestly took away a jewellery box from Y's possession. While he was proceeding towards his home, he found that he was being followed by Y. He abandoned the box and threw stones at Y to deter him from continuing the pursuit. X has committed

Solution:

According to Section 378 of the Indian Penal code, 1860, whoever intending to take dishonestly any movable property, out of the possession of any person without that person's consent, mores that property is said to commit theft. Here in the present case X dishonestly took away a jewellery box from Ts possession, so he has committed theft.

QUESTION: 127

X intending to kill Y by poisoning purchases poison and mixes the same with a glass of milk. He gives the glass to Z to serve it to Y. Z drinks the milk and dies. Which one of the following statements is correct in this context?

Solution:

According to Section 301 of the Indian Penal code 1860, X has committed the offence of murder, as his intention was to cause death of Y and he mixed the poison in milk and asked Z to serve it to Y, but Z drinks the milk and dies, so X is guilty of offence of murder. Section 301 is also called Doctrine of Transfer of Malice.

QUESTION: 128

Causing death of a child in mother's womb is

Solution:

According to Section 315 of the Indian Penal code 1860, causing death of a child in mother's womb is culpable homicide, if any part of such child has been brought forth, though the child may not have breathed or been completely born.

QUESTION: 129

Which one of the following is not the legal requirement of a valid offer?

Solution:

According to the Indian Contract Act, 1872, the legal requirements of a valid offer are that it must be communicated to the offence, it must express offer's final willingness and it must be made with a view to obtain offeree's assent.

QUESTION: 130

A lets out a theatre to B for a series of drama for certain days. The theatre was completely destroyed by fire before the scheduled dates. In this case,

Solution:

According to Section-56 of the Indian Contract Act, 1872, the effect of subsequent impossibility of performance of a contract is that the contract is discharged by impossibility of performance.

QUESTION: 131

Assertion The bank is liable for misappropriation of money, given by the plaintiff to the bank's cashier, who is a friend of the plaintiff at his residence for depositing it in the bank.
Reason The master is liable for the wrongful acts of the servant done during the course of employment.

Solution:
QUESTION: 132


Q. Codes

Solution:
QUESTION: 133

The term 'economic justice' in the Preamble to the Constitution of India, is a resolution for

Solution:

According to the Preamble of Indian Constitution, the term social justice is a resolution for socio-economic revolution.

QUESTION: 134

Which one of the following is not a Fundamental Duty under the Article 51 A of the Constitution of India?

Solution:

According to Article 51-A of the Indian Constitution to cost a vote in the elections is not a fundamental duty.

QUESTION: 135

The President of India is not bound by the aid and advice' of the Council of Ministers in the matter of appointment of

Solution:

According to Article 75 of the Indian Constitution the President of India is not bound by the aid and advice, of the Council of Ministers in the appointment of Union Minister because President appoints Union Ministers on the advise of the Prime Minister.

QUESTION: 136


Q. Codes

Solution:
QUESTION: 137

Fundamental Rights under the Constitution of India comprises of which of the following?
I. Individual Rights
II. Group Rights
Q. Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

Fundamental Rights under Articles 12-35 of the Indian Constitution comprises of Individual Rights as well as Group Rights. Rights under Articles 20 and 21 are the examples of Individual Rights whereas Fundamental Rights under Articles 25, 26 are the examples of Group Rights.

QUESTION: 138

Which one of the following statements is correct? Emergency is proclaimed by the President under Article 352 of the Constitution of India when

Solution:

According to Article 352 (3) of the Indian Constitution, President can proclaim Emergency, when a written decision of the cabinet is communicated to him.

QUESTION: 139

The Constitution of India establishes Parliamentary form of government and the essence of this form of government is its responsibility to the

Solution:

According to the Provisions of the Constitution of India, the parliamentary form of government established in India, is responsible to the people of India.

QUESTION: 140

The constitutional authority vested with the power of declaring castes or tribes as the Scheduled Castes or Scheduled Tribes is the

Solution:

The President of India, has been given vast powers under the Indian Constitution. A Bill passed by the Parliament can became an Act, only after getting presidential assent. So the power of declaring castes or tribes as the Scheduled Castes or Scheduled Tribes is vested in the President of India.

QUESTION: 141

In the performance of his duties and in the exercise of his powers. Governor

Solution:

According to the provisions of the Indian Constitution regarding the Governor of any state, the Governor is not answerable in a court of law for any of his official functions and duties performed by him.

QUESTION: 142

What is the meaning of 'verbatim'?

Solution:
QUESTION: 143

The Article of the Constitution which automatically becomes suspended on proclamation of emergency is

Solution:

When a national emergency is proclaimed under Article 352, the Fundamental Rights given under article 19 get automatically suspended in the interest of sovereignty and integrity of India, the security of state, friendly relations with foreign state.

QUESTION: 144

A offers to sell his car to B for Rs.50000. B agrees to buy the car offering Rs.45000. The reply of B amounts to

Solution:

According to the provisions of Indian Contract Act, 1872 in the given scenario the reply given by B amounts to counter offer, because B did not accepted the offer of A to purchase his (A) car for Rs 50000, but B agreed to buy the car for Rs 45000, so it is a counter offer.

QUESTION: 145

Which one of the following constitutes an offer in a self-service store?

Solution:
QUESTION: 146

An agreement to share the benefits of a public office is

Solution:

According to the provisions of the Indian Contract Act, 1872, an agreement to share the benefits of a public office is void, because it is against the public policy and morality, secondly these agreements are not enforceable by the court of law, so they are void.

QUESTION: 147

Direction: In the questions given below are two statements labeled as Assertion (A) and Reason (R). In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Assertion A, the owner of a watch gives watch for repair against a charge to B. A however, took away the watch after repairing without any charge and without the consent of B. A has made himself liable for the offence of theft as he has acted with dishonest intention at the time of taking his watch back.
Reason The offence of theft is an offence against possession.

Solution:

According to Section-378 of Indian Penal code, 1860, both Assertion (A) and Reason (R) are true and R is the correct explanation of A.

QUESTION: 148

Direction: In the questions given below are two statements labeled as Assertion (A) and Reason (R). In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Assertion A State Law on any matter of Concurrent List prevails not withstanding any repugnancy with an earlier law made by Parliament.
Reason On any matter in the Concurrent list, the Parliament can make a law that prevails over any repugnant State Law.

Solution:

According to Article 254 of the Indian Constitution, both Assertion (A) and Reason (R) are true, but R is not the correct explanation of A.

QUESTION: 149

Who stated 'Constitution should not be so rigid that it cannot be adapted to the changing needs of national development and strength'?

Solution:
QUESTION: 150

What is the meaning of the phrase Ad litem?

Solution:
QUESTION: 151

Whether a Governor has the power to dismiss a Council of Ministers, headed by the Chief Minister, on the assumption that the Chief Minister and his Cabinet have lost their majority in the popular house of Legislature.

Solution:
QUESTION: 152

question_answer192) Which option correctly presents the relationship between the two statements given below?Statement 1 One cannot help observing that so, frequent and multifarious amendments of the Constitution, some of which might have been avoided or consolidated, have undermined the sanctity of the Constitution as an organic instrument'.
Statement 2 Indian Constitution is flexible in nature.

Solution:
QUESTION: 153

An outgoing President continues to hold his position until

Solution:

According to the Article 56(1) (c), of the Indian Constitution, an outgoing President continues to hold his office until his successor enters upon his office.

QUESTION: 154

Impeachment of President is a/an

Solution:

Impeachment of President under Article 61 of the Indian Constitution is a quasi-judicial process. President can be impeached only for the violation of the Constitution.

QUESTION: 155

Statement 1 The Constitution of England is unwritten. Hence there is, in England no code of Fundamental Rights as exists in other states.
Statement 2 An individual in England has the right to take whatever action he wants to take so long, as he does not violate any rule of ordinary law of the land
Statement 3 Judiciary is the guardian of Fundamental Rights in England as elsewhere.
Statement 4 English Parliament being omnipresent, there is no law that it cannot change.
Statement 5 English court has no power of judicial review over legislation at all. It cannot declare any law as unconstitutional on ground of contravention of any supposed fundamental or natural right. Decide the truth/validity of following statement on basis of information as understood from the above four statements. English Procedure of securing Fundamental Rights of individual protects them from abuse of the executive, but not from the abuse of the legislature.

Solution:
QUESTION: 156

Which of the following writs can be issued by a High Court to direct a public officer or the government not to enforce a law which is unconstitutional?

Solution:

High court can issue a writ of prohibition under Article 226 of Indian Constitution to direct a public officer or government not to enforce a law, which is unconstitutional. Meaning of prohibition is 'to stop'.

QUESTION: 157

Judges of High Court can hold the office m the age of

Solution:

According to Constitution (114th Amendment) Bill, 2010, the retirement age of High Court Judges has been increased from 62 years to 65 years, by amending Articles 217 and 224 of the Indian Constitution.

QUESTION: 158

Common intention in a crime signifies

Solution:

The work 'common intention', used in Section 34 of the Indian Penal code 1860, signifies a prearranged plan or prior meeting of minds.

QUESTION: 159

The question is, whether A committed murder of a person on a particular day at Kolkata, the fact that on that day A was at Lahore

Solution:

According to Section-11 of the Indian Evidence Act, 1872, the fact that on that day 'A' was at Lahore is relevant. It is also called Plea of Alibi.

QUESTION: 160

How many articles are there in the Constitution of India?

Solution:
QUESTION: 161

Direction: Study the sequence of letters, numbers or words carefully to work out the pattern on which it is based and therefore what the next 'item in the sequence must be? The sequence A, C, E, G, ... has odd numbered letters of the alphabet, therefore the next item must be T. The meanings of the words are irrelevant.
Q. What is the last alphabet in this sequence? A, C, F, J, O, U,...

Solution:

QUESTION: 162

Direction: Study the sequence of letters, numbers or words carefully to work out the pattern on which it is based and therefore what the next 'item in the sequence must be? The sequence A, C, E, G, ... has odd numbered letters of the alphabet, therefore the next item must be T. The meanings of the words are irrelevant.
Q. What is the next alphabet in this sequence? A, B, D, E, G, H, J, K,...

Solution:

QUESTION: 163

Direction: Study the sequence of letters, numbers or words carefully to work out the pattern on which it is based and therefore what the next 'item in the sequence must be? The sequence A, C, E, G, ... has odd numbered letters of the alphabet, therefore the next item must be T. The meanings of the words are irrelevant.
Q. What is the next alphabet in this sequence? Z, A, Y, B,...

Solution:

QUESTION: 164

Direction: Study the sequence of letters, numbers or words carefully to work out the pattern on which it is based and therefore what the next 'item in the sequence must be? The sequence A, C, E, G, ... has odd-numbered letters of the alphabet, therefore the next item must be T. The meanings of the words are irrelevant.
Q. Hair, Head, Ear, Eye, ... , Lip, Throat Which of the following best fits in the blank?

Solution:

Hair, Head, Ear, Eye, Nose, Lip, Throat all are the parts of body which are placed in descending order of their placement.

QUESTION: 165

Direction: Study the sequence of letters, numbers or words carefully to work out the pattern on which it is based and therefore what the next 'item in the sequence must be? The sequence A, C, E, G, ... has odd numbered letters of the alphabet, therefore the next item must be T. The meanings of the words are irrelevant.
Sunday, Tuesday, Wednesday, Friday, Saturday, Monday, ...Which of the following best fits in the blank?

Solution:

QUESTION: 166

Choose the from the given alternatives to missing letters. _cb_ca_bacb_ca_bac_d

Solution:

The pattern of the series is acbd/cadb/acbd/cadb/acbd.

QUESTION: 167

Find out the missing number. 4, 9, 20, 43,...

Solution:

The series follows the method 

4×2+1=9,9×2+2=20,20×2+3=43,43×2+4=90

QUESTION: 168

Which of the following pair does not belong? to the above set? 32 : 15, 86 : 42, 38 : 18, 36 : 18

Solution:

Second number is one less than the half the first number.

QUESTION: 169

Direction: In the following three questions, assume that a 'fact' expresses something that can be proved by clear and objective data An opinion expresses a judgment, view, attitude or conclusion that is not backed by data.
Q. Which one of the following statements is best described as an assertion of opinion rather than an assertion of fact?

Solution:

Both (c) and (d) are facts as they relate to a known matter of direct observation (a) is an inference and option (b) is the judgment which is an opinion or estimate or anticipation of common sense or intention.     

QUESTION: 170

Direction: In the following three questions, assume that a 'fact' expresses something that can be proved by clear and objective data An opinion expresses a judgment, view, attitude or conclusion that is not backed by data.
I. The minister definitely took the wrong step.
II. Under the circumstances, he had many other alternatives.
III. The Prime Minister is embarrassed due to the minister's decision.
IV. If he has put the Government in jeopardy, the minister must resign.
Q. Which one of the above statements is best described as an assertion of opinion rather than an assertion of fact?

Solution:

Is an opinion, II and III are the facts and IV is the inference,  

QUESTION: 171

Which one of the following statements, if true, is best described as an assertion of opinion rather than an assertion of fact?