CLAT Mock Test - 8


200 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | CLAT Mock Test - 8


Description
This mock test of CLAT Mock Test - 8 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for CLAT CLAT Mock Test - 8 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CLAT Mock Test - 8 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this CLAT Mock Test - 8 exercise for a better result in the exam. You can find other CLAT Mock Test - 8 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Snuggle

Solution:

Snuggle means to 'lie close up for the sake of warmth to cuddle'.

QUESTION: 2

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Timocracy

Solution:

Timocracy means 'the government by men of position'.

QUESTION: 3

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Undebauched

Solution:

Not corrupted or pure.

QUESTION: 4

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Furbish

Solution:

Means to 'spruce' or to 'renovate'.

QUESTION: 5

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Mansuetude

Solution:

'Meekness', gentleness or 'tameness'.

QUESTION: 6

Directions: Choose the correct option out of the four choices given below.
Q. In the heart of every India, Netaji is held '?' great respect.

Solution:
QUESTION: 7

Directions: Choose the correct option out of the four choices given below.
Q. They drove ?.. some spectacular countryside.

Solution:

Through, usually suggest movement from one side of something to another

QUESTION: 8

Directions: Choose the correct option out of the four choices given below.
Q. If you live in a corrupt society, you cannot easily rise...... the prevailing corruption.

Solution:
QUESTION: 9

Directions: Choose the correct option out of the four choices given below.
Q. If we compare Chennai University ...... the regional ones, we find the former to be much more efficient.

Solution:

The correct answer is B as it is grammatically correct and make the sentence formation accurate.

QUESTION: 10

Directions: Choose the correct option out of the four choices given below.
Q.  The political environment is not conducive ...... economic reforms.

Solution:

To, if the political environment is conducive, it helps. The help goes to someone or something.

QUESTION: 11

He gained ...... his rich uncle by his suave manners.

Solution:

To gain upon means to come closer.

QUESTION: 12

He scoffed ...... the idea of revolution.

Solution:

To scoff means 'to speak' or 'act disrespectful'. It's a kind of laughing at someone.

QUESTION: 13

His doctor asked him to abstain ...... drinks.

Solution:

Here, abstain used for food habits we write abstain from

QUESTION: 14

It is human nature to aspire ...... fame.

Solution:

Aspire after fame

QUESTION: 15

You should account...... your absence from the office.

Solution:

Account for here mean to explain

QUESTION: 16

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out, of the four choices given below.
​Q. He found himself in hot water over his speech on immigration.

Solution:

In deep trouble

QUESTION: 17

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out, of the four choices given below.
​Q. Peace and democracy are hanging by a thread in this troubled country.

Solution:

Be in a precarious state

QUESTION: 18

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out, of the four choices given below.​Q. My uncle was hale and hearty till his sudden death last week.

Solution:

Healthy

QUESTION: 19

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out, of the four choices given below.
​Q. In less than two years, it was transformed from a state-owned lame duck into a successful company.

Solution:

A person who is in trouble

QUESTION: 20

Direction: Select the correct meaning of the italicized idioms and phrases out, of the four choices given below.
​Q. My tutor has really lost his marbles, he asked me to do exercise of four chapters today.

Solution:
QUESTION: 21

Direction: Given below are the jumbled sentences of a paragraph the first and the last sentences of the jumbled paragraph are given in correct order. Arrange the middle sentences in the correct sequence.

S1: The induction into the glacier is a Ceremonial affair
P: Will be forbidden for the next three months, many write long letters home given the uncertainty of the mail.
Q: The stove will be used for keeping warm
R: Almost everyone bathes and shaves, realizing that this luxury
S: Then, they pack their rucksacks with warm clothes, a sleeping bag and the all important kerosene stove
S6: And helping in melting snow for drinking and having a wash.The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 22

Direction: Given below are the jumbled sentences of a paragraph the first and the last sentences of the jumbled paragraph are given in correct order. Arrange the middle sentences in the correct sequence.

S1: We are living in an age, in which Technology has suddenly 'annihilated distance'
P: We have never been so conscious of our variety as we are now that we have come to such close quarters
Q: Physically, we are now all neighbors, but psychologically we are still strangers to each other
R: Are we going to let this consciousness of our variety make us fear and hate each other?
S: How are we going to react?
S6: In that event, we should be dooming ourselves to wipe each other out.The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 23

Direction: Given below are the jumbled sentences of a paragraph the first and the last sentences of the jumbled paragraph are given in correct order. Arrange the middle sentences in the correct sequence.

S1: Mom was pleased to receive your wishes on her birthday
P: Girl wishes are more powerful than any other thing in the world
Q: Both of us had forgotten the day
R: It was your letter and the card, which reminded us of it
S: Your letter holds a proof of it
S6: Your mom has forgotten all the bitterness and sends her blessings to you.The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 24

Direction: Given below are the jumbled sentences of a paragraph the first and the last sentences of the jumbled paragraph are given in correct order. Arrange the middle sentences in the correct sequence.

S1: There was a hot debate on women employment
P: They also argue that working women's children are not well kept
Q: Some were of the opinion that women should not work
R: The opine that it tells upon the integrity of household
S: But others do not accept the argument
S6: They say women employment can make household economically soundThe proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 25

Direction: Given below are the jumbled sentences of a paragraph the first and the last sentences of the jumbled paragraph are given in correct order. Arrange the middle sentences in the correct sequence.

S1: Smoke oozed up between the planks
P: Everyone now knew there was a fire on board
Q: Flames broke out here and there
R: Passengers were told to be ready to quit the ship
S: The rising gate fanned the smouldering fire
S6: Most people bore the shock bravely.The proper sequence should be

Solution:
QUESTION: 26

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options.
Bona fides

Solution:
QUESTION: 27

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options.
Vis-a-vis

Solution:
QUESTION: 28

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options.
Lacuna

Solution:
QUESTION: 29

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases,
Q. select the correct answer from the four options.
Canard

Solution:
QUESTION: 30

Direction: Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options.
Sans

Solution:
QUESTION: 31

Directions: Choose the best option from a, b, c and d to complete the following sentences.
Q. She could not come as she ...... ill.

Solution:

Past tense is to be followed by past tense.

QUESTION: 32

Directions: Choose the best option from a, b, c and d to complete the following sentences.
Q. I...... the train, if I had walked fast.

Solution:

It is a conditional sentence 'would have' will be used

QUESTION: 33

Directions: Choose the best option from a, b, c and d to complete the following sentences.
Q. The batsman ...... a run.

Solution:

Simple past tense is needed

QUESTION: 34

Directions: Choose the best option from a, b, c and d to complete the following sentences.
Q. Fish and rice ...... his favorite food

Solution:

Fish and rice used for singular noun.

QUESTION: 35

Directions: Choose the best option from a, b, c and d to complete the following sentences.
Q. Each one of them ...... rewarded

Solution:

Each takes a singular verb

QUESTION: 36

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.PassageWoodrow Wilson was referring to the liberal idea of the economic market, when he said that the free enterprise system is the most efficient economic system. Maximum freedom means maximum productiveness; our 'openness' is to be the measure of our stability. Fascination with this ideal has made Americans defy the 'Old World' categories of setted possessiveness versus unsettling deprivation, the cupidity of retention versus the cupidity of seizure, a 'status quo' defended or attacked The United States, it was believed, had no status quo and. Our only 'station' was the turning of stationary wheel, spinning faster and faster. We did not base our system on property but opportunity which meant we based it not on stability but on mobility. The more things changed, that is, the more rapidly the wheel turned, the steadier we would be. The conventional picture of class politics is composed of the Haves, who want a stability to keep what they have, and the Have-Nots, who want a touch of instability and change in, which to scramble for the things they have nut. But Americans imagined a condition in, which speculators, self-makers, runners are always using the new opportunities given by our land. These economic leaders (front-runners) would thus be mainly agents of change. The nonstarters were considered the ones who wanted stability, a strong referee to give them some position in the race, a regulative hand to calm manic speculation an authority that can call things to a halt, begin things again from compensatorily staggered 'starting lines'. "Reform" in America has been sterile because it can imagine no change except through the extension of this metaphor of a race, wider inclusion of competitors, "a piece of the action," as it were, for the disenfranchised. There is no attempt to call off the race. Since, our only stability is change, America seems not to honour the quiet work that achieves social interdependence and stability. There is, in our legends, no heroism of the office clerk, no stable industrial work force of the people who actually make the system work. There is no pride in being an employee (Wilson asked for a return to the time, when everyone was an employer). There has been no boasting about our social workers they are merely signs of the system's failure, of opportunity denied or not taken, of things to be eliminated We have no pride in our growing interdependence, in the fact that our system can serve others, that we are able to help those in need; empty boasts from the past make us ashamed of our present achievements, make us try to forget or deny them, move away from them. There is no honor but in the wonderland race we must all run, all trying to win, none winning in the end (for there is no end).
Q. Which of the following metaphors could the author most appropriately use to summaries his own assessment of the American economic system?

Solution:

A treadmill is mill worked by animal treading an endless belt. That is how the author describes the scenario of the American economic system where there is no end

QUESTION: 37

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.PassageWoodrow Wilson was referring to the liberal idea of the economic market, when he said that the free enterprise system is the most efficient economic system. Maximum freedom means maximum productiveness; our 'openness' is to be the measure of our stability. Fascination with this ideal has made Americans defy the 'Old World' categories of setted possessiveness versus unsettling deprivation, the cupidity of retention versus the cupidity of seizure, a 'status quo' defended or attacked The United States, it was believed, had no status quo and. Our only 'station' was the turning of stationary wheel, spinning faster and faster. We did not base our system on property but opportunity which meant we based it not on stability but on mobility. The more things changed, that is, the more rapidly the wheel turned, the steadier we would be. The conventional picture of class politics is composed of the Haves, who want a stability to keep what they have, and the Have-Nots, who want a touch of instability and change in, which to scramble for the things they have nut. But Americans imagined a condition in, which speculators, self-makers, runners are always using the new opportunities given by our land. These economic leaders (front-runners) would thus be mainly agents of change. The nonstarters were considered the ones who wanted stability, a strong referee to give them some position in the race, a regulative hand to calm manic speculation an authority that can call things to a halt, begin things again from compensatorily staggered 'starting lines'. "Reform" in America has been sterile because it can imagine no change except through the extension of this metaphor of a race, wider inclusion of competitors, "a piece of the action," as it were, for the disenfranchised. There is no attempt to call off the race. Since, our only stability is change, America seems not to honour the quiet work that achieves social interdependence and stability. There is, in our legends, no heroism of the office clerk, no stable industrial work force of the people who actually make the system work. There is no pride in being an employee (Wilson asked for a return to the time, when everyone was an employer). There has been no boasting about our social workers they are merely signs of the system's failure, of opportunity denied or not taken, of things to be eliminated We have no pride in our growing interdependence, in the fact that our system can serve others, that we are able to help those in need; empty boasts from the past make us ashamed of our present achievements, make us try to forget or deny them, move away from them. There is no honor but in the wonderland race we must all run, all trying to win, none winning in the end (for there is no end).
Q. It can be inferred from the passage that Woodrow Wilson's ideas about the economic market

Solution:

Wilson glorified the employee, just as American legends do not show 'heroism of the office clock'.

QUESTION: 38

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.PassageWoodrow Wilson was referring to the liberal idea of the economic market, when he said that the free enterprise system is the most efficient economic system. Maximum freedom means maximum productiveness; our 'openness' is to be the measure of our stability. Fascination with this ideal has made Americans defy the 'Old World' categories of setted possessiveness versus unsettling deprivation, the cupidity of retention versus the cupidity of seizure, a 'status quo' defended or attacked The United States, it was believed, had no status quo and. Our only 'station' was the turning of stationary wheel, spinning faster and faster. We did not base our system on property but opportunity which meant we based it not on stability but on mobility. The more things changed, that is, the more rapidly the wheel turned, the steadier we would be. The conventional picture of class politics is composed of the Haves, who want a stability to keep what they have, and the Have-Nots, who want a touch of instability and change in, which to scramble for the things they have nut. But Americans imagined a condition in, which speculators, self-makers, runners are always using the new opportunities given by our land. These economic leaders (front-runners) would thus be mainly agents of change. The nonstarters were considered the ones who wanted stability, a strong referee to give them some position in the race, a regulative hand to calm manic speculation an authority that can call things to a halt, begin things again from compensatorily staggered 'starting lines'. "Reform" in America has been sterile because it can imagine no change except through the extension of this metaphor of a race, wider inclusion of competitors, "a piece of the action," as it were, for the disenfranchised. There is no attempt to call off the race. Since, our only stability is change, America seems not to honour the quiet work that achieves social interdependence and stability. There is, in our legends, no heroism of the office clerk, no stable industrial work force of the people who actually make the system work. There is no pride in being an employee (Wilson asked for a return to the time, when everyone was an employer). There has been no boasting about our social workers they are merely signs of the system's failure, of opportunity denied or not taken, of things to be eliminated We have no pride in our growing interdependence, in the fact that our system can serve others, that we are able to help those in need; empty boasts from the past make us ashamed of our present achievements, make us try to forget or deny them, move away from them. There is no honor but in the wonderland race we must all run, all trying to win, none winning in the end (for there is no end).
​Q. From the passage write, the synonym of cupidity.

Solution:

Cupidity in the passage mean to greed of gain to achieve more and more.

QUESTION: 39

Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.PassageWoodrow Wilson was referring to the liberal idea of the economic market, when he said that the free enterprise system is the most efficient economic system. Maximum freedom means maximum productiveness; our 'openness' is to be the measure of our stability. Fascination with this ideal has made Americans defy the 'Old World' categories of setted possessiveness versus unsettling deprivation, the cupidity of retention versus the cupidity of seizure, a 'status quo' defended or attacked The United States, it was believed, had no status quo and. Our only 'station' was the turning of stationary wheel, spinning faster and faster. We did not base our system on property but opportunity which meant we based it not on stability but on mobility. The more things changed, that is, the more rapidly the wheel turned, the steadier we would be. The conventional picture of class politics is composed of the Haves, who want a stability to keep what they have, and the Have-Nots, who want a touch of instability and change in, which to scramble for the things they have nut. But Americans imagined a condition in, which speculators, self-makers, runners are always using the new opportunities given by our land. These economic leaders (front-runners) would thus be mainly agents of change. The nonstarters were considered the ones who wanted stability, a strong referee to give them some position in the race, a regulative hand to calm manic speculation an authority that can call things to a halt, begin things again from compensatorily staggered 'starting lines'. "Reform" in America has been sterile because it can imagine no change except through the extension of this metaphor of a race, wider inclusion of competitors, "a piece of the action," as it were, for the disenfranchised. There is no attempt to call off the race. Since, our only stability is change, America seems not to honour the quiet work that achieves social interdependence and stability. There is, in our legends, no heroism of the office clerk, no stable industrial work force of the people who actually make the system work. There is no pride in being an employee (Wilson asked for a return to the time, when everyone was an employer). There has been no boasting about our social workers they are merely signs of the system's failure, of opportunity denied or not taken, of things to be eliminated We have no pride in our growing interdependence, in the fact that our system can serve others, that we are able to help those in need; empty boasts from the past make us ashamed of our present achievements, make us try to forget or deny them, move away from them. There is no honor but in the wonderland race we must all run, all trying to win, none winning in the end (for there is no end).
​The passage contains information that would answer, which of the following question

I. What techniques have industrialist used to manipulate a free market.
II. In what ways, are "New World' and 'Old World' economic policies similar?
III. Has economic policy in the United States tended to reward independent action?

Solution:

I is ruled out because the passage does not mention specific techniques of manipulation. II is rejected because we are told about the differences, not about the similarities.

QUESTION: 40


Direction: Read the following passage carefully and answer the questions that follow.PassageWoodrow Wilson was referring to the liberal idea of the economic market, when he said that the free enterprise system is the most efficient economic system. Maximum freedom means maximum productiveness; our 'openness' is to be the measure of our stability. Fascination with this ideal has made Americans defy the 'Old World' categories of setted possessiveness versus unsettling deprivation, the cupidity of retention versus the cupidity of seizure, a 'status quo' defended or attacked The United States, it was believed, had no status quo and. Our only 'station' was the turning of stationary wheel, spinning faster and faster. We did not base our system on property but opportunity which meant we based it not on stability but on mobility. The more things changed, that is, the more rapidly the wheel turned, the steadier we would be. The conventional picture of class politics is composed of the Haves, who want a stability to keep what they have, and the Have-Nots, who want a touch of instability and change in, which to scramble for the things they have nut. But Americans imagined a condition in, which speculators, self-makers, runners are always using the new opportunities given by our land. These economic leaders (front-runners) would thus be mainly agents of change. The nonstarters were considered the ones who wanted stability, a strong referee to give them some position in the race, a regulative hand to calm manic speculation an authority that can call things to a halt, begin things again from compensatorily staggered 'starting lines'. "Reform" in America has been sterile because it can imagine no change except through the extension of this metaphor of a race, wider inclusion of competitors, "a piece of the action," as it were, for the disenfranchised. There is no attempt to call off the race. Since, our only stability is change, America seems not to honour the quiet work that achieves social interdependence and stability. There is, in our legends, no heroism of the office clerk, no stable industrial work force of the people who actually make the system work. There is no pride in being an employee (Wilson asked for a return to the time, when everyone was an employer). There has been no boasting about our social workers they are merely signs of the system's failure, of opportunity denied or not taken, of things to be eliminated We have no pride in our growing interdependence, in the fact that our system can serve others, that we are able to help those in need; empty boasts from the past make us ashamed of our present achievements, make us try to forget or deny them, move away from them. There is no honor but in the wonderland race we must all run, all trying to win, none winning in the end (for there is no end). Which of the following best express the author's main point?

Solution:

The last sentence of the passage tells it all what the American economic mythology demands as inflexibility , and criticism is summarized in these word's 'all try to win, none winning in the end'.

QUESTION: 41

The combined cost of 5 doors and 7 bells was Rs 2350 while the cost of 10 doors and 4 bells is Rs 2200. How much is the cost of 2 doors?

Solution:

5D + 7B = 2350  ...(i) and  10D + 4B = 2200  ...(ii) On multiplying Eq. (i) by 2 and then subtracting Eq. (ii) from it, we get 10D + 14B = 4700 ⇒ −10D−4B = −2200 ⇒   10B=2500∴    B=250 Now, from Eq. (i), we get  =Rs120∴    D=Rs240

QUESTION: 42

If the roots of the quadratic equation Kx2+3x+2=0 are real and unequal, which of the following is true for K?

Solution:

Roots are real and unequal, if D=b2−4ac>0 So, for equation kx2+3x+2=0 roots  will be real and unequal, it D=(3)2−4×2×K>0 i.e., 9−8K>0 ⇒ K > 9/8

QUESTION: 43

The first and the last term of an arithmetic progression are 4 and 128, respectively. If the sum of all the terms is 2970, what is the number of terms?

Solution:

We know that, sum of terms of an AP series =  × Numberofterms = 2950 ⇒×n=2970 ∴  n=45

QUESTION: 44

Solution:



QUESTION: 45

In the figure show, the value of PR is 

Solution:

triangle i.e., isosceles triangle. ⇒ as RDP and REQ are secants, then  

 Thus,     

QUESTION: 46

Out of 15 students studying in a class, 7 are from Maharashtra, 5 are from Karnataka and 3 are from Goa Four students are to be selected at random. What are the chances that atleast one is from Karnataka?

Solution:

Total possible ways of selecting 4 students out of 15 students = he number of ways of selecting 4 students in which no student belongs to Karnataka =   Number of ways of selecting atleast one student from Karnataka = Required probability  

QUESTION: 47

  then find the value of  in terms of c and d only. 

 

Solution:

 (by componendo and dividendo) ⇒ 

QUESTION: 48

Find the number one-seventh of which exceeds its eleventh part by 100.

Solution:

  of the number = 100 ∴ Required number = 

QUESTION: 49

Which of the following is the greatest?

Solution:

 

QUESTION: 50

 

The number of zeroes at the end of 

 

Solution:

1530×1012,number of zeroes in any product depends upon the presence of number of 5's and number of 2's in it  1530×1012=330×530×212×512=212×330×542   The product has 12, 2's and 42 5's. So, the number of zeroes is 12. (5's alone cannot give 10, same number of 2's are required)

QUESTION: 51

When 50% of one number is added to a second number, the second number increases to its four-thirds, what is the ratio between the first number and the second number?

Solution:

Let the numbers be y and x, respectively. Then,  x+50 of y=       y:x=2:3

QUESTION: 52

If the base of a rectangle is increased by 10% and the area is unchanged, then its corresponding altitude must be decreased by?

Solution:

Let the length = 100 m and       height = x m Area = 100 x New length = 110 m and let new height =(x−yThen, 100×x ⇒  110× 

=100 ⇒  

QUESTION: 53

A car runs x km at an average speed of v1  km/h and y km at an average speed of v2  km/h. What is the average speed of the car for the entire journey?

Solution:

Time taken in the first journey =  

 Time taken in the second journey = Total distance =(x+y)km Total time =  ∴ Average speed = 

QUESTION: 54

If a discount of 10% is given on the marked price of an article, the shopkeeper gets a profit of 20%. Find his percentage profit if he offers a discount of 20% on the same article.

Solution:

Suppose the marked price = Rs 100 Then,     selling price at 10% discount = (100 -10) = Rs 90 Since, he gets 20% profit, his cost price =  

 = Rs 75 Now, at 20% discount, the selling price = (100 - 20) = Rs 80 Thus, his percentage profit = 

QUESTION: 55

In an alloy, zinc and copper are in the ratio 1 : 2. In the second alloy the same elements are in the ratio 2 : 3. In what ratio should these two alloys be mixed to form a new alloy in which the two elements are in ratio 5 : 8?

Solution:

Let them be mixed in the ratio x:y. Then, in 1st alloy, zinc =x/3 and copper =2x/3 2nd alloy, zinc =2y/5and copper =3y/5 Now, we have,  

40x+48y=50x+45y ⇒   10x=3y ⇒    Required ratio = 3 : 10 Alternatively Let us consider the fractional value of zinc Therefore, they should be mixed in the ratio ⇒ 

  

QUESTION: 56

25 men can reap a field in 20 days. When should 15 men leave the work, if the wholes field is to be reaped in   days after they leave the work?

Solution:

25 men can reap the field in 20 days. Since, 10 men can reap the field in or 50 days. When 15 men leave the work, 10 men remain and these can reap in days of the field Hence, all men must work tillor 1/4 of the field is reaped Now, 2/5 men reap 1/4 of the field in 20/4 or 5 days.

QUESTION: 57

Suresh travelled 1200 km by air which formed 2/5 of his trip. The part of his trip which was one-third of the whole trip, he travelled by car. The rest of the journey was done by train. The distance travelled by train was

Solution:

Let the total distance be x km. Then 

2/5x=1200⇒x=3000km Distance covered by car = km=1000km∴ Distance travelled by train = [3000 - (1000 + 1200)] = 800 km

QUESTION: 58

A sum of money placed at compound interest doubles itself in 4 yr. In how many years will it amount to eight times itself?

Solution:

We have, Cubic on both sides, we get  Hence, the required time is 12 yr.

QUESTION: 59

The perimeters of both, a square and a rectangle are each equal to 48 m and the difference between their areas is 4m2. The breadth of the rectangle is

Solution:

Let the length of rectangle = xm and its breadth = y m Also, let the side of the square be z m. Then,       

2(x+y)=4z=48 ⇒ x+y=24 and z=12 Also,z2−xy=4 ⇒      xy=z2−4=144−4=140

(x−y)2=(x+y)2−4xy so,576−560=16 ∴  x−y=4 and x+y=24 On solving the above equations, we get 2y=20 ∴ y =10m

 

QUESTION: 60

Sum of the length, width and depth of a cuboid is 5 and its diagonal is d. Its surface area is

Solution:

Given that, l+b+h=S ...(i) and  ...(ii) So, 

l2+b2+h2= d2 ∴  (l+b+h)2 = S2 ⇒   l2+b2+h2+ 2 (lb+bh+hl) =S2 ⇒ d2+ 2(lb+bh+hl) = S2 From Eq. (ii), 2 (lb+bh+hl)  (S2−d2) ∴      Surface area =(S2−d2)

 

QUESTION: 61

Which of the following has been declared by the UNO as international decade of 2011-2020?  

Solution:

UNO declare the period 2011-2020, the third international decade for the eradication of colonialism calls upon the members states to intensify their efforts to continue to implement the plan of action for the second international decade for the eradication of colonialism. The decade of action for road safety 2011-20 was launched in more than 100 countries, with one goal to prevent 5 million road traffic deaths globally by 2020.

QUESTION: 62

The Supreme Court of India banned the tourists from to pass from Andaman Nicobar Trunk Road that passes through the Tribal Area Name the tribe that is the Local Resident of the Region

Solution:

A bench of justices GS Singhvi and HL Gokhale ordered that the area up to 5 km radius of Jarawa tribal reserve as the buffer zone and had prohibited any person from entering into this zone until that person is a member of aboriginal tribe.

QUESTION: 63

Name the first women Chief Justice of Sri Lanka, who was removed from her office following the process of impeachment by the country's Parliament?

Solution:

She was the 43rd Chief Justice of Sri Lanka and appointed as Chief Justice in May, 2011. Bandaranayake was controversially impeached by Parliament and then removed from office by President Mahendra Rajapaksa in January, 2013.

QUESTION: 64

Which of the following country planned to replace its paper money with plastic banknotes?

Solution:

The Bank of England plans to start printing plastic notes from 2015, will introduce the money slowly, using the most common first. Plastics notes were first introduced in Australian 1988, since then other countries 'he., Vietnam Mexico, Malaysia, Romania have also begun using money made in this way.

QUESTION: 65

The salaries and allowances of Union Ministers are determined by the

Solution:

Under Article 106 of the Constitution, members of Parliament are entitled to receive salaries and allowances as many from time to time be determined by Parliament by law.

QUESTION: 66

Which of the following statements about European Union (EU) is/are correct?
I. The EU is the world's largest economy.
II. The EU has its own flag, anthem and currency.
III. The EU's combined armed forces are the second largest in the world
IV. The EU has its own Constitution.
Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:

European Union is an economic and political union of 27 member states, shares a 20% of the global GDP cin terms of purchasing power parity. Having its own flag, anthem and currency.

QUESTION: 67

The Court of Alauddin Khiiji was graced by the great poet

Solution:

Amir Khusro was a procific classical poet associated with the royal court's of more than seven rulers of the Delhi Sultanate.

QUESTION: 68

Which one among the following is not true for special economic zones?

Solution:

The SEZ's, is a geographical region that has economic and other laws that are more free market oriented than a country's typical or national laws. The SEZ cover free trade zones, export processing zones, industrial parks.

QUESTION: 69

The retirement age of member of the State Public Service Commission is

Solution:

The members of UPSC and State Public Service Commission retire at the age of sixty five and sixty two years, respectively.

QUESTION: 70

The Article of the Indian Constitution which automatically become suspended on proclamation of emergency is

Solution:

Article 19 of the Indian Constitution automatically become suspended on proclamation of emergency.

QUESTION: 71

'Thomas Cup' is associated with which of the following sports?

Solution:

'Thomas Cup' is an international badminton competition among teams representing member Nations of the Badminton World Federation. The Championship has been conducted every two years since, 1982.

QUESTION: 72

Which of the following is a 'Landlocked Sea'?

Solution:

Areal Sea lying between Kazakhstan, in the North and Karakalpkstan an autonomous region of Uzbekistan, in the South.

QUESTION: 73

What is the commonly used unit for measuring the Speed of Data Transmission?

Solution:

Data transmission is the physical transfer of data, over a point-to-point or point-to-multipoint communication channel.

QUESTION: 74

World Trade Organization basically promotes

Solution:

The organization deals with regulation of trade between participating countries and provides framework for negotiating and formalizing trade agreements.

QUESTION: 75

The maximum period of continuation of emergency under Article 356 of the Indian Constitution is

Solution:

The maximum period of continuation of emergency under Article 356 of the Indian Constitution is 3 years.

QUESTION: 76

Under which law, it is prescribed that all proceedings in the Supreme Court of India shall be in English language?

Solution:

Under Article 348, it is prescribed that all proceeding in the Supreme Court of India shall be in English language.

QUESTION: 77

International Court convicted Thomas Lubanga for war crimes, which African country does he belong to?

Solution:

Thomas Cubanga Dyilo is a convicted War criminal from the Democratic Republic of the Congo and the first person ever, convicted by the International Criminal Court.

QUESTION: 78

Which of the following Nation Houses the Shah and Kachin ethnic minorities?

Solution:

The Kachin people are a group of Ethnic groups, who largely inhabit the Kachin hills in Northern Myanmar and neighbouring areas of China and India

QUESTION: 79

The Asia-Pacific Parliamentarians Conference was held in which of the following countries?

Solution:

The conference was held in Thailand

QUESTION: 80

The WEB Ratan Awards constituted by the Ministry of Communication and Information Technology acknowledges exemplary initiatives, practices of various States/UT in the realm of e-governance has been given in which of the following categories?

Solution:

The Web Ratana Award is given in all the above categories. The first ever Web Ratna Award were presented in 2010.

QUESTION: 81

What is the minimum population of cities stipulated by the government for Foreign Direct Investment (FDI) in the Retail Sector?

Solution:

To develop SME sector, through local sourcing, such investment initially allowed in the cities with the population of more than 10 lakhs.

QUESTION: 82

Consider the following statements
I. The Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development is awarded annually to a person without any distinction of nationality race, religion for creative efforts towards enlarging the scope of freedom and enriching the human spirit.
II. It consists of a cash award of Rs 25 lacs, a trophy and a citation.
III. Former President of Federative Republic of Brazil, was conferred the award for 2010.
Q. Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The prize is awarded annually to individuals or organizations in recognition of creative efforts. In 1986, the award was given to the Organization of Parliament rains for global action.

QUESTION: 83

Gandhiji went to England in 1931 to attend the

Solution:

On August 19, 1931 Gandhiji sailed for England in the SS Rajputana to attend the second round table conference. He went as the sole representative of the Indian National Congress.

QUESTION: 84

Who was the first Indian ruler to accept subsidiary alliance offered by Lord Wellesley in 17987

Solution:

The Nizam of Hyderabad, the feeblest of all the rulers, was the first Indian ruler to accept the subsidiary alliance in AD 1798 and come under British protection.

QUESTION: 85

The Mahavir belonged to the clan of

Solution:

The Mahavir belonged to the Clan Lichhives.

QUESTION: 86

The 'French East India Company' was formed in

Solution:

The 'French East India Company was formed at the instance of colbert in AD 1664.

QUESTION: 87

United States lifted the import ban from a country before the historical visit of President Obama to it. Name the country to which Obama made his visit

Solution:

USA lifts ban on most of Myanmar imports, which was imposed by Congress in 2003.

QUESTION: 88

'Election Commission of India' has raised minimum vote cap to get the status of State Parties. The new minimum limit in the State Assembly or Lok Sabha election is

Solution:

The new limit in the Assembly or Lok Sabha Election is 8% earlier it was 6% of the total valid votes.

QUESTION: 89

The 'Gulf of Mannar' is situated along the coast of

Solution:

The 'Gulf of Mannar is a large shallow by forming part of the Laccasive Sea in the Indian ocean. It lies between the South-Eastern tip of India and the West coast of Sri Lanka

QUESTION: 90

'Duncan passage' is located between

Solution:

Duncan Passage is a strait in the Indian ocean. It separates Rutland Island (part of Great Andaman) to the North and little Andaman to the South.

QUESTION: 91

Which of the following financial institutions has funded Rs 650 crore for upgrading transmission lines in 7 towns of Bihar, a project to be completed by 2016?

Solution:

The purpose is to cut down the distribution losses, a serious bearing on the state that is already facing power shortage.

QUESTION: 92

Name the space rover of the United States, which has landed on Red Planet Mars, to probe its surface

Solution:
QUESTION: 93

The Narmada and Tapti rivers enter the

Solution:

The Narmada and Tapti rivers enter the Arabian Sea

QUESTION: 94

When the 'Annual Union Budget' is not passed by the Lok Sabha?

Solution:

Defeating of Budget in the Lok Sabha means crossing the majority by the government on floor of the house so, the entire government has to resign.

QUESTION: 95

Troposphere is the hottest part of the atmosphere because

Solution:

Troposphere is one of the lowest lawyer's of Earth's atmosphere and is the layer in which most of the leather phenomena takes place.

QUESTION: 96

The purpose of Directive Principles of State Policy is to

Solution:

The directive principles are positive instructions to the state to do something in contrast to Fundamental Rights, which refrains the government from doing certain things.

QUESTION: 97

'El-nine' associated with the formation of the South-West monsoon of India is

Solution:

'El-nino', is a band of anomalously warm ocean water temperatures that occasionally develops off the Western coast of South America and can cause climate changes across the Pacific Ocean.

QUESTION: 98

Which among the following cities never get the vertical rays of the Sun all through the year?

Solution:

Srinagar, its latitude is approximately 34 degree North. The Sun's apparent movement towards North will be only up to 23.5 North.

QUESTION: 99

Which of the following is known as 'graveyard' of RBCs?

Solution:

The old and deformed cells are left to deposit, hence, the spleen is also know as the 'graveyard' of the red blood cells.

QUESTION: 100

Cooking oil is converted into vegetable ghee by the process of

Solution:

Cooking oil is converted into vegetable ghee by the process of hydrogenation.

QUESTION: 101

The 'longest bone' in the body of human being is

Solution:

The femur is the longest, heaviest and by most measures the strongest bone in the human body. It's length is 26% of the persons height.

QUESTION: 102

What is the target of the 'Millennium Development Goals of the United Nations' with respect to universal primary education?

Solution:

Millennium development goals are international development goals that were officially established following the millennium summit of the United Nations in 2000, following the adoption of the United Nations millennium declaration.

QUESTION: 103

'Function of carburetor' is

Solution:

The function of carburator is to mix petrol with air.

QUESTION: 104

Arrange the following in the same order as they figure in the Preamble to the Indian Constitution.
1. Sovereign
2. Socialist
3. Republic
4. Secular

Solution:
QUESTION: 105

Which of the following would serve the Indian Hockey Team as director (high performance) and would look forward towards the sports in India till 2016 Rio Olympics?

Solution:

Roeleant Oltmans is a Dutch field hockey coach and coached the Dutch team for 14 years. He was coach of the Dutch team that won Gold Medalin Atlanta Olympic He is serving Utter Pradesh Wizard Team in the Hockey India league.

QUESTION: 106

'Pohang Steel Company (POSCO)' is a company originally based in

Solution:

'POSCO' (Formerly Pohang Iron and Steel Company) is a multinational steel making company headquartered in Pohang, South Korea

QUESTION: 107

Which of the following statements is/are true about the Indira Awaas Yojana (IAY).
I. IAY is a flagship scheme of the Ministry of Rural Development to provide housing to the poor in rural areas.
II. The scheme is founded on a cost sharing between the Government of India and State Governments at a ratio of 75 : 25 and in the North-East States, the funding is 90 :10.
III. In Plain areas, unit assistance under the scheme is Rs 45000 and Rs 48000 in Hilly/Difficult/lad districts.
Q. Choose the correct answer using the codes given below

Solution:

The unit assistance under the scheme in the plain areas and hilly areas has been enhanced to Rs 70000 and Rs 75000, respectively.

QUESTION: 108

Which of the following has been elected as the first Women President of South Korea?

Solution:

Park Geun-Hye is the President elected of South Korea, following the presidential election in the country. She is the first female and 11th President of South Korea

QUESTION: 109

The Government of India declared and decided to observe the 12th January as National Youth Day every year, on the birthday of which of the following personalities?

Solution:

The National Youth Day is celebrated as Vivekanand's philosophy and the ideals for, which he lived and worked could be a great source of inspiration for Indian youth.

QUESTION: 110

Estimates of National Income in India are prepared by

Solution:

The Central Statistical Organization (CSO) was set-up in the cabinet secretariate on May 2, 1951. CSO is responsible for coordination of statistical activities in India and evolving and hyper maintaining statistical standards.

QUESTION: 111

Direction: Each of the next 10 questions consists of two statements one labeled as Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) President of India is the executive head of the state.
Reason (R) He holds the supreme command of India's defence forces

Solution:

Both A and R are true individually, but R is not the correct explanation of (A) According to Article 53(1), Assertion A is correct which states that executive power of the Union shall be vested in the President. According to Article 53(2), Reason R is correct, which states that President holds the supreme common do of the defence forces of the Union, However R is not the correct explanation of (A)

QUESTION: 112

Direction: Each of the next 10 questions consists of two statements one labeled as Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) Disagreement between the two Houses of the Union Parliament is to be resolved by a joint sitting.
​Reason (R) There is no such provision for resolving differences between the two Houses of the State Legislature.

Solution:

Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A. According 108 of the Indian Constitution, there is a provision of joint sitting of both Houses in case of disagreement between the two Houses of Parliament. Reason R is correct because there is no such provision for resolving differences between the two houses of State Legislatures.

QUESTION: 113

Direction: Each of the next 10 questions consists of two statements one labeled as Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
​Assertion (A) The Indian Constitution provides Fundamental Rights to its citizens.
Reason (R) It aims at protecting the rights and liberties of the Indian citizens.

Solution:

Both A and R are true and R is the correct explanation of A. According to Article 12-35 of the Indian Constitution Fundamental Rights are provided to its citizens, so Assertion A is correct. Article 32 (Remedies for enforcement of rights conferred by this part) of the Indian Constitution aims at protecting the rights and liberties of Indian citizens. So, Reason R is true and is the correct explanation of A.

QUESTION: 114

Direction: Each of the next 10 questions consists of two statements one labeled as Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) President of India is only the constitutional head
​Reason (R) India has adopted Parliamentary system of Government.

Solution:

Both A and R are true and R is the correct explanation of A. According to the provision of the Indian Constitution President of India is only the nominal or constitutional head The real head of Government is Prime Minister, so Assertion A is correct. We have adopted a parliamentary form of government in which real power is vested in the Prime minister, so, R is correct and the proper explanation of A.

QUESTION: 115

Direction: Each of the next 10 questions consists of two statements one labeled as Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) During inflation there is increase in money supply and rise in price level.
Reason (R) The rise in prices is due to shortage in supply of essential consumer goods.

Solution:

Both A and R are true individually, but R is not the correct explanation of A.

QUESTION: 116

Direction: Each of the next 10 questions consists of two statements one labeled as Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) The Indian Constitution was adopted on 26 November, 1949.
Reason (R) Law day is celebrated in India on 26 November every year.

Solution:

Both A and R are true and R is the correct explanation of A. According to the Indian Constitution, our Constitution was adopted on 26th November, 1949 so Assertion A is correct, this is the reason why every year law day is celebrated in India on 26th November, so R is the correct explanation of A.

QUESTION: 117

Direction: Each of the next 10 questions consists of two statements one labeled as Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) The Constitution makes a distinction between the legislative power to levy a taxy and the power to appropriate the proceeds of tax so levied.
Reason (R) There is a concurrent sphere in the matter of tax legislation.

Solution:

According to Article 268-270 of the Indian Constitution, there is a proper distinction between the legislative powers to levy a tax and the power to appropriate the proceeds of tax so levied, so Assertion A is correct,. Also according to the same articles mentioned above, there is a concurrent sphere in the matter of tax legislation, so R is true and the correct explanation of A.

QUESTION: 118

Direction: Each of the next 10 questions consists of two statements one labeled as Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) A bigamous marriage is void under Hindu Law.
Reason (R) A child born out of void marriage is legitimate child of his parents.

Solution:

According to the provisions of Hindu law. Assertion (A) is true, which clearly mentions that, a bigamous marriage is void under Hindu law. Reason (R) is false because according to Hindu law, a child born out of void marriage is an illegitimate child

QUESTION: 119

Direction: Each of the next 10 questions consists of two statements one labeled as Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) True federal distribution of powers came into being with the Government of India Act, 1919.
Reason (R) The Provinces got power by way of delegation from the centre

Solution:

According to the provisions of Government of India Act, 1919 (Montague - Chelmsford Reforms), the Central Government was made bicameral and it resulted into true federal distribution of powers, so Assertion (A) is correct, but Reason (R) is false, as there was no such provision in GOI Act, 1919.

QUESTION: 120

Direction: Each of the next 10 questions consists of two statements one labeled as Assertion (A) and other as 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A) The Constitution of India is very flexible.
Reason (R) Since, its inception the Constitution has been amended more than 90 times.

Solution:

Both A and R are true and R is the correct explanation of A. If we observe both the statements in context of our Constitution, it is true that our Constitution is very flexible, so A is correct and R is correct explanation of A because it has been amended more than 90 times.

QUESTION: 121

Principle Agreements, the meaning of which is not certain or capable of being made certain are void.
Facts A agrees to sell to B 'a hundred tons of oil' there is nothing whatever to show what kind of oil was intended

Solution:

According to Section 21 of the Indian Contract Act, 1872, agreements, the meaning of which is not certain, or capable of being made certain are void Here in this case, the agreement is void because it is not certain that what kind of oil is to be sold

QUESTION: 122

Principle Nothing is an offence which is done by a person who is or who by reason of a mistake of fact and not by reason of a mistake of law in good faith believes himself to be bound by law to do it.
Facts A, an officer of a court of justice being ordered by that court to arrest Y and after due enquiry believing Z to be Y arrests Z.

Solution:

According Section 76 of the Indian Penal Code, 1860 and the principle given here, A has not committed any offence, because he was ordered by a court of justice to arrest Y and after due enquiry A arrested Z believing him to be Y, so A is not liable for any offence, because he was acting under law and the mistake is the mistake of fact.

QUESTION: 123

Principle Whoever intentionally puts any person in fear of any injury to that person or to any other and thereby dishonestly induces the person, so put in fear to deliver to and person any property or valuable security of anything signed or sealed which may be converted into a valuable security commits 'extortion'.
Facts A threatens to publish a defamatory libel concerning Z unless Z gives him money. He thus induces Z to give him money.

Solution:

According to Section 383 of the Indian Penal Code 1860 and the principle given here, A has committed the offence of extortion, because he threatened to publish a defamatory libel concerning Z, unless Z gives him money, so he induces Z to give him money, hence committed extortion.

QUESTION: 124

Principle The burden of proving any fact necessary to be proved in order to enable any person to give evidence of any other fact is on the person who wishes to give such evidence.
Facts A wishes to prove a dying declaration by B.

Solution:

According to Section 104 of the Indian Evidence Act, 1872 and the principle given therein, A must prove B's death.

QUESTION: 125

Principle When language used in a document is plain in itself and when it applies accurately to existing facts evidence may not be given to show that it was not meant to apply such facts.
Facts A sell to B by deed 'my estate at Rampur containing 100 bighas'. A has an estate at Rampur containing 100 bighas.

Solution:

According to Section 95 of the Indian Evidence Act, 1872 and the principle given here, evidence may not be given of the fact that the estate meant to be sold was one situated at a different place and of a different size.

QUESTION: 126

Risk of conviction and punishment is called

Solution:
QUESTION: 127

Defamation by means of writing, print etc. is legally called

Solution:

According to Section 499 of the Indian Penal Code, 1860 Defamation by means of writing, print etc, is legally called libel.

QUESTION: 128

One who brings an action at law is called

Solution:

Plaintiff-complainant is the person, who brings an action at law or who initiates the legal proceedings or suit.

QUESTION: 129

Expand PIL

Solution:

In India law. Article 32 of the Indian Constitution contains a tool which directly joints the public with judiciary Public interest litigation is litigation for the protection of the public interest. PIL may be introduced in a court of law by the court itself (suo motu), rather than the aggrieved party or another third party.

QUESTION: 130

A is tried for causing grievous hurt and convicted The person injured afterwards died

Solution:

According to the legal principles and Article 20(2) of the Indian Constitution, no person shall be prosecuted and punished for the same offence more than once. In the present case, A was tried for causing grievous hurt and convicted, so A cannot be tried again for any offence.

QUESTION: 131

A person can be arrested without warrant

Solution:

According to Section 42 of the Criminal Procedure Code, 1973 a person can be arrested without warrant for obtaining correct name and address and also can be arrested as a preventive or precautionary measure or for securing attendance of accused at trial under other provisions of the Criminal Procedure Code, 1973.

QUESTION: 132

X shoots Y with the intention of killing him Y dies in consequence. X commits

Solution:

According to Section 300 of the Indian Penal Code, 1860, X has committed the offence of murder by shooting Y with the intention of killing him Y, who dies as a consequence.

QUESTION: 133

When two or more persons by fighting in a public place disturb public peace, they are said to commit

Solution:

According to Section 159 of the Indian Penal Code, 1860 when two or more persons by fighting in a public place, disturb the public peace, they are said to commit the offence of an affray.

QUESTION: 134

A and B make a contract grounded on the erroneous belief that a particular debt is barred by the law of limitation. The contract is

Solution:

According to Section 21 of the Indian Contract Act, 1872 the contract mentioned here is not voidable.

QUESTION: 135

Misrepresentation means

Solution:

According to Section 18 of the Indian Contract Act, 1872, Misrepresentation means and includes any breach of duty without an intent to deceive.

QUESTION: 136

Communicated proposal is called

Solution:

According to Section 2(a) and 2(b) of the Indian Contract Act, 1872, a communicated proposal is called a promise.

QUESTION: 137

'Law is an ass' who said this?

Solution:
QUESTION: 138

An accused arrested can be kept in custody without producing before the magistrate after his arrest for a period of

Solution:

According to Section 57 of the Criminal Procedure Code, 1973 person arrested cannot to be detained for more than 24 hours, without producing before the magistrate.

QUESTION: 139

'Stay order' has the effect of

Solution:
QUESTION: 140

Ownership and possession are

Solution:
QUESTION: 141

In which case the Supreme Court held that the preamble is not the part of the Constitution?

Solution:

That the preamble is not an integral part of the Indian Constitution was first decided upon by the Supreme Court of India in the Beru Ban Case. Therefore it is not enforceable in a court of law. However, the Supreme Court of India has in the Kesavananda case, recognized that the preamble may be used to interpret ambiguous areas of the Constitution where differing interpretations present themselves. In the 1995 case of Union Government vs UC of India also the Supreme Court has once again held that the Preamble is an integral part of the Constitution.

QUESTION: 142

The Indian constitution was adopted by the constituent assembly on

Solution:
QUESTION: 143

Consider the following statements The Indian Constitution is
I. Unwritten Constitution
II. Written Constitution
III. Largely based on Government of India Act, 1935
Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statements II and III are correct, because the Indian Constitution is a written Constitution consisting of 395 Articles and it is largely based on the Government of India Act, 1935.

QUESTION: 144

Right to life means

Solution:
QUESTION: 145

Arrange the decisions of the Supreme Court on Fundamental Right relating to person liberty in correct chronological sequence
I. Maneka Gandhi vs UOL
II. ADM Jabalpur vs Shivkant Shukla
III. AK Gopalan vs State of Madras.
Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:
QUESTION: 146

 A member of Parliament shall lose his membership, if he is continuously absent for a period of ......... days from the session.

Solution:

According to Article 101(4) of the Indian Constitution, if a member of Parliament is absent for a period of 60 days or more from the session, then his seat is declared vacant.

QUESTION: 147

The law making power of legislature is subjected to

Solution:
QUESTION: 148

The doctrine of Estoppel is not applicable to Fundamental Rights. The statement is

Solution:
QUESTION: 149

Which of the following amendments waschallenged in Keshavananda Bharati case?

Solution:

In Keshavananda Bharti Case, 24th, 25th and 29th Amendments to the Indian Constitution were challenged in Supreme Court of India

QUESTION: 150

How many times has the President declared financial emergency in the country so far?

Solution:

In India, till date financial emergency has never been declared by the President of India. Financial emergency is declared under Article 360 of the Indian Constitution.

QUESTION: 151

A instigates B to kill C. In this matter, which of the following statement is true?

Solution:

According to Section 115 of the Indian Penal Code, I860, A shall be punished even if B does not kill C, because as per Section 115 of IPC, whoever abets the commission of an offence punishable with death or life imprisonment, if that offence be not committed, then also that person shall be punished with imprisonment of either description for a term which may extend to seven years and shall also be liable to fine.

QUESTION: 152

In which of the following case, it was held that the death sentence should be given in the 'rarest of rare case'?

Solution:
QUESTION: 153

A entered in the room of a girl aged about two years who was sleeping and injured her private parts. In this case

Solution:

According to Section 354 of the Indian Penal Code, 1860'A' is guilty of an offence mentioned in the concerned section.

QUESTION: 154

Defamation can be

Solution:
QUESTION: 155

In which case, the Supreme Court held that Section 125 Cr PC is applicable to all, irrespective of their religion?

Solution:

Section 125 of the Criminal Procedure Code, 1973 deals with the order for maintenance of wives, children and parents.

QUESTION: 156

A woman cannot be punished for

Solution:

According to the provisions of the Indian Code a woman cannot be punished for Rape and Adultery.

QUESTION: 157

The protection of human rights act came into force in

Solution:
QUESTION: 158

Who issues notification for the elections to the Parliament?

Solution:
QUESTION: 159

In which of the following cases, the Supreme Court used its power of judicial review?

Solution:
QUESTION: 160

The President of India is elected by
I. all members of Parliament.
II. elected members of Lok Sabha and Rajya Sabha
III. Elected members of the state legislative assemblies including National Capital Territory of Delhi and Union Territory of Puducherry.
IV. All members of state legislative assemblies
Q. Which of the above statements is/are correct?

Solution:

According to Article 54 of the Indian Constitution, the President shall be elected by the members of an electoral callege consisting of (i) elected members of both houses of Parliament and (ii) the elected members of the legislative assemblies of the states, including national capital territory of Delhi and Union territory of Puducherry.

QUESTION: 161

Directions: Study the following Information carefully to answer the question that follow.
Seven members A, B, C, D, E, F and G represent seven different state-Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Kerala, Tamil Nadu, Odisha and Maharashtra in seven different games hockey, chess, cricket, badminton, table-tennis, golf and billiards, the order of persons, states and games is not necessarily the game.
D represents Kerala in chess. E represents gold team but not from Maharashtra or Uttar Pradesh, A represents Madhya Pradesh for badminton. C represents Odisha but not for cricket or table-tennis. The one who represent Bihar, represents table-tennis. The one who represents hockey represents Uttar Pradesh. F represents Maharashtra for cricket. G does not represent Bihar. 
Q. Who represents Uttar Pradesh?

Solution:

QUESTION: 162

Directions: Study the following Information carefully to answer the question that follow.
Seven members A, B, C, D, E, F and G represent seven different state-Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Kerala, Tamil Nadu, Odisha and Maharashtra in seven different games hockey, chess, cricket, badminton, table-tennis, golf and billiards, the order of persons, states and games is not necessarily the game.
D represents Kerala in chess. E represents gold team but not from Maharashtra or Uttar Pradesh, A represents Madhya Pradesh for badminton. C represents Odisha but not for cricket or table-tennis. The one who represent Bihar, represents table-tennis. The one who represents hockey represents Uttar Pradesh. F represents Maharashtra for cricket. G does not represent Bihar.
Q. Who represents Bihar?

Solution:

QUESTION: 163

Directions: Study the following Information carefully to answer the question that follow.
Seven members A, B, C, D, E, F and G represent seven different state-Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Kerala, Tamil Nadu, Odisha and Maharashtra in seven different games hockey, chess, cricket, badminton, table-tennis, golf and billiards, the order of persons, states and games is not necessarily the game.
D represents Kerala in chess. E represents gold team but not from Maharashtra or Uttar Pradesh, A represents Madhya Pradesh for badminton. C represents Odisha but not for cricket or table-tennis. The one who represent Bihar, represents table-tennis. The one who represents hockey represents Uttar Pradesh. F represents Maharashtra for cricket. G does not represent Bihar.
Q. Who represents billiards team?

Solution:

QUESTION: 164

Directions: Study the following Information carefully to answer the question that follow.
Seven members A, B, C, D, E, F and G represent seven different state-Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Kerala, Tamil Nadu, Odisha and Maharashtra in seven different games hockey, chess, cricket, badminton, table-tennis, golf and billiards, the order of persons, states and games is not necessarily the game.
D represents Kerala in chess. E represents gold team but not from Maharashtra or Uttar Pradesh, A represents Madhya Pradesh for badminton. C represents Odisha but not for cricket or table-tennis. The one who represent Bihar, represents table-tennis. The one who represents hockey represents Uttar Pradesh. F represents Maharashtra for cricket. G does not represent Bihar. 
Q. E represents which state?

Solution:

QUESTION: 165

Directions: Study the following Information carefully to answer the question that follow.
Seven members A, B, C, D, E, F and G represent seven different state-Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Kerala, Tamil Nadu, Odisha and Maharashtra in seven different games hockey, chess, cricket, badminton, table-tennis, golf and billiards, the order of persons, states and games is not necessarily the game.
D represents Kerala in chess. E represents gold team but not from Maharashtra or Uttar Pradesh, A represents Madhya Pradesh for badminton. C represents Odisha but not for cricket or table-tennis. The one who represent Bihar, represents table-tennis. The one who represents hockey represents Uttar Pradesh. F represents Maharashtra for cricket. G does not represent Bihar.
Q. Which of the following combinations of game and state is correct?.

Solution:

QUESTION: 166

 Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Solution:

'Pink' is the right answer as all the rest are colours of spectrum.

QUESTION: 167

Directions: Answer the following questions based on the information given below.
Three men and three women are travelling in two cars (red and blue). Each car has exactly three persons. The cars cannot have all women or all men passengers. Mala, Ajit and Suman know how to drive a car. Mala and Sapna are women. Manjit and Sarat are not in the same car. Ajit and Sarat are men.
Q. If the red car can have either Manjit or Sarat but not both while Ajit drives it and Mala is driving the blue car, which of the following can be true?