Quant Mock Test - 1


20 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | Quant Mock Test - 1


Description
This mock test of Quant Mock Test - 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Quant Mock Test - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Quant Mock Test - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Quant Mock Test - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Quant Mock Test - 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If one-ninth of a certain number exceeds its one-tenth by 4, the number is

Solution:


x = 360

QUESTION: 2

A coin is tossed thrice. The probability that exactly two heads show up is

Solution:

Required probability = 3/8

QUESTION: 3

The angles of a triangle are in the ratio 3 : 4 : 5. The measure of the largest angle of the triangle is

Solution:
QUESTION: 4

The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to the second is 2 : 3 and that of the second to the third is 5 : 8, then the second number is

Solution:

Combined ratio = 10 : 15 : 24
So second no =

QUESTION: 5

If the circumference of a circle is reduced by 50%, its area will be reduced by

Solution:

Reduction in radius = reduction in 2circumference
So reduction in area = -50 – 50 + 2500/100 ⇒ -75%

QUESTION: 6

12 persons can do a piece of work in 4 days. How many persons are required to complete 8 times the work in half the time?

Solution:


So M2 = 192

QUESTION: 7

Two pipes can fill a tank in 15 hours and 20 hours respectively, while the third can empty it in 30 hours. If all the pipes are opened simultaneously, the empty tank will be filled in

Solution:


So time required = 60/5 = 12 hours

QUESTION: 8

The next number of the sequence 3, 5, 9, 17, 33, …….is

Solution:


So, ? = 65

QUESTION: 9

The cost price of 8 articles is equal to the selling price of 9 articles. The profit or loss per cent in the transaction is

Solution:

QUESTION: 10

If 78*3945 is divisible by 11. where * is a digit, then * is equal to

Solution:

By option value of * should be 5

QUESTION: 11

In a 45 litres mixture of milk and water, the ratio of the milk to water is 2 : 1. When some quantity of water is added to the mixture, this ratio becomes 1 : 2. The quantity of water added is

Solution:


QUESTION: 12

A and B together can do a piece of work in 10 days. A alone can do it in 30 days. The time in which B alone can do it is

Solution:


QUESTION: 13

If the price of tea is increased by 20%, by how much per cent the consumption of tea be reduced so that there is no increase in the expenditure on it?

Solution:

Increase in price = 20% = + 1/5
So decrease in quantity = + 1/6 = 

QUESTION: 14

The smallest 4-digit number, which is a perfect square, is

Solution:

Clearly 1024 is required number

QUESTION: 15

The difference between a single discount of 30% on Rs. 550 and two successive discounts of 20% and 10% on the same amount is

Solution:

Required difference in % age

= 2%
So difference = 2% of 550 = Rs 11

QUESTION: 16

A dealer makes a profit of 20% even after giving a 10% discount on the advertised price of a scooter. If he makes a profit of Rs. 7500 on the sale of the scooter, the advertised price was

Solution:

Let C. P = 100%
Profit = 20%
S.P = 120%


⇒ 50,000

QUESTION: 17

A person standing on a railway platform noticed that a train took 21 seconds to completely pass through the platform which was 84 m long and it took 9 seconds in passing him. The speed of the train was

Solution:

Speed of Train =

QUESTION: 18

Solution:

QUESTION: 19

then the value of x is

Solution:

The correct option is B

7x = 1/343

7x = 1/(73)

7x = 7(- 3)

x = - 3

QUESTION: 20

The average of runs scored by a player in 10 innings is 50. How many runs should he score in the 11th innings so that his average is increased by 2 runs?

Solution:


So ? = 52 + 20
= 72

Related tests