Reasoning Mock Test - 5


30 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | Reasoning Mock Test - 5


Description
This mock test of Reasoning Mock Test - 5 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for CLAT Reasoning Mock Test - 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Reasoning Mock Test - 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Reasoning Mock Test - 5 exercise for a better result in the exam. You can find other Reasoning Mock Test - 5 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Statement: According to a report, it has been found that moreandmore job seekers in India and other parts of the world are looking for “flexible career” opportunities and getting inclined towards work from home. It has been noted that Indian job seekers put flexibility at a premium with searches for ‘work from home’ increasing 111 percent in 2017.
(A) People want more flexibility inthe workplace and more relaxation at work.
(B) The service sector has more working hours in the country and its employee must be given proper relaxation.
(C) People feel more comfortable working from home rather than coming to the office daily.

Q. Which of the above assumptions is/are implicit in the statement.

Solution:

The focus is on ‘work from home’. So, d) is a valid assumption.

QUESTION: 2

Study the following information carefully and answer the questions given below:

Around 25 percent of the existing jobs in Banking, Financial Services, and Insurance (BFSI) is expected to face existential threat by 2022, as the sector is witnessing rising adoption of automation to increase efficiency. According to a report, by 2022, 20-25 percent of existing jobs in banking, financial services, and insurance (BFSI) sector will face an existential threat, while 15-20 percent of the workforce in the sector would be deployed in new jobs that do not exist today.
(A) The adoption of new technology by the banking sector leads to a decrease in the headcount of the banking and financial sector.
(B) The financial sector may have to depend on technology in the coming days; chances of error may minimize.
(C) The financial sector will have to train its staff for the adoption of new technology in its branches.
(D) Banking comes to a halt when automated devices cease to function for any reason.
(E) Technology is eating out the jobs in the banking and financial sector.

Q. Which of the following among (A), (B), (C), (D) and (E) should be the course of action taken by the banking and financial sector so that there will be no impact on day-to-day operations?

Solution:

The staff must be properly trained for adopting new technology, so B) is a valid answer.

QUESTION: 3

Study the following information carefully and answer the questions given below:

Around 25 percent of the existing jobs in Banking, Financial Services, and Insurance (BFSI) is expected to face existential threat by 2022, as the sector is witnessing rising adoption of automation to increase efficiency. According to a report, by 2022, 20-25 percent of existing jobs in banking, financial services, and insurance (BFSI) sector will face an existential threat, while 15-20 percent of the workforce in the sector would be deployed in new jobs that do not exist today.
(A) The adoption of new technology by the banking sector leads to a decrease in the headcount of the banking and financial sector.
(B) The financial sector may have to depend on technology in the coming days; chances of error may minimize.
(C) The financial sector will have to train its staff for the adoption of new technology in its branches.
(D) Banking comes to a halt when automated devices cease to function for any reason.
(E) Technology is eating out the jobs in the banking and financial sector.

Q. Which of the following among (A), (B), (C), (D), and (E) will negate the benefits of technology for the banking sector?

Solution:

This is a problem with machines that makes you lament for the loss of old manual style of working.

QUESTION: 4

Study the following information carefully and answer the questions given below:

Around 25 percent of the existing jobs in Banking, Financial Services, and Insurance (BFSI) is expected to face existential threat by 2022, as the sector is witnessing rising adoption of automation to increase efficiency. According to a report, by 2022, 20-25 percent of existing jobs in banking, financial services, and insurance (BFSI) sector will face an existential threat, while 15-20 percent of the workforce in the sector would be deployed in new jobs that do not exist today.
(A) The adoption of new technology by the banking sector leads to a decrease in the headcount of the banking and financial sector.
(B) The financial sector may have to depend on technology in the coming days; chances of error may minimize.
(C) The financial sector will have to train its staff for the adoption of new technology in its branches.
(D) Banking comes to a halt when automated devices cease to function for any reason.
(E) Technology is eating out the jobs in the banking and financial sector.

Q. Which of the following among (A), (B), (C), (D), and (E) can be inferred from the given information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information).

Solution:

With the upgradation of technology, work will become easier but at the same time most of the work will be wiped out from the market. So, A) is a valid answer.

QUESTION: 5

Statement: The Archaeological Survey of India is likely to restrict the number of tourists visiting the Taj Mahal to 4,000 daily, and put a three-hour cap on each ticket holder to tour the 17th –century Mughal monument in a bid to preserve the heritage site.
(A) The number of tourists is increasing day by day and it’s becoming difficult to manage the crowd in the peak season.
(B) The beauty and sculpture of the monument are getting endangered.
(C) Taj Mahal got World Heritage status in the year 1983.
(D) Taj Mahal is considered one of the finest specimens of Mughal architecture.

Q. Which of the following assumptions are implicit in the statement?

Solution:

Since the monument is getting endangered day by day and it’s getting difficult to manage the crowd, so only B) is a valid answer.

QUESTION: 6

Statement: The Indian government has scrapped its previous directive to state oil companies to raise the price of subsidized cooking gas cylinders by Rs. 4 every month.
Which of the following will be a valid reason for the scrapping of the price hike on cooking gas cylinder?

Solution:

With the rise in the cost of the cylinder it has become tough for the middle class to pay its price. So only (A) is a valid answer.

QUESTION: 7

Education has been a problem in our country and lack of it has been blamed for all sorts of evil for hundreds of years. Half the country does not even today have access to proper education, and only a small fraction can go to university. Which of the following substantiates the given statement?

Solution:

Options (c) This statement substantiates the given statement as it mentioned that India needs internet and technology if it has to teach all population in remote villages which is also mentioned in the given statement that half of the country does not even today have access to proper education, and only a small fraction can go to university.

QUESTION: 8

Releasing the ‘Road Accidents in India 2016’ report, the Road Transport and Highways Minister said more than 400 people lost their lives daily on roads in road accidents at night. Which of the following could be the appropriate cause of death in road accidents at night? 

Solution:

Options (c) could be the major cause behind more accidents at night as improper installation of traffic signal and lighting arrangement are the major reasons behind it.

QUESTION: 9

Statement: Whole world looking at India, says Modi. India’s growth presents a winwin partnership for both India and the United States. Prime Minister Narendra Modi said while addressing the media gathering ahead of his first meeting with President Donald Trump.
(I) The talks between Trump and Modi would be broad-ranging and seek to advance common priorities.
(II) Prime Minister Narendra Modi would only attend the UN ‘Vesak Day’ celebrations and no bilateral agreements will be signed during his visit to Sri Lanka.
(III) US President Donald Trump and Prime Minister Narendra Modi forging a strong personal bond, and advancing a solid bilateral relationship.
(IV) The visit provides an opportunity to strengthen the US-India strategic partnership, which the President views as being critical in Asia-Pacific and globally.

Q. Which of the following is not in line with the given statement?

Solution:

Statements II is not in line with the given statement as it states about Narendra Modi’s visit to Sri Lanka whereas the given statement describes Modi’s first meeting with Trump.

QUESTION: 10

Bihar Chief Minister Nitish Kumar has launched a State-wide campaign as one of the major steps for women's empowerment to abolish dowry, citing it as a major drawback of our society. Is this decision sufficient to get rid of this custom, which is running since time immemorial in Bihar?

Q. Which of the following will be the best suited option to get rid of dowry?

Solution:

Option (a): It may be the possible approach but can’t be the best-suited option as dowry is like a stubborn custom which cannot be eradicated easily.
Option (b): It will be the best-suited option as it is necessary to change the thinking of people but the most important thing is to make the dowry system illegal and make it a punishable offense.
Option (c): It will not make any major changes in the thinking of persons.
Option (d): It is right that it has been set in the nerves of people as one of the necessities but it has not suggested any action to get out this stubborn custom.

QUESTION: 11

Television is no longer the medium of entertainment at present. Mobile has taken the place of it among the youngsters as they used to spend most of their time on it.

Q. Which of the following can be hypothesized from the given statement? 

Solution:

Option (c) can be hypothesized from the given statement as it is mentioned in the given statement that youngsters spend most of their time on mobile phones.

QUESTION: 12

Statement: Suspecting dubious transactions, top lenders, including the State of India, Axis Bank, ICICI Bank, and Yes Bank have suspended some accounts of major Bitcoin exchanges in India. The banks have sought additional collateral from the promoters of these exchanges on their borrowings and have capped cash withdrawals from the few accounts that are still operational.

Q. Which of the following will be the fallout of the above decision taken by the banks against Bitcoin exchanges in India?
(A) People will invest less in Bitcoin in the country.
(B) People already invested in Bitcoin will not be able to withdraw their money.
(C) Bitcoin exchanges will have to pay a heavy penalty on their current account.
(D) The value of Bitcoin has drastically increased in the last three months.
(E) Bitcoins will not be used further to buy products and services in the country.

Solution:

The measures will serve as dampeners for bitcoins.

QUESTION: 13

Statement: If the recommendations of the fare review committee are approved, passengers will have to shell out more for choosing lower berths and traveling during festive seasons. At the same time Railways is also considering reviewing the Flexi-fare system in premium trains.
(A) Railways may increase fares in trains for all classes of travellers in the near future.
(B) People may have to pay fewer charges if they book the ticket in advance.
(C) Senior citizens will have to pay more for opting lower berths.

Q. Which of the following will be a valid assumption?

Solution:

The correct option is B.

As it is stated in the question passengers will have to shell out more for choosing lower berths and traveling during festive seasons

QUESTION: 14

Statement: State bank of India (SBI), the country's largest lender, has hiked interest rates on fixed deposits (FDs) across various tenures by 10-25 basis points. The bank has hiked rates for tenures ranging from two years to 10 years and will now earn between 6.6 percent and 6.75 percent.
(A) Day by day the bank was losing customers in the Fixed Deposit section.
(B) Many bank customers started investing their money in Mutual Funds and stock market rather if FD and other term deposit plans.
(C) There was a huge decrease in the bank's CASA
(D) Private banks have decreased the interest rates on FD.

Q. Which of the following among (A), (B), (C) and (D) may be a valid reason for the increase in the interest rates by State Bank of India?

Solution:

Since there was a huge decline in the customer base of SBI in term deposit plans and several investors were not getting enough return. SBI has decided to increase the interest rate on FD and other term deposit plans.

QUESTION: 15

Statement: The government has decided to deny passports toofficers being investigated or prosecuted in corruption cases or facing FIR registered by a government entity after a preliminary inquiry. Such officers will not be given vigilance clearance needed for grant of passport, according to revised guidelines.

Inferences:
(A) A public servant facing corruption or criminal charges will not be issued a passport by the Government of India.
(B) Any person who is facing criminal charges will not be issued a passport by the Government of India.
(C) Getting a passport has become difficult for the common man in the country.

Q. Which of the following among (A), (B) and (C) can be inferred from the information given? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information.)

Solution:

The correct option is D.

As it is mentioned in the question The government has decided to deny passports to officers being investigated or prosecuted in corruption cases or facing FIR registered by a government entity after a preliminary inquiry.

QUESTION: 16

In each question below are statements followed by a conclusion. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements: No Red is Yellow. All Yellow are Blue. All Pink are White. Some Blue are Pink.

Conclusions:
I. No Pink is Red.
II. Some Yellow are not White.
III. Some Pink which are Blue are also Yellow is a possibility
IV. No White is Blue is a possibility.

Solution:

QUESTION: 17

In each question below are statements followed by a conclusion. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements: All Samsung are Apple. No Samsung is Redmi. No Apple is Lenovo. All Lenovo are Oppo.

Conclusions:
I. Some Samsung areOppo is a possibility.
II. All Redmi are Lenovo is a possibility.
III. No Apple is Oppo.
IV. Some Lenovo are Redmi is a possibility.

Solution:

QUESTION: 18

In each question below are statements followed by a conclusion. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
All Ants are Fly. All Fly are Bird.
Some Fly are Insect. No Insect is Mosquito.

Conclusions:
I. Some Insects are Ant is a possibility.
II. Some Bird are Mosquito is a possibility.
III. Some Insects are not Fly is a possibility.
IV. All Mosquito are Ant is a possibility.

Solution:

QUESTION: 19

Rahul walks a distance of 10 km towards the south, then he turns to his left and walks 5 km. From here he took a right turn and walks 6 km and stops at a point A. Find the distance Approx between the starting point and A and A is in which direction with respect to the starting point.

Solution:


Distance = 162 + 52 = √281 = 17km (approx.)

QUESTION: 20

Select the related word from the given alternatives.

Thread: Cloth:: Wire: ? 

Solution:

Cloth is woven from thread and mesh is made from wire. 

QUESTION: 21

Select the one which is different from the other three alternatives.

Solution:

In all other pairs of numbers the difference between the two numbers is of 25.
62 – 37 = 25
85 – 60 = 25
103 – 78 = 25
But, 74 – 40 = 34

QUESTION: 22

L__NOO__ML__MNO__NML 

Solution:

QUESTION: 23

Study the following information and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside. Two females sit in the middle of the sides and two at the corners. A sits second to the left of G. G sits in the middle of one of the sides. C sits fourth to the right of his wife and his wife is not an immediate neighbor of A or G. B sits third to the right of her husband. B does not sit at any of the corners. The only D sits between B and H. H is the husband of A. E is a male.

Q. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?

Solution:

QUESTION: 24

Study the following information and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside. Two females sit in the middle of the sides and two at the corners. A sits second to the left of G. G sits in the middle of one of the sides. C sits fourth to the right of his wife and his wife is not an immediate neighbor of A or G. B sits third to the right of her husband. B does not sit at any of the corners. The only D sits between B and H. H is the husband of A. E is a male.

Q. Who amongst the following is B’s husband?

Solution:

QUESTION: 25

Study the following information and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside. Two females sit in the middle of the sides and two at the corners. A sits second to the left of G. G sits in the middle of one of the sides. C sits fourth to the right of his wife and his wife is not an immediate neighbor of A or G. B sits third to the right of her husband. B does not sit at any of the corners. The only D sits between B and H. H is the husband of A. E is a male.

Q. How many people sit between B and C when counted in anti-clockwise direction from B?

Solution:

The following chart is clearly showing

QUESTION: 26

The son of M is the father of N and grandfather (Mother’s father) of R. S is the daughter of N and sister of B. Based on this information, how is M related to B?

Solution:

Gender of M is not known.

QUESTION: 27

If is possible to make a meaningful word with the second the fourth, the sixth, and the ninth letters of RECTIFICATION, what will be the third letter of the word? If no such word is possible mark X as your answer and if more than one word is possible mark M as your answer.

Solution:

RECTIFICATION 2, 4, 6, 9th Letter
Using these Four words E, T, F, A Two words formed i.e Feat, Fate.
More than one word is formed so Ans is M.

QUESTION: 28

If Monday falls on the 1st of October, which day will fall three days after the 20th in that month?

Solution:

1 Oct – Monday
8 Oct – Monday
15 Oct – Monday
20th Oct – Saturday
+3 days = Tuesday

QUESTION: 29

Read the information given below and answer the questions that follow:

Madan and Rohit are in the same team of Hockey. Parth defeated Rohit in badminton but lost to Sachin in tennis. Nitin teams with Sagar in football and with Sachin in hockey. Rohit defeated Sachin in chess. Those who play cricket do not play badminton, volleyball or tennis. Madan and Parth are in opposite teams of basketball. Nitin represents his state in cricket while Sagar does so at the district level. Boys who play chess do not play football, basketball , or volleyball. Madan and Parth are together in the volleyball team. Boys who play football also play hockey.   

Q. Name the boys who do not play football

Solution:

QUESTION: 30

Read the information given below and answer the questions that follow:

Madan and Rohit are in the same team of Hockey. Parth defeated Rohit in badminton but lost to Sachin in tennis. Nitin teams with Sagar in football and with Sachin in hockey. Rohit defeated Sachin in chess. Those who play cricket do not play badminton, volleyball or tennis. Madan and Parth are in opposite teams of basketball. Nitin represents his state in cricket while Sagar does so at the district level. Boys who play chess do not play football, basketball , or volleyball. Madan and Parth are together in the volleyball team. Boys who play football also play hockey.

Q. Who plays both hockey and tennis?

Solution:

Similar Content

Related tests