Description

This mock test of Quant Mock Test - 9 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam.
This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Quant Mock Test - 9 (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this Quant Mock Test - 9 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT
students definitely take this Quant Mock Test - 9 exercise for a better result in the exam. You can find other Quant Mock Test - 9 extra questions,
long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

**The average run of a cricketer after 18 matches was 56. If he made 101 runs and 123 runs in 19 ^{th} and 20^{th} match respectively. What is his new average run after 20^{th} match?**

Solution:

QUESTION: 2

**A man can row 10.2 km downstream in 18 min. If the speed of the stream in 3.5 km/h, how much time (in h) he would take to cover 121.5 km upstream?**

Solution:

Let the speed of boat be x km/hr and speed of stream be y km/hr.

∴ x + y = 34 km/hr

and y = 3.5 km/hr

∴ x = (34 – 3.5) km/hr

= 30.5 km/hr

Now for upstream

x – y = (30.5 – 3.5) km/hr

= 27 km/hr

∴ In 1 hr, distance covered is 27 km

∴ To cover 121.5 km distance, time taken

∴ Option (a) is correct.

QUESTION: 3

**The respective ratio of two number is 16 : 21. If the first number is increased by 30% and the second number is decreased by 20%, what will be the respective ratio of the first and the second number?**

Solution:

Let the first number be 16x

and second number be 21x

∴ Option (b) is correct.

QUESTION: 4

**Directions (Qs. 4 - 6): What will come in place of question mark (?) in the given number series?**

**Q. 29 31 37 49 69 ?**

Solution:

The given series is

∴ Option (b) is correct.

QUESTION: 5

**13 13 20 37.5 83 ?**

Solution:

**The correct option is B.**

**13×0.5+6.5=13**

**13×0.5+6.5=13**

**13×1+7=20**

**13×1+7=20**

**20×1.5+7.5=37.5**

**20×1.5+7.5=37.5**

**37.5×2+8=83**

**37.5×2+8=83**

**83×2.5+8.5=216**

QUESTION: 6

**17 16 30 87 344 ?**

Solution:

QUESTION: 7

**A started a business by investing Rs. 33600. After three month B join by investing Rs. 23100. After 3 month of B’s investment. C joined them by investing Rs. 18900. If the total profit earned by them is Rs. 26450, what is C’s share of profit?**

Solution:

QUESTION: 8

**The sum of two numbers is equal to 27 and their product is equal to 182. What are the two numbers?**

Solution:

Let the two numbers be x and y

x + y = 27 …..(i)

and xy = 182 …..(ii)

Now (x + y)^{2} = (x + y)^{2} + 4xy

∴ (27)^{2} = (x – y)^{2} + 4(182)

∴ (x - y)^{2} = 729 – 728

∴ x – y = 1 ….. (iii)

Solving equations (i) and (iii) we get

x = 14 and y = 13

∴ Option (d) is correct

QUESTION: 9

**Raju purchases 550 mL of milk everyday. If cost of 1 L of milk is Rs. 44, howmuch amount will be pays in 45 days?**

Solution:

Cost of 1000 mL milk = Rs 44

Cost of milk for 45 days = 550 x 45 = 24750 mL.

∴ Option (d) is correct.

QUESTION: 10

**A train 350 m long rakes 36s to cross a man running at a speed of 5 km/h in the direction opposite to that of train. What is the speed of the train?**

Solution:

∴ S_{T} = 30 km/hr

∴ Option (a) is correct

QUESTION: 11

**Directions (Q. 11 - 15): Study the table and answer the given questions.**

**Number of books sold by 5 stores during 5 months**

**Q. **

**Number of books sold by store P in May in approximately what percent less than the number of books sold by store T in July**

Solution:

Number of book sold by store ‘P’ in May = 177

and number of book sold by store T in July = 249

=28.9% ≈ 29%

∴ Option (d) is correct

QUESTION: 12

**Number of books sold by 5 stores during 5 months**

**Q.**

**What is the respective ratio between the total number of books sold by store P in April and June together and total number of books sold by store T in May and July together?**

Solution:

Total number of book sold by store ‘P’ in April and June = 156 + 220 = 376

and total number of book sold by store ‘T’ in May and July = 215 + 249 = 464

∴ Option (c) is correct.

QUESTION: 13

**Number of books sold by 5 stores during 5 months**

**Q. **

**If 30% of the total number of books sold by store Q, S and T together in April were Academic books, how many non-academic books were sold by the same stores together in the same month?**

Solution:

Total number of book sold by store ‘Q’, ‘S’ and ‘T’ in April = 208 + 187 + 175 = 570

Now 30% of book is academic

⇒70% of book is Non-academic

∴ Total number of Non-academic book

∴ Option (d) is correct.

QUESTION: 14

**Number of books sold by 5 stores during 5 months**

**Q.**

**What is the average number of books sold by store R in April, June and July together?**

Solution:

Average number of books sold by store R in April June and July

∴ Option (a) is correct

QUESTION: 15

**Number of books sold by 5 stores during 5 months**

Q.

**What is thedifference between total number of books sold by store Q in May and July together and total number of books sold by store S in March and June together?**

Solution:

Total number of books sold by store ‘Q’ in May and July = 197 + 188 = 385 and total number of books sold by store ‘S’ in March and June = 253 + 265 = 518

∴ Required difference = 518 – 385 = 133

∴ Option (d) is correct.

QUESTION: 16

**The present population of village P is 2.5 times the present population of village Q. If after a year the population of village Q is 16537 and has been increased at a rate of 15%. What is the present population of village P?**

Solution:

Let the present population of village Q be x

∴ Present population of village P will be 2.5x

Now according to question

= 14380

Hence present population of village P

= 2.5 x 1.4380

= 35950

∴Option (d) is correct.

QUESTION: 17

**Directions (Qs. 17 - 20): What will come in place of question mark (?) in the given questions?**

**Q. **

**54.2 + 13.52 – 0.52 – 0.5636 – 0.07 = ?**

Solution:

54.2 + 13.52 – 0.52 – 0.5656 – 0.07 = ?

∴ (54.2 + 13.52) – (0.52 + 0.5656 + 0.07) =?

∴ ? = 67.72 – 1.1556

∴ ? = 66.57

∴ Option (d) is correct.

QUESTION: 18

Solution:

∴ 32 x 40 + 448 = (?)^{3}

∴ (?)^{3} = 1280 + 448

∴ (?)^{3} = 1728

∴ ? = 12

∴ Option (d) is correct

QUESTION: 19

**255.4 + 542.3 - ? = 1014.3 – 499.4**

Solution:

255.4 + 542.3 - ? = 1014.3 – 499.4

∴ ? = 255.4 + 542.3 – 1014.3 + 499.4

∴ ? = 282.8

∴ Option (d) is correct

QUESTION: 20

Solution:

### NEET MOCK TEST

Doc | 28 Pages

### Reproduction Mock Test

Video | 94:34 min

### AIPGMEE Coaching Mock Grand Test 17 - Discussion (Part - 9)

Video | 13:20 min

- Quant Mock Test - 9
Test | 20 questions | 30 min

- NABARD Manager Quant Aptitude Mock Test 9
Test | 20 questions | 12 min

- SSC CPO Mock Test (Quant Apt) 9
Test | 50 questions | 30 min

- Quant Mock Test - 8
Test | 20 questions | 30 min

- Quant (Hindi) - MCQ - 9
Test | 30 questions | 60 min