Reasoning Mock Test - 4


30 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | Reasoning Mock Test - 4


Description
This mock test of Reasoning Mock Test - 4 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for CLAT Reasoning Mock Test - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Reasoning Mock Test - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Reasoning Mock Test - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Reasoning Mock Test - 4 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Following are the conditions for selecting a Network Administrator in an IT company:

The candidate must
(i) be a B Tech in any discipline with at least 60% marks.
(ii) have secured 45% marks in the interview.
(iii) have post-qualification work experience of at least three years in the Network Operating Centre (NOC) of an IT company.
(iv) have secured 50% marks in the selection examination.
(v) have CCNA certified with CISCO.

Q. Study the following information carefully and find which of the following statements shows that a candidate cannot be selected?

Solution:

Only option (D) is correct because the candidate doesnot have relevant experience. Option (A) and option (B) are not relevant points.

QUESTION: 2

Statement: For the first time since starting its operations adecade and a half ago, Delhi Metro has seen a substantial dip in its daily ridership.
(A) There has been a rise in the fare of Delhi Metro by the DMRC officials.
(B) Fares of buses are lower than those of Delhi Metro.
(C) People find Delhi Metro too much crowded all along the day.
(D) Delhi Metro reaches its destination within a stipulated time frame while the buses have to face lots of traffic on the road.
(E) Delhi Metro has the longest connectivity network in the country.

Q. Which of the following will not be a valid reason for the decrease in ridership by the Metro?

Solution:

Except (D) all are the valid reasons for the decrease in thenumber of riders in Delhi Metro.

QUESTION: 3

Study the following information carefully and answer the questions given below:

The Government of India has decided to interlink 60 rivers including the mighty Ganges, which the government hopes will cut farmers’ dependence on fickle monsoon rains by bringing millions ofhectares of cultivable land under irrigation. But some experts say India would be better off investing in water conservation and betterfarm practices. Environmentalists and wildlife enthusiasts have also warned of ecological damage due to the interlinking of the river.
(A) Many of the people and wildlife will have to shift to new locations at the time of interlinking the rivers.
(B) Depending on monsoon rains is depending on fate.
(C) Instead of interlinking the rivers, it will be better for the government to focus on water conservation and better farm practices in the country.
(D) The flood-like situation in different parts of the country due to heavy rain at the time of monsoon can be minimized.
(E) Floods are important for the country because they increase the water level.

Q. Which of the following among (A), (B), (C), (D), and (E) will bevalid effects of the interlinking of the rivers in the country?

Solution:

The interlinking of rivers will help free movement of waterfrom one place to another, which willdecrease the chances of flood in the country. But it will also have a negative effect in terms of displacement.

QUESTION: 4

Study the following information carefully and answer the questions given below:

The Government of India has decided to interlink 60 rivers including the mighty Ganges, which the government hopes will cut farmers’ dependence on fickle monsoon rains by bringing millions ofhectares of cultivable land under irrigation. But some experts say India would be better off investing in water conservation and betterfarm practices. Environmentalists and wildlife enthusiasts have also warned of ecological damage due to the interlinking of the river.
(A) Many of the people and wildlife will have to shift to new locations at the time of interlinking the rivers.
(B) Depending on monsoon rains is depending on fate.
(C) Instead of interlinking the rivers, it will be better for the government to focus on water conservation and better farm practices in the country.
(D) The flood-like situation in different parts of the country due to heavy rain at the time of monsoon can be minimized.
(E) Floods are important for the country because they increase the water level.

Q. Which of the following among (A), (B), (C), (D), and (E),can be inferred from the given information?
(An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information.)

Solution:

Can be inferred from the improvement in irrigationfacilities.

QUESTION: 5

Study the following information carefully and answer the questions given below:

The Government of India has decided to interlink 60 rivers including the mighty Ganges, which the government hopes will cut farmers’ dependence on fickle monsoon rains by bringing millions ofhectares of cultivable land under irrigation. But some experts say India would be better off investing in water conservation and betterfarm practices. Environmentalists and wildlife enthusiasts have also warned of ecological damage due to the interlinking of the river.
(A) Many of the people and wildlife will have to shift to new locations at the time of interlinking the rivers.
(B) Depending on monsoon rains is depending on fate.
(C) Instead of interlinking the rivers, it will be better for the government to focus on water conservation and better farm practices in the country.
(D) The flood-like situation in different parts of the country due to heavy rain at the time of monsoon can be minimized.
(E) Floods are important for the country because they increase the water level.

Q. Which of the following among (A), (B), (C), (D), and (E), has been assumed in the given information? (An assumption is something thatis supposed or taken for granted.)

Solution:

It is with this assumption that the government hopes to “cutfarmers’ dependence on fickle monsoon rains”.

QUESTION: 6

Study the following information carefully and answer the questions given below:

The Government of India has decided to interlink 60 rivers including the mighty Ganges, which the government hopes will cut farmers’ dependence on fickle monsoon rains by bringing millions ofhectares of cultivable land under irrigation. But some experts say India would be better off investing in water conservation and betterfarm practices. Environmentalists and wildlife enthusiasts have also warned of ecological damage due to the interlinking of the river.
(A) Many of the people and wildlife will have to shift to new locations at the time of interlinking the rivers.
(B) Depending on monsoon rains is depending on fate.
(C) Instead of interlinking the rivers, it will be better for the government to focus on water conservation and better farm practices in the country.
(D) The flood-like situation in different parts of the country due to heavy rain at the time of monsoon can be minimized.
(E) Floods are important for the country because they increase the water level.

Q. Which of the following among (A), (B), (C), (D), and (E) negates the decision taken by the government of India?

Solution:

Except A) all the points support the decision of interlinkingof rivers in the country. So, A) is avalid answer.

QUESTION: 7

Statement: The All India Council for Technical Education (AICTE) wants to close down about 800 engineering colleges across India. Approximately 150 colleges are closed down voluntarily every year.

Q. Which of the following may be a valid reason for the voluntary closure of engineering colleges in the country?

Solution:

Since the number of admissions is decreasing in theengineering colleges, so only A) is a valid answer.

QUESTION: 8

Statement: Redmi Note 4, one of Xiaomi’s top-selling phones in India, is under scanner one more time after it allegedly burst into flames when it was kept in a pocket of a user in the East Godavari district of Andhra Pradesh.

Which of the following valid course of action should be taken by the Government of India against Redmi Note 4?
(A) The Government of India should completely ban the selling of Redmi Note 4 in the country.
(B) The Government should impose a heavy penalty on Redmi Note 4 for selling defective phones in the country.
(C) The Redmi company should pay compensation to the person who was the victim of the defective phone.
(D) The Government must give a strong warning to Redmi for selling defective phones in the country and order to collect all the defective phones from the country.
(E) Redmi must apologize for the incident in public and assure that such incidents do not repeat in the future.

Solution:

The compensation paid by Redmi to the victim with helpcreate a brand image among the public. At the same time, it must collect defective phones from the market so that such kind of incidents should not be repeated. So, C) is a valid course of action.

QUESTION: 9

Study the following information and answer the following questions.

For the year 2017 Kharif harvest may be lower than 2016 because of floods in several states and lower planting of some crops, but the country has enough stocks to meet food requirements and keep prices under control. The output of pulses and oilseeds is expected to fall because of lower planting, while the production of rice, the main Kharif crop, is likely to be the same as last year.
(A) The government keeps buffer stock of food grains to control the rising price in the country due to floods and drought.
(B) The government must make dams and reservoirs and interlink rivers to control the floods in the states.
(C) Floods cause severe damages to Kharif crops and increase the risk of price rise of food grains in the country.
(D) The farmer in flood-affected areas may be forced to switch over to other crops.
(E) Floods are among the most common and destructive natural disasters in the country.

Q. Which of the following valid courses of action among (A), (B), (C),(D) and (E) should be taken by the state government to control flood in the states?

Solution:

By making dams and reservoirs and interlinking riverswater can be managed. So, A) is a valid answer.

QUESTION: 10

Study the following information and answer the following questions.

For the year 2017 Kharif harvest may be lower than 2016 because of floods in several states and lower planting of some crops, but the country has enough stocks to meet food requirements and keep prices under control. The output of pulses and oilseeds is expected to fall because of lower planting, while the production of rice, the main Kharif crop, is likely to be the same as last year.
(A) The government keeps buffer stock of food grains to control the rising price in the country due to floods and drought.
(B) The government must make dams and reservoirs and interlink rivers to control the floods in the states.
(C) Floods cause severe damages to Kharif crops and increase the risk of price rise of food grains in the country.
(D) The farmer in flood-affected areas may be forced to switch over to other crops.
(E) Floods are among the most common and destructive natural disasters in the country.

Q. Which of the following among (A), (B), (C), (D), and (E) can be inferred from the given information? (An inference is something thatis not directly stated but can be inferred from the given information.)

Solution:

Kharif crops mainly depend on water but excess waterdamages the crops, which lowers their production. So only C) is a valid answer.

QUESTION: 11

Statement: The Government of India has imposed anti-dumping duty on tempered glass, used for protecting mobile phone screens, from China for five years to protect the domestic industry from belowcost imports.

Q. Which of the following statements will strengthen the decision taken by the Government of India?

Solution:

The step has taken the Government of India will give anopportunity to the Indian industry to work in that area and capture the Indian market. So, only A) is a valid answer.

QUESTION: 12

Statement: The Railways will soon roll out 15 aluminum-bodiedtrain sets A called Train 10 on its prestigious Rajdhani routes that will run faster and boost passenger comforts.

Q. Which of the following will be the effect of the above decision taken by the Railway?

Solution:

The new type of facility provided by the Railways will help travelers reach faster from one place to another. So 2) is a valid option.

QUESTION: 13

Statement: The diesel prices have soared to a three-year high inthe country. With the revision of the price of petrol and diesel, the prices have crossed Rs. 60 in different states.

Q. Which of the following will be a valid reason for the increase in the prices of diesel?
(A) Increase in the price of crude oil in the International market
(B) Increase in the taxes on oil by the state government
(C) A decrease in the demand for diesel in the country
(D) Ban on diesel vehicles by several state governments in the country
(E) Diesel vehicles cause more pollution than petrol and CNG vehicles.

Solution:

The factor for the rise in the price of diesel is a rise in the price of crude oil in the International market and rates of taxes raised by the state government. So, only C) is a valid answer.

QUESTION: 14

Statement: The Central Bureau of Investigation (CBI) has arrestedan assistant programmer for developing an illicit program that deprives the common user of booking a Tatkal ticket on IRCTC website. Common users fail to book a confirmed ticket at the time of Tatkal booking.

Q. Which of the following courses of action should be taken by the government to stop the malfunctioning of the software?
(A) The government should develop new software thatcan not be duplicated.
(B) The government should change the Tatkal timing and give a unique code to every user.
(C) The government should disallow IRCTC to sell the Tatkal ticket and allow only to booka normal ticket.
(D) The government should allow bookingTatkal tickets only from the railway counters.
(E) The government should make a new cell which can supervise the duplicacy of software.

Solution:

To prevent the software from being pirated the government must increase the supervisory staff and also develop such software as it is hard to be hacked by the hacker.

QUESTION: 15

Statement: The government has slashed the interest rate on small savings schemes, including NSC and PPF, for the Jan-Mar 2018 period. The interest rates have been reduced by 20 basis points, in comparison to the previous quarter, a move that will prompt banks to lower deposit rates. Meanwhile, investments in the five-year Senior Citizens Savings Scheme have been retained at 8.3 percent. The interest rate on the senior citizen's scheme is paid quarterly.

Q. Which of the following will not be an effect on the decrease of interest rate on different savings schemes by the government?

Solution:

Except C) all will be the effects of a decrease in interest rates in government schemes.

QUESTION: 16

Each of the following questions consists of six statements followed by options consisting of three statements put together in a specific order. Choose the option that indicates a combination where the third statement can be logically deduced from the first two statements and that option will be your answer.

Statement:
i. All college are campus.
ii. Some campus are hostel.
iii. Some hostel are college.
iv. No hostel is canteen.
v. Some campus are not canteen.
vi. All college are hostel.

Conclusion:

Solution:

QUESTION: 17

Each of the following questions consists of six statements followed by options consisting of three statements put together in a specific order. Choose the option that indicates a combination where the third statement can be logically deduced from the first two statements and that option will be your answer.

Statement:
i. All Yogi are Keshav.
ii. Some Keshav are Dinesh.
iii. Some Dinesh are Yogi.
iv. No Dinesh is Swati.
v. Some Keshav are not Swati.
vi. All Yogi are Dinesh.

Conclusion:

Solution:

QUESTION: 18

In the following question, some conclusion is given and there are four sets of statements. From this, you have to take the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given statement logically follows.

Conclusions:
Some tables are desks
Some squares are desks is a possibility
Some tables are plastics
Some squares are plastics is a possibility

Solution:

QUESTION: 19

Riya starts walking in the north direction and after walking some distance she took a left turn followed by a right turn. After that she took two consecutive left turns, now she is walking in which direction?

Solution:

QUESTION: 20

Select the related word from the given alternatives.

Surgeon : Forceps : : ? 

Solution:

Surgeon uses forceps. Similarly, Blacksmith uses a hammer. 

QUESTION: 21

Find the odd word from the given responses.

Solution:

Except Deposit, all other words are relative synonyms of one another.

QUESTION: 22

d __ n __ __ __nndm __n 

Solution:

QUESTION: 23

Study the following information carefully to answer the given questions

Twelve wards P, Q, R, S, T, U, A, B, C, D, E , and F of a hospital are in two parallel buildings. Building 1 is facing south and Building 2 is facing north. Wards P, Q, R, S, T, and U are in Building 1 and wards A, B, C, D, E , and F are in Building 2. Each ward of Building 1 is exactly opposite the other ward in Building 2.

• Ward C, which is at one of the ends of the building, is second to the left of ward F
• There are two wards between ward A and B
• There is only one ward between ward S and T
• Ward U is third to the right of Q
• Ward U is not opposite either C or F.
• Ward S and T are not opposite C. Ward P is adjacent to ward S
• Ward D, which is not opposite T, is not adjacent to A.

Which ward is opposite Q?

Solution:

QUESTION: 24

Study the following information carefully to answer the given questions

Twelve wards P, Q, R, S, T, U, A, B, C, D, E , and F of a hospital are in two parallel buildings. Building 1 is facing south and Building 2 is facing north. Wards P, Q, R, S, T, and U are in Building 1 and wards A, B, C, D, E , and F are in Building 2. Each ward of Building 1 is exactly opposite the other ward in Building 2.

• Ward C, which is at one of the ends of the building, is second to the left of ward F
• There are two wards between ward A and B
• There is only one ward between ward S and T
• Ward U is third to the right of Q
• Ward U is not opposite either C or F.
• Ward S and T are not opposite C. Ward P is adjacent to ward S
• Ward D, which is not opposite T, is not adjacent to A.

How many wards are there between wards R and S?

Solution:

QUESTION: 25

Study the following information carefully to answer the given questions

Twelve wards P, Q, R, S, T, U, A, B, C, D, E , and F of a hospital are in two parallel buildings. Building 1 is facing south and Building 2 is facing north. Wards P, Q, R, S, T, and U are in Building 1 and wards A, B, C, D, E , and F are in Building 2. Each ward of Building 1 is exactly opposite the other ward in Building 2.

• Ward C, which is at one of the ends of the building, is second to the left of ward F
• There are two wards between ward A and B
• There is only one ward between ward S and T
• Ward U is third to the right of Q
• Ward U is not opposite either C or F.
• Ward S and T are not opposite C. Ward P is adjacent to ward S
• Ward D, which is not opposite T, is not adjacent to A.

Ward R is related to ward E in the same way as ward U is related to B, based on the given arrangement. Who among the following is Q related to following the same pattern?

Solution:

QUESTION: 26

If it is true that 'All humans are imperfect', then which one of the following is necessarily true?

Solution:
QUESTION: 27

If it is false that 'Men always pray to God', then which one of the following statements is true?

Solution:
QUESTION: 28

In a class, student X has 8th position from the top and 84th from the bottom. How many students are there in the class?

Solution:

Position from top + Position from Bottom = total – 1
8 + 84 = T – 1
T = 91 

QUESTION: 29

An old woman decided to divide her gold among her daughter and daughters-in-law. She first kept exactly half of the gold for her daughter. Then she divided the rest of her gold among her daughters-in-law. The eldest one got 26 grams more than the youngest daughter-in-law. The middle one got twice as the youngest one. If the eldest daughter-in-law got 66 grams of gold, how much was received by the daughter?

Solution:

66  80  40
A = C + 26
B = 2C
A + B + C = x/2
= Daughter-in-law
= 186 grams

QUESTION: 30

In certain code MAIL is written as ZNVY then how will FILM be written in that code?

Solution:

Related tests