CLAT Mock Test - 6


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | CLAT Mock Test - 6


Description
This mock test of CLAT Mock Test - 6 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for CLAT CLAT Mock Test - 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CLAT Mock Test - 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this CLAT Mock Test - 6 exercise for a better result in the exam. You can find other CLAT Mock Test - 6 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Choose the correct synonym out of the comprehension four choices given below.

Q. Impede

Solution:

'Hinder' means impede or come in way of.

QUESTION: 2

Direction: Choose the correct synonym out of the comprehension four choices given below.

Q. Persuaded

Solution:

Persuaded means made to, or to induced.

QUESTION: 3

Direction: Choose the correct synonym out of the comprehension four choices given below.

Q. Inebriated

Solution:

Inebriated means intoxicated or a habitual drunkard.

QUESTION: 4

Direction: Choose the correct synonym out of the comprehension four choices given below.

Q. Jostling

Solution:

Jostling means 'Knocking' and 'Pushing' to knock against something, to push, to elbow.

QUESTION: 5

Direction: Choose the correct synonym out of the comprehension four choices given below.

Q. Mollify

Solution:

Mollify means appease, 'assuage', relieve or mitigate or to soften.

QUESTION: 6

Direction: Each of the following question consists of a word, followed by four word or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Dulcet

Solution:

Dulcet means musical, harmonious or sweet. 'Rancour' means grating, dissonant, discordant.

QUESTION: 7

Direction: Each of the following question consists of a word, followed by four word or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Nullify

Solution:

Nulify means cancel, obliterate invalidate 'endorse' means confirm, uphold, empower.

QUESTION: 8

Direction: Each of the following question consists of a word, followed by four word or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Flamboyant

Solution:

Flamboyant means naughty, arrogant, 'coy' means humble and modest.

QUESTION: 9

Direction: Each of the following question consists of a word, followed by four word or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Flippancy

Solution:

Flippancy means impudence, disrespectful, or fluency of speech. Diffidence means modesty diffidence or obedient.

QUESTION: 10

Direction: Each of the following question consists of a word, followed by four word or group of words. Select the antonym of the words given below.

Q. Coup

Solution:

Coup means seize, wrest or encroach or to in true on another's rights. Restore' means compensate, grant or to reinstate.

QUESTION: 11

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. Strangely her name did not occur ...... me on the second meeting.

Solution:

'Occur to'

QUESTION: 12

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. The whole town was plunged ...... sorrow after the massacre of the students.

Solution:

'Plunged into' (immersed)

QUESTION: 13

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. No one should discriminate ...... the poor.

Solution:

'Descriminate against' (not to treat well)

QUESTION: 14

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. I was fascinated ...... her because of her admirable manners.

Solution:

'Fascinated with' (a person)

QUESTION: 15

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.

Q. I am just now occupied ...... solving the problems.

Solution:

'Occupied in' (doing a thing)

QUESTION: 16

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. We didn't actually get down to the nitty gritty until half way through the meeting.

Solution:

The nitty-gritty means 'the basic facts' or 'essential arguments'.

QUESTION: 17

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. I've had toothache on and off for the past three months.

Solution:

Off and on means 'occasionally', from time-to-time, at intervals.

QUESTION: 18

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. The Indian markets greeted the arrival of the foreign banks with open arms.

Solution:

With open arms 'warmly' or enthusiastically.

QUESTION: 19

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. They reported flat out that the operation was a failure.

Solution:

Flat out means 'clearly' and 'definitely'.

QUESTION: 20

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out of the four choices given below.

Q. It's not for me to dictate policy in this matter, since, I'm not the person, who's paying the piper.

Solution:

Pay the piper means 'pay the cost incurred', or to make important decision, exercise authority.

QUESTION: 21

Direction: Given below are four commonly used foreign languages phrases, select the correct answer from the four options.

Q. Cito

Solution:

Cito means 'quickly'

QUESTION: 22

Direction: Given below are four commonly used foreign languages phrases, select the correct answer from the four options.

Q. Ex dono

Solution:

Ex dono means 'as a gift'.

QUESTION: 23

Direction: Given below are four commonly used foreign languages phrases, select the correct answer from the four options.

Q. Nulli secundus

Solution:

Nulli secundus- 'unparalleled' or second to none.

QUESTION: 24

Direction: Given below are four commonly used foreign languages phrases, select the correct answer from the four options.

Q. Res gestae

Solution:

Res gestae - 'exploits'

QUESTION: 25

Direction: Given below are four commonly used foreign languages phrases, select the correct answer from the four options.

Q. Versus

Solution:

Versus means against.

QUESTION: 26

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as 5 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, and 5. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combination is correct.
Then select the correct answer.
S1 : There is no transportation system in any city that can be compared in the matter of inefficiency with the circulatory system of the body.
P : The larger ones goes from the heart to various part of the body.
Q : If you will imagine two systems of pipe, one large and one small, both meeting at a central pumping station, you'll have an idea of the circulatory system.
R : These pipes are called arteries, veins and capillaries.
S : The smaller system of pipe goes from the heart to the lungs and back.
S6: Artereis are blood vessels, in which blood is going away from the heart.

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 27

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as 5 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, and 5. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combination is correct.
Then select the correct answer.
S1 : In other words, Grammar grows and Changes and there is no such thing as correct the use of English for the past, the present and the future.
P: 'The door is broke'
Q: Yet this would have been correct in Shakespeare's time
R: Today, only an uneducated person would say, 'My arm is broke'.
S: e.g., in Shakespeare's play 'Hamlet,' there is the line
S6: All the words that man has invented are divided into eight classes, which are called parts of speech.

Q.The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 28

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as 5 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, and 5. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combination is correct.
Then select the correct answer.
S1 : His penance grew harder, he abjured Even fruit.
P : Then the water, too, that the girl offered him in leaf-cups lay untouched
Q: Birds peeked at them as they lay rotting at his feet.
R: She gathered wild blossoms and said them humbly before him.
S : The girl amused in sorrow, 'is there nothing left for me to do'.
S6 : The ascetic took no notice.

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 29

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as 5 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, and 5. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combination is correct.
Then select the correct answer.
S1 : I suddenly began to climb swiftly and The next I knew it was speeding eastward again till it became a speck in the blue morning.
P: I didn't know what force they could command, but I was certain that it would be sufficient.
Q: My enemies had located me and the next thing would be a cordon round me.
R : This made me do some savage thinking.
S : The aero plane had seen my bicycle and would conclude that I would try to escape by the road
S6 : In that case, there might be a chance on the moors to the right or left.

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 30

Direction: In each of the following questions the first and the last parts of the passage are numbered as 5 and S6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R, and 5. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combination is correct.
Then select the correct answer.
S1 : 'As a matter of fact,' said the boy modestly 'I'm a spaceman'.
P: 'You can't see it from here'.
Q : 'From another planet'.
R : 'I'm a spaceman,' he said again.
S : George and Cathy stored at the boy
S6: Cathy gasped, George gave a shout of laughter.

Q. The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 31

Direction: Read the following passage and answer the questions that follow.

Passage

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three-layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery, which is equally important under modern conditions. Workers need to rewind, or renew their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone. Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled 'Learning to Be' prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self-learning. A viable educational system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the fact that the significance of a commitment of lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing Open University programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. Also, these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services, etc.

Q. According to the passage, the present education structures assume, which of the following?

Solution:

See the first sentence of the second paragraph, what is being assumed is that, 'there is a terminal point to education'. That is get educated to a certain point and then forget education. In other words, education is assumed to be a one-time process as apposed to a life time activity.

QUESTION: 32

Direction: Read the following passage and answer the questions that follow.

Passage

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three-layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery, which is equally important under modern conditions. Workers need to rewind, or renew their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone. Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled 'Learning to Be' prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self-learning. A viable educational system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the fact that the significance of a commitment of lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing Open University programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. Also, these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services, etc.

Q. According to the author, what should be the basis for awarding credentials?

Solution:

The passage says that 'performance' not the period of study, should be the basis for credentials. So, (A) is rejected among other choices, 'performance' is best suggested by D.

QUESTION: 33

Direction: Read the following passage and answer the questions that follow.

Passage

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three-layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery, which is equally important under modern conditions. Workers need to rewind, or renew their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone. Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled 'Learning to Be' prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self-learning. A viable educational system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the fact that the significance of a commitment of lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing Open University programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. Also, these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services, etc.

Q. In the context of the passage, what is the meaning of the sentence. The writing is already on the wall'?

Solution:

The writing is already on the wall' here means that the signs of change are already visible.

QUESTION: 34

Direction: Read the following passage and answer the questions that follow.

Passage

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three-layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery, which is equally important under modern conditions. Workers need to rewind, or renew their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone. Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled 'Learning to Be' prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self-learning. A viable educational system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the fact that the significance of a commitment of lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing Open University programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. Also, these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services, etc.

Q. According to the author, the concept of 'life time education' is

Solution:

See the first sentences of the third paragraph. It is 'being discussed only in recent years and its gaining full currency is still' 'a far cry', which means, the concept is still evolving-it is 'still in formative stages'.

QUESTION: 35

Direction: Read the following passage and answer the questions that follow.

Passage

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three-layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery, which is equally important under modern conditions. Workers need to rewind, or renew their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone. Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled 'Learning to Be' prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self-learning. A viable educational system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the fact that the significance of a commitment of lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing Open University programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. Also, these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services, etc.

Q. Which of the following is not true in the context of the passage?

Solution:

'Learning to Be' advocates 'various forms of self-learning' in the later stages of life.

QUESTION: 36

Direction: Read the following passage and answer the questions that follow.

Passage

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three-layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery, which is equally important under modern conditions. Workers need to rewind, or renew their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone. Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled 'Learning to Be' prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self-learning. A viable educational system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the fact that the significance of a commitment of lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing Open University programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. Also, these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services, etc.

Q. Which of the following best describes the purpose of the author?

Solution:

Criticism of the present educational system is only a tool to achieve the main purpose.

QUESTION: 37

Direction: Read the following passage and answer the questions that follow.

Passage

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three-layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery, which is equally important under modern conditions. Workers need to rewind, or renew their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone. Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled 'Learning to Be' prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self-learning. A viable educational system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the fact that the significance of a commitment of lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing Open University programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. Also, these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services, etc.

Q. What is the main thrust of author?

Solution:

Learning should be lifelong activity.

QUESTION: 38

Direction: Read the following passage and answer the questions that follow.

Passage

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three-layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery, which is equally important under modern conditions. Workers need to rewind, or renew their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone. Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled 'Learning to Be' prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self-learning. A viable educational system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the fact that the significance of a commitment of lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing Open University programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. Also, these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services, etc.

Q. Integrating the concepts of lifelong learning with the educational structure implies.

Solution:

Integrating the concepts of lifelong learning with the education structure implies that new beginning can be made by developing Open University programme for older learners and we should check that they should take part in this beginning with all of their enthusiasm.

QUESTION: 39

Direction: Read the following passage and answer the questions that follow.

Passage

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three-layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery, which is equally important under modern conditions. Workers need to rewind, or renew their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone. Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled 'Learning to Be' prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self-learning. A viable educational system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the fact that the significance of a commitment of lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing Open University programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. Also, these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services, etc.

Q. What should be the major characteristic of the future educational system?

Solution:

'Modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents'.

QUESTION: 40

Direction: Read the following passage and answer the questions that follow.

Passage

Educational planning should aim at meeting the educational needs of the entire population of all age groups. While the traditional structure of education as a three-layer hierarchy from the primary stage to the university represents the core, we should not overlook the periphery, which is equally important under modern conditions. Workers need to rewind, or renew their enthusiasm, or strike out in a new direction, or improve their skills as much as any university professor. The retired and the aged have their needs as well. Educational planning, in other words, should take care of the needs of everyone. Our structures of education have been built up on the assumption that there is a terminal point to education. This basic defect has become all the more harmful today. A UNESCO report entitled 'Learning to Be' prepared by Edgar Faure and others in 1973 asserts that the education of children must prepare the future adult for various forms of self-learning. A viable educational system of the future should consist of modules with different kinds of functions serving a diversity of constituents. And performance, not the period of study, should be the basis for credentials. The writing is already on the wall.

In view of the fact that the significance of a commitment of lifelong learning and lifetime education is being discussed only in recent years even in educationally advanced countries, the possibility of the idea becoming an integral part of educational thinking seems to be a far cry. For, to move in that direction means much more than some simple rearrangement of the present organization of education. But a good beginning can be made by developing Open University programmes for older learners of different categories and introducing extension services in the conventional colleges and schools. Also, these institutions should learn to co-operate with the numerous community organizations such as libraries, museums, municipal recreational programmes, health services, etc.

Q. According to the author, what measures should Open University adopt to meet modern conditions?

Solution:

The last paragraph talks of "developing open university programmers for older learners".

QUESTION: 41

What is the smallest value of n for which (n13−n)(52n−1) is divisible by 169?

Solution:

(n13−n) is divisible by 13 for all n E whole numbers. (52n−1) is divisible by +3 for even n. The smallest even number is 2. When n = 2, then the expression is divisible by 169.

QUESTION: 42

 If a  =  and b= then the value of would be

Solution:









 

QUESTION: 43

If the numerator of a fraction is increased by 20% and the denominator is diminished by 10%, then the value of the fraction is 16/21. The original fraction is

Solution:

Let the fraction be 


QUESTION: 44

The average weight of 24 students of section A of a class is 58 kg whereas the average weight of 26 students of section B of the same class is 60.5 kg. Find the average weight of all the 50 students of the class.

Solution:

Here , n1=24, n2=26x=58 and y=60.5 ∴ Average weight of all the 50 students. 

 

59.3kg

QUESTION: 45

If the mean proportional between x and y is n times the third proportional, then the ratio x : y will be

Solution:

If A and B are mean and third proportional, then 



QUESTION: 46

A, B and C enter into partnership in a business with capitals of Rs 5000, Rs 6000 and Rs 4000, respectively. A gets 30 % of the profit for managing the business and balance is divided in proportion to their capitals. At the end of the year. A gets Rs 200 more than B and C together. Find the total profit.

Solution:

Let the total profit be Rs x. Amount of profit =  Ratio of capitals = 5000  :  6000 : 4000 or 5 : 6 : 4 ∴ A?s share =  B?s share  C?s share 

=   Thus, the total profit is Rs 3000.

QUESTION: 47

On selling an article at successive discounts of 20% and 25% a dealer marks a net profit of 20%. Find the net profit per cent, if the dealer sells the same article at a discount of 25%.

Solution:

Let the cost price and marked price of the article be x and y, respectively. Case I Successive discounts of 20% and 25% Selling price of the article of (0.8) (0.75) y = 0.6y Therefore, 0.6y = 1.2x   or    y = 2x Case II A single discount of 25% Selling price of article = 0.75y= 1.5 x Net profit per cent   

QUESTION: 48

If 10 persons can complete 2/5 th of a work in 8 days, then find the number of persons required to complete the remaining work in 12 days.

Solution:

We have M1=10, W1=2/5,D1=8 M2=?,W2=3/5,D2=12 ∴ M1D1W2=M2D2W1 ⇒ 10×8× 3/5=M2=12× 2/5 ∴ M2=10

QUESTION: 49

Two men A and B walk from P to Q at a distance of 21 km at rates 3 and 4 km/h, respectively. Breaches Q and returns immediately and meets A at R. The distance from P to R is

Solution:

Let the distance between P to R is x km.   ▹▹ For B?s motion ▹ For A?s motion Then,   ∴ 7x=2×3×21 ∴ x=18

QUESTION: 50

How many kilogram of sugar costing Rs 5.50 per kg must be mixed with 60 kg of sugar costing Rs 4.80 per kg, so that the mixture is worth Rs 5.25 per kg?

Solution:

Using the rule of Alligation  Now,  

 Quantity of superior sugar =  

QUESTION: 51

Mahesh borrowed Rs 3000 from his friend Suresh at 15 % annum for 3 yr, Find the interest and money returned by Mahesh to Suresh.

Solution:

Here P = Rs 3000, r = 15% per annum, t = 3 yr ∴  A=P+SI=3000+1350=Rs4350 Thus, Mahesh Paid Rs 1450 as interest to Suresh and the amount returned by Mahesh to Suresh = Rs 4350.

QUESTION: 52

Find the compound interest on Rs 4000 at 24% per annum for 3 months, compounded monthly.

Solution:

Here P = 4000, r = 24 and t  

 
    

QUESTION: 53

Which term of the AP 5, 13, 21,... is 181?

Solution:

Here, first term, a=5 Common difference, d=8 Let 181 be the nth i.e., an=181 ∴ 181=5+(n−1)8 ∴ 176=(n−1)8 ∴ n−1= 176/8 =22 ∴ n=23 Hence, 181 is the 23rd term.

QUESTION: 54

In how many ways can 6 apples be distributed among 3 boys, there being no restriction to the number of, apples each boy may get?

Solution:

Each apple can be given to anyone of the 3 boys and this can be done in 3 ways. ∴ The required number of ways =36=729

QUESTION: 55

In a simultaneous toss of two coins, find the probability of 2 tails.

Solution:

Sample space, S={HH,HT,TH,TT} Number of exhaustive cases = 4 There is only one favorable case {TT} ∴ P(2tails)=1/h

QUESTION: 56

 If the area of a square is a cm2, then the area of the circle formed by the same perimeter is

Solution:

Area of the square =a Side of the square =  Perimeter of the square =4√a Given, circumference of the circle = Perimeter of the square ⇒ 2πr=4√a ∴ Radius of circle   Area of circle =πr2=π 

QUESTION: 57

 The height of a cone is 21 cm and radius of its base is 28 cm. Find its total surface area.

Solution:

We have, r = 28 cm and A =21 cm Slant height (l)    ∴ Total surface area =πr(l+r)= 22/7 ×28×(35+28) = 22/7 ×28×63=5544cm2

QUESTION: 58

In the figure given below, QA and PB are perpendiculars to AB. If AO=15cm, BO=9cm, PB=12cm, find AQ. 

Solution:

In ΔAOQ and ΔBOP, ∠1=∠2   (vertically opposite angles) ∠3=∠4 (each 90°) ∴ ΔAOQ∼ΔBOP (AA similarity criterion)   (corresponding sides of similar triangles)   

QUESTION: 59

 Neha buys 5 kg of rice and 7 kg of dal for Rs 339 and Mani buys 5 kg of dal and 7 kg of rice for Rs 321. Find the cost of rice and dal (in Rs per kg).

Solution:

Let cost of rice be x per kg and cost of dal be y per kg. 5x+7y=339  ...(i) and    7x+5y=321 ...(ii) On adding Eq. (i) and (ii), we get 12x+12y=660 or x+y=55      ...(iii) On subtracting Eqs. (ii) from Eq. (i), we get −2x+12y=18,y−x=9 ?(iv) On adding Eqs. (iii) and (iv), we get 2y=64 or y=32 ∴ x=23

QUESTION: 60

If  then x is equal to 

Solution:

Given, x4 / x9=5−5 ⇒x(4−9)=x−5=5−5 On comparing base, we get x=5

QUESTION: 61

Who got the first 'Bharat Ratna Award' in the year 1954?

Solution:

Dr Sarvepalli Radhakrishnan was an Indian philosopher and statesman, who was the first Vice-President of India (1952-1962) and the second President of India from 1962 to 1967.

QUESTION: 62

The 'Right to Information Act 2005' came into force from

Solution:

The 'Right to Information Act' 2005 (RIT) is an Act of the Parliament of India to provide for setting out the practical regime of right to information for citizens. This law was passed by Parliament on June 15, 2005 and came fully into force on October 12, 2005.

QUESTION: 63

Shadman Chowk of Lahore has been renamed after a revolutionary freedom fighter, who was associated with Lahore conspiracy. The name of that freedom fighter was

Solution:

Pakistan's civil and political groups had long demanded the renaming of the chowk. It was once the execution ground of Central Jail, Lahore and the spot, where Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev were hanged on March 23, 1931.

QUESTION: 64

The Reserve Bank of India was established in

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI) is India's central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. It was established on April 1, 1935 during the British Raj in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934.

QUESTION: 65

Who was the last Mughal Emperor in the Indian history?

Solution:

Bahadur Shah Zafar was the last Mughal Emperor of India, who was born in 1775 at Delhi. He was last ruler of the Mughal Dynasty, which ruled India for about 300 years.

QUESTION: 66

What is the name of boundary line between India and Afghanistan?

Solution:

Durand line is the line demarcating the boundaries of India and Afghianistan. It was drawn up in 1896 by Sir Mortimer Durand.

QUESTION: 67

Match the following

Codes

Solution:

Periyar National Park and Wildlife Sanctuary is a protected area in the district of IDUKI anad Pathanamthtta in Kerala.

QUESTION: 68

The following provision 'Protection of Monuments and Places and Objects of National Importance' is a

Solution:

The Fundamental Duties were incorporated in the Constitution of India by 42nd Amendment in 1976 under part IV-A, Article 51(a) of the Constitution.

QUESTION: 69

The Mid-Day Meal Scheme was launched in 1995 with the aim to

Q. Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The scheme aims at protecting children from classroom hunger, increasing school enrollment and attendance, improved socialization among children belonging to all castes, addressing malnutrition and social empowerment through provisions of employment to women.

QUESTION: 70

At the time of becoming the Prime Minister of our country one

Solution:

One has to obtain a membership of the either House of the Parliament within the period of six months. Dr Manmohan Singh obtained the membership of Rajya Sabha after to becoming the PM of the country.

QUESTION: 71

Bank assurance is

Solution:

Bank assurance is the partnership or relationship between a bank and an insurance company, whereby the insurance company uses the bank sales channel in order to sell insurance products.

QUESTION: 72

The purpose of adjournment motion in our Parliament is

Solution:

The primary object of an adjournment motion is to draw the attention of the house to a recent matter of public importance.

QUESTION: 73

Consider the following statements

Q. What is the correct chronological order of the above mentioned Gandhian movements?

Solution:

Khera Movement 1916-17, Champaran-after Khera Movement, Rowlatt Act-1919, Ahmedabad Mill Strike

QUESTION: 74

Match the following
List I
A.  DM Dharmadhikari
B.  Anil Kakodkar
C.  BN Srikrishna
D.  Adli Godrej
List II
1.  National Corporate Governance Policy
2.  Air India-Indian Airlines Merger
3.  Indian Railways High Levels Safety Review Committee
4.  Financial Sector Legislative Reforms Commission

Codes

Solution:
QUESTION: 75

Which of the following statements is not correct about a Judge of a High Court?

Solution:

The Judges of the High Courts enjoy the fixed tenure of 5 years or upto the age of 65 years. He can be removed from the office by impeachment on the grounds of misbehavior and incapacity by the Parliament.

QUESTION: 76

Which Indian city has the highest population according to 2011 Census?

Solution:

As per 2011 Census, Mumbai has the highest population among cities, 12 478 447, followed by Delhi, Bengaluru, Hyderabad.

QUESTION: 77

Which of the following is/are the component (s) of Gross Domestic Capital Formation (GDCF)?

Which of the above statements is/are correct?

Solution:

GFCF, refers to the net increase in physical assets (investment minus disposals) within the measurement period. It does not account for the consumption (depreciation) of fixed capital and also does not include land purchases, it is a component of expenditure approach to calculating GDP.

QUESTION: 78

Match the following

Codes

Solution:
QUESTION: 79

The model code of conduct for political parties and candidates to be followed during the election is

Solution:

The model code of conduct is enforced and operational through Section 129 (1) of the representation of people act 1951. The code is enforced from the date of announcement of election schedule by the Election Commission and is operational till the process of elections are completed.

QUESTION: 80

The first woman to conquer Mount Everest twice is

Solution:

Santosh Yadav first climbed the peak in May, 1992 and then did it again in May, 1993.

QUESTION: 81

Which is the main deliberative body of the United Nations?

Solution:

The General Assembly is the main deliberative body of the United Nations. Many multilateral treaties are adopted by it and subsequently opened for signature and ratification by member states of the United Nations.

QUESTION: 82

What is the period of Lodhi dynasty?

Solution:

Lodhi Dynasty was made up of an Afghan tribe (Pasthurm people) which ruled northern India from AD 1451 to AD 1526.

QUESTION: 83

What is the name of Parliament of Australia?

Solution:

The Parliament of Australia, also known as the Commonwealth Parliament or Federal Parliament, is the legislative branch of the Government of Australia.

QUESTION: 84

Who is the author of the 'Book Beyond the Lines' an autobiography?

Solution:

'Beyond the lines' published by Roll Books, an autobiography of the Kuldeep Nayar.

QUESTION: 85

The Election Commission of India directed the political parties and candidates not to use which of the following in the election campaign as it was violating Article 51(G) of the Constitution?

Solution:

To justify the decision, the commission pointed towards Article (51) (G) of the Constitution that states compassion for all living creatures as well as prevention of cruelty of Animals Act, 1960 and the Wildlife Protection Act, 1992.

QUESTION: 86

The first general elections in India were held in the year

Solution:

General elections to the first Lok Sabha since independence were held in India between October 25, 1951 and February 21, 1952.

QUESTION: 87

ISRO gave clearance for using, which frequency band from satellite for internet on trains?

Solution:

The Indian Railways received preliminary clearance for using the frequency of KU Band, which is primarily used for satellite communication.

QUESTION: 88

Who is China's first woman astronaut?

Solution:

A Chinese pilot and astronaut, who served as a crew member on the space mission Shenzhou 9, Liu Yang became the first Chinese woman in space.

QUESTION: 89

Who is the author of the book Turning Point-A Journey Through Challenges'?

Solution:

In his book, Kalam gives insight about why he choose to become the President of India in 2002.

QUESTION: 90

The endangered species great Indian bustard and lesser florican have got a dedicated land for breeding in the Shonkaliya region of Ajmer district, Rajasthan. They are

Solution:

The Great Indian Bustard is a bird found in India and the adjoining regions of Pakistan in 2011. These species uplisted from endangered to critically endangered.

QUESTION: 91

The treaty on integrated development of Mahakali river was signed between India and

Solution:

The treaty provides for the construction and use of a giant multipurpose project on the Mahakali river. The project is called the Pancheshwar Project.

QUESTION: 92

Which one among the following nuclear capable countries has declared no first use policy?

Solution:

It refers to a pledge or a policy by a nuclear power not to use nuclear weapons as a means of warfare unless first attacked by an adversary using nuclear weapons.

QUESTION: 93

Which one among the following statements about Mohammad Nasheed of Maldives is not correct?

Solution:

Mohammad Nasheed was former Maldivian President and Founder of the Maldivian Democratic Party, who served as the fourth President of Maldivies from 2008 to 2012.

QUESTION: 94

Anna Hazare was awarded with the 'Padma Bhushan' in recognition for

Solution:

He received the Padma Bhushan Award for transforming his own village. Ralegaon Siddhi village to one of the model examples in the country.

QUESTION: 95

Jaubani is a dance form traditionally performed in North-Eastern India by the

Solution:

The Dimasa people are a group of people in Asom, in North-Eastern India.

QUESTION: 96

Consider the following statements about Vishwanathan Anand

I. He has won the World Chess Championship five times.
II. He is the first sports person to receive the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
III. He is the currently the number 1 rating player on the FIDE rating.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

Vishwanathan Anand won the World Championship in 2000, 2007, 2008, 2010 and 2012 and was the first recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in 1991-92.

QUESTION: 97

Who presides over the joint session of Indian Parliament?

Solution:

Joint session of Indian Parliament is presided by the Speaker of Lok Sabha or in his absence by the Deputy Speaker or in his absence by the Deputy Chairman of the Rajya Sabha or in his absence any other member of the Parliament, who is agreed upon by the Houses.

QUESTION: 98

Division of powers and independent judiciary are the two important features of

Solution:

Division of powers and independent judiciary are the two important features of demoratic form of government.

QUESTION: 99

 Pitts India Act of 1784 was a/an

Solution:

The East India Company Act 1784, also known as Pitt's India Act, was an Act of the Parliament of Great Britain intended to address the shortcomings of the regulating Act of 1733 by bringing the East India Company's rule in India under the; control of the British Government.

QUESTION: 100

Match the following

Codes

Solution:
QUESTION: 101

Which Article of the Indian Constitution did Dr BR Ambedkar term as the "Heart and soul of the Indian Constitution"?

Solution:

The sole object of the Article 32 of the Constitution of India is the enforcement of the Fundamental Rights guaranteed under Part III of the Constitution of India.

QUESTION: 102

Which of the state has the largest urban population in India?

Solution:

Maharashtra has the highest number of people living urban centres at 50 million with Mumbai, Thane, Nagpur, Pune being the most urbanised districts.

QUESTION: 103

The book 'Imagining India -An Idea for the New Century' is written by

Solution:

The book,? Imagining India. An India for the New Century is written by Nandan Nilekani.

QUESTION: 104

The twin blankets keep more hotness than one blanket of equal thickness. The reason is

Solution:

The twin blankets formed a layer of air, which does not allow the heat of the body to escape,   

QUESTION: 105

What will happen, if one kidney is removed from the body of a human being?

Solution:

One can survive with the only one kidney in their body.

QUESTION: 106

Which of the following disease that is caused by virus?

Solution:

A virus is a small infectious agent that can replicate only inside the living cells of an organism.

QUESTION: 107

The world's wettest continent is

Solution:

South America is the wettest continent in the world. Thus dense rain forests that cover almost half the continent' contributes to this.

QUESTION: 108

Malaysia is an important member of the ASEAN. The administrative capital of Malaysia is

Solution:
QUESTION: 109

Identify from the following states of India through which the Tropic of Cancer passes and arrange them from East to West?
I. Paschim Banga
II. Chhattisgarh
III. Jharkhand
IV. Madhya Pradesh

Codes

Solution:
QUESTION: 110

The Rowlatt Act was passed to

Solution:

The Act passed by the Imperial Legislative council in London on March 10, 1919. Indefinitely, extending emergency measures to control public unrest and root out conspiracy.

QUESTION: 111

Direction: Each of the following questions, consists of two statements one labeled as assertion (A) and other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) The Indian Constitution provides Fundamental Rights to its citizens.
Reason (R) It aims at protecting the rights and liberties of the Indian citizens.

Solution:

Assertion (A) is correct. The Indian Constitution provides Fundamental Rights to its citizens. Reason (R) is correct explanation of (A) because the provision of Fundamental Rights to its citizens aims at protecting the rights and liberties of the Indian Citizens.

QUESTION: 112

Direction: Each of the following questions, consists of two statements one labeled as assertion (A) and other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) Hindi in Devanagri script is the official language of India
Reason (R) Languages of India are listed in the 8th Schedule.

Solution:

Assertion (A) is correct because Hindi in Devnagri script in the official language of India. Likewise, Reason (R) that languages of India are listed in the 8th Schedule. However, R is not the correct explanation of A

QUESTION: 113

Direction: Each of the following questions, consists of two statements one labeled as assertion (A) and other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) Right to Education is a Fundamental Right.
Reason (R) Our Constitution has no provision for education before making Right to Education as Fundamental Right.

Solution:

The Assertion (A) that Right to Education in a Fundamental Right is true. But, Reason (R) is false. Our Constitution has provision for education before making Right to Education as Fundamental Right.

QUESTION: 114

Direction: Each of the following questions, consists of two statements one labeled as assertion (A) and other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) The Constitution of India was adopted on November 26, 1949.
Reason (R) The bulk of the Constitution became operative on January 26, 1950, which date is referred to in the Constitution as its date of commencement.

Solution:

The Assertion (A) that the Constitution of India was adopted on November 26, 1949 is correct. Likewise, Reason (R) that the bulk of the Constitution became operative on 26th January, 1950 which date is referred to the Constitution as its date of commencement is true in itself. But, the Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).

QUESTION: 115

Direction: Each of the following questions, consists of two statements one labeled as assertion (A) and other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.Assertion (A) A void contract is not necessarily illegal.Reason (R) Every illegal contract is void

Solution:

The Assertion (A) that a void contract is not necessarily illegal is true. Likewise Reason (R) that every illegal contract is void is correct. However, the Reason (R) is not the correct explanation of Assertion AC.

QUESTION: 116

Direction: Each of the following questions, consists of two statements one labeled as assertion (A) and other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) The President is bound to act in accordance with the advice of the Council of Ministers.
Reason (R) The Council of Ministers cannot be required to reconsider its advice.

Solution:

The Assertion (A) that the President is bound to act in accordance with the advice of the Council of Ministers is correct. However, the Reason (R) that the Council of Ministers cannot be required to reconsider its advice is false. The Council of Ministers can be required to reconsider its advice.

QUESTION: 117

Direction: Each of the following questions, consists of two statements one labeled as assertion (A) and other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) The Election Commission decides the schedule of election to Parliament or State Legislatures.
Reason (R) The Constitution provides for an independent body in the form of Election Commission to conduct free and fair elections.

Solution:

Assertion (A) that the Election Commission decides the schedule of election to Parliament or State Legislatures is correct. Likewise Reason (R) that the Constitution provides for an independent body in the form of Election Commission to conduct free and fair elections is correct. However, the Reason R is no explanation to Assertion (R).

QUESTION: 118

Direction: Each of the following questions, consists of two statements one labeled as assertion (A) and other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) In India, the judiciary is independent of the executive.
Reason (R) Judiciary favours the government and helps in the implementation of its plans.

Solution:

The Assertion (A) that in India the judiciary is independent the executive is correct. But, the Reason (R) that judiciary favours the government and helps in the implementation of its plans is false. Instead, the judiciary has nothing to do with giving favour to the government nor is it in any way connected with helping in the implementation of its plans.

QUESTION: 119

Direction: Each of the following questions, consists of two statements one labeled as assertion (A) and other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) The President of India is indirectly elected by an electoral college.
Reason (R) Under a parliamentary system of government, the head of the state is only a nominal head.

Solution:

The Assertion (A) that the President of India is indirectly elected by an electoral college is correct. Likewise, the Reason (R) that under a Parliamentary System of Government the head of the State only a nominal head. However, the R is not correct explanation of A.

QUESTION: 120

Direction: Each of the following questions, consists of two statements one labeled as assertion (A) and other Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) A person claims compensation for his non gratuitous act.
Reason (R) A person who enjoys benefit from lawful non gratuitous act of another must compensate him even though there is no contract.

Solution:

The Assertion (A) that a person claims compensation for his nongratuitous act is correct. Likewise, the Reason (R) that a person who enjoys benefit from lawful non gratuitous act of another must compensate him even though there is no contract. R is correction explanation of the A.

QUESTION: 121

Principle Attempt to murder is punishable under Section 307 of IPC but preparation is not an offence.
Facts A mixes sugar, thinking that it was poison, in the tea meant for B with an intention to cause his death. What offence if any has been committed by A?

Solution:

The principle is that preparation to murder is not an offence punishable under Section 307 IPC. Since, A has mixed sugar thinpirs that it was poison in the tea meant for B with an intention to cause his death, he has done only preparation for the commission of the crime. As such he is not liable to be punished for any offence.

QUESTION: 122

Principle A confession made in the court should be free and voluntary. A confession made under pressure is a weak type of evidence.
Facts Ram and Shyam are good friends, they are room partners. Shyam becomes friendly with Sumit, who is a drug addict. Shyam also starts consuming drugs. One day, Shyam does not have money to buy drugs. He steals an imported watch of Ram. Ram complains to the police. Shyam is arrested. In the lock up, the police tell Shyam that if he confesses, he may be released. Shyam confesses in the court.

Solution:

The principle is that a confession made in the court should be free and voluntary. A confession made under pressure is a weak type of evidence vide Section 26 Indian Evidence Act. However, Section 28 lays down that if such a confession as is referred to above is made after the impression caused by any such inducement, threat or promise has, on the opinion of the court been fully removed, it is relevant. Since, the confession is made in the court Shyam is likely to be punished because he confessed in the court and told the truth.

QUESTION: 123

Principle Whoever intending to take dishonestly any movable property out of the possession of any person without that person's consent moves that property with an intention to take. It is said to commit theft.
Facts Y cuts down a tree on Z's ground with the intention of dishonestly taking it out of Z's possession without Z's consent. Y could not take away the tree.

Solution:

In this case, T can be prosecuted for committing attempt to theft. The reason is he cut down the tree on Z's ground with the intention of dishonestly taking it out of Z's possession. Hence, the offence complete. It makes no difference that he could not take away the tree.

QUESTION: 124

Principle Article 220 of the Constitution reads as follows "No person who after the commencement of this Constitution has held office as a permanent judge of a High Court shall plead or act in any court or before any authority in India except the Supreme Court and the other High Courts".
Facts Mr A, a lawyer practising in the Allahabad High Court, was appointed as an additional Judge in the Allahabad High Court. After six months, he submitted his resignation citing the reason that he would like to continue his practice.

Solution:

Mr A can practise in any court including Allahabad High Court because he has not held office as a permanent Judge of a High Court, instead. He was appointed as an additional judge.

QUESTION: 125

Principle Contract is an agreement freely entered into between the parties.
Facts Raju was a dealer of cement. The Government of India, by an order issued under the Essential Commodities Act, fixed the price of cement and also the quantity, which a person can buy from the dealer. Raju carried on his business under this new order for sometime but he refused to pay sales tax on his sale transactions on the ground that these were not the contracts freely entered into by him

Solution:

Raju would not succeed. The reason is that free consent between the parties was there despite the restriction on the price and quantity.

QUESTION: 126

The Primary Source of Muslim Law is

Solution:

Quran is the primary source of Muslim Law.

QUESTION: 127

What does 'ab initio' refer to?

Solution:

The term ab initio refers to from the beginning.

QUESTION: 128

What is legal name for the name and fame of a trading firm?

Solution:

The legal name for the name and fame of a trading form is 'Goodwill'.

QUESTION: 129

'Imprisonment' means

Solution:

Imprisonment implies both sorts of imprisonment simple as well as vigorous.

QUESTION: 130

Which of the following High Courts was established last?

Solution:

The Jharkhand High Court was established last.

QUESTION: 131

A Magistrate can order investigation into an offence by the

Solution:

A magistrate can order investigation into an offence by the Station House Officer.

QUESTION: 132

Which High Court has ruled that a man and a women can live together without getting married, if they wish?

Solution:

Allahabad High Court has ruled that a man and a woman can live together without getting married if they wish.

QUESTION: 133

Information Technology (Amendment) Act, 2008 came into force from

Solution:

Information Technology (Amendment), Act 2008 came into force from 27 October, 2009.

QUESTION: 134

'Domicile' means

Solution:

Domicile means place of birth.

QUESTION: 135

 Sonia Gandhi acquired Indian citizenship by

Solution:

Sonia Gandhi acquired Indian citizenship by registration.

QUESTION: 136

 The President of India is

Solution:

The President of India is indirectly elected through an electoral college.

QUESTION: 137

To constitute the crime of 'Robbery' which of the following is necessary?

Solution:

To constitute the crime of robbery either theft or extortion in necessary.

QUESTION: 138

An act is not an offence if it is done by

Solution:

An act is not an offence if it is committed by a child under the age of seven years.

QUESTION: 139

Who may command any unlawful assembly to disperse?

Solution:

Both Executive Magistrate and officer-in-charge of a police stationary command may unlawful assembly to disperse.

QUESTION: 140

'A' thrusts his hand into Z's pocket to pick his purse. The pocket was empty. In this matter, which statement is true?

Solution:

A is guilty and liable for punishment. The reason is he thrust his hand into z's pocket to pick his purse. His 'mensrea' a guilty intention is apparent. It is otherwise that the pocket was empty and he could not succeed in his aim.

QUESTION: 141

Mohari Bibee Vs Dharmodas Ghose is releated to

Solution:

The case' Mohari Bibee Vs Dharmodas Ghose is related to minor's contract.

QUESTION: 142

A contract entered into by a minor is

Solution:

A contract entered into by a minor is void ab initio.

QUESTION: 143

Which one of the following Judges is considered pioneer in the growth of 'Principle of Absolute Liability' in tort?

Solution:

Chief Justice P N Bhagwati is considered pioneer in the growth, of principle of Absolute Liability, in tort.

QUESTION: 144

A and B entered C's premises to search for an escape of gas each one of them applied naked light to the gas pipe. A's application resulted in an explosion causing damage to C's premises. In this case, which one of the following statements is legally sustainable?

Solution:

In this case, both A and B are joint tort feasers and hence jointly liable.

QUESTION: 145

Lending money to a borrower at high rate of interest when the money market is tight renders the agreement of loan

Solution:

Lending money to a borrower at high rate of interest, when the money market is tight renders the agreement of loan valid.

QUESTION: 146

Consider the following statements A valid contract must have

Solution:

A valid contract must have the following constituents consideration, lawful object and free consent of the parties.

QUESTION: 147

The gap between two sessions of the Lok Sabha is termed as

Solution:

The gap between two sessions of the Lok Sabha is termed as prorogation period.

QUESTION: 148

Articles 19(1) (f) and 31 were deleted and Article 300 A was inserted by the following Constitution Amendment Act.

Solution:

It was by the 44th Constitution Amendment Act that Articles 19(1) T and 31 were deleted and Article 300 A was inserted.

QUESTION: 149

An accepted proposal is

Solution:

An accepted proposal is a promise.

QUESTION: 150

Which one of the following statements is correct?

Solution:

Illegal agreements are always void.

QUESTION: 151

'Pigeon Hole' theory is of

Solution:

'Pigeonteole' theory is of Salmond.

QUESTION: 152

Salaries of the Judges of the Supreme Court have been mentioned under Article

Solution:

Salaries of the Judges of the Supreme Court have been mentioned under Article 125.

QUESTION: 153

After retirement, the High Court Judge can practice in

Solution:

After retirement, the High Court Judge can practise in the Supreme Court and High Court, where he has never been a judge.

QUESTION: 154

A meets B on National Highway shows him a pistol and demands B's purse. B in consequence surrenders his purse. Which one of the following offences was committed by 'A?

Solution:

In this case, robbery is committed. The reason is, A has shown B his pistol and demanded his purse; in consequent, to which B has surrendered his purse.

QUESTION: 155

Robbery becomes dacoity, if numbers of persons

Solution:

Robbery becomes dacoity in case the number of the persons is five or more people.

QUESTION: 156

Power of President to consult Supreme Court has been stated under Article

Solution:

It is under Article 143 that the power of resident to consult Supreme Court has been stated.

QUESTION: 157

A person shall be eligible to be appointed as a High Court Judge, if he has been for at least...... years an advocate of a High Court

Solution:

A person shall be eligible to be appointed as a High Court Judge, if he has been for at least 10 year as an advocate of a High Court.

QUESTION: 158

The retirement age of High Court Judges was increased in

Solution:

The retirement age of High Court Judges was increased in 1963.

QUESTION: 159

A marriage between an unmarried woman and a married man is

Solution:

A marriage between an unmarried woman and a married man is void.

QUESTION: 160

The roots of Indian Criminal Jurisprudence can be traced to

Solution:

The roots of Indian Criminal Jurisprudence can be traced to Manu.

QUESTION: 161

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees of an organization working in three departments viz. personnel, administration and marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice of sports from football, cricket, volleyball, badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table tennis not necessarily in the same order. D works in administration and does not like either football or cricket. F works in personnel with only A who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D.C likes hockey and does not work in marketing. G does not work in administration and does not like either cricket or badminton, one of those who work in administration likes football. The one who likes volleyball works in personnel. None of those who work in administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

Q. Which of the following groups of employees work in administration department?

Solution:

QUESTION: 162

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees of an organization working in three departments viz. personnel, administration and marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice of sports from football, cricket, volleyball, badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table tennis not necessarily in the same order. D works in administration and does not like either football or cricket. F works in personnel with only A who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D.C likes hockey and does not work in marketing. G does not work in administration and does not like either cricket or badminton, one of those who work in administration likes football. The one who likes volleyball works in personnel. None of those who work in administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

Q. In which department does E work?

Solution:

QUESTION: 163

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees of an organization working in three departments viz. personnel, administration and marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice of sports from football, cricket, volleyball, badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table tennis not necessarily in the same order. D works in administration and does not like either football or cricket. F works in personnel with only A who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D.C likes hockey and does not work in marketing. G does not work in administration and does not like either cricket or badminton, one of those who work in administration likes football. The one who likes volleyball works in personnel. None of those who work in administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

Q. What is E's favourite sport?

Solution:

QUESTION: 164

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees of an organization working in three departments viz. personnel, administration and marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice of sports from football, cricket, volleyball, badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table tennis not necessarily in the same order. D works in administration and does not like either football or cricket. F works in personnel with only A who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D.C likes hockey and does not work in marketing. G does not work in administration and does not like either cricket or badminton, one of those who work in administration likes football. The one who likes volleyball works in personnel. None of those who work in administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

Q. Which of the following combinations of employee department favourite sport is correct?

Solution:

QUESTION: 165

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees of an organization working in three departments viz. personnel, administration and marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice of sports from football, cricket, volleyball, badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table tennis not necessarily in the same order. D works in administration and does not like either football or cricket. F works in personnel with only A who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D.C likes hockey and does not work in marketing. G does not work in administration and does not like either cricket or badminton, one of those who work in administration likes football. The one who likes volleyball works in personnel. None of those who work in administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

Q. What is G's favourite sport?

Solution:

QUESTION: 166

Direction: Read the following information carefully to answer the questions given below.
(i) ′A+B′ means 'A is the father of B'.
(ii) ′A−B′ means 'A is the wife of B'.
(iii) ′A×B′ means 'A is the brother of B'.
(iv) ′A−B′ means 'A is the daughter of B'.

Q. If P÷R+S+Q, which of the following true?

Solution:

'S + Q' means S is the father of Q and 'R + S' means R is the father of S. This means that R is the grandfather of Q. Now, 'P- R' means P is the daughter of R- Hence, P is aunt of Q.

QUESTION: 167

Direction: Read the following information carefully to answer the questions given below.
(i) ′A+B′ means 'A is the father of B'.
(ii) ′A−B′ means 'A is the wife of B'.
(iii) ′A×B′ means 'A is the brother of B'.
(iv) ′A−B′ means 'A is the daughter of B'.

Q. If P−R+Q, which of the following is true?

Solution:

 Hence, P is the mother of Q.

QUESTION: 168

Direction: Read the following information carefully to answer the questions given below.
(i) ′A+B′ means 'A is the father of B'.
(ii) ′A−B′ means 'A is the wife of B'.
(iii) ′A×B′ means 'A is the brother of B'.
(iv) ′A−B′ means 'A is the daughter of B'.

Q. If P×R÷Q, which of the following is true?

Solution:

 Hence, P is the son of Q.

QUESTION: 169

Direction: Read the following information carefully to answer the questions given below.
(i) ′A+B′ means 'A is the father of B'.
(ii) ′A−B′ means 'A is the wife of B'.
(iii) ′A×B′ means 'A is the brother of B'.
(iv) ′A−B′ means 'A is the daughter of B'.

Q. If P×R−Q, which of the following is true?

Solution:

QUESTION: 170

Direction: Read the following information carefully to answer the questions given below.
(i) ′A+B′ means 'A is the father of B'.
(ii) ′A−B′ means 'A is the wife of B'.
(iii) ′A×B′ means 'A is the brother of B'.
(iv) ′A−B′ means 'A is the daughter of B'.

Q. Among A, B, C, D and E each having different weight, D is heavier than only A and C is lighter than B and E. Who among them is the heaviest?

Solution:

D > A (B, E) > C D is heavier than only A. So, (B, E > C > D > A So, the heaviest is either B or E.

QUESTION: 171

Direction: In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements All cups are bottles. Some bottles are jugs. No jug is plate. Some plates are tables.

Conclusions
I. Some tables are bottles.
II. Some plates are cups.
III. No table is bottle.
IV. Some jugs are cups.

Solution:

QUESTION: 172

Direction: In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements All birds are horses. All horses are tigers. Some tigers are lions. Some lions are monkeys.

Conclusions
I. Some tigers are horses.
II. Some monkeys are birds.
III. Some tigers are birds.
IV. Some monkeys are horses.

Solution:

 B → Birds H → Horses T → Tigers L→ Lions L → Monkeys

QUESTION: 173

Direction: In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements Some chairs are handles. All handles are pots. All pots are mats. Some mats are buses.

Conclusions
I. Some buses are handles.
II. Some mats are chairs.
III. No bus is handle.
IV. Some mats are handles.