Reasoning Mock Test - 6


30 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | Reasoning Mock Test - 6


Description
This mock test of Reasoning Mock Test - 6 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for CLAT Reasoning Mock Test - 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Reasoning Mock Test - 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Reasoning Mock Test - 6 exercise for a better result in the exam. You can find other Reasoning Mock Test - 6 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Statement: The Delhi Electricity Regulatory Commission (DERC)has reduced electricity tariffs for consumers across all categories in the state by up to 32%. Among all the states which revised power tariffs for 2018-19, Delhi is the first to slash electricity tariffs.

Q. Which of the following will be the impact of the decision taken by the DERC on the citizens of Delhi?

Solution:

With the decrease in tariff by the DERC, people will have to pay less on their consumption.

QUESTION: 2

Statement: India may have a large percentage of youth but most ofthem are inadequately skilled for jobs when it comes to engineering education. Though IITians have impressed the world yet a large number of students passing out from ordinary colleges are not even employable compared to other advanced countries.
Assumptions:
(A) Indian students are sluggish compared to international students.
(B) Indian engineers are not skilled compared to international engineers.
(C) Indian engineering students are not given proper skill training in colleges.
(D) There are several engineering colleges in India compared to other countries in the world.

Q. Which of the following among (A), (B), (C) and (D) has been assumed inthe above information? (An assumption is something that is supposed or taken for granted.)

Solution:

The statement focuses on the lack of skills.

QUESTION: 3

Statement: A postgraduate student works as a house painter inthe small town of KasbaBorli in north-western India. He had dreamed of getting a government job but failed in it and for this , he blamed the Government of India for not creating enough employment opportunities for the youth that it had promised four years ago.
Inferences:
(A) The Government of India has failed to create millions of government jobs in the last four years in the country.
(B) The newly formed government has failed on the promises made by it to the citizens of India in the past.
(C) The Government of India has not lived up to the expectation of the postgraduate student.

Q. Which of the following among (A), (B) and (C) can be inferred from the above information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information.)

Solution:

d) is inferred.

QUESTION: 4

Statement: Despite a recent reduction in small savings rates by thegovernment, banks will not reduce their rates on small savings schemes. The cut in interest rates on the other small savings schemes is in contrast to the trend displayed by Government Securities on various maturities.

Q. Which of the following may be a valid reason for the decision taken by the banks?

Solution:

Banks' business depends on the deposits by their customers which they circulate in lending activities. So only a) is a valid answer.

QUESTION: 5

Statement: In a bid to encourage digitization and promotecashless transactions, the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has started a lottery system where you can get 100 percent cashback. The only thing which passengers need to do is that they have to purchase the rail tickets via the official website - IRCTC - and the payment has to be made through their apps - BHIM (Bharat Interface for Money) or UPI (Unified Payment Interface).

Q. Which of the following will be the effect of the decision taken by the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC)?

Solution:

The step taken by the Railways will motivate the people for the digital transaction and using less cash. So, only b) is a valid answer.

QUESTION: 6

Statement: The Madras High Court has observed that poorcandidates from forwarding communities too must get a reservation in education and employment. The poor, in the so-called forward communities, have been neglected so far and no one could speak about them fearing protest voices in the name of social justice.

Q. Which of the following assumptions is implicit in the given information?
(A) Social Justice should be extended to every section of society.
(B) There are poor people in every community and they must be encouraged to live a better life.
(C) A poor is a poor irrespective of his community.

Solution:

Any programme run by the government should be for all and there should not be any discrimination based on caste, creed, or religion.

QUESTION: 7

Statement: The jobs in the IT sector are decreasing in a countrywhich at a time was known to be a booming sector for the engineering graduates in the country. The decrease in jobs has helped the industry improve per-employee productivity and control attrition.

Q. Which of the following assumptions is implicit in the given information?
(A) The decrease in jobs in the market makes IT industries more profitable.
(B) Less demand for jobs in the market helps companies improve their attrition rate.
(C) The company has to pay more to the employee when the industry growth is less in the market.

Solution:

The per-employee productivity has improved.

QUESTION: 8

Statement: Is technology eating away jobs in the banking sector?The private sector banks were initially affected by it, now even the public sector firms are not distant from its effects. State Bank of India has claimed that there could be significant job cuts due to technological spending in the current year.

Which of the following will be a strong argument(s) in support of the above statement?
(A) Yes, with the advent of new technology, jobs have become easier for banking employees as well as for their clients too.
(B) No, What jobs human beings can do a machine can never do.
(C) Technology can break down at any time while humans can't. 

Solution:

The new technology is helping the banking employees finish their work in the stipulated time frame and manual calculation has been minimized with the advent of new technology. So, the only d) is valid below.

QUESTION: 9

Read the following information carefully and answer the question.
Although the population of City X is less than that of City Y and the number of factories in City X is less than that in City Y, the emission levels of City X and City Y are the same.

Q. Which of the following may not be a possible reason behind the situation?

Solution:

More forests should rather lead to less emission.

QUESTION: 10

Direction: Study the following information carefully and answer the given questions.
The government has decided to roll out the mother of all scholarships for India's best brains. To encourage students towards research and stop students from talking up research scholarship abroad, the government of India has started PM Research Fellowships (PMRF) for students of higher education institutions like the IITs, IISERs, and NITs, which will be the country's most lavish paid scholarships till date. The PMRF includes monthly scholarships for Rs. 70,000 to Rs. 80,000 and annual research grants of Rs. 2 lakh for select scholars.
(A) More students will be lured towards doing research programme in the country.
(B) More new research work will be conducted in new areas.
(C) Bright students were flowing out to foreign countries to take up research studies.
(D) A pool of talent can be created in the country itself.

Q. Which of the following among (A), (B), (C) and (D) will be the consequences of the above decision taken by the Government of India?

Solution:

Since the scholarship paid earlier was quite meager compared to other countries, the steps taken by the Government of India will help the country do better in the research field. So, only c) will be valid.

QUESTION: 11

Direction: Study the following information carefully and answer the given questions.
The government has decided to roll out the mother of all scholarships for India's best brains. To encourage students towards research and stop students from talking up research scholarship abroad, the government of India has started PM Research Fellowships (PMRF) for students of higher education institutions like the IITs, IISERs, and NITs, which will be the country's most lavish paid scholarships till date. The PMRF includes monthly scholarships for Rs. 70,000 to Rs. 80,000 and annual research grants of Rs. 2 lakh for select scholars.
(A) More students will be lured towards doing research programme in the country.
(B) More new research work will be conducted in new areas.
(C) Bright students were flowing out to foreign countries to take up research studies.
(D) A pool of talent can be created in the country itself.

Q. Which of the following among (A), (B), (C) and (D) has been assumed in the above statement?

Solution:

This has been assumed by the author while saying "to .... stop students from taking up research scholarships abroad...."

QUESTION: 12

Statement: The Reserve Bank of India has decided to link the base rate with the marginal cost of the funda-based lending rate (MCLR) from April 1. Currently,the bank does not give loans to anyone below the base rate.

Q. Which of the following will be an effect on the above decision taken by the RBI?

Solution:

Most of the loans are still governed by the base rate. While the never customers benefited from MCLR - a cheaper rate on which new loans are offered - the reduced MCLR failed to benefit the older customers. Linking base rates to MCLR will result in a lower base rate when MCLR goes down, thus benefiting these customers.

QUESTION: 13

Statement: For the ongoing recruitment of Group C Level and II posts, the Ministry of Railways has decided to extend the relaxation in the upper age limit by two years, ie from 28 to 30 years.

Q. Which of the following will be the effects of the above decision taken by the Railways?
(A) More students will be able to participate in Railway exams.
(B) Competition for different posts will increase.
(C) The level of question papers will be tougher in the examination.
(D) Students will get more time for the preparation of the exam.

Solution:

The increase in the age by the Railways will help more number of aspirants to sit in the examination which may increase the competition.

QUESTION: 14

Statement: As many as 10 lakh students of the 66 lakh studentswho registered for the Uttar Pradesh Board exams have skipped their papers in the first four days of the examination, the highest in five years.
A) Students are afraid of failing the examination.
B) Several students are not fully prepared for the exam.
C) Several students do not come to school regularly and get registered themselves at the time of examination only.
D) Several students have been passing the board examination through unfair means.

Q. Which of the following among (A), (B), (C) and (D) will be the valid reason(s) for skipping the board paper by the students of UttarPradesh state board?

Solution:

(B) is the reason for (A), which in turn is the reason for skipping the exam. Thus, only (A) and (B).

QUESTION: 15

Directions: In each question below are statements followed by a conclusion. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Q. Statements:
All Even are Odd. All Composite are Prime. No Odd is Prime. Some Odd are Whole.
Conclusions:
I. All even are not Composite.
II. No Prime is Even.
III. Some Whole are Composite.
IV. All Odd are not Prime.

Solution:

QUESTION: 16

Directions: In each question below are statements followed by a conclusion. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Q. Statements:
All Green are Red. All Green are Blue. No Green is White. Some White are Black.
Conclusions:
I. All Red are White is a possibility.
II. Some Green are not Black.
III. All Blue are not White.
IV. Some Black are Red is a possibility.

Solution:

QUESTION: 17

Directions: In each question below are statements followed by a conclusion. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Q. Statements:
All Honda are Hero. Some Suzuki are Honda. All Suzuki are Maruti. No Hero is BMW.
Conclusions:
I. Some Honda which are both Suzuki and Maruti are also BMW is a possibility.
II. Some Maruti which are not Hero are also BMW is a possibility.
III. Some Honda are not Suzuki is a possibility.
IV. No Honda is BMW is a possibility.

Solution:

QUESTION: 18

Neha traveled from a point X straight to point Y at a distance of 50 meters. He turned to his right and walks 50 meters more, then again turned right and walks 60 meters. Finally, he turned to the right and walks 50 meters. How far is he from the starting point?

Solution:

Neha travelled from a point X straight to point Y at a distance of 50 meters.
He turned to his right and walks 50 meter more,
then again turned right and walks 60 meter.
Finally, he turned to right and walks 50 meters.
How far is he from the starting point:

QUESTION: 19

Direction: Select the related word from the given alternatives.
Scissors : Cloth : : ? 

Solution:

A pair of scissors is used to cut cloth. Similarly, an axe is used to cut wood.

QUESTION: 20

Direction: Select the one which is different from the other three alternatives.

Solution:

QUESTION: 21

KLM_, KL_N, K_MN, _LMN

Solution:

QUESTION: 22

Directions: Read the information given below to answer the questions.
i. Kareena’s dieting schedule consists of having only one fruit on a given day of the week.
ii. A dietician has prescribed banana, papaya, pomegranate, apple, and grape from Sunday to Friday, one day is a fasting day. Kareena cannot eat any fruit on Saturday.
iii. Pomegranate day is neither on the first day nor on the last day but earlier than the papaya day.
iv. Apple day is on the immediate next day of papaya day.
v. The banana day is on the immediate previous day of the fasting day.
vi. Apple day and grape day must have a gap of two days between them.
vii. The grape day is the day immediately following the fasting day.

Q. Which of the following is the fasting day?

Solution:

QUESTION: 23

Directions: Read the information given below to answer the questions.
i. Kareena’s dieting schedule consists of having only one fruit on a given day of the week.
ii. A dietician has prescribed banana, papaya, pomegranate, apple, and grape from Sunday to Friday, one day is a fasting day. Kareena cannot eat any fruit on Saturday.
iii. Pomegranate day is neither on the first day nor on the last day but earlier than the papaya day.
iv. Apple day is on the immediate next day of papaya day.
v. The banana day is on the immediate previous day of the fasting day.
vi. Apple day and grape day must have a gap of two days between them.
vii. The grape day is the day immediately following the fasting day.

Q. Banana day and apple day have a gap of how many days between them?

Solution:

QUESTION: 24

Directions: Read the information given below to answer the questions.
i. Kareena’s dieting schedule consists of having only one fruit on a given day of the week.
ii. A dietician has prescribed banana, papaya, pomegranate, apple, and grape from Sunday to Friday, one day is a fasting day. Kareena cannot eat any fruit on Saturday.
iii. Pomegranate day is neither on the first day nor on the last day but earlier than the papaya day.
iv. Apple day is on the immediate next day of papaya day.
v. The banana day is on the immediate previous day of the fasting day.
vi. Apple day and grape day must have a gap of two days between them.
vii. The grape day is the day immediately following the fasting day.

Q. Which day is a grape day?

Solution:

QUESTION: 25

Directions: Read the information given below to answer the questions.
i. Kareena’s dieting schedule consists of having only one fruit on a given day of the week.
ii. A dietician has prescribed banana, papaya, pomegranate, apple, and grape from Sunday to Friday, one day is a fasting day. Kareena cannot eat any fruit on Saturday.
iii. Pomegranate day is neither on the first day nor on the last day but earlier than the papaya day.
iv. Apple day is on the immediate next day of papaya day.
v. The banana day is on the immediate previous day of the fasting day.
vi. Apple day and grape day must have a gap of two days between them.
vii. The grape day is the day immediately following the fasting day.

Q. Which day is pomegranate day?

Solution:

QUESTION: 26

Directions: Read the information given below to answer the questions.
i. Kareena’s dieting schedule consists of having only one fruit on a given day of the week.
ii. A dietician has prescribed banana, papaya, pomegranate, apple, and grape from Sunday to Friday, one day is a fasting day. Kareena cannot eat any fruit on Saturday.
iii. Pomegranate day is neither on the first day nor on the last day but earlier than the papaya day.
iv. Apple day is on the immediate next day of papaya day.
v. The banana day is on the immediate previous day of the fasting day.
vi. Apple day and grape day must have a gap of two days between them.
vii. The grape day is the day immediately following the fasting day.

Q. Which of the following is the correct statement?

Solution:

QUESTION: 27

Directions: Answer the following questions based on the statements given below:
i. There are 3 poles on each side of the road.
ii. These six poles are labeled A, B, C, D, E, and F.
iii. The poles are of different colors namely Golden, Silver, Metallic, Black, Bronze, and White.
iv. The poles are of different heights.
v. E, the tallest pole, is exactly opposite to the Golden colors pole.
vi. The shortest pole is exactly opposite to the Metallic colored pole.
vii. F, the Black colored pole, is located between A and D.
viii. C, the Bronze colored pole, is exactly opposite to A.
ix. B, the Metallic colored pole, is exactly opposite to F.
x. A the White-colored pole is taller than C but shorter than D and B.

Q. What is the color of the pole diagonally opposite to the Bronze colored pole?

Solution:

Golden

QUESTION: 28

Directions: Answer the following questions based on the statements given below:
i. There are 3 poles on each side of the road.
ii. These six poles are labeled A, B, C, D, E, and F.
iii. The poles are of different colors namely Golden, Silver, Metallic, Black, Bronze, and White.
iv. The poles are of different heights.
v. E, the tallest pole, is exactly opposite to the Golden colors pole.
vi. The shortest pole is exactly opposite to the Metallic colored pole.
vii. F, the Black colored pole, is located between A and D.
viii. C, the Bronze colored pole, is exactly opposite to A.
ix. B, the Metallic colored pole, is exactly opposite to F.
x. A the White-colored pole is taller than C but shorter than D and B.

Q. Which is the second tallest pole?

Solution:

QUESTION: 29

Directions: Answer the following questions based on the statements given below:
i. There are 3 poles on each side of the road.
ii. These six poles are labeled A, B, C, D, E, and F.
iii. The poles are of different colors namely Golden, Silver, Metallic, Black, Bronze, and White.
iv. The poles are of different heights.
v. E, the tallest pole, is exactly opposite to the Golden colors pole.
vi. The shortest pole is exactly opposite to the Metallic colored pole.
vii. F, the Black colored pole, is located between A and D.
viii. C, the Bronze colored pole, is exactly opposite to A.
ix. B, the Metallic colored pole, is exactly opposite to F.
x. A the White-colored pole is taller than C but shorter than D and B.

Q. Which is the color of the tallest pole?

Solution:

Golden

QUESTION: 30

Directions: Answer the following questions based on the statements given below:
i. There are 3 poles on each side of the road.
ii. These six poles are labeled A, B, C, D, E, and F.
iii. The poles are of different colors namely Golden, Silver, Metallic, Black, Bronze, and White.
iv. The poles are of different heights.
v. E, the tallest pole, is exactly opposite to the Golden colors pole.
vi. The shortest pole is exactly opposite to the Metallic colored pole.
vii. F, the Black colored pole, is located between A and D.
viii. C, the Bronze colored pole, is exactly opposite to A.
ix. B, the Metallic colored pole, is exactly opposite to F.
x. A the White-colored pole is taller than C but shorter than D and B.

Q. Pinky, who is Victor’s daughter, say to Lucy, “Your mother Rosy is the younger sister of my father, who is the third child of Joseph”. How is Joseph related to Lucy?

Solution:

Golden

Similar Content

Related tests