Clat Mock Test - 11


150 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | Clat Mock Test - 11


Description
This mock test of Clat Mock Test - 11 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 150 Multiple Choice Questions for CLAT Clat Mock Test - 11 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Clat Mock Test - 11 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Clat Mock Test - 11 exercise for a better result in the exam. You can find other Clat Mock Test - 11 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given which resembles the most in the given sentence.
Some satirists are known for their trenchant style.

Solution:

'Trenchant means 'sharp', keep, vigorous or severe.

QUESTION: 2

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given which resembles the most in the given sentence.
He corroborated the statement of his brother.

Solution:

'Corroborated' means to 'confirm' by evidence, to strengthen.

QUESTION: 3

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given which resembles the most in the given sentence.
A pervading sense of ennui grips Gaurav.

Solution:

'Ennui' means 'mental' 'weariness'.

QUESTION: 4

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given which resembles the most in the given sentence.
My supply of confidence slowly dwindles as the dead line approaches.

Solution:

'Dwindlles' means 'to shrink', to lose or to decline or 'diminishes'.

QUESTION: 5

Direction: Choose the correct synonym out of the four choices given which resembles the most in the given sentence.
On account of the paucity of the funds plan remained incomplete.

Solution:

'Paucity' means 'smallness of number' or 'scarcity'.

QUESTION: 6

Direction: Each of the following question consists of a word, followed by four word or group of words, select the antonym of the words given.
Terse

Solution:

'Terse' means 'concise free from superfluity'. 'Diffuse' means to spread out to scatter.

QUESTION: 7

Direction: Each of the following question consists of a word, followed by four word or group of words, select the antonym of the words given.
Submissive

Solution:

'Submissive' means 'meek', obedient rebellious means to revolt, quality of being rebellious.

QUESTION: 8

Direction: Each of the following question consists of a word, followed by four word or group of words, select the antonym of the words given.
Inertia

Solution:

'Inertia is the property of matter by which a body continues to remain at rest or moves in a straight lineor slugginess and opposite of it is 'rapidity'.

QUESTION: 9

Direction: Each of the following question consists of a word, followed by four word or group of words, select the antonym of the words given.
Virtue

Solution:

'Virtue' means 'moral Goodness', chastity. Sin means disobedience of moral values.

QUESTION: 10

Direction: Each of the following question consists of a word, followed by four word or group of words, select the antonym of the words given.
Meek

Solution:

'Meek' means 'gentle', humble arrogant means agressive.

QUESTION: 11

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.Government must supply poor ......... food and clothing.

Solution:

Supply poor 'with' (thing).

QUESTION: 12

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.​
His salary was reduced ......... two hundred rupees per month.

Solution:

'Reduced by' (decreased by an amount).

QUESTION: 13

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.
During drought the animals are perishing ......... starvation.

Solution:

Perishing 'with' (hunger).

QUESTION: 14

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.
I have not been smoking ......... last week.

Solution:

'Since' last week (since is used before a noun or phrase denoting some point of time).

QUESTION: 15

Direction: Choose the correct option out of the four choices given below.
He has great influence ......... his disciples.

Solution:

Influence 'over'

QUESTION: 16

Direction: Select the correct meaning out of the four choices given below.
To turn the tables upon

Solution:

To change suddenly from a defensive to an offensive position.

QUESTION: 17

Direction: Select the correct meaning out of the four choices given below.
To stand in the shoes of

Solution:

To view the situation in the eyes of another.

QUESTION: 18

Direction: Select the correct meaning out of the four choices given below.
To weather the storm

Solution:

To reach safely after a struggle.

QUESTION: 19

Direction: Select the correct meaning out of the four choices given below.
To make one's flesh creep

Solution:

Fill one with horror.

QUESTION: 20

Direction: Select the correct meaning out of the four choices given below.
To stand one's ground

Solution:

To resist and not to yield

QUESTION: 21

Direction: In the following passage some of the words have been left out first read the passage over and try the understand what is about. Then, fill the blank with the help o, alternatives given.
Pythons are 21, non-venomous snake found 22 in damp places or rocky ledges near marshes or in dense 23. They are considered to be the primitive 24, the living snakes 25 they retain the traces of hind limbs of a 26 era in the form 27 62 horny claw like spurs, which are present 28 either side of 29 anus. These hind limbs are functionless 30 female pythons.

Solution:
QUESTION: 22

Direction: In the following passage some of the words have been left out first read the passage over and try the understand what is about. Then, fill the blank with the help o, alternatives given.
Pythons are 21, non-venomous snake found 22 in damp places or rocky ledges near marshes or in dense 23. They are considered to be the primitive 24, the living snakes 25 they retain the traces of hind limbs of a 26 era in the form 27 62 horny claw like spurs, which are present 28 either side of 29 anus. These hind limbs are functionless 30 female pythons.

Solution:
QUESTION: 23

Direction: In the following passage some of the words have been left out first read the passage over and try the understand what is about. Then, fill the blank with the help o, alternatives given.
Pythons are 21, non-venomous snake found 22 in damp places or rocky ledges near marshes or in dense 23. They are considered to be the primitive 24, the living snakes 25 they retain the traces of hind limbs of a 26 era in the form 27 62 horny claw like spurs, which are present 28 either side of 29 anus. These hind limbs are functionless 30 female pythons.

Solution:
QUESTION: 24

Direction: In the following passage some of the words have been left out first read the passage over and try the understand what is about. Then, fill the blank with the help o, alternatives given.
Pythons are 21, non-venomous snake found 22 in damp places or rocky ledges near marshes or in dense 23. They are considered to be the primitive 24, the living snakes 25 they retain the traces of hind limbs of a 26 era in the form 27 62 horny claw like spurs, which are present 28 either side of 29 anus. These hind limbs are functionless 30 female pythons.

Solution:
QUESTION: 25

Direction: In the following passage some of the words have been left out first read the passage over and try the understand what is about. Then, fill the blank with the help o, alternatives given.
Pythons are 21, non-venomous snake found 22 in damp places or rocky ledges near marshes or in dense 23. They are considered to be the primitive 24, the living snakes 25 they retain the traces of hind limbs of a 26 era in the form 27 62 horny claw like spurs, which are present 28 either side of 29 anus. These hind limbs are functionless 30 female pythons.

Solution:
QUESTION: 26

Direction: In the following passage some of the words have been left out first read the passage over and try the understand what is about. Then, fill the blank with the help o, alternatives given.Pythons are 21, non-venomous snake found 22 in damp places or rocky ledges near marshes or in dense 23. They are considered to be the primitive 24, the living snakes 25 they retain the traces of hind limbs of a 26 era in the form 27 62 horny claw like spurs, which are present 28 either side of 29 anus. These hind limbs are functionless 30 female pythons.

Solution:
QUESTION: 27

Direction: In the following passage some of the words have been left out first read the passage over and try the understand what is about. Then, fill the blank with the help o, alternatives given.
Pythons are 21, non-venomous snake found 22 in damp places or rocky ledges near marshes or in dense 23. They are considered to be the primitive 24, the living snakes 25 they retain the traces of hind limbs of a 26 era in the form 27 62 horny claw like spurs, which are present 28 either side of 29 anus. These hind limbs are functionless 30 female pythons.

Solution:
QUESTION: 28

Direction: In the following passage some of the words have been left out first read the passage over and try the understand what is about. Then, fill the blank with the help o, alternatives given.Pythons are 21, non-venomous snake found 22 in damp places or rocky ledges near marshes or in dense 23. They are considered to be the primitive 24, the living snakes 25 they retain the traces of hind limbs of a 26 era in the form 27 62 horny claw like spurs, which are present 28 either side of 29 anus. These hind limbs are functionless 30 female pythons.

Solution:
QUESTION: 29

Direction: In the following passage some of the words have been left out first read the passage over and try the understand what is about. Then, fill the blank with the help o, alternatives given.
Pythons are 21, non-venomous snake found 22 in damp places or rocky ledges near marshes or in dense 23. They are considered to be the primitive 24, the living snakes 25 they retain the traces of hind limbs of a 26 era in the form 27 62 horny claw like spurs, which are present 28 either side of 29 anus. These hind limbs are functionless 30 female pythons.

Solution:
QUESTION: 30

Direction: In the following passage some of the words have been left out first read the passage over and try the understand what is about. Then, fill the blank with the help o, alternatives given.
Pythons are 21, non-venomous snake found 22 in damp places or rocky ledges near marshes or in dense 23. They are considered to be the primitive 24, the living snakes 25 they retain the traces of hind limbs of a 26 era in the form 27 62 horny claw like spurs, which are present 28 either side of 29 anus. These hind limbs are functionless 30 female pythons.

Solution:
QUESTION: 31

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage
Have you ever noticed strange bumps on stems, leaves, flowers, or tree branches? Well, they are part of the plant and grown by the plant, but they are homes for tiny insects! These bumps are called galls. Insects form galls. The plant does not decide to grow them. Typically, a female insect lays her eggs on a plant. After the baby insects hatch, special chemicals are left on the plant. These special chemicals cause the plant to bubble up and form a gall. Once a gall has grown, the insects have a safe place to live and eat, or do they? Other animals, besides insects, benefit from galls. Galls are also great places for birds and small animals to find a meal. Woodpeckers, squirrels, mice and bats all use galls as a source for a tasty insect snack. If a gall has a large hole poked into it, a larger creature may have stopped for a bite.
Now that you know what a gall is, you will probably begin to notice them everywhere. Look around You may even decide to break open a gall and take a peek inside. If the gall has a little hole, the owner has probably left. Can you believe it? A little house for an insect made by a plant!
Q. In the above paragraph what information does the writes wants to give?

Solution:

The author first writes, 'other animals besides insects, benefits from galls, the author writers wood peekers 'squirrels' mice and bats also use galls as a source for a tasty insect snack. This show the relationship of organism to one another and to their surroundings.

QUESTION: 32

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage
Have you ever noticed strange bumps on stems, leaves, flowers, or tree branches? Well, they are part of the plant and grown by the plant, but they are homes for tiny insects! These bumps are called galls. Insects form galls. The plant does not decide to grow them. Typically, a female insect lays her eggs on a plant. After the baby insects hatch, special chemicals are left on the plant. These special chemicals cause the plant to bubble up and form a gall. Once a gall has grown, the insects have a safe place to live and eat, or do they? Other animals, besides insects, benefit from galls. Galls are also great places for birds and small animals to find a meal. Woodpeckers, squirrels, mice and bats all use galls as a source for a tasty insect snack. If a gall has a large hole poked into it, a larger creature may have stopped for a bite.
Now that you know what a gall is, you will probably begin to notice them everywhere. Look around You may even decide to break open a gall and take a peek inside. If the gall has a little hole, the owner has probably left. Can you believe it? A little house for an insect made by a plant!
Q. Which statement describe the formation of galls?

Solution:

From the passage we can understand in the last part of the paragraph 'These special chemicals cause the plant to bubble up and form a gall' accurately describe how galls are formed

QUESTION: 33

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage
Have you ever noticed strange bumps on stems, leaves, flowers, or tree branches? Well, they are part of the plant and grown by the plant, but they are homes for tiny insects! These bumps are called galls. Insects form galls. The plant does not decide to grow them. Typically, a female insect lays her eggs on a plant. After the baby insects hatch, special chemicals are left on the plant. These special chemicals cause the plant to bubble up and form a gall. Once a gall has grown, the insects have a safe place to live and eat, or do they? Other animals, besides insects, benefit from galls. Galls are also great places for birds and small animals to find a meal. Woodpeckers, squirrels, mice and bats all use galls as a source for a tasty insect snack. If a gall has a large hole poked into it, a larger creature may have stopped for a bite.
Now that you know what a gall is, you will probably begin to notice them everywhere. Look around You may even decide to break open a gall and take a peek inside. If the gall has a little hole, the owner has probably left. Can you believe it? A little house for an insect made by a plant!
Q. In the passage what does the 'benefit' means?

Solution:

To receive an advantage or gain from the passage we can conclude that galls are also great places for birds and small animals to find a meal.

QUESTION: 34

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage
Have you ever noticed strange bumps on stems, leaves, flowers, or tree branches? Well, they are part of the plant and grown by the plant, but they are homes for tiny insects! These bumps are called galls. Insects form galls. The plant does not decide to grow them. Typically, a female insect lays her eggs on a plant. After the baby insects hatch, special chemicals are left on the plant. These special chemicals cause the plant to bubble up and form a gall. Once a gall has grown, the insects have a safe place to live and eat, or do they? Other animals, besides insects, benefit from galls. Galls are also great places for birds and small animals to find a meal. Woodpeckers, squirrels, mice and bats all use galls as a source for a tasty insect snack. If a gall has a large hole poked into it, a larger creature may have stopped for a bite.
Now that you know what a gall is, you will probably begin to notice them everywhere. Look around You may even decide to break open a gall and take a peek inside. If the gall has a little hole, the owner has probably left. Can you believe it? A little house for an insect made by a plant!
Q. In the paragraph which word is most similarly to 'to squeak'.

Solution:

Peek means to beep or to chip or 'squeak'.

QUESTION: 35

Direction: Read the following passages carefully and answer the questions that follow.
Passage
Have you ever noticed strange bumps on stems, leaves, flowers, or tree branches? Well, they are part of the plant and grown by the plant, but they are homes for tiny insects! These bumps are called galls. Insects form galls. The plant does not decide to grow them. Typically, a female insect lays her eggs on a plant. After the baby insects hatch, special chemicals are left on the plant. These special chemicals cause the plant to bubble up and form a gall. Once a gall has grown, the insects have a safe place to live and eat, or do they? Other animals, besides insects, benefit from galls. Galls are also great places for birds and small animals to find a meal. Woodpeckers, squirrels, mice and bats all use galls as a source for a tasty insect snack. If a gall has a large hole poked into it, a larger creature may have stopped for a bite.
Now that you know what a gall is, you will probably begin to notice them everywhere. Look around You may even decide to break open a gall and take a peek inside. If the gall has a little hole, the owner has probably left. Can you believe it? A little house for an insect made by a plant!
Q. This passage is mostly meant to be

Solution:

This passage is totally informative the passage provides the information about bumps and galls.

QUESTION: 36

 I think of a number. I double the number, add 6 and multiply the result by 10. I now divide by 20 and subtract the number I first thought of the result is

Solution:

Let n be the number Then, the result is= 

QUESTION: 37

If  them the value of 

Solution:

QUESTION: 38

 If 1/4th of x equal 30% of y which is intern= equal to 45% of z, then x as a percentage of z is

Solution:

Given, 0.25x=0.3y=0.45z Now,     

QUESTION: 39

The average weight of 24 students of section A of a class is 58 kg whereas the average weight of 26 students of sections B of the same class is 60.5 kg. Find the average weight of all the 50 students of the class

Solution:

Average weight of 24 students of section A = 58 kg Total weight of 24 students of section A =58×24=1392kg Average weight of 26 students of section B = 60.5 kg Total weight of 26 students of section B =60.5×26 =1573kg Total weight of 50 students = (1392 + 1573) kg = 2965 kg Average weight of students in the class = 

QUESTION: 40

 then find x:y:z

Solution:

 yz=xy+x2−xz−yz   ?
(i) Also,   

x2−xz=y ?
(ii) From Eqs. (i) and (ii), we get yz=xy−yz+y⇒2yz=xy+y2∴    

yz=x+y  ?
(iii) Hence, only option (c) statistics the Eq. (iii).

QUESTION: 41

 Eight people enter into a partnership; 6 of them being in Rs 30 each. The seventh person brings in Rs 10 more than the average of eight persons and the eighth person brings in Rs 55. What is the total sum brought in?

Solution:

Six people contribute a total of Rs 180. Let the seventh person contributes Rs x. Eight person contributes Rs 55. Total contributions of these eight persons =235+x Now,  

x=45 ∴ Total collection = 235 + 45 = Rs 280

QUESTION: 42

A man buys to articles for Rs 8 and sells them at the rate of Rs 1.25 per article. His gain per cent is

Solution:

Cost price by 10 articles (CP) = Rs 8 Selling price of 10 articles 

(SP)=1.25×10 = Rs 12.50 Profit = SP - CP =12.50-8 = Rs 4.50 ∴ Gain % = 

QUESTION: 43

 A can do a piece of work in 30 days, B in 50 days and C in 40 days. If A is assisted by B on one day and by C on the next day alternately, work will be completed in

Solution:

(A+B)′s 1 day?s work =∴ (A+C)′s 1 days? work =   done in first 2 days =  Work done is 8×2=16 days = Work left =  

 On 17th day (A+B) will work and they will finish  work. ∴ Work left 

On 18th day (A + C) will work and they will finish it in So, whole work will be done in

 

QUESTION: 44

A person sets to cover a distance of 12 km in 45 min. If he covers 3/4th of the distance in 2/3rd time, what should be his speed to cover the remaining distance in the remaining time?

Solution:

Distance already covered =  

 Time spent = 

 Distance left = (12 - 9) km = 3 km Time left = (45 - 30) min = 15 min 

∴ Required speed = 

QUESTION: 45

 In a mixture of 45 L, the ratio of milk to water is 3 : 2. How much water must be added to make the ratio 9:11?

Solution:

 

Let,    M=3K,W=2K ∴      3K+2K=45⇒K=9 ⇒   Milk = 27 L and water = 18 L Now, suppose x L of water is added to the mixture, such that  

⇒162+9x=297 ⇒   9x=135⇒x=150

 

QUESTION: 46

Consider the following statements

I. The regulating Act of 1773 established for the first time the Supreme Court in Calcutta\
II. Under the High Court Act, 1801. High Courts were established in the presidency towns of Calcutta, Bombay and Madras.
III. The Government of India Act, 1935 set-up the federal Court of India To act as an intermediate appellant between High Courts and the privy council.
Q. Which of the above statements is/are correct about judicial system in India?

Solution:

Indian Judiciary is a single integrated system of courts for the union as well the states, administers both the union and state laws and at the head of the entire system stands the Supreme Court of India

QUESTION: 47

Which of the following is the youngest person to receive the Dronacharya Award?

Solution:

Dronacharya Award is an award presented by GOI for excellence in sports coaching. This award was instituted in 1985. Satyapal Singh is the youngest person to receive the award in Para Sports (Athletics).

QUESTION: 48

 Article 340 of the Indian Constitution deals With

Solution:

Under Article 340 of the Indian Constitution, it is obligatory for the government to promote the welfare of the Other Backward Classes (OBC).

QUESTION: 49

Penguin Books are in news as

Solution:

Penguin books is the first Indian Publisher to release. E-books in India Consisting of 240 titles including all new books published in 2012.

QUESTION: 50

Who decides whether a member of parliament is subject to any disqualification?

Solution:

The question as the whether a member of a House of Parliament or State Legislature has become subject to disqualification will be determined by the Chairman/Speaker of the House and his decision will be final

QUESTION: 51

The union government raised the authorized capital of Nabard to

Solution:

The Nabard was set-up in 1982 to facilitate agriculture credit and rural development government has raised the paid-up capital of Nabard to Rs 20000 crore from Rs 5000 crore.

QUESTION: 52

The procedure for the removal of Supreme court judge is given

Solution:

A judge of Supreme Court can be removed by the procedure prescribed in Article 124(4) of Constitution of India on ground of proved misconduct or incapacity or judge resigning from his office addressed to the President of India.

QUESTION: 53

The 9th Postal Zone of India covers

Solution:

There are Nine Pin Zones in India, including eight regional zones and one functional zone (for the Indian Army). The 9th Postal Zone of India covers Army Post Office (APO) and Field Post Office (FPO).

QUESTION: 54

Why was 'CERN', the largest particle physic laboratory located near Geneva?

Solution:

'CERN' is an international organization whose purpose is to operate the world's largest particle physics laboratory established in 1954 and has 20 European member states.

QUESTION: 55

Which country's lower house of Parliament is known as Wolesi Jirgta

Solution:

The house of people or Wolesi Jirga is the lower house of the bicameral national assembly of Afghanistan alongside the house of elders.

QUESTION: 56

The 10th Schedule of the Constitution of India relates to

Solution:

The 10th Schedule to the Indian Constitution, that is popularly referred to as the 'Anti-Defection Law' was inserted by the 1985 Amendment to the Constitutio

QUESTION: 57

The seat of the Madhya Pradesh High Court is in

Solution:

The principal seat of Madhya Pradesh High Court is at Jabalpur and bench at Indore and Gwalior.

QUESTION: 58

In which of the following Industrial Sectors

FDI in not permitted
I. Arms and ammunition
II. Atomic energy
III. Coal and lignite
IV. Railway transport
Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:

FDI is not permitted in the arms and ammunition/atomic energy/railway transport/coal and cignite/lottery    business/agriculture, or plantation activities/housing or real estate business? in the Industrial Sectors in India.

QUESTION: 59

Which of the following cities in India started the collection of green tax from vehicles?

Solution:

To reduce vehicle congestion in popular hill resort, Simla, Himachal Pradesh Government impose green tax on outside vehicles entering the city on the pattern of tax levied in Manali.

QUESTION: 60

Who has the power to dissolve Lok Sabha?

Solution:

Under Article 85, the President has the power to dissolve Lok Sabha.

QUESTION: 61

A monument resembling Taj Mahal was creaated by Aurangzeb in

Solution:

Bibi ka Maqbara is a Maqbara located in Aurangzeb, Maharashtra. It was commissioned by the Mughal Emperor, Aurangzeb in the late 17th century in the memory of his wife, Dilras Banu Begum. It bears a striking resemblance of her mother-in-law Mumtaz Mahal.

QUESTION: 62

Which of the following can be threats to the bio diversity of a Geographical area?

I. Global Warming.
II. Fragmentation of habitats.
III. Inuasion of alien species.
IV. Promotion of vegetarianism.
Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:

The factors like global warming fragmentation of habitats and the invasion of alien species are great danger to the biodiversity of an Geographical area.

QUESTION: 63

The endeavour of 'Janani Suraksha Yojana' programme is to
I. Promote institutional deliveries.
II. Provide monetary assistance to the mother to meet the cost of delivery.
III. Provide for wage loss due to pregnancy and confinement.
Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:

Janani Suraksha Yojana' is a safe motherhood intervention under the national rural health mission being implemented with the objective of reducing maternal and neonatal mortality by promoting institutional delivery among poor pregnant women.

QUESTION: 64

What is wakhan corridir?

Solution:

Wakhan corridor is commonly used as synoym for wakhan an area of North-Eastern Afghanistan which forms a land link or corridor between Afghanistan and China.

QUESTION: 65

Where is titicaca, the highest lake in the world located?

Solution:

Lake Titicaca is a lake in the andes on the border of peru and bolivia by volume of water, it is the largest lake in South America. It is often called highest navigable lake in the world with a surface elevation of (3812 m).

QUESTION: 66

Which of the following internal organ of human body capable of regenerating its lost tissues?

Solution:

Liver of the human body is capable of regaining its lost tissues.

QUESTION: 67

Who founded the 'Young Italy Movement', the anchor organization behind the unification of Italy in the 19th century?

Solution:

'Young Italy Movement', the anchor organization behind the unification of Italy in the 19th century was founded by giuseppe mazzini.

QUESTION: 68

What is the quorum laid down to constitute a meeting of either of the Houses of Parliament?

Solution:

A quorum is the minimum number of members of deliberative assembly necessary to conduct the business of that house. The quorum for both the Houses of Parliament and both the Houses of State Legislature is 1/10th of the total membership of the respective house.

QUESTION: 69

Which of the following is not a tributary of Krishna river?

Solution:

The Krishna river is one of the longest rivers in central Southern India. The rivers vennar/koyha/vasha /panchganga/ dudhganga/tungbhadra etc., are tributairies of Krishna river.

QUESTION: 70

What fraction of legislative council members are nominated by Governor on the advice of cabinet from amongst those having excelled in the fields of Science, Arts, Literature, Cooperative Movement or Social Science?

Solution:

1/6th of the total strength of the house will be appointed by the Governor from the persons having excellence in the Field of Art, Literature, Science and Social Work.

QUESTION: 71

Who among the following has written the book, 'Music of the Spinning Wheel'?

Solution:

The author draws a corelation between the potential of the internet and moral message of the spinning wheel.

QUESTION: 72

The maximum work in popularising female education in the nineteenth country was done by

Solution:

JED Bethune, a barrister and law member of the Governor General's Council, was a Anglo-Indian lawyer and a pioneer in promoting women's education in 19th century India.

QUESTION: 73

Which of the following became India's first women cricket coach?

Solution:
QUESTION: 74

The most learned ruler of the Delhi Sultanate who was well versed in various branches of learning including Astronomy, Mathematics and Medicine was

Solution:

Muhammad bin Tughlaq was the Turkish Sultan of Delhi from 1325 to 1351. He was the eldest son of Ghiyasuddin Tughlaq. He was a scholar versed in logic, philosophy, mathematics, altronomy and physical sciences. He had knowledge of medicine and was skillful in dialectics.

QUESTION: 75

 'Honey Pot' refers to

Solution:

A Cyber Defence Research Centre established by Jharkhand Government.                                            

QUESTION: 76

To which of the following states has been funded by World Bank ie., 100 million dollars, for its inclusive and sustainable green growth?

Solution:

The objective of development policy loan to support inclusive green growth and sustainable development in Himachal Pradesh for the improved management of natural resources with the objecitive of inclusive growth and sustainable development.

QUESTION: 77

Match the following

Codes

Solution:
QUESTION: 78

Match the following

Codes

Solution:
QUESTION: 79

'Rupay' is the domestic ATM/debit card payment system on the lines of international system like visa and master card launched by which of the following banks.

Solution:

Original Bank of Commerce, one of the leading public sector bank launched Rupay ATM card and Rupay Kissan card, shall be working on India's own payment infrastructure and shall meet the needs of different sectors of the society.

QUESTION: 80

Which of the following US space shuttle completed its final voyage at Los Angeles international airport after a ariel tour around California landmarks?

Solution:

Space shuttle endeavour is one of the retired orbiters of the space shuttle program of NASA, the space agency of USA endeavour was the fifth and final space worthy of NASA space shuttle to be built and first flew in May 1992 on mission STS-49 and its last mission STS 134.

QUESTION: 81

Who prescribes the standards of legal professional's conduct and ethics?

Solution:

Bar Council of India is the supreme body which governs and prescribes the standards of legal professional's conduct and ethics in India

QUESTION: 82

What is the meaning of maxim 'non-sequitur'?

Solution:

Legal maxim 'Non sequitur' means that the conclusion could be either true of false. All invalid arguments are special cases of non sequitur.

QUESTION: 83

 The National Legal Services Authority (NALSA) was constituted in

Solution:

 NALSA, has been constituted under the legal services authorities Act, 1987, to provide free legal service to the weaker section of the Society and to organize Lok Adalats for amicable settlement of disputes.

QUESTION: 84

 'Theft' is defined as

Solution:

According to Section 378 of the Indian Penal Code, 1860, 'Theft' is defined as the dishonest removal of the movable property.

QUESTION: 85

Who is 'amicus curiae'?

Solution:

'Amicus curiae', is a Latin term meaning 'friend of the court'. The names is for a brief filed with the court by someone who is not a party to the case. Such amicus curiae brief are filed in appeals concerning matters of broad public interest.

QUESTION: 86

The term res-subjudice means

Solution:

According to Section 10 of the Civil Procedure Code, 1908, the term res-subjudice, means that a case is pending before court.

QUESTION: 87

Credit for Introduction of PIL (Public Interest Litigation) in India goes to Justice

Solution:

The credit for the introduction of Public Interest Litigation (PIL) goes to Justice P N Bhagwati. PIL is a litigation for the protection of public interest. PIL may be introduced in a court of Law by the court itself (Suo motu) or another third party.

QUESTION: 88

M' Naghten Rule explains

Solution:

M'Nagthen Rule explains that insanity is a valid defence. The M'naghten rule is a test for criminal insanity. Under the M'naghten rule, a criminal defendant is not guilty by reason of insanity if, at the time of the alleged criminal act.

QUESTION: 89

The maxim 'Ubi jus ibi remedium' means

Solution:

A legal maxim 'Ubi jus ibi remedium' means that. Law provides remedy for every wrong, where there is wrong there is a remedy in law.

QUESTION: 90

'First Mobile' Court was launched was in

Solution:

In India, 'First Mobile Court' was launched in Haryana, in Mewat district.

QUESTION: 91

Justice is Both ......... and......... .

Solution:
QUESTION: 92

Principle Article 220 of the constitution reads as follows 'No person who, after the commencement of this Constitution, has held office as a permanent Judge of a High Court shall plead or act in any court or before any authority in India except the Supreme Court and the other High Court'.
Facts Mr X, a lawyer practicing in the Allahabad High Court, was appointed as an additional Judge in the Allahabad High Court. After six months, he submitted his resignation citing the reason that he would like to continue his practice.

Solution:

According to Article 220 of the Indian Constitution States that, no person who has held office as a permanent Judge of High court shall plead in any court, except the Supreme Court and other High Court. Here in this case according to the Principle, Mr. X can practice only in the Supreme court and High court except Allahabad High Court.

QUESTION: 93

Principle Attempt to murder is punishable under S.307 IPC, but preparation is not an offence.
Facts A mixes sugar, thinking that it was poison in the tea meant for B with an intention to cause his death. What offence, if any, has been committed by A?

Solution:

According to Section 307 of the Indian Penal Code, 1860, attempt to murder is punishable, as it states that whoever does any act with such intention or knowledge, and under such circumstances that, if he by that act caused death, he would be guilty of murder. In the present case, A is guilty of attempt to murder because, he mixed sugar, thinking that it was poison in the tea meant for B with an intention to cause his death.

QUESTION: 94

Principle Nobody shall unlawfully interfere with a person's use or enjoyment of land or some right over, or in connection with it. The use or enjoyment, envisaged herein, should be normal and reasonable taking into account surrounding situations.
Facts Jeevan and Pavan were neighbours in a residential locality. Pavan started a tabia class in a part of his house and the sound, disturbed Jeevan who could not put up with any kind of continuous noise. He filed a suit against Pavan.

Solution:

According to the law of Torts on Nuisance, the essence or the tort of private nuisance is that it is an unlawful interference and/or annoyance which causes damages to an occupier or owner of land in respect of his enjoyment of the land In the given case, Pavan is not liable, because the sound of tabia does not interfere with Jeevan's use or enjoyment of land or any of his rights.

QUESTION: 95

Principle Whosoever enters into a upon the property in the possession of another, with intent to commit an offence or to intimidate or annoy any person in possession of the property and remains there with intent thereby to intimidate or annoy another person or with intent to commit an offence is guilty of criminal trespass.
Facts The accused entered at night into a house to carry on intimate relations with an unmarried major girl on her invitation and information that her family members are absent. However, he was caught by her uncle before he could get away. Is the accused guilty of criminal trespass?

Solution:

According to Section 441 of the Indian Penal Code, 1860, the accused in guilty of criminal trespass as he annoyed the uncle, secondly he entered the house to carry on intimate relations with a girl Section 441 of IPC states, that whoever enters into or upon property is the possession of another with intent to commit an offence or to intimidate or insult or annoy any person in possession of such property, is said to commit an offence of criminal trespass.

QUESTION: 96

Principle A master will be liable for the negligent acts of his servant, in the course of employment.
Facts Raju was a driver employed by Cosmos Company to drive their luxury buses during the night. Manu has been his assistant over a period of time. One night, when he was driving he felt terrible sleepy and he handed over the steering wheel to Manu. He dozed off.
The bus hit against a car coming from the opposite side due to the inexperience of Manu. The owner of the car field a suit against Cosmos.

Solution:

According to the Law of Torts on vicarious liability and the principle given here. Cosmos will be liable, though it was improper on the part of Raju to ask Manu to drive, because Raju was a driver employed by Cosmos company to drive their luxury buses and he committed this mistake during the course of employment and for the purpose Cosmos company.

QUESTION: 97

Principle Contract is an agreement freely entered into between the parties.
Facts Ramlal was dealer of cement. The Government of India, by an order issued under the Essential Commodities Act, fixed the price of cement, and also the quantity which a person can buy from the dealer. Ramlal carried on his business under this new order for some time, but he refused to pay sales tax on his sale transactions on the ground that these were not the contracts freely entered into by him

Solution:

According to the Indian Contract Act, 1872 and the principle given here, the Contract is an agreement freely entered into between the parties. In the present case the Government of India, by an order issued under the Essential Commodities Act, fixed the price of cement and also the quantity which a person can buy from the dealer. Ramlal would no succeed, because free consent between the parties was there despite the restrictions on price and quantity. Secondly the restrictions imposed by Government of India, comes under the protection of Sovereign functions.

QUESTION: 98

Principle A confession made in the court should be free and voluntary. A confession made under pressure, is a weak type of evidence.
Facts Rahul and Amit are good students. They are room partners. Amit becomes friendly with Sumit who is a drug addict, Amit also starts consuming drug. One day Amit does not have money to buy drugs. He steals an imported watch of Rahul. Rahul complains to the police. Amit is arrested In the lock up, the police tell Amit that if he confesses he may be released Amit confesses in the court.

Solution:

According to Section 164 of the Criminal Procedure Code, 1973 and the principle given here, a confession made in the court of a Judicial Magistrate should be free and voluntary. In this case, Amit is likely to be punished, because he confessed in the court and told the truth without any pressure from police and voluntarily. Amifs confession made in the court was free, so it is not a weak type of evidence.

QUESTION: 99

Principle 'Benami' transaction means a transaction in which property is transferred to one person, for a consideration paid by another. This law does not apply, if purchase is made by a person in favour of his wife or unmarried daughter. Any person who enters into a Benami transaction shall be punished with imprisonment for 3 years.Facts Mahendra, a rich industrialist list buys a plot of land in the name of his concubine. Decision is Mahendra  liable  for imprisonment?

Solution:

According to the Transfer of Property Act, 1882 and the principle given here, Benami transaction means a transaction in which property is transferred to one person, for a consideration paid by another, but this law is not applicable if purchase is made by a person in favour of his wife or unmarried daughter. In this case, Mahendra is liable for punishment because he purchased a plot of land in the name of his concubine.

QUESTION: 100

Principle The abetment of an offence, being an offence, the abetment of such an abetment is also an offence.
Facts A instigates B to instigate C to murder Z. B accordingly instigates C, a lunatic to murder Z and C commits that offence in consequence of B's instigation.

Solution:

According to Section 108, Explanation 4, of the Indian Penal Code, 1860, the abetment of an offence being an offence, the abetment of such an abetment is also an offence. Here in this case, both A and B are liable for the same punishment for the offence of murder, because A instigated B to instigate C a lunatic to murder Z and C commits that offence as a consequence.

QUESTION: 101

Principle
1. Master, is liable for the wrongful acts committed by servants, in the course of their employment if third parties suffer damages in consequences.
2. However, the master is not liable if the wrongful act committed by the servant has no connection whatsoever with the servant's contract of employment.
3. If a person by an act lowers the reputation of another in the eye of right thinking people, then the person who suffered loss of reputation can sue for damages.
Facts Tiwari is servant of Ajit. On his way to Ajit's house to report for duty, he goes to have a cup of coffee. There he sees Singh and accuses Mr Singh of being a dishonest person. Mr Singh wants to sue Ajit, as Tiwari is Ajit's servant.

Solution:

According to the Law of Torts on vicarious liability in relation to the master-servant relationship and the principles given here. Master is liable for the tortious act of his servant only if it is committed in the course of employment. In this given scenario, Ajit is not liable for the Tiwari's tortious act defaming Mr Singh, because it is not in the course of employment as Tiwari stopped to have a cup of coffee on the way to report for duty.

QUESTION: 102

Ex-parte decision means a decision given

Solution:
QUESTION: 103

Which of the following Constitution is a Unitary Constitution?

Solution:
QUESTION: 104

Which of the following is not a Fundamental Right in India?

Solution:
QUESTION: 105

Which of the following marriages is approved by Islamic law? between a Muslim

Solution:
QUESTION: 106

Which of the following Constitution when framed did not provide for judicial review?

Solution:
QUESTION: 107

Ratio decidendi means

Solution:
QUESTION: 108

Dyarchy under the Government of India Act 1919 meant

Solution:
QUESTION: 109

Fringe benefit tax is a tax

Solution:
QUESTION: 110

Which of the following is not true about a criminal proceeding?

Solution:
QUESTION: 111

In Ram Vs Shyam, Ram cannot be a

Solution:
QUESTION: 112

Cr PC stands for

Solution:
QUESTION: 113

Medical Science used for investigating crimes is known as

Solution:
QUESTION: 114

A puisne judge of a High Court is

Solution:
QUESTION: 115

Intra vires means

Solution:
QUESTION: 116

Directions: Study the following Information carefully and answer the questions given below.
(i) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students, each having a different height.
(ii) D is shorter than A but taller than G.
(iii) E is taller than H but shorter than C.
(iv) B is shorter than D but taller than F.
(v) C is shorter than G.
(vi) G is not as tall as F.
Q. Which of the following is definitely true?

Solution:

From (ii), A > D > G From (iii),C > E > H From (vi), D > B > F From (v), G > C From (vi) F > G Combing (ii), (iii), (iv), (v) and (vi), we get 1     2    3    4     5     6    7    8    ...(vii) A > D > B > F > G > C > E > H   ...(vii) (Tallest)  (Shortest) From (vii), it is clear that B> F> G> C> E. Clearly, all are true.

QUESTION: 117

Directions: Study the following Information carefully and answer the questions given below.
(i) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students, each having a different height.
(ii) D is shorter than A but taller than G.
(iii) E is taller than H but shorter than C.
(iv) B is shorter than D but taller than F.
(v) C is shorter than G.
(vi) G is not as tall as F.
Q. If another student J, who is taller than E but shorter than G, is added to the group, which of the following will be definitely true?

Solution:

From (ii), A > D > G From (iii),C > E > H From (vi), D > B > F From (v), G > C From (vi) F > G Combing (ii), (iii), (iv), (v) and (vi), we get 1     2    3    4     5     6    7    8               ...(vii) A > D > B > F > G > C > E > H            ...(vii) (Tallest)           (Shortest) From (vii), it is clear that A > D> B> F> G>C. According to the question, A > D > B > F > G > C > J > E > H Clearly, J is shorter than D is definitely true.

QUESTION: 118

Directions: Study the following Information carefully and answer the questions given below.
(i) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students, each having a different height.
(ii) D is shorter than A but taller than G.
(iii) E is taller than H but shorter than C.
(iv) B is shorter than D but taller than F.
(v) C is shorter than G.
(vi) G is not as tall as F.
Q. Which of the following will definitely be the third from top when the eight students are arranged in descending order of height?

Solution:

From (ii), A > D > G From (iii),C > E > H From (vi), D > B > F From (v), G > C From (vi) F > G Combing (ii), (iii), (iv), (v) and (vi), we get 1     2    3    4     5     6    7    8               ...(vii) A > D > B > F > G > C > E > H            ...(vii) (Tallest)           (Shortest) From (vii), 1     2    3    4     5     6   7     8  A > D > B > F > G > C > E > H Clearly, third from the top.

QUESTION: 119

Directions: Study the following Information carefully and answer the questions given below.
(i) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students, each having a different height.
(ii) D is shorter than A but taller than G.
(iii) E is taller than H but shorter than C.
(iv) B is shorter than D but taller than F.
(v) C is shorter than G.
(vi) G is not as tall as F.
Q. How many of them are definitely shorter than F?

Solution:

From (ii), A > D > G From (iii),C > E > H From (vi), D > B > F From (v), G > C From (vi) F > G Combing (ii), (iii), (iv), (v) and (vi), we get 1     2    3    4     5     6    7    8               ...(vii) A > D > B > F > G > C > E > H            ...(vii) (Tallest)           (Shortest) From (vii), F > G > CE > H Clearly, shorter than F.  ⇒ G, C, E, H i.e., four

QUESTION: 120

Directions: Study the following Information carefully and answer the questions given below.
(i) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students, each having a different height.
(ii) D is shorter than A but taller than G.
(iii) E is taller than H but shorter than C.
(iv) B is shorter than D but taller than F.
(v) C is shorter than G.
(vi) G is not as tall as F.
Q. Which of the following is redundant to answer all the above questions?

Solution:

From (ii), A > D > G From (iii),C > E > H From (vi), D > B > F From (v), G > C From (vi) F > G Combing (ii), (iii), (iv), (v) and (vi), we get 1     2    3    4     5     6    7    8 ...(vii) A > D > B > F > G > C > E > H  ...(vii) (Tallest)   (Shortest) Clearly all are necessary to answer the above question.

QUESTION: 121

Direction: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide, which of the arguments is a 'strong argument and which is a 'weak' argument.
Statement Should all the small shops selling household commodities be closed down in big cities in India?
Arguments
I. No, all those people engaged in running these small shops will be jobless and will be left with no earning to manage their livelihood
II. Yes, people prefer to carry out all their purchases under one roof in big shopping malls in the big cities and hence these small shops may not get customers to service.

Solution:

Argument I is strong because increase in unempolyment is undersirable.

QUESTION: 122

Direction: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide, which of the arguments is a 'strong argument and which is a 'weak' argument.
Statement Should there be a complete ban on the use of pesticides for maintaining fruit-growing plants and trees?
Arguments
I. No, all these plants and trees will get destroyed by the attacks of the pests, causing Severe financial loss to the farmers.
II. Yes, the hazardous chemicals used in the pesticides find their way into the fruits, causing serious health hazard to, all those who consume these fruits.

Solution:

Argument I is strong as the interest of farmers must be protected Argument II is also strong because serious health hazard is undersirable.

QUESTION: 123

Direction: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide, which of the arguments is a 'strong argument and which is a 'weak' argument.
Statement Should there be a complete ban on telecast of adult movies on television?
Arguments
I. Yes, such movies adversely affect the children and their interests are to be given top priority.
II. No, instead they can be telecast at a certain fixed time when children are generally away from home.

Solution:

Argument I is strong as it have a adverse affect on children. Argument II is weak because it does not state genuine reason.

QUESTION: 124

Direction: Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide, which of the arguments is a 'strong argument and which is a 'weak' argument.
Statement Should cricket, replace hockey as the national sport of India?
Arguments
I. Yes, the performance of the hockey team has been dismal for the last few years.
II. No, cricket is the national sport of Australia and no two countries must have the same national sport.

Solution:

'LK Advani' authored the book 'my country my life'. Argument II is weak as it is an argument by giving example.

QUESTION: 125

Direction: Read the following statements considering them to be true and therefore judge their conclusions numbered I, II, and III and given your answer accordingly.
Statements
All bananas are apples.
Some apples are oranges.
All oranges are grapes.
Conclusions
I. Some grapes are bananas,
II. Some grapes are apples.
III. Some oranges are bananas.
Q. Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

Hence, only III follows.

QUESTION: 126

Direction: Read the following statements considering them to be true and therefore judge their conclusions numbered I, II, and III and given your answer accordingly.
Statements
Some tables are chairs.
All chairs are benches.
All benches are desks.
Conclusions
I. Some desks are tables.
II. Some benches are tables.
III. Some desks are chairs.
Q. Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

 All follow

QUESTION: 127

Direction: Read the following statements considering them to be true and therefore judge their conclusions numbered I, II, and III and given your answer accordingly.
Statements
Some towns are villages.
Some villages are lanes.
Some lanes are hamlets.
Conclusions
I. Some hamlets are villages.
II. Some lanes are towns
III. Some hamlets are towns.
Q. Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

None of these

QUESTION: 128

Direction: Read the following statements considering them to be true and therefore judge their conclusions numbered I, II, and III and given your answer accordingly.
Statements
All buildings are mirrors.
Some mirrors are pens.
No pen is paper.
Conclusions
I. Some papers are buildings.
II. Some pens are buildings.
III. Some papers are mirrors.
Q. Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

 None of these

QUESTION: 129

Direction: Each question contains a statement on relationship and a question regarding relationship based on the statement. Select the correct option.
S's father is Q's son. R is the uncle of S and P is the brother of Q. How is P related to R?

Solution:

R⇒ Uncle of S P⇒ Brother of Q S?s father ⇒Q′s son Clearly, the relationship cannot be determined

QUESTION: 130

Direction: Each question contains a statement on relationship and a question regarding relationship based on the statement. Select the correct option.
Z is maternal uncle of Y, X is maternal grandfather of Z. S is grandson of X. How is S related to Y?

Solution:

X⇒ Grandfather of  S⇒ Grandson of XSo, Z and S are brothers. Z⇒ Maternal uncle of Y. Clearly, S is also the maternal uncle of Y.

QUESTION: 131

Direction: Each question contains a statement on relationship and a question regarding relationship based on the statement. Select the correct option.
P's father is Q's son. M is the paternal uncle of P and N is the brother of Q. How is M related to N?

Solution:

(a)  M⇒ Paternal uncle of P 

N⇒ Brother of Q P's father ⇒Q′s sonClearly, N is brother of Q and M is brother of P's father who is Q's son. So, M is Nephew of N.

QUESTION: 132

Direction: Each question contains a statement on relationship and a question regarding relationship based on the statement. Select the correct option.
D is the son-in-law of B. Who is the brother-in-law of A, who is the brother of C. How is A related to B?

Solution:

Brother of C⇒A Brother-in-law of A⇒B              (A is a male) Clearly, A is also the brother-in-law of B.

QUESTION: 133

Direction: Each question contains a statement on relationship and a question regarding relationship based on the statement. Select the correct option.
P is the only son of Q who is the only daughter of S. D is the mother of B and daughter-in-law of Q. How is B related to Q?

Solution:

Only son of Q⇒P Only daughter of S⇒Q D⇒B′s mother D⇒Q′s daughter-in-law Q⇒B′sgrandmother So,   B⇒Q′s grandson or granddaughter  Clearly, the relationship cannot be determined

QUESTION: 134

Direction: Study the following Information carefully and answer the questions given below.
P, Q, R, S, T, V and W are seven friends. Each of them likes a particular fruit, viz. Apple, Banana, Pear, Guava, Orange, Mango and Watermelon and each of them has a favourite city, viz. Mumbai, Pune, Delhi, Kolkata, Chennai, Hyderabad and Cochin.
The choices of fruit and favourite city of the seven friends are necessarily in the same order. Q likes Mango and his favourite city is Chennai. The one whose favourite city is Pune likes Watermelon. T's favourite city is Kolkata R likes Guava and his favourite city is not Mumbai. W's favourite city is Cochin and he does not like either Banana or Pear. The favourite city of the one who likes Orange is Hyderabad T does not like Pear. P's favourite city is neither Pune nor Hyderabad S does not like Watermelon.
Q. Who likes Apple?

Solution:
QUESTION: 135

Direction: Study the following Information carefully and answer the questions given below.
P, Q, R, S, T, V and W are seven friends. Each of them likes a particular fruit, viz. Apple, Banana, Pear, Guava, Orange, Mango and Watermelon and each of them has a favourite city, viz. Mumbai, Pune, Delhi, Kolkata, Chennai, Hyderabad and Cochin.
The choices of fruit and favourite city of the seven friends are necessarily in the same order. Q likes Mango and his favourite city is Chennai. The one whose favourite city is Pune likes Watermelon. T's favourite city is Kolkata R likes Guava and his favourite city is not Mumbai. W's favourite city is Cochin and he does not like either Banana or Pear. The favourite city of the one who likes Orange is Hyderabad T does not like Pear. P's favourite city is neither Pune nor Hyderabad S does not like Watermelon. 
Q. Which fruit does P like?

Solution:
QUESTION: 136

Direction: Study the following Information carefully and answer the questions given below.
P, Q, R, S, T, V and W are seven friends. Each of them likes a particular fruit, viz. Apple, Banana, Pear, Guava, Orange, Mango and Watermelon and each of them has a favourite city, viz. Mumbai, Pune, Delhi, Kolkata, Chennai, Hyderabad and Cochin.
The choices of fruit and favourite city of the seven friends are necessarily in the same order. Q likes Mango and his favourite city is Chennai. The one whose favourite city is Pune likes Watermelon. T's favourite city is Kolkata R likes Guava and his favourite city is not Mumbai. W's favourite city is Cochin and he does not like either Banana or Pear. The favourite city of the one who likes Orange is Hyderabad T does not like Pear. P's favourite city is neither Pune nor Hyderabad S does not like Watermelon.
Q. Which is R's favourite city?

Solution:

R's favourite city is Delhi.

QUESTION: 137

​Direction: Study the following Information carefully and answer the questions given below.
P, Q, R, S, T, V and W are seven friends. Each of them likes a particular fruit, viz. Apple, Banana, Pear, Guava, Orange, Mango and Watermelon and each of them has a favourite city, viz. Mumbai, Pune, Delhi, Kolkata, Chennai, Hyderabad and Cochin.
​The choices of fruit and favourite city of the seven friends are necessarily in the same order. Q likes Mango and his favourite city is Chennai. The one whose favourite city is Pune likes Watermelon. T's favourite city is Kolkata R likes Guava and his favourite city is not Mumbai. W's favourite city is Cochin and he does not like either Banana or Pear. The favourite city of the one who likes Orange is Hyderabad T does not like Pear. P's favourite city is neither Pune nor Hyderabad S does not like Watermelon.
Q. Which of the following combinations of Person-Fruit-City is incorrect?

Solution:

All combinations are incorrect.

QUESTION: 138

Direction: Study the following Information carefully and answer the questions given below.
P, Q, R, S, T, V and W are seven friends. Each of them likes a particular fruit, viz. Apple, Banana, Pear, Guava, Orange, Mango and Watermelon and each of them has a favourite city, viz. Mumbai, Pune, Delhi, Kolkata, Chennai, Hyderabad and Cochin.
The choices of fruit and favourite city of the seven friends are necessarily in the same order. Q likes Mango and his favourite city is Chennai. The one whose favourite city is Pune likes Watermelon. T's favourite city is Kolkata R likes Guava and his favourite city is not Mumbai. W's favourite city is Cochin and he does not like either Banana or Pear. The favourite city of the one who likes Orange is Hyderabad T does not like Pear. P's favourite city is neither Pune nor Hyderabad S does not like Watermelon.
Q.Which is V's favourite city?

Solution:

V's favourite city is Pune

QUESTION: 139

Direction: Complete the series by choosing the correct option
6, 17, 39, 72 ?

Solution:

The pattern is +11, + 22, + 33, + 44 +... So, missing term is 72 + 44 + 116

QUESTION: 140

Direction: Complete the series by choosing the correct option​
1, 4, 10, 22, 46 ?.

Solution:

The pattern is +3, + 6, +12, + 24 +.... So, missing term is 46 + 45 = 94

QUESTION: 141

Direction: Complete the series by choosing the correct option
18, 46, 94, 63, 52?

Solution:

 

After reversing the digits 

92=81→18 82=64→46 72=49→94

 62=36→63 52=25→52 42=16→

QUESTION: 142

Direction: Complete the series by choosing the correct option
GH, JL, NQ, SW, YD, ?

Solution:

QUESTION: 143

Direction: Complete the series by choosing the correct option
2A11, 4D13, 12G17?

Solution:

QUESTION: 144

Direction: Each of the following question a related pair of words is followed by four pairs of words or phrases. Select the pair that best expresses a relationship summlar to the one expressed in question pair
METAPHOR: SYMBOL

Solution:

A metaphor is symbol; an analogy is a comparison.

QUESTION: 145

Direction: Each of the following question a related pair of words is followed by four pairs of words or phrases. Select the pair that best expresses a relationship summlar to the one expressed in question pair
INTEREST : OBSESSION

Solution:

Obsession is a greater degree of interest; fantasy is a greater degree of dream.

QUESTION: 146

Direction: Each of the following question a related pair of words is followed by four pairs of words or phrases. Select the pair that best expresses a relationship summlar to the one expressed in question pair
JAUNDICE : LIVER

Solution:

Jaundice is disease caused by infection in liver and dialysis is a disease caused by infection in kidney.

QUESTION: 147

Direction: Each of the following question a related pair of words is followed by four pairs of words or phrases. Select the pair that best expresses a relationship summlar to the one expressed in question pair
PROFESSOR : ERUDITE

Solution:

Being erudite is a trait of a professor; being imaginative is a trait of an inventor.

QUESTION: 148

Direction: Each of the following question a related pair of words is followed by four pairs of words or phrases. Select the pair that best expresses a relationship summlar to the one expressed in question pair
AERIE: EAGLE

Solution:

An aerie is where an eagle lives; a house is where a person lives.

QUESTION: 149

Direction: In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follows for pursuing.
Statement Severe drought is reported to have set in several parts of the country.
Courses of Action
I.Government should immediately make arrangement for providing financial assistance to those affected
II. Food, water and fodder should immediately be sent to all these areas to save the people and cattle.

Solution:

In the break-out of a natural calamity, the basic duty of the Government becomes to provide the basic amenities essential to save the lives of people and cattle, providing financial assistance to all would put undue burden on the country's resources. So, only II follows.

QUESTION: 150

Direction: In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follows for pursuing.
Statement Since, its launching in 1881, Vayudoot has so far accumulated losses amounting to Rs 153 crore,
Courses of Action
I. Vayudoot should be directed to reduce wasteful expenditure and to increase passenger fare.
II. An amount of about Rs 300 crore should be provided to Vayudoot to make the airliner economically viable.

Solution:

Clearly, for better economic gain, losses should be reduced and income increased So, only course I follows.

Similar Content

Related tests