Clat Mock Test - 13


150 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | Clat Mock Test - 13


Description
This mock test of Clat Mock Test - 13 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 150 Multiple Choice Questions for CLAT Clat Mock Test - 13 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Clat Mock Test - 13 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Clat Mock Test - 13 exercise for a better result in the exam. You can find other Clat Mock Test - 13 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Cowardice

Solution:

'Cowardice' means 'mildness', submission or 'numility'.

QUESTION: 2

Directions: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Native

Solution:

'Native' means 'citizen', resident, or 'occupant'.

QUESTION: 3

Directions: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Apprised

Solution:

'Apprised' means 'aware', informed or 'knowledge'.

QUESTION: 4

Directions: Choose the correct synonym out of the four choices given below.​
Impugn

Solution:

'Impugn' means 'deny', oppose or confront.

QUESTION: 5

Directions: Choose the correct synonym out of the four choices given below.
Foster

Solution:

'Foster' means 'treasure', foste, encourage or 'nurture'.

QUESTION: 6

Direction: Choose the correct antonyms out of the four choices given below.
Gross

Solution:

'Gros' means 'entire total' or aggregate while the 'residue' means segent, scaps or section.

QUESTION: 7

Direction: Choose the correct antonyms out of the four choices given below.
Arduous

Solution:

'Arduous' means 'clumsy', show. 'Dexterous' means quick, skilful.

QUESTION: 8

Direction: Choose the correct antonyms out of the four choices given below.
Heir

Solution:

'Heir' means 'follower' or successor. 'Ancestor' means precussor, pioneer.

QUESTION: 9

Direction: Choose the correct antonyms out of the four choices given below.
Defiled

Solution:

'Defiled' means 'male volent', offensive. 'Pleasing' means gratifying, benevolant or attractive.

QUESTION: 10

Direction: Choose the correct antonyms out of the four choices given below.
Trivial

Solution:

'Trivial' means 'childish', immature. 'Profound' means wise and sensible.

QUESTION: 11

Direction: In the following sentences, an underlined word or phrase followed by four alternatives. Choose the one that best keeps the meaning of the original sentence, if it is substituted for the underlined word or phrases.
Sun rises in the east  is only a believable truth.

Solution:
QUESTION: 12

Direction: In the following sentences, an underlined word or phrase followed by four alternatives. Choose the one that best keeps the meaning of the original sentence, if it is substituted for the underlined word or phrases.
By putting all the gorgeous things in it, you have made your house like a palace.

Solution:
QUESTION: 13

Direction: In the following sentences, an underlined word or phrase followed by four alternatives. Choose the one that best keeps the meaning of the original sentence, if it is substituted for the underlined word or phrases.
Kerala is called as God's own country, since its people as religiously staunch.

Solution:
QUESTION: 14

Direction: In the following sentences, an underlined word or phrase followed by four alternatives. Choose the one that best keeps the meaning of the original sentence, if it is substituted for the underlined word or phrases.
The Italian singer singed a melodious song for the audience.

Solution:
QUESTION: 15

Direction: In the following sentences, an underlined word or phrase followed by four alternatives. Choose the one that best keeps the meaning of the original sentence, if it is substituted for the underlined word or phrases.
Being a well known physicist, he was told to deliver a lecture on nuclear physics.

Solution:
QUESTION: 16

Direction: fill up the blanks in the passage given below with the most appropriate word from the option given for each blank.

New industries supported by foreign interests ___16____ offer ___17____ salaries to their employers at all levels of responsibility than ___18 ___ locally owned industries. They need ___19 ___ people and are ___20 ____ to pay high wages to ___21____ them. Local industries often ___22____ the high salaries offered by foreign-supported industries, arguing that this will ___23 ____ raise all wages to an excessive level. Workers in local industries, seeing the sharp ___24 ____ in job-pay will agitate for an improvement in their salaries. This eventually will drain the resources and ___25 ____ their profitability.

Solution:
QUESTION: 17

Direction: fill up the blanks in the passage given below with the most appropriate word from the option given for each blank.
New industries supported by foreign interests ___16____ offer ___17____ salaries to their employers at all levels of responsibility than ___18 ___ locally owned industries. They need ___19 ___ people and are ___20 ____ to pay high wages to ___21____ them. Local industries often ___22____ the high salaries offered by foreign-supported industries, arguing that this will ___23 ____ raise all wages to an excessive level. Workers in local industries, seeing the sharp ___24 ____ in job-pay will agitate for an improvement in their salaries. This eventually will drain the resources and ___25 ____ their profitability.

Solution:
QUESTION: 18

Direction: fill up the blanks in the passage given below with the most appropriate word from the option given for each blank.
New industries supported by foreign interests ___16____ offer ___17____ salaries to their employers at all levels of responsibility than ___18 ___ locally owned industries. They need ___19 ___ people and are ___20 ____ to pay high wages to ___21____ them. Local industries often ___22____ the high salaries offered by foreign-supported industries, arguing that this will ___23 ____ raise all wages to an excessive level. Workers in local industries, seeing the sharp ___24 ____ in job-pay will agitate for an improvement in their salaries. This eventually will drain the resources and ___25 ____ their profitability.

Solution:

do

QUESTION: 19

Direction: fill up the blanks in the passage given below with the most appropriate word from the option given for each blank.
New industries supported by foreign interests ___16____ offer ___17____ salaries to their employers at all levels of responsibility than ___18 ___ locally owned industries. They need ___19 ___ people and are ___20 ____ to pay high wages to ___21____ them. Local industries often ___22____ the high salaries offered by foreign-supported industries, arguing that this will ___23 ____ raise all wages to an excessive level. Workers in local industries, seeing the sharp ___24 ____ in job-pay will agitate for an improvement in their salaries. This eventually will drain the resources and ___25 ____ their profitability.

Solution:

talented

QUESTION: 20

Direction: fill up the blanks in the passage given below with the most appropriate word from the option given for each blank.
New industries supported by foreign interests ___16____ offer ___17____ salaries to their employers at all levels of responsibility than ___18 ___ locally owned industries. They need ___19 ___ people and are ___20 ____ to pay high wages to ___21____ them. Local industries often ___22____ the high salaries offered by foreign-supported industries, arguing that this will ___23 ____ raise all wages to an excessive level. Workers in local industries, seeing the sharp ___24 ____ in job-pay will agitate for an improvement in their salaries. This eventually will drain the resources and ___25 ____ their profitability.

Solution:

willing

QUESTION: 21

Direction: fill up the blanks in the passage given below with the most appropriate word from the option given for each blank.
New industries supported by foreign interests ___16____ offer ___17____ salaries to their employers at all levels of responsibility than ___18 ___ locally owned industries. They need ___19 ___ people and are ___20 ____ to pay high wages to ___21____ them. Local industries often ___22____ the high salaries offered by foreign-supported industries, arguing that this will ___23 ____ raise all wages to an excessive level. Workers in local industries, seeing the sharp ___24 ____ in job-pay will agitate for an improvement in their salaries. This eventually will drain the resources and ___25 ____ their profitability.

Solution:

retain

QUESTION: 22

Direction: fill up the blanks in the passage given below with the most appropriate word from the option given for each blank.
New industries supported by foreign interests ___16____ offer ___17____ salaries to their employers at all levels of responsibility than ___18 ___ locally owned industries. They need ___19 ___ people and are ___20 ____ to pay high wages to ___21____ them. Local industries often ___22____ the high salaries offered by foreign-supported industries, arguing that this will ___23 ____ raise all wages to an excessive level. Workers in local industries, seeing the sharp ___24 ____ in job-pay will agitate for an improvement in their salaries. This eventually will drain the resources and ___25 ____ their profitability.

Solution:

protest

QUESTION: 23

Direction: fill up the blanks in the passage given below with the most appropriate word from the option given for each blank.
New industries supported by foreign interests ___16____ offer ___17____ salaries to their employers at all levels of responsibility than ___18 ___ locally owned industries. They need ___19 ___ people and are ___20 ____ to pay high wages to ___21____ them. Local industries often ___22____ the high salaries offered by foreign-supported industries, arguing that this will ___23 ____ raise all wages to an excessive level. Workers in local industries, seeing the sharp ___24 ____ in job-pay will agitate for an improvement in their salaries. This eventually will drain the resources and ___25 ____ their profitability.

Solution:

Unreasonably

QUESTION: 24

Direction: fill up the blanks in the passage given below with the most appropriate word from the option given for each blank.
New industries supported by foreign interests ___16____ offer ___17____ salaries to their employers at all levels of responsibility than ___18 ___ locally owned industries. They need ___19 ___ people and are ___20 ____ to pay high wages to ___21____ them. Local industries often ___22____ the high salaries offered by foreign-supported industries, arguing that this will ___23 ____ raise all wages to an excessive level. Workers in local industries, seeing the sharp ___24 ____ in job-pay will agitate for an improvement in their salaries. This eventually will drain the resources and ___25 ____ their profitability.

Solution:

difference

QUESTION: 25

Direction: fill up the blanks in the passage given below with the most appropriate word from the option given for each blank.
New industries supported by foreign interests ___16____ offer ___17____ salaries to their employers at all levels of responsibility than ___18 ___ locally owned industries. They need ___19 ___ people and are ___20 ____ to pay high wages to ___21____ them. Local industries often ___22____ the high salaries offered by foreign-supported industries, arguing that this will ___23 ____ raise all wages to an excessive level. Workers in local industries, seeing the sharp ___24 ____ in job-pay will agitate for an improvement in their salaries. This eventually will drain the resources and ___25 ____ their profitability.

Solution:

lower

QUESTION: 26

Direction: In the following questions, pick out the correct meanings of the following idioms and phrases.
Take exception to

Solution:
QUESTION: 27

Direction: In the following questions, pick out the correct meanings of the following idioms and phrases.
Through thick and thin

Solution:
QUESTION: 28

Direction: In the following questions, pick out the correct meanings of the following idioms and phrases.
This wits end

Solution:
QUESTION: 29

Direction: In the following questions, pick out the correct meanings of the following idioms and phrases.
Merry as a cricket

Solution:
QUESTION: 30

Direction: In the following questions, pick out the correct meanings of the following idioms and phrases.
To set the thames on fire

Solution:

The passage is concerned with the possibility of life on Mars in complete passage author disscuss about the existence of life on Mars in these extreme conditions there no trace of life on the Mars, still the author is optimistic and try to prove that there might be the sign of life thousands of years ago in form of small algae or bacteria

QUESTION: 31

Direction: Read the following passage carefully and then answer the questions based on what is stated or implied therein.
Passage
If life exists on Mars, it is most likely to be in the form of bacteria buried deep in the planet's permafrost or lichens growing within rocks, say scientists from NASA There might even be fossilized Martian algae locked up in ancient lake beds, waiting to be found Christopher Mckay of NASA's Ames Research Centre in California told the AAAS that exobiologists, who look for life on other planets, should look for clues among the life forms of the Earth's ultra-cold regions, where conditions are similar to those on Mars.
"Lichens, for example, are found within some Antarctic rocks, just beneath the surface where sunlight can still reach them. The rock protects the lichen from cold and absorbs water providing enough for the lichen's need," said Mckay. Bacteria have also been found in 3 million year old permafrost dug up from Siberia If there are any bacteria alive on Mars today, they would have had to have survived from the time before the planet cooled more than 3 billion years ago. Nevertheless, Mckay is optimistic, "it may be possible that bacteria frozen into the permafrost at the Martian South pole may be viable.
"Mckay said, "Algae are found in Antarctic lakes with permanently frozen surfaces. Although, no lakes are thought to exist onMars, they might have existed long ago. If so, the dried-out Martian lake beds may contain the fossilized remains of algae." "On Earth, masses of microscopic algae form large, layered structures known as stromatolites, which survive as fossils on lake beds and the putative," Martian algae might have done the same thing, "said Jack Farmer, one of Mckay's colleagues. The researchers are compiling a list of promising Martian lake beds to be photographed from spacecraft, "said farmer. Those photographs could help to select sites for landers that would search for signs of life, past or present." "If we find algae on Mars, I would say the Universe is lousy with algae," Mckay said, "intelligence would be another question." 
Q. The passage is primarily concerned with

Solution:

All the other statement are given in the passage except 'bacteria in the Antartic frost protect lichen from residual cold after the rock absorbs water.

QUESTION: 32

Direction: Read the following passage carefully and then answer the questions based on what is stated or implied therein.
Passage
If life exists on Mars, it is most likely to be in the form of bacteria buried deep in the planet's permafrost or lichens growing within rocks, say scientists from NASA There might even be fossilized Martian algae locked up in ancient lake beds, waiting to be found Christopher Mckay of NASA's Ames Research Centre in California told the AAAS that exobiologists, who look for life on other planets, should look for clues among the life forms of the Earth's ultra-cold regions, where conditions are similar to those on Mars.
"Lichens, for example, are found within some Antarctic rocks, just beneath the surface where sunlight can still reach them. The rock protects the lichen from cold and absorbs water providing enough for the lichen's need," said Mckay. Bacteria have also been found in 3 million year old permafrost dug up from Siberia If there are any bacteria alive on Mars today, they would have had to have survived from the time before the planet cooled more than 3 billion years ago. Nevertheless, Mckay is optimistic, "it may be possible that bacteria frozen into the permafrost at the Martian South pole may be viable.
"Mckay said, "Algae are found in Antarctic lakes with permanently frozen surfaces. Although, no lakes are thought to exist onMars, they might have existed long ago. If so, the dried-out Martian lake beds may contain the fossilized remains of algae." "On Earth, masses of microscopic algae form large, layered structures known as stromatolites, which survive as fossils on lake beds and the putative," Martian algae might have done the same thing, "said Jack Farmer, one of Mckay's colleagues. The researchers are compiling a list of promising Martian lake beds to be photographed from spacecraft, "said farmer. Those photographs could help to select sites for landers that would search for signs of life, past or present." "If we find algae on Mars, I would say the Universe is lousy with algae," Mckay said, "intelligence would be another question." 
Q. Lichens survive in the extreme cold conditions of Antarctica on Earth for all the following reasons, except

Solution:

Till now there are no sign of life on Mass which can reveal he truth in this statement.

QUESTION: 33

Direction: Read the following passage carefully and then answer the questions based on what is stated or implied therein.
Passage
If life exists on Mars, it is most likely to be in the form of bacteria buried deep in the planet's permafrost or lichens growing within rocks, say scientists from NASA There might even be fossilized Martian algae locked up in ancient lake beds, waiting to be found Christopher Mckay of NASA's Ames Research Centre in California told the AAAS that exobiologists, who look for life on other planets, should look for clues among the life forms of the Earth's ultra-cold regions, where conditions are similar to those on Mars.
"Lichens, for example, are found within some Antarctic rocks, just beneath the surface where sunlight can still reach them. The rock protects the lichen from cold and absorbs water providing enough for the lichen's need," said Mckay. Bacteria have also been found in 3 million year old permafrost dug up from Siberia If there are any bacteria alive on Mars today, they would have had to have survived from the time before the planet cooled more than 3 billion years ago. Nevertheless, Mckay is optimistic, "it may be possible that bacteria frozen into the permafrost at the Martian South pole may be viable.
"Mckay said, "Algae are found in Antarctic lakes with permanently frozen surfaces. Although, no lakes are thought to exist onMars, they might have existed long ago. If so, the dried-out Martian lake beds may contain the fossilized remains of algae." "On Earth, masses of microscopic algae form large, layered structures known as stromatolites, which survive as fossils on lake beds and the putative," Martian algae might have done the same thing, "said Jack Farmer, one of Mckay's colleagues. The researchers are compiling a list of promising Martian lake beds to be photographed from spacecraft, "said farmer. Those photographs could help to select sites for landers that would search for signs of life, past or present." "If we find algae on Mars, I would say the Universe is lousy with algae," Mckay said, "intelligence would be another question." 
Q. Which of the following statements is not true?

Solution:

From the passage we get the knowledge of the existence of bacteria, algae and lichen but the passage hardly show the presrence of villus and spare.

QUESTION: 34

Direction: Read the following passage carefully and then answer the questions based on what is stated or implied therein.
Passage
If life exists on Mars, it is most likely to be in the form of bacteria buried deep in the planet's permafrost or lichens growing within rocks, say scientists from NASA There might even be fossilized Martian algae locked up in ancient lake beds, waiting to be found Christopher Mckay of NASA's Ames Research Centre in California told the AAAS that exobiologists, who look for life on other planets, should look for clues among the life forms of the Earth's ultra-cold regions, where conditions are similar to those on Mars.
"Lichens, for example, are found within some Antarctic rocks, just beneath the surface where sunlight can still reach them. The rock protects the lichen from cold and absorbs water providing enough for the lichen's need," said Mckay. Bacteria have also been found in 3 million year old permafrost dug up from Siberia If there are any bacteria alive on Mars today, they would have had to have survived from the time before the planet cooled more than 3 billion years ago. Nevertheless, Mckay is optimistic, "it may be possible that bacteria frozen into the permafrost at the Martian South pole may be viable.
"Mckay said, "Algae are found in Antarctic lakes with permanently frozen surfaces. Although, no lakes are thought to exist onMars, they might have existed long ago. If so, the dried-out Martian lake beds may contain the fossilized remains of algae." "On Earth, masses of microscopic algae form large, layered structures known as stromatolites, which survive as fossils on lake beds and the putative," Martian algae might have done the same thing, "said Jack Farmer, one of Mckay's colleagues. The researchers are compiling a list of promising Martian lake beds to be photographed from spacecraft, "said farmer. Those photographs could help to select sites for landers that would search for signs of life, past or present." "If we find algae on Mars, I would say the Universe is lousy with algae," Mckay said, "intelligence would be another question." 
Q. The most primitive froms of life likely to exist on Mars are all the following except

Solution:

According to passage all the above situations given in the options are correct.

QUESTION: 35

Direction: Read the following passage carefully and then answer the questions based on what is stated or implied therein.
Passage
If life exists on Mars, it is most likely to be in the form of bacteria buried deep in the planet's permafrost or lichens growing within rocks, say scientists from NASA There might even be fossilized Martian algae locked up in ancient lake beds, waiting to be found Christopher Mckay of NASA's Ames Research Centre in California told the AAAS that exobiologists, who look for life on other planets, should look for clues among the life forms of the Earth's ultra-cold regions, where conditions are similar to those on Mars.
"Lichens, for example, are found within some Antarctic rocks, just beneath the surface where sunlight can still reach them. The rock protects the lichen from cold and absorbs water providing enough for the lichen's need," said Mckay. Bacteria have also been found in 3 million year old permafrost dug up from Siberia If there are any bacteria alive on Mars today, they would have had to have survived from the time before the planet cooled more than 3 billion years ago. Nevertheless, Mckay is optimistic, "it may be possible that bacteria frozen into the permafrost at the Martian South pole may be viable.
"Mckay said, "Algae are found in Antarctic lakes with permanently frozen surfaces. Although, no lakes are thought to exist onMars, they might have existed long ago. If so, the dried-out Martian lake beds may contain the fossilized remains of algae." "On Earth, masses of microscopic algae form large, layered structures known as stromatolites, which survive as fossils on lake beds and the putative," Martian algae might have done the same thing, "said Jack Farmer, one of Mckay's colleagues. The researchers are compiling a list of promising Martian lake beds to be photographed from spacecraft, "said farmer. Those photographs could help to select sites for landers that would search for signs of life, past or present." "If we find algae on Mars, I would say the Universe is lousy with algae," Mckay said, "intelligence would be another question." 
Q. Exobiologists might find on Mars algae similar to stromatolites on Earth because

Solution:
QUESTION: 36

Find the remainder when  is divided by 7.

Solution:

When 17" is divided by 6  remainder = 5 So,  1715 can be written as  6k+5. 
∴ 
Remainder = 6 So, remainder when  is divided by 7 is 1.

QUESTION: 37

If  x = 5+2√6, then is equal to

Solution:


A + B = 5, AB = 6 ⇒ A=3,B=2 ⇒ √x = √3 + √2
∴  
= 1− √3 + √2 = 1 − (√3 − √2)

QUESTION: 38

The difference between a discount of 35% and two successive discounts of 20% and 20% on a certain bill was Rs 22. Find the amount of the bill.

Solution:

The equivalent discount of two successive discounts of 20% and 20% = 
Given, 36%-35% = Rs 22 Let the amount be x. then, 1% of x = 22 

∴ Amount of the bill = Rs 2200

 

QUESTION: 39

Average salary of all the 50 employees including 5 officers of a company is Rs 850. If the average salary of the officers is Rs 2500, find the average salary of the remaining staff of the company.

Solution:

Here, n= 50, n= 5, x = 850 and y = 2500
∴ Average salary of the remaining staff   

= 3000/45 = Rs 667 (approx)

QUESTION: 40

A, B and C scored 581 runs such that four times A's runs are equal to 5 times B's runs, which are equal to seven times C's runs. Determine the difference between A's runs and C's runs.

Solution:
QUESTION: 41

A and B started a business with initial investment in the ratio 5 : 7. If after one year their profits were in the ratio 1 : 2 and the period for A's investment was 7 months, B invested the money for

Solution:

Let investments of A and B respectively be 5x and 7x and period of B's investment be y months. Then.   ⇒ y = 10

 

QUESTION: 42

An article is listed at Rs 65. A customer bought this article for Rs 56.16 and got two successive discounts of which one is 10%. Find the other discount of this discount scheme that was allowed by the shopkeeper.

Solution:

List price of the article = Rs 65 Selling price of the article = Rs 56.16 
∴ Discount =65-56.16= Rs 8. 84 
∴ Discount per cent = = 13.6 
The first discount of the given discount series is 10%. At the second discount of the series be m%. 
∴ Single discount per cent = ⇒136 ⇒ 13.6 = m + 10 −m/10
⇒ 136 = 100+10m − m ⇒ 9m = 36
∴ m = 4

QUESTION: 43

 The work done by a woman in 8 h is equal to the work done by a man in 6 h and by a boy in 12 h. If working 6 h per day 9 men can complete a work in 6 days, then in how many days can 12 men, 12 women and 12 boys together finish the same work, working 8 h per day?

Solution:

Given, 8 Women = 6 Men = 12 Boys 
∴ 12 Men + 12 Women + 12 Boys = 12 Men + 9 Men + 6 Men = 27 Men We have, M= 9,D= 6, t= 6,w= 1 M= 27,D= ?,t= 8,w= 1
∴ M1D1t1w= M2D2t2w1 ⇒ 9 × 6 × 6 × 1 = 27 × D2 × 8 × 1 ⇒ D= 3/2 days or days

QUESTION: 44

By walking at 3/4th of his usual speed, a man reaches office 20 min later than usual. His usual time is

Solution:

Here, change in time = 20 and  ab = 3/4 We have, change in time =  x Original time 
∴ Original time  = 

= 60min

QUESTION: 45

A beaker contains a 105 ml mixture of alcohol and water. 3/7 of the mixture is alcohol, the remainder is water. An additional quantity of 105 mL of alcohol is poured into the mixture. What is the ratio of the volume of alcohol to water in the new mixture?

Solution:

The amount of alcohol in the old mixture is 3/7×105 = 45mL. Further, 105 mL alcohol is added Therefore, total alcohol in new mixture is 150 mL water content is (105 - 45) = 60 mL. Alcohol to water ratio is 150 : 60 or 5 : 2.

QUESTION: 46

What was the picture shown on the first stamp of independent India?

Solution:

The first stamp of Independent India was issued on November 21, 1947. It depicts the Indian flag with the patriots slogan, Jai Hind (Long Live India), on the top right hand corner. It was valued at three and one-half annas.

QUESTION: 47

Which of the following venues has hosted the Summer Olympic Games for maximum number of times?

Solution:

London hosted the summer Olympic games three times (1908, 1948 and 2012).

QUESTION: 48

What is a good estimate for the length of the coastline of mainland India?

Solution:

Length of coastline of India mainland is 6100 km. It is surrounded by Arabian sea in the West, Bay of Bengal in the East and Indian ocean in the South.

QUESTION: 49

Which treaty led to the relation of the single European currency 'Euro?

Solution:

The Maastricht treaty was signed on February 7, 1992 by the members of the European community in Maastricht, Netherlands.

QUESTION: 50

The 'God particle' is the name given to

Solution:

Higgs Boson or Higgs particle or 'God particle' is an elementary particle initially theorized in 1964 and tentatively confirmed to exist on March 14, 2013.

QUESTION: 51

 'Mullaperiyar dam' is a matter of controversy between which of the following states?

Solution:

The 'Mullaperiyar dam' is located in Kerala on the river Periyar but is controlled nad operated under a period lease by neighbouring Tamil Nadu state.

QUESTION: 52

With which country is India building the 110 km long 'Akhaura-Agartala Rail Link'?

Solution:

The 110 km rail line connecting Akhura and Chittagong via. Laksam in Bangladesh. This line is under the jurisdiction of Bangladesh railway.

QUESTION: 53

Which city of India has been twinned with Port Louis in Mauritius to promote tourism and trade between India and Mauritius?

Solution:

The Jaipur twinned with the Mauritian capital Port Louis, the big potential in tourism and trade, especially gems and jewellery.

QUESTION: 54

Shamim Ahmed Khan', who passed away was a famous exponent of                

Solution:

'Shamim Ahmed Khan', one of the finest sitar player and his love and passion for sitar led him to join Pandit Ravi Shankar.

QUESTION: 55

'Dadaab', a very big refugee camp, is located in which of the following countries?

Solution:

'Dadab' is a semi-arid town in the North-Eastern province in Kenya It hosts as the largest refugee camp in the world.

QUESTION: 56

Who among the following, has not been a Vice-President of India before becoming the President of India?

Solution:

Giani Zail Singh was the seventh President of India, serving from 1982 to 1987. 

QUESTION: 57

'India's First Food Bank' as part of the Indian Food Banking Network was inaugurated in

Solution:

 'India's First Food Bank' inaugurated in Delhi as part of the India Food Banking network.

QUESTION: 58

 'Amulya Dharohar Project' is launched by ONGC,   aims   at   conservation   and beautification  of historical  sites,  in association with which of the following

Select the correct answer using the codes given below

Solution:

The Amulya Dharohar Project aims at conservation and beautification of historical sites. The project is launched by ONGC in collaboration with Archaeological Survey of India and National Cultural Fund  

QUESTION: 59

'CTS-2010' refers to

Solution:

'Cheque Truncation System' (CTS) or image based clearing system in India, is a project undertaken by RBI. For clearing of cheques CTS is basically an online image based cheque clearing system. Where images and magnetic ink character recognition data are captured at the collecting bank BR and transmitted electronically.   

QUESTION: 60

The 'Ashokan Edicts' were deciphered first by

Solution:

The 'Ashokan Edicts' were deciphered first by James Prinep in 1837.

QUESTION: 61

The iron and steel plant in Bihar is at

Solution:

Bokaro Steel Plant is located in Bokaro district of Jharkhand. It is the fourth integrated public sector steel plant in India built with Soviet help.

QUESTION: 62

'Tohara' is the sacred book of

Solution:

Tohra' is the first part of the Jewish Bible. It is the central and the most important document of Judaism and has been used by Jews, through the ages.

QUESTION: 63

The red, orange and yellow colours of leaves are due to

Solution:

Several pigments in leaves are responsible for colour. They are chlorophyll, carotene, xanthiophyll and anthocyanins.

QUESTION: 64

Earth is very big magnet in which direction does its magnetic field extend?

Solution:

The magnetic South Pole of the Earth is near the geographical North.

QUESTION: 65

Who invented the 'microchip'?

Solution:

The integrated chip circuit also known as 'The chip' or 'microchip' was invented by both Jack Kilby and Robert Hoyce.

QUESTION: 66

Which of the following- University has opened a centre for 'Tagore studies' to mark his 150th birth anniversary to promote Indian Culture, Education, Philosophy, Art and Literature by high lighting Tagore's Legacy?

Solution:

University of Edenburg opens a Tagore centre to commemorate the 150th birth anniversary of Tagore to promote Indian Culture, Education, Philosophy, Art and Literature.

QUESTION: 67

Which of the following is/are features of the copyright bill?

I. The bill provides lyricists and artists, music companies and producers to negotiate the terms of royalty for their artistic creations.
II. It is mandatory for the radio and television broadcasters to pay royality to the owners of the copyright each time a work of art is broadcast.
III. The bill exempts the works such as Braille from copyright.

Solution:

The Copyright Bill 2010 seeks to provide royality to the lyricists and remove operational difficulties.

QUESTION: 68

Which one of the following is the meaning of 'to be informed'?

Solution:

Certiorari from law latin, meaning 'to be more fully informed'. If an appellate court has the power to review cases at its discretion, certiorari is the formal instrument by which that power gets used.

QUESTION: 69

Which of the following day has been declared as 'Malala Day' by United Nations organizations, who had campaigned for girl's education in Pakistan?

Solution:

UNO commemorate November 10, as 'Malala Day'. The day is intended the goal of education for all children.

QUESTION: 70

Name the first North-Eastern state to have Indian Institute of Information Technology (HIT)

Solution:

Tripura will be the state in North-Eastern states to set-up Indian Institute of Information Technology at Bodhjungnagar.

QUESTION: 71

In 1989, who became the first woman judge of the Supreme Court of India?

Solution:

Justice M Fathima Beevi was the first female judge to be appointed to the Supreme Court of India (1989) and the first Muslim woman to be appointed to any higher judiciary, she is the first woman judge of a Supreme Court of a nation in Asia. She belongs to Kerala.

QUESTION: 72

Which metro entered in the Guiness Book of World records as the longest driverless metro network in the world?

Solution:

Dubai Metro is a driverless, fully automated metro rail network. The red line and green lines are operational. All trains and stations are air-conditioned with platform edge doors to make this possible.

QUESTION: 73

The 'Indian Citizenship Act' was passed in

Solution:

The 'Indian Citizenship Act' was passed in 1955.

QUESTION: 74

Which of the following company has bagged the Indian Premier League (IPL) title sponsorship rights for five years?

Solution:

Soft drink giant Pepsi bagged the Indian Premier League's (IPL) title sponsorship rights for five years

QUESTION: 75

Who is the author of the book 'Pakistan: Beyond the Crisis State'?

Solution:

'Pakistan : Beyond the Crisis State' is edited by Maleena Lodhi and published by Colombia University press. New York.

QUESTION: 76

Which of the following statements is/are correct?

I. Antrix Corporation Limited is the commercial arm of ISRO.
II. ISRO has built and launched a European satellite WZM.
III. ISRO has built and launched a European satellite WSM.

Solution:

Antrix is the marketing arm of ISRO for promotion and commercialization of space products, technical consultancy. Services and transfer of technologies developed by ISRO.

QUESTION: 77

India has given 2.5 million tonnes of wheat as a gift to which of the following countries?

Solution:

India has gifted 2500000 tonnes of wheat, valued at 385 crore, from central pool as humanitarian aid to Afghanistan.

QUESTION: 78

In which of the following countries India has built Zaranj Delaram Highway?

Solution:

A new highway called Route 606 was built between Zaranj and Delaram in Farah province by Indian Government Border Road Organization.

QUESTION: 79

'Param Padam' refers to

Solution:

'Param Padam' is C-DAC's next generation high performance scalable computing cluster, currently with a peak computing power of one teraflop.

QUESTION: 80

Which of the following Indian states could lead to a zero population growth rate in 25 to 30 years?

Solution:

Kerala is already experiencing negative population growth. There would be more old people leading to health related problems.

QUESTION: 81

Can a person, who makes an offer be entitled to withdraw it before its acceptance is intimated to him?

Solution:

Section 5 of Indian contract Act says about Revocation of proposals and acceptance.

QUESTION: 82

Object of investigation is

Solution:

Section 2 of CRPC defines investigation. Investigation includes all the proceedings for the collection of evidence.

QUESTION: 83

Which one of the following laws was not enacted by the British?

Solution:

Terrorist and Disruptive Activities 'Prevention' Act came into effect from 23 May, 1985.

QUESTION: 84

Ownership and possession are

Solution:

In ownership there is a valid title e.g., a deal for real property however possession can be temporary e.g., when you have something for use.

QUESTION: 85

What is plea bargaining?

Solution:

In CRPC chapter 21A belongs to Plea Bargaining. Sections 265A to 2651 describe all the rules regarding to Plea Bargaining.

QUESTION: 86

Mere silence as to facts, likely to affect the willingness of a person to enter into a contract is not fraud.

Solution:

Section 17 of contract says about fraud. The explanation to Section 17 says about mere silence.

QUESTION: 87

To be enrolled as an advocate, a person must have completed 21 yr but who among the following got a special dispensation to practice law at the age of 18 yrs instead of 21 yrs?

Solution:

Ramseth Malani was enroled as an advocate in 18 yr.

QUESTION: 88

India, being a common law country, derives most of its modern judicial framework from the

Solution:

India being a common law country derives most of its modern judical framework from the British legal system.

QUESTION: 89

One of the following cannot be taken as intellectual property.

Solution:

A person professionally engaged in mental labour is intellectual.

QUESTION: 90

Which among the following words appears first in the Preamble to the Constitution of India?

Solution:

Justice appears first in these words in Preamble.

QUESTION: 91

The correct form of address for the President of India is

Solution:

The correct form of address for the President of India is his honour.

QUESTION: 92

By which amendment, the words secular and socialist were included in the Preamble?

Solution:

42th Amendment in 1976 the words secular socialist were included in the Preamble.

QUESTION: 93

Which one of the following is not an expenditure charged on the Consolidated Fund of India?        

Solution:

Article 12 says about Annual financial statement. The salary and person of the members of Election Commission of India are not to be charged on the Consolidated Fund of India

QUESTION: 94

The candidate for the Office of the President must be sponsored by at least

Solution:

The candidate for the Office of the President must be sponsored by at least 10 electors.

QUESTION: 95

Under the Constitution of India, which list is given in 7th schedule

Solution:

Union list is given in 7th Schedule.

QUESTION: 96

Principle When two or more persons agree to do, or cause to be done, an illegal act, or an act which is not illegal by illegal means, such an agreement is designated a criminal conspiracy: Provided that no agreement except an agreement to commit an offence shall amount to a criminal conspiracy unless some act besides the agreement is done by one or more parties to such agreement in pursuance thereof. It is immaterial whether the illegal act is ultimate object of such agreement, or is merely incidental to that object.
Facts John, Thomson, Robert, Smith and Chriss entered into an agreement to destroy an office building of the Government of India. John purchased AK-47 rifles and guns and explosive. Thomson supplied vehicles.
Robert contributed money. Smith and Chriss made arrangement, conducted meetings and made plans for the commission of the act.
John, Thomson and Robert before reaching the office building were apprehended by police and were shot dead Decide about the offence of Smith and Chriss.

Solution:

Criminal conspinacy is defined in Section 120A IPC.

QUESTION: 97

Principle 'Volenti non fit injuria', a well established legal principle, means that a person has no legal remedy for the injury caused by an act which he has consented.
Facts An old lady was walking in a narrow one-way lane in the opposite direction. It was night time and there was no street lighting. A car moving in right direction but without headlights knocked her down, since the driver could not see her. She filed a suit against the driver.

Solution:

Volent non-fit injuria means that a person has no legal remedy for the injury caused by an act which he has consented

QUESTION: 98

Principles
I. Negligence is the omission to do something, which a reasonable man would do, breach of which, if it causes damage, makes one liable to the person who suffered loss.
II. One owes a duty of care to another, if a responsible man can foresee that he will be affected by the breach of duty.III. One is not liable, if injured party volunteers to take the risk.
Facts A cricket match is being held in a stadium. 'X', being unable to afford the ticket price, is viewing the cricket match sitting atop a branch of a nearby tree. When a batsman hits a ball over the boundary the ball in turn hits 'A' and sustains injury on his spinal cord due to fall from the tree.

Solution:

Volenti non fit injusia meant that a person has no legal remedy for the injury caused by an act which he has consented In this ease nobody is responsible.

QUESTION: 99

Principle A person has no remedy against an injury caused by an act to which he has consented
Facts Raj was in a hurry to get to the airport to catch the plane and he hired a taxi run by Capital Taxi Company, well known in that locality. Raj asked the driver to drive fast. In the city zone, there was a speed limit of 60 km per hour and the driver, rather reluctantly drove quite fast at time 99 km per hour to reach the airport in time.
As a result, the driver lost control and hit an obstacle and Raj was badly injured Raj filed a suit against the taxi company.

Solution:

The facts of problems is based on Don Vs Hemilton case the taxi company would not be liable.

QUESTION: 100

Principle Every person has a right to defend his own person, property or possession against an immediate harm and to that end, may use reasonable amount of force.
Facts Mr Kaul was passing by Mrs Matto's house. At that time, Mrs Matto's dog ran out and bit Mr Kaul's over cast. Mr Kaul turned around and raised the pistol when the dog was running away. Mr Kaul knew that the dog had attacked, so many other people in that locality of Jammu. Mrs Mattoo claims that her dog was of a rare breed and it was worth Rs.5000. She is planning to bring a legal action against Mr Kaul for compensation.

Solution:

Every person has a right to defend his own person. Property or possession against an immediate harm and to that end may use reasonable amount of force so, she will succeed in getting compensation because the dog was not actually attacking at the time of shooting.

QUESTION: 101

Principle A person cannot complain against a harm to which he has voluntarily consented Precautions can be taken only against reasonably foreseeable mishaps.
Facts At an athletic meet, during a hammer throw, the hammer came apart and hit a middle distance runner, who was sitting 10 m outside the throwing area The runner sustained severe injuries on the head and neck. The runner filed a suit for damages. The standard precautions were taken for throwing the 7 kg hammer.
I. Would be able to recover because the organizers had failed to keep the equipment in good condition.
II. Would not be able to recover because the injuries were caused in a freak accident.
III. Would not be able to recover because she had agreed to participate in the sports meet with all the attendant risks.IV. Would not be able to recover because the accident was not reasonably foreseeable.Which of the above statements is/are correct?

Solution:

Section 87 of IPC tells about Act not intended and not known to be likely to cause death or grievous hurt done by consent Section 87 has the principle of volenti non-fit injuria

QUESTION: 102

Principle No legal remedy exists for an injury caused by an act for which one has consented
Facts Vijay, a cricket enthusiast purchases a ticket to watch the one day international cricket match between India and Australia, organized by the Board of Control for Cricket in India (BCCI). As he is absorbed in watching the exploits of Sachin Tendulkar, a ball struck for a six by the latter hits Vijay on his body and injures him. Vijay sues BCCI for reimbursement of the medical bill he paid for treatment of the injury.

Solution:

Volenti non-fit injuria means that a person has no legal remedy for the injury caused by an act to which he voluntarily exposed himself.

QUESTION: 103

Principle A person is entitled to use reasonable force for self defence.
​Facts Gokul was living in a farmhouse with a few family members. One night, a group of robbers broke open the door of the house and there was scuffle between the intruders and the residents. Gokul took out his pistol and fired a shot at one of the intruders. The shot did not hit the target and the robbers ran out of the house and by that time, the neighbours gathered in front of the house. Gokul in a fit of anger came out of the house and fired at fleeing robbers, who by that time mingled with the neighbours. The shot injured a neighbour and he filed a suit against Gokul.

Solution:

Section 96 of IPC tells about thing done in private defence nothing is an offence which is done in the exercise of the right of private defence.

QUESTION: 104

Principle A master shall be liable for the fraudulent acts committed by his servant in the course of employment.
Facts Shaila Devi opened an SBI Account with Oriental Bank of Commerce and a cousin of her by name Mohan, who was a clerk in that bank, helped her to complete the formalities.
Subsequently, she used to entrust whatever money she was getting to Mohan along with her passbook and Mohan used to return the passbook with relevant entries. One day Shaila Devi discovered that Mohan, instead of crediting the money to her account, had misappropriating he made it and the entries in the passbook without authorization. Shaila Devi seeks compensation from Oriental Bank.

Solution:

This problem is based on State Bank of India Vs Shyam Devi AIR 1978 SC 1263. Oriental Bank shall not be liable.

QUESTION: 105

Principle A master is liable for the acts committed by his servant in the course of employment.
Facts Mahesh was a driver working in a company Lipton and Company One day, the Manager asked him to drop a customer at the airport and get back at the earliest. On his way back from the airport, he happened to see his fiance Roopa waiting for a bus to go home. He offered to drop her at home, which happened to be close to his office. She got into the car and soon thereafter; the car somersaulted due to the negligence of Mahesh. Roopa was thrown out of the car and suffered multiple injuries. She seeks compensation from Lipton and Company

Solution:

This problem is based on Premvati Vs State of Rajasthan AIR 1977 facts are not similar Lipton and company shall not be liable.

QUESTION: 106

Principle A master shall be liable for the acts of his servants done in the course of employment.
Facts HMT, a public sector undertaking, is operating a number of bus services for its employees in Bengaluru. These buses are quite distinct in their appearance and carry the board 'for HMT employees only' 'M', a villager from neighboring state, was waiting for a regular bus in one of the bus stops in Bengaluru. A bus belonging to HMT happened to stop nearby and number of people got into the bus. 'M', without realizing that it was HMT bus, got into the bus and soon thereafter, the bus met with an accident due to driver's negligence. 'M', along with several others, was injured in the accident. 'M' seeks to file a suit against HMT claiming damages.

Solution:

M will succeed because the driver was any how duty bound to drive carefully.

QUESTION: 107

Direction: Each of the next 9 questions consists of two statements are labelled as Assertion (A) and other of 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A): Retirement age of a Judge of High Court is 65 yrs.
​Reason (R): If any question arises to the age of a Judge of a High Court, the question shall be decided by the President after consultation with the Chief Justice of India and the decision of the President shall be final.

Solution:

Article 217 says that the retirement age of a Judge of High Court is 62 yrs.

QUESTION: 108

Direction: Each of the next 9 questions consists of two statements are labelled as Assertion (A) and other of 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A): President may unless the bill has elapsed by the reason of a dissolution of the house of the people, notify to the houses by the message, if they are sitting or by public notification, if they are not sitting, his intention to summon them to meet in a joint sitting for the purpose of deliberating and voting on the bill.
Reason (R): Nothing in this clause (joint sitting) shall apply to a money bill.

Solution:

Article 108 says the joint sitting of both houses in certain cases. The bill that has elapsed by reason of a dissolution shall not apply to a money Bill.

QUESTION: 109

Direction: Each of the next 9 questions consists of two statements are labelled as Assertion (A) and other of 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A): Mahatma Gandhi, Jawaharial Nehru, Sardar Vallabhbhai Patel, Dr Rajender Prasad all were lawyers.
Reason (R): Law degree ensures a good political career.

Solution:

Assertion (A) is true Reason (R) is not always true.

QUESTION: 110

Direction: Each of the next 9 questions consists of two statements are labelled as Assertion (A) and other of 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A): Constitution ensures right of equality.
Reason (R): Seats are reserved for SC/ST/OBC in Government services.

Solution:

Article 14 says that the state shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws with in the Territory of India. Reason (R) is in no way contravention to it.

QUESTION: 111

Direction: Each of the next 9 questions consists of two statements are labelled as Assertion (A) and other of 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A): Contract by a minor is void.
Reason (R): Parents can contract on behalf of minor.

Solution:

Section 11 of the Contract Act tells that every person is competent to contract who is age of majority according to the 19 to which he is subject and who is of sound mind and is not disqualified from contracting by any law to which he is subjected

QUESTION: 112

Direction: Each of the next 9 questions consists of two statements are labelled as Assertion (A) and other of 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A): It shall be the fundamental duty of every citizen of India to develop the scientific temper, humanism and the spirit of inquiry and reform.
Reason (R): Every year enrollment in science and applied courses is decreasing.

Solution:

Part IV (A) (Article 51 A) belongs to Fundamental Duties its added by 42th Amendment in our Constitution.

QUESTION: 113

Direction: Each of the next 9 questions consists of two statements are labelled as Assertion (A) and other of 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A): India enjoys a Bicameral Legislature in the states.
Reason (R): India's parliamentary system was borrowed from Britain.

Solution:

India's parliamentary system was borrowed from Britain.

QUESTION: 114

Direction: Each of the next 9 questions consists of two statements are labelled as Assertion (A) and other of 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A): 'X' went to forest and started cutting a valuable tree, but in between he was caught by forest guards. Can he be indicated for theft?
Reason (R): Immovable properties are not included in the definition of light.

Solution:

Section 378 tells the property out of the posiessia of any person without that person's consent, moves that property in order to such taking is said to commet theft.

QUESTION: 115

Direction: Each of the next 9 questions consists of two statements are labelled as Assertion (A) and other of 'Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the correct answer.
Assertion (A): India is a secular state.
Reason (R): Pakistan is a Muslim state.

Solution:

In our Preamble consists secular. Secular is added in Preamble by 42th Amendment. So, India is a secular state.

QUESTION: 116

Direction: Read the following information carefully and answer the questions.
Among A, B, C, D and E. E is taller than D but not as fat as D. C is taller than A but shorter than B. A is fatter than D but not as fat as B. E is thinner than C who is thinner than D. E is shorter than A.
Q. Who is the thinnest person?

Solution:


E is the thinnest person.

QUESTION: 117

Direction: Read the following information carefully and answer the questions.
Among A, B, C, D and E. E is taller than D but not as fat as D. C is taller than A but shorter than B. A is fatter than D but not as fat as B. E is thinner than C who is thinner than D. E is shorter than A.
Q. Who is the big giant among the lot?

Solution:


B is the big giant among them.

QUESTION: 118

Direction: Read the following information carefully and answer the questions.
Among A, B, C, D and E. E is taller than D but not as fat as D. C is taller than A but shorter than B. A is fatter than D but not as fat as B. E is thinner than C who is thinner than D. E is shorter than A.
Q. If all the persons stood in a line according to their height, who would be in the middle?

Solution:


A will be in the middle.

QUESTION: 119

Direction: Read the following information carefully and answer the questions.
Among A, B, C, D and E. E is taller than D but not as fat as D. C is taller than A but shorter than B. A is fatter than D but not as fat as B. E is thinner than C who is thinner than D. E is shorter than A.
Q. Which person is taller than two only?

Solution:


A is taller than B, C only.

QUESTION: 120

Direction: Read the following code language carefully and answer the questions.
(i) 'pit na sa' means 'you are welcome'.
(ii) 'na ho pa la' means 'they are very good'.
(iii) 'ka da la' means 'who is good'.
(iv) 'od ho pit la' means 'they welcome good people'.
Q. Which of the following means 'people' in that code language?

Solution:

pit na sa → you are welcome na ho pa la → they are very good na → are ka da la -> who is good la → good od ho pit la → they welcome good people pit → welcome people → od

QUESTION: 121

Direction: Read the following code language carefully and answer the questions.
(i) 'pit na sa' means 'you are welcome'.
(ii) 'na ho pa la' means 'they are very good'.
(iii) 'ka da la' means 'who is good'.
(iv) 'od ho pit la' means 'they welcome good people'.
Q. Which of the following means 'very' in that code language?

Solution:

pit na sa → you are welcome na ho pa la → they are very good na → are ka da la -> who is good la → good od ho pit la → they welcome good people pit → welcome very → pa

QUESTION: 122

Direction: Read the following code language carefully and answer the questions.
(i) 'pit na sa' means 'you are welcome'.
(ii) 'na ho pa la' means 'they are very good'.
(iii) 'ka da la' means 'who is good'.
(iv) 'od ho pit la' means 'they welcome good people'.
Q. Which of the following statement(s) is/are redundant to answer the above two questions?

Solution:

pit na sa → you are welcome na ho pa la → they are very good na → are ka da la -> who is good la → good od ho pit la → they welcome good people pit → welcome None of the above

QUESTION: 123

Direction: In each of the questions, below is given a statement followed by two courses of action. On the basis of the Information given in statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the given suggested courses of action is/are logically worth pursuing.
Statement The State Government has decided to declare 'Kala Azar' as a notifiable disease under the Epidemics Act, 1987. Family members or neighbours of the patient are liable to be punished in case they did not inform the state authorities.
Courses of ActionI.
I. Efforts should be made to effectively implement the act.
II. The cases of punishment should be propagated through mass media, so that more people become aware of the stern actions.

Solution:

When the Government takes such an action, it is necessary that people are made aware of the consequence they would face, if they do not obey the directives. Hence, both I and II will follow.

QUESTION: 124

Direction: In each of the questions, below is given a statement followed by two courses of action. On the basis of the Information given in statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the given suggested courses of action is/are logically worth pursuing.
Statement The world conference of 'Education for All' took place in 1990. Members who attended conference endorsed the framework of action for meeting the basic learning needs of all children.
Courses of ActionI.
I. India should suitably implement the action point of this conference.
​II. India should also immediately organize this type of conference.

Solution:

Implementation of such action plans as framed by the conference is a right course of action as it will give an immediate and effective impact on the standard of education for the children.

QUESTION: 125

Direction: In each of the questions, below is given a statement followed by two courses of action. On the basis of the Information given in statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the given suggested courses of action is/are logically worth pursuing.
Statement About 30% to 40% of children who are enrolled, do not attend the school on any given way.
Courses of ActionI.
I. More schools should be started
II. Reasons for this absenteeism should be found out.

Solution:

Reasons for this absenteeism should be found out as it will help to check such absenteesim of students from the class.

QUESTION: 126

Direction: In each of the questions, below is given a statement followed by two courses of action. On the basis of the Information given in statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the given suggested courses of action is/are logically worth pursuing.
Statement There is a substantial increase in the number of accident causing deaths and serve due to malfunctioning of the traffic signals.
Courses of ActionI.
I. The traffic police should immediately post traffic personally at the junction.
II. The signal system should immediately be repaired or replaced

Solution:

The traffic signals should be made to function properly or traffic personal should be deployed to guide vehicular movement in the right way. So, both I and II will follow.

QUESTION: 127

Direction: In each of the questions, below is given a statement followed by two courses of action. On the basis of the Information given in statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the given suggested courses of action is/are logically worth pursuing.
Statement As many as ten coaches of passenger train have derailed and blocked both pairs of the railway tracks.
Courses of ActionI.
I. The railway authorities should immediately send men and equipment to the spot to clear the railway tracks.
II. All the trains running in both the directions should be diverted to other routes.

Solution:

The situation demands first diverting other trains to different routes, so as to alert even any accident and then clearly the tracks as soon as possible. Thus, both the courses of action I and II will follow.

QUESTION: 128

Direction: In each question below is given two statements followed by four conclusions numbered I, II III and IV. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given two statements, disregarding the commonly known facts.
Statements
I. Some doors are mangoes.
II. All mangoes are bananas.
Conclusions
I. All bananas are mangoes.
II. All doors are bananas.
III. Some doors are bananas.
​IV. Some mangoes are doors.

Solution:

 D→ Doors M→ Mangoes B → Bananas

QUESTION: 129

Direction: In each question below is given two statements followed by four conclusions numbered I, II III and IV. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given two statements, disregarding the commonly known facts.
Statements
Some chairs are windows.
No window is sky.
Conclusions
I. No window is chair.
II. No chair is window.
III. Some windows are skies.
IV. Some chairs are skies.

Solution:

C→ Chairs W→ Windows S→ Skies

QUESTION: 130

Direction: In each question below is given two statements followed by four conclusions numbered I, II III and IV. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given two statements, disregarding the commonly known facts.
Statements
No parrot is crow.
All crows are bats.
Conclusions
I. Some bats are parrots.
II. All bats are parrots.
III. Some bats are crows.
IV. Some bats are not crows.

Solution:

 P→ Parrots C→ Crows B→ Bats

QUESTION: 131

Direction: In each question below is given two statements followed by four conclusions numbered I, II III and IV. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given two statements, disregarding the commonly known facts.
Statements
All stars are planets.
All planets are trees.
Conclusions
I. All planets are stars.
II. All stars are trees.
III. All trees are planets.
IV. Some trees are stars.

Solution:

S→ Stars P→ Planets T→ Tress

QUESTION: 132

Direction: In each question below is given two statements followed by four conclusions numbered I, II III and IV. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given two statements, disregarding the commonly known facts.
Statements
Some chairs are shoes.
Some shoes are sticks.
Conclusions
I. Some chairs are sticks.
II. No chair is stick.
III. All sticks are shoes.
IV. All shoes are chairs.

Solution:

 C→Chairs S→ Shoes S→ Sticks

QUESTION: 133

In an important national level political meeting, some social activists tried to obstruct the meeting and demanded to meet the ministers. You are the superintendent of police and you have given the task of security arrangement for the meeting. What will you do?

Solution:

As the meeting is important, so you should not intervene in the meeting. Also being a civil servant, you should be impartial and you should listen to the common persons. So, the best action is to ensure security and at the same time assuring the activists that you will represent their problems in front of the leaders.

QUESTION: 134

 If it is possible to make only one meaningful word from the first, the third, the fifth and the  eleventh  letters   of  the  word 'INHERITANCE' using each letter only once, second letter of that word is your answer. If more than one such words can be formed your answer is X, if no such word can be formed your answer is Y.

Solution:

Desired letters are I, H, R and E. Now, two meaningful words can be formed as HIRE and HEIR.

QUESTION: 135

A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?

Solution:


Hence, he is cousin of that woman.

QUESTION: 136

Direction: Read the given passage carefully and then answer the following questions.
Adults have the right to vote, so should the adolescents. Admittedly, adolescents and adults are not the same, but to extent that adolescents and adults are different, adults cannot be expected to represent the interests of adolescents. If adults cannot represent the interests of adolescents, then only by giving adolescents the vote will these interests be represented and the rights of adolescents can be saved
​Q. The argument relies on which one of the following assumption?

Solution:

The interests of adolescents should be represented. The argument is based on this assumption. The argument focuses the need of representation of the interests of the adolescents.

QUESTION: 137

Direction: Read the given passage carefully and then answer the following questions.
Adults have the right to vote, so should the adolescents. Admittedly, adolescents and adults are not the same, but to extent that adolescents and adults are different, adults cannot be expected to represent the interests of adolescents. If adults cannot represent the interests of adolescents, then only by giving adolescents the vote will these interests be represented and the rights of adolescents can be saved
Q. The statement that adolescents and adults are not the same (plays), which one of the following role in the argument?

Solution:

Adults and adolescents are not the same. This point is used to support the conclusion of the argument.

QUESTION: 138

Direction: In each of the following questions, there is a certain relation between two given words as one side :: and one word is given on another side of :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear then choose the best alternatives.
​White : Peace : : Red : ?

Solution:

White is the symbol of peace in the same way red is the symbol of violence.

QUESTION: 139

Direction: In each of the following questions, there is a certain relation between two given words as one side :: and one word is given on another side of :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear then choose the best alternatives.
​Anaemia : Blood : : Anarchy : ?

Solution:

Anaemia is the state of lack of blood Similarly, anarchy is the state of lack of Government.

QUESTION: 140

Direction: In each of the following questions, there is a certain relation between two given words as one side :: and one word is given on another side of :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear then choose the best alternatives.
Menu : Food : : Catalogue : ?

Solution:

Menu lists all the food items in a restaurant. Similarly, catalogue is a list of all the books in a library.

QUESTION: 141

Direction: Read the following passage and then answer the questions given below it.
Four married couples competed in a singing competition.
Each couple had a unique team name. Points scored by the teams were 2, 4, 6, and 8. 'The Sweet' couple won 2 points. 'The Bindas singers' won two more points than Laxman's team. Mukesh's team won four points more than Lina's team but Lina's team did not score the least amount of points. 'Just singing' won 6 points. Waheda was not on the team called 'New singers'. Sanjeev's team won 4 points. Divya was not on the 'Bindas singers' team. Tapas and Sania were on the same team but it was not the 'Sweet couple'.
Q. Laxman's teammate and team's name were

Solution:


From the table above, we can determine that Laxman's teammate is Waheda and his team is sweet couple.

QUESTION: 142

Direction: Read the following passage and then answer the questions given below it.
Four married couples competed in a singing competition.
Each couple had a unique team name. Points scored by the teams were 2, 4, 6, and 8. 'The Sweet' couple won 2 points. 'The Bindas singers' won two more points than Laxman's team. Mukesh's team won four points more than Lina's team but Lina's team did not score the least amount of points. 'Just singing' won 6 points. Waheda was not on the team called 'New singers'. Sanjeev's team won 4 points. Divya was not on the 'Bindas singers' team. Tapas and Sania were on the same team but it was not the 'Sweet couple'.
Q. The teams arranged in the ascending order of points are

Solution:


The teams can be easily arranged in the ascending order of points as follows. Sweet couple, Bindas singers. Just singing. New singers.

QUESTION: 143

Direction: Read the following passage and then answer the questions given below it.
​Four married couples competed in a singing competition.
Each couple had a unique team name. Points scored by the teams were 2, 4, 6, and 8. 'The Sweet' couple won 2 points. 'The Bindas singers' won two more points than Laxman's team. Mukesh's team won four points more than Lina's team but Lina's team did not score the least amount of points. 'Just singing' won 6 points. Waheda was not on the team called 'New singers'. Sanjeev's team won 4 points. Divya was not on the 'Bindas singers' team. Tapas and Sania were on the same team but it was not the 'Sweet couple'.
Q. The combination which has the couples rightly paired is

Solution:


Sanjeev and Una are in the team Bindas singers.

QUESTION: 144

Direction: Each question below is followed by two arguments, numbered I and II. You have to decide which of the arguments is 'strong and which is 'weak'.
Statement
Should religion be taught in our schools?
Arguments
I. No, ours is a secular state.
II. Yes, teaching religion helps inculcate moral values among children.

Solution:

If the state is secular, it means it is against religious bias but not against religion as such. Hence, first argument is not clear, but second is strong as it is in consonance with the prevailing notions of truth.

QUESTION: 145

Direction: Each question below is followed by two arguments, numbered I and II. You have to decide which of the arguments is 'strong and which is 'weak'.
Statement
Should we impart sex educational in schools?
Arguments
I. Yes, all the progressive nations do so.
II. No, we cannot impart it in coeducational schools.

Solution:

Neither I nor II is strong as none is supported by the clear logic

QUESTION: 146

Direction: Each question below is followed by two arguments, numbered I and II. You have to decide which of the arguments is 'strong and which is 'weak'.
Statement
Should there be a ban on product advertisement?
Arguments
I. No, it is an age of advertising. Unless your advertisement is better than that of your other competitors, the products will not be sold
II. Yes, the money spent on advertising is very huge and it inflates the cost of the product.

Solution:

Both arguments are implicit as it is known fact that unless you create awareness through advertisements about your products. You lag behind from your competitors. Contrary to this, heavy cost on advertisement adds to your products.

QUESTION: 147

Direction: Each question below is followed by two arguments, numbered I and II. You have to decide which of the arguments is 'strong and which is 'weak'.
Statement
Should there be a ceiling on the salary of top executives of multinationals in our country
Arguments
I. Yes, otherwise it would lead to unhealthy competition and comparison and our own industry would not be able to with stand that.
​II. No, with the accent of liberalization of economy, any such move would be counterproductive once the economy picks up, this disparity will be reduced

Solution:

The high salary of executives in MNC would definitely create unhealthy competition and consequently our companies which are not rich will be in difficulties. Also, such ceiling will discourage MNC to take interests in our economy and encourage our companies. Hence, both the arguments are strong.

QUESTION: 148

Direction: Each question below is followed by two arguments, numbered I and II. You have to decide which of the arguments is 'strong and which is 'weak'.
Statement
Should the Government levy tax on agricultural income also?
Arguments
I. Yes, that is the only way to fill Government's coffer.
​II. No, 80% of our population live in rural areas.

Solution:

Both the arguments are weak. The argument that Government's offer can be filled only with the tax a agriculture is totally irrelevant. Secondly, it cannot be said that all the 80% rural population are poor.

QUESTION: 149

Direction: Study the information given below carefully and answer the questions that follow.
A, B, C, D, E, F, G, H, and I are nine houses. C is 2 km East of B. A is 1 km North of B and H is 2 km South of A. G is 1 km West of H while D is 3 km East of G and F is 2 km North of G. I is situated just in middle of B and C while E is just in middle of H and D.
Q. Distance between E and G is

Solution:

Follow the diagram,

Required distance = GE = GH + HE = (1 + 1) km = 2 km

QUESTION: 150

Direction: Study the information given below carefully and answer the questions that follow.
A, B, C, D, E, F, G, H, and I are nine houses. C is 2 km East of B. A is 1 km North of B and H is 2 km South of A. G is 1 km West of H while D is 3 km East of G and F is 2 km North of G. I is situated just in middle of B and C while E is just in middle of H and D.
Q. Distance between E and I is

Solution:

Follow the diagram, 

Required distance = El = HB = 1 km

Related tests