Reasoning Mock Test - 18


30 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | Reasoning Mock Test - 18


Description
This mock test of Reasoning Mock Test - 18 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for CLAT Reasoning Mock Test - 18 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Reasoning Mock Test - 18 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Reasoning Mock Test - 18 exercise for a better result in the exam. You can find other Reasoning Mock Test - 18 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: Select the pair that best expresses a relationship similar to the one expressed in the question pair.

Drama : Audience

Solution:

Drama is watched by the audience in the same way game is watched by the spectator.

QUESTION: 2

Directions: Select the pair that best expresses a relationship similar to the one expressed in the question pair.

Nuts : Bolts

Solution:

Nuts are covered by bolt likewise naked personare covered by clothes.

QUESTION: 3

Directions: Select the pair that best expresses a relationship similar to the one expressed in the question pair.

Book : Author

Solution:

Books are written by author likewise light is by the switch.

QUESTION: 4

Moni is the daughter of Sheela. Sheela is the wife of my wife’s brother. How Moni is related to my wife?

Solution:

QUESTION: 5

Annu is the daughter of my mother’s brother Abahi. Pari is the granddaughter of my mother. Pari should call Annu as

Solution:

Aunt

QUESTION: 6

Directions: Complete the series by choosing the correct option.

17, 36, 74, 150, ? , 606

Solution:

QUESTION: 7

Directions: Complete the series by choosing the correct option.

2, 1, 4, 3, 6, 5, 8, ?

Solution:

QUESTION: 8

Directions: Complete the series by choosing the correct option.

1, 4, 27, 256. ?

Solution:

QUESTION: 9

Directions: In each question below is given two statements numbered I and II.
You have to take the two given statements as true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts.

I: Some blues are green.
II: Pink is green

Solution:

QUESTION: 10

Directions: In each question below is given two statements numbered I and II.
You have to take the two given statements as true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements, disregarding commonly known facts.

I: All boys are tall.
II: All Punjabi are tall.

Solution:

QUESTION: 11

Coal imports came down from 136.6 million tons in April-November 2014 to 119.9 (MT) in 2015.

Q. Which of the following may be a probable reason(s) for the decline in coal imports?

Solution:

Why do we cut down on imports of a commodity? Either because we do not need it anymore or because it is domestically available.

QUESTION: 12

The Government of India has decided to lower the interest rate on small savings schemes offered by the Post Office and on the PPF account offered by the banks and the Post Office.

Q. Which of the following may not be a probable reason(s) for lowering the interest rate on small savings schemes?
(A) Banks are not able to fully pass the cut by the RBI to consumers by lowering interest rates on loans in equal proportion.
(B) Most people move towards small savings schemes offered by the Post Office and banks instead of depositing in bank FD, which offers a lower rate of interest.
(C) Depositors want a higher return in a short period.
(D) Depositors have lost interest in savings schemes offered by the banks.
(E) Banks have to generally provide lending to people while Post Office does not offer any lending facility.

Solution:

If people are moving away from bank FDs, balance will be struck by lowering interest rates on small savings schemes. Hence (A), (B) and(D) are probable reasons. (C) and (E) are not probable reasons.

QUESTION: 13

The government has proposed that ATMs should not be replenished with cash after 8 PM in cities, and private cash transportation agencies must collect cash from the banks in the first half of the day for replenishing ATMs.

Q. Which of the following may be a probable reason(s) for the above step taken by the government?

Solution:

Choice (a) is the actual reason and (c) the technical reason.

QUESTION: 14

Indian Railway has decided to lay a 2800 km broad gauge track in the new financial year.

Q. Which of the following will not be an effect of the above statement?

Solution:

All the above are probable effects.

QUESTION: 15

People are investing their money in Post Office fixed deposits (FDs) and recurring deposits (RDs) instead of bank FDs and RDs.

Q. Which of the following may be the probable causes for the people doing so?
(A) Bank deposits are not considered safe and secure.
(B) The bank allows low-interest rates on FD and RD in comparison to Post Office.
(C) Most of the people are not associated with the banking system in India.
(D) Post Offices are widely available in comparison to banks.

Solution:

Bank deposits are considered safe. So point (a) will be ruled out. Yes, it’s true that most of the people are not associated with banking in India, and only Post Offices are available for performing the transaction. Points B, C, and D are valid.

QUESTION: 16

Global Financial Integrity has highlighted that India was among the top 10 nations in terms of illicit outflows, with an outgo of $123 billion in the decade to 2010.

Q. Which of the following courses of action should best be taken?

Solution:

Note that the problem is not limited to India alone. Hence it isbetter to have a consensual approach.

QUESTION: 17

There are at least 15 e-commerce sites that have ‘kart’ appended to their name.

Q. Which of the following is the most possible reason for this phenomenon?

Solution:

This is so perhaps because of the popularity of Flipkart.

QUESTION: 18

Anti-cancer drugs in the state of Bihar are being sold at a price higher than MRP.

Q. Which of the following courses of action should be taken against the drug seller?

Solution:
QUESTION: 19

A train has derailed near a station while moving over a bridge and fell into the river.
Courses of Action:

Solution:
QUESTION: 20

Exporters in the capital are alleging that commercial banks are violating an RBI directive and still operate and using demonetized money at international markets 

Courses of Action:

Solution:
QUESTION: 21

A survey carried out by the BMC of more than22,000 people has revealed that in the last two years a third of them have suffered pothole damage to their cars -and the situation looks set to worsen thanks to 30% more potholes being reported on our road network year on year. Every year during monsoon, the condition of most of the roads in the city deteriorates causing the immense problem to commuters.

Courses of action taken by BMC:

Solution:
QUESTION: 22

Recently a youth was shifted to another hospital from hospital ABC due to food poisoning. The patient had been admitted to hospital ABC for Malaria. “Because no outside food is allowed in the hospital premises, we are very sure that it was the food provided by the hospital staff that led to food poisoning.” - A statement by the parents of the youth.

Q. Which of the following can be a course of action to avoid such a mishap?

Solution:
QUESTION: 23

Company XYZ is hiring every year students from college D, however, since the past two years managers of the company are not happy with the students of college D as they resign from within a few months of employment for better salaries.

Q. Which of the following can be a course of action by HR managers?

Solution:
QUESTION: 24

Directions: To prevent catastrophic damages to its assets, Railways is going for offshore procurement of high-powered sensor-based equipment, a first-of-its-kind for the public transporter, to detect on tracks and rolling stock.

Q. Which of the following inference drawn is definitely true according to the above statement?

Solution:

The equipment will detect defects on tracks and rollingstock.

QUESTION: 25

Directions: To prevent catastrophic damages to its assets, Railways is going for offshore procurement of high-powered sensor-based equipment, a first-of-its-kind for the public transporter, to detect on tracks and rolling stock.

Q. Which of the following has been assumed in the given information? (An assumption is something that is supposed or taken for granted.)

Solution:

With the proper maintenance of tracks the safety oftracks will be enhanced and the no.of accidents will be minimized. So, only(a) and (b) follow.

QUESTION: 26

Directions: The country’s largest lender State Bank of India has cut its home loan rate to 9.4% with effect from April 1 from 9.5%.

Q. Which of the following will be a necessary effect of the cut in the interest rate by SBI?

Solution:

Option(c) is also an effect but not necessary. (d) will be along-drawn effect.

QUESTION: 27

Directions: The country’s largest lender State Bank of India has cut its home loan rate to 9.4% with effect from April 1 from 9.5%.

Q. Which of the following can be inferred from the given information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information.)

Solution:

If the interest rate on the home loan goes down, lesser EMI will have to be paid. Thus home loans will become cheaper.

QUESTION: 28

Directions: As per the report released by the UNDP, the human Development Index (HDI) rank of India has made improvements in life expectancy at birth, which has increased to 68years in 2014 from 67.6 in, the previous year and 53.9 years in1980. But when it comes to gender index, 80% of women are unbanked.

Q. Which of the following may be a probable reason for the maximum number of women being deprived of banking?

Solution:

Banking is a requirement related more to economic activity than to education.

QUESTION: 29

Directions: As per the report released by the UNDP, the human Development Index (HDI) rank of India has made improvements in life expectancy at birth, which has increased to 68years in 2014 from 67.6 in, the previous year and 53.9 years in1980. But when it comes to gender index, 80% of women are unbanked.

Q. Which of the following can be inferred from the statement given above? (An inference is something which is not directly stated but can be inferred from the given facts.)

Solution:

Improvement in healthcare has led to an increase in life expectancy.

QUESTION: 30

Mobile technology has played a great role in the growth and development of society. The earlier cellphone was used as a medium of conversation only. Now mobile phones also support a wide variety of other services, such as texting, email, internet access, etc. The price of mobile phones is also decreasing and people are being encouraged to buy a mobile phone set at a cheaper rate. Mobile technology and smartphones have the capability of handling video calls, sharing large files. Mobile technology has made it more efficient to conduct business. Video calls and taking photographs have become possible as the mobile phone has an inbuilt camera. Therefore, there is no need to carry around a camera everywhere you go.

Q. Which of the following cannot be inferred from the given information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information).

Solution:

According to the given statement this option is more appropriate and can not be inferred.

Related tests