Reasoning Mock Test - 15


30 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | Reasoning Mock Test - 15


Description
This mock test of Reasoning Mock Test - 15 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for CLAT Reasoning Mock Test - 15 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Reasoning Mock Test - 15 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Reasoning Mock Test - 15 exercise for a better result in the exam. You can find other Reasoning Mock Test - 15 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction: In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be a cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as

Statement I - Infosys, among India’s largest software services companies, said it plans to hire 10,000 American workers over the next two years.
Statement II - In filling these jobs, Infosys will hire experienced technology professionals and recent graduates from major universities, and local and community colleges, and the talent pools will be created in the future. 

Solution:

It is clear from the above that statement I is the cause and II is it’s effect as this will be the cause that Infosys is planning to hire workers and for that, it will hire graduates and will create talent pools will be its effect. 

QUESTION: 2

Direction: In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be a cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as

Statement I - Aadhar has become mandatory for filing income tax returns with PAN card. 
Statement II - PAN has become more and more susceptible to duplicity and fraud.

Solution:

It is clear from the above statement that II is the cause and I is it’s effect because the PAN has become more vulnerable that is why Aadhar has become mandatory for filing Income Tax. 

QUESTION: 3

According to the latest research -“Few people openly admit to holding racist beliefs based on color but many psychologists claim most of us are nonetheless unintentionally racist. We hold, what are called "implicit biases". 
One the basis of the information provided in the above statement, which of the following defines the term “implicit bias” most accurately? 
I. A slight automatic preference for white people over black people.
II. Preference for white people over black people.
III. Discriminating against a particular community on the basis of color. 

Solution:

I most accurately defines the term “implicit bias” as the word automatic was used which is similar to the term “unintentionally racist” used by researchers.

QUESTION: 4

Several CEOs are preparing to make fresh investments and are also stepping up hiring.

Which of the following inferences can best be drawn from the above statements? (An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts.)

Solution:

People invest money when there is the hope of getting returns. But 1does not follow because it talks of a specific growth rate.

QUESTION: 5

A Washington-based news organization released a report that claims radioactive and toxic waste has been leaking out of India's oldest and most important uranium mine, affecting people, livestock, rivers, forests, and agricultural produce in the area.

Which of the following can be inferred from the given information? (An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts.)

Solution:

Clearly, there is a lack of prevention that has led to thecalamitous situation.

QUESTION: 6

The first tranche of sovereign gold bonds that closed on November 20 received an encouraging response despite falling gold prices, suggesting that the scheme may be successful in reducing imports of the metal.
Which of the following can be inferred from the given statement? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given facts.)
(A) Investment in gold is considered safe by the people.
(B) Investment in gold is considered to give good returns.
(C) Country imports of gold will fall.
(D) The positive response to the gold scheme has elicited a response from across the country.
(E) The scheme will encourage bulk depositors such as Hindu undivided families and institutions to participate.

Solution:

(A) and (B) can be inferred from peoplegoing for goldbonds despite a fall in gold prices. (C) is a sort of restatement (D) and (E) gointo specifies – “across the country”, “Hindu undivided families” etc.

QUESTION: 7

In a bid to secure airports the civil aviation ministry has decided to cut down the number of airport entry passes (AEPs) being provided to the staff of Union Ministers and MPs.

Which of the following can be inferred from the given information?

Solution:

There will be a reduction in the rush created by a numberof unnecessary attendants.

QUESTION: 8

Solar power tariff in India touched a record low of Rs. 4.63 per unit, accelerating India’s $ 160-billion clean energy drive and casting a shadow on fossil fuel plants that pollute the air and sometimes charge a higher rate.
Which of the following can be inferred from the given information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information).

Solution:

Clearly, it can be inferred from the option.

QUESTION: 9

Google has received India’s permission to start testing Project Loon, under which the company will beam the internet from balloons in the sky, in an effort to provide affordable internet access.
Which of the following can be inferred from the given information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information).

Solution:

As the rural areas lack the basic infrastructure, so thisproject will be helpful in boosting Internet activities in rural areas. It can’t besaid definitely that the privacy of the Internet users will be lost and sensitivedata of our countries will be shared will other countries. So point (b) and (c)are ruled out. Point (d) can’t be said with certainty.

QUESTION: 10

Persistent weakness in global demand and the lower value of oil products led India’s merchandise exports to fall for the sixth straight month in May, while a decline in gold imports helped the trade deficit narrow to a three-month low.
Which of the following inference drawn is probably false according to the above statement?

Solution:

Note that there has been a decline in gold imports.

QUESTION: 11

Spitting on streets could cost people dear as the Maharashtra state cabinet approved an innovative anti-spitting law that combines monetary punishment with mandatory community service.
Which of the following can be inferred from the above statement (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information).

Solution:

With the fear of heavy punishment on spitting, People willnot spit on the road. So, only option (c) follows.

QUESTION: 12

In a move to strengthen public transport in the capital, ahead of the implementation of the odd-even vehicle scheme, the Delhi government has decided to issue permits to 10,000new auto-rickshaws by the end of December.

Q. Which of the following statements would strengthen the decision taken by the Delhi government?

Solution:

If last-mile connectivity is problem auto -rickshaws areperhaps the best option.

QUESTION: 13

In its first bi-monthly policy review, RBI has decided to cut the repo rate by 25 basis points and take measures to ease the liquidity constraints in the banking system.

Q. Which of the following negates the above steps taken by the RBI?

Solution:

If the repo rate goes down, loan rates will go down. Inturn, deposit rates will also go down. Thus, b negate the given statement.

QUESTION: 14

To keep railway premises and trains free from dirt and filth, Railways has introduced a clean train scheme (CTS) at major stations of East Central Railway (ECR).

Q. Which of the following will be a fallout of the above statement?

Solution:

Choice (b) is fallout because only a few stations under ECRwill be neat and clean Choice (c) is fallout because of only Premium trains and Rajdhani trains.

QUESTION: 15

The Central Government of Country X has decided to prune the number of Centrally sponsored schemes to 30 from 50, a move that will allow it to allocate bigger sums to ‘core of the core’schemes and deflect criticism that it has neglected some critical areas.

Q. Which of the following statements would strengthen the decision taken by Country X?

Solution:

Option (a) will be a probable reason for cutting Centrallysponsored schemes. Nothing has been mentioned in the statement aboutthe description of the project. So option (b) is not valid. The main focus ofthe government of country A is on social security of people, so option (c) willstrengthen the above statement

QUESTION: 16

The government is considering a ban on the sale of electronic cigarettes, a vapour device that delivers a nicotine hit minus the smoke.

Q. Which of the following statements substantiates the fact expressed in the above statement?

Solution:

If e-cigarettes also lead to addiction, it is a reason good enough toban them.

QUESTION: 17

If Oceans are Deserts, then Waves are:

Solution:

The correct option is A.

According to the analogous pair if oceans are desserts, so waves are sand dunes.

QUESTION: 18

Assume that both premises, 'No innocent person should be punished' and 'Socrates is innocent' are true. Then which one of the following options is necessarily true?

Solution:

QUESTION: 19

Mr. X, the President of a club arrived in a meeting at 10 minutes to 12 30 hrs. Mr. X came earlier by 20 minutes than the other participating members in the meeting, who arrived late by 30 minutes. At what time was the meeting scheduled?

Solution:

Mr. X → 12:20
Other member = 12 : 40 → 30 min late
Time = 12 : 10

QUESTION: 20

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given below:
(i) Five Professors (Dr. Joshi, Dr. Davar, Dr. Natrajan, Dr. Chaudhary, and Dr. Zia) teach five different subjects (Zoology, Physics, Botany, Geology and History) in four universities (Delhi, Gujarat, Mumbai, and Osmania), not necessarily in the same order.
(ii) Dr. Chaudhary teaches Zoology at Mumbai University.
(iii) Dr. Natrajan is neither in Osmania University nor in Delhi University and he teaches neither Geology nor History.
(iv) Dr. Zia teaches Physics but neither in Mumbai University nor in Osmania University.
(v) Dr. Joshi teaches History at Delhi University.
(vi) Two Professors are from Gujarat University.
(vii) One Professor teaches only one subject and in one University only.

Q. Who teaches Geology?

Solution:

QUESTION: 21

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given below:
(i) Five Professors (Dr. Joshi, Dr. Davar, Dr. Natrajan, Dr. Chaudhary, and Dr. Zia) teach five different subjects (Zoology, Physics, Botany, Geology and History) in four universities (Delhi, Gujarat, Mumbai, and Osmania), not necessarily in the same order.
(ii) Dr. Chaudhary teaches Zoology at Mumbai University.
(iii) Dr. Natrajan is neither in Osmania University nor in Delhi University and he teaches neither Geology nor History.
(iv) Dr. Zia teaches Physics but neither in Mumbai University nor in Osmania University.
(v) Dr. Joshi teaches History at Delhi University.
(vi) Two Professors are from Gujarat University.
(vii) One Professor teaches only one subject and in one University only.

Q. Which university is Dr. Zia from?

Solution:

QUESTION: 22

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given below:
(i) Five Professors (Dr. Joshi, Dr. Davar, Dr. Natrajan, Dr. Chaudhary, and Dr. Zia) teach five different subjects (Zoology, Physics, Botany, Geology and History) in four universities (Delhi, Gujarat, Mumbai, and Osmania), not necessarily in the same order.
(ii) Dr. Chaudhary teaches Zoology at Mumbai University.
(iii) Dr. Natrajan is neither in Osmania University nor in Delhi University and he teaches neither Geology nor History.
(iv) Dr. Zia teaches Physics but neither in Mumbai University nor in Osmania University.
(v) Dr. Joshi teaches History at Delhi University.
(vi) Two Professors are from Gujarat University.
(vii) One Professor teaches only one subject and in one University only.

Q. Who teaches Botany?

Solution:

QUESTION: 23

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given below:
(i) Five Professors (Dr. Joshi, Dr. Davar, Dr. Natrajan, Dr. Chaudhary, and Dr. Zia) teach five different subjects (Zoology, Physics, Botany, Geology and History) in four universities (Delhi, Gujarat, Mumbai, and Osmania), not necessarily in the same order.
(ii) Dr. Chaudhary teaches Zoology at Mumbai University.
(iii) Dr. Natrajan is neither in Osmania University nor in Delhi University and he teaches neither Geology nor History.
(iv) Dr. Zia teaches Physics but neither in Mumbai University nor in Osmania University.
(v) Dr. Joshi teaches History at Delhi University.
(vi) Two Professors are from Gujarat University.
(vii) One Professor teaches only one subject and in one University only.

Q. Who is from Osmania University?

Solution:

QUESTION: 24

Directions: Read the following information carefully and answer the questions given below:
(i) Five Professors (Dr. Joshi, Dr. Davar, Dr. Natrajan, Dr. Chaudhary, and Dr. Zia) teach five different subjects (Zoology, Physics, Botany, Geology and History) in four universities (Delhi, Gujarat, Mumbai, and Osmania), not necessarily in the same order.
(ii) Dr. Chaudhary teaches Zoology at Mumbai University.
(iii) Dr. Natrajan is neither in Osmania University nor in Delhi University and he teaches neither Geology nor History.
(iv) Dr. Zia teaches Physics but neither in Mumbai University nor in Osmania University.
(v) Dr. Joshi teaches History at Delhi University.
(vi) Two Professors are from Gujarat University.
(vii) One Professor teaches only one subject and in one University only.

Q. Which of the following combinations is correct?

Solution:

QUESTION: 25

Directions: Read the information given below to answer the questions.
Diana is three times older than Jackson; Edward is half the age of Stephen. Jackson is older than Edward.

Q. Which one of the following can be inferred?

Solution:
QUESTION: 26

Directions: Read the information given below to answer the questions.
Diana is three times older than Jackson; Edward is half the age of Stephen. Jackson is older than Edward.

Q. Which one of the following information will be sufficient to estimate Diana’s age?

Solution:
QUESTION: 27

Directions: Two statements are given below followed by two conclusions (I and II). You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. You have to decide which of the conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements
Some books are magazines.
Some magazines are novels.
Conclusions
I. Some books are novels.
II. Some novels are magazines.

Solution:

The correct answer is C.

Both the Premises are Particular Affirmative

No Conclusion follows from the two Particular Premises.

Conclusion II is Converse of the second Premise.

QUESTION: 28

Directions: Two statements are given below followed by two conclusions (I and II). You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. You have to decide which of the conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements
All students like excursions.
Some students go for higher education.
Conclusions
I. Students who go for higher education also like excursions.
II. Some students do not go for higher education but like excursions.

Solution:

The correct option is C.

Both I and II follow as is clear from the given figure.

QUESTION: 29

Directions: Two statements are given below followed by two conclusions (I and II). You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. You have to decide which of the conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements
All good hockey players are in the Indian hockey team.
‘X’ is not a good hockey player.
Conclusions
I. ‘X’ is not in the Indian Hockey team.
II. ‘X’ wants to be in the Indian Hockey team.

Solution:

QUESTION: 30

Direction: Select the pair that best expressed a relationship similar to the one expressed in the question pair.

India: Tricolour

Solution:

India’s flag is tricolor in the same way the USA flag there are stars & stripes.

Related tests