English Mock Test - 3


40 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | English Mock Test - 3


Description
This mock test of English Mock Test - 3 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 40 Multiple Choice Questions for CLAT English Mock Test - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Mock Test - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this English Mock Test - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other English Mock Test - 3 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions (1 - 10): Choose the word or phrase you think is the nearest in meaning to the key word given to questions below.

Q. Skew

Solution:

‘Distort and skew’ means to deform.

QUESTION: 2

Choose the word or phrase you think is the nearest in meaning to the key word given to questions below.

Q. Juggernaut

Solution:

The correct option is C.

Juggernaut means a huge, powerful, and overwhelming force.

QUESTION: 3

Choose the word or phrase you think is the nearest in meaning to the key word given to questions below.

Alacrity

Solution:

‘Alacrity’ means eagerness/willingness.

QUESTION: 4

Choose the word or phrase you think is the nearest in meaning to the key word given to questions below.

Propinquity

Solution:

Propinquity’ is being nearby.

QUESTION: 5

Choose the word or phrase you think is the nearest in meaning to the key word given to questions below.

Virtuous

Solution:

‘Virtuous’ is being right

QUESTION: 6

Choose the word or phrase you think is the nearest in meaning to the key word given to questions below.

Q. Gourmet

Solution:

‘Gourmet’ is an expert foodie.

QUESTION: 7

Choose the word or phrase you think is the nearest in meaning to the key word given to questions below.

Rescind

Solution:

‘Rescind’ means to annual.

QUESTION: 8

Choose the word or phrase you think is the nearest in meaning to the key word given to questions below.

Q. Obdurate

Solution:

‘obdurate’ is wrong doing.

QUESTION: 9

Choose the word or phrase you think is the nearest in meaning to the key word given to questions below.

Venal

Solution:

The correct option is C.

Venal means showing or motivated by susceptibility to bribery; corrupt.

Thus clean is the best suitable answer

QUESTION: 10

Choose the word or phrase you think is the nearest in meaning to the key word given to questions below.

Profane

Solution:

The correct option is D.

Profane means not relating to that which is sacred or religious; secular. 

Pious means not relating to that which is sacred or religious; secular.

It is the only word relatable to the particular word given in the question.

QUESTION: 11

Directions: For question 11 to 15 choose the pair of words which complete the sentence to make logical sense.

Q. 

The report did not allude to all this ______ because no new information was ______

Solution:
QUESTION: 12

The ______ of the rise of religious intolerance is ______ by selfish people and short sighted politicians.

Solution:
QUESTION: 13

It is extremely painful that the media is giving ______ to wild allegations by people totally ______ with the incident.

Solution:
QUESTION: 14

The landmark parliamentary election saw such a ______ turn out of voters that polling centres were asked to stay ______ an extra one hour.

Solution:
QUESTION: 15

In her ______ Usha adopted the ______ course of action.

Solution:
QUESTION: 16

Fill in the blanks in questions 16 to 20 with the correct options to make a logically correct sentence. Mark your choice.

Q. 

______ enables us to know the past and to use it in preparing for the future.

Solution:

Past knowledge is experience.

QUESTION: 17

He was guided by ______ rather than ethical considerations.

Solution:

‘expediency’ is self benefit.

QUESTION: 18

After listening to his cogent ______ all my doubts were dispelled.

Solution:

‘cogent’ means powerful so, argument is correct.

QUESTION: 19

A lawyer has a ______ relationship with his client.

Solution:

‘Fiduciary’ means mutual.

QUESTION: 20

An occasional wrong decision may be sometimes ______ to indecision

Solution:

‘preferable’ is followed by ‘to’.

QUESTION: 21

Directions: In questions 21 to 30 choose the most appropriate expression.

Q. 

Riparian – relates to

Solution:

‘Riparian’ means beside a river

QUESTION: 22

Choose the most appropriate expression.

Equestrian – relates to

Solution:

‘Equestrian’ relates to horse riding.

QUESTION: 23

Choose the most appropriate expression.

Daft – means

Solution:

‘Daft’ means insane.

QUESTION: 24

Choose the most appropriate expression.

Q. Polyglot – is someone who

Solution:

‘Polyglot’ is one who speaks many languages.

QUESTION: 25

Choose the most appropriate expression.

Q. Quid pro quo – means

Solution:

‘Quid pro quo’ means tit for tat.

QUESTION: 26

Choose the most appropriate expression.

Q. Amnesty – means

Solution:

‘Amnesty’ means pardon.

QUESTION: 27

Choose the most appropriate expression.

Specious – means

Solution:

‘Specious’ means false.

QUESTION: 28

Choose the most appropriate expression.

Dexterity – means

Solution:

‘Dexterous’ means skilful.

QUESTION: 29

Choose the most appropriate expression.

Verbose – means

Solution:

The correct option is C.

Verbose is defined as a person who uses way too many words, or who talks a lot.

QUESTION: 30

Choose the most appropriate expression.

Straggle – means

Solution:

‘Straggle’ means depart.

QUESTION: 31

Directions (31 – 40): Choose the most appropriate to fill in the blanks in the following sentences:

Q. A prudent person always avails oneself ______ opportunities provided.

Solution:

‘avail’ is followed by ‘of’.

QUESTION: 32

We get out ______ life just what we put into it.

Solution:

‘get out’ is followed by ‘of’.

QUESTION: 33

Light ______ in a straight line.

Solution:

‘light’ always ‘travels’.

QUESTION: 34

Whiskey gets better and better as it ______.

Solution:
QUESTION: 35

Private capital has a ______ to flows where profits are high.

Solution:

proclivity’ means ‘inclination’.

QUESTION: 36

She suffered from the poverty of her apartment, the ______ walls, the worn chairs and the faded stuffs.

Solution:

walls are ‘shabby’/dirty.

QUESTION: 37

Though a teetotaler in public, he had no ______ about drinking in private.

Solution:

‘compunction’ means ‘remorse’

QUESTION: 38

The lion is at ______ and has wrought havoc in this area.

Solution:

‘at large’ means escaped

QUESTION: 39

Too much eating is ______ to health.

Solution:

‘detrimental’ means ‘deteriorating’.

QUESTION: 40

He first resisted the temptation but later ______ ellipsis

Solution:

‘yielded’ means ‘give in’

Similar Content

Related tests