Reasoning Mock Test - 7


30 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2020 | Reasoning Mock Test - 7


Description
This mock test of Reasoning Mock Test - 7 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for CLAT Reasoning Mock Test - 7 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Reasoning Mock Test - 7 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Reasoning Mock Test - 7 exercise for a better result in the exam. You can find other Reasoning Mock Test - 7 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below.
According to a report released by the ABC organization, it has been found that there is a decline in the sex ratio at birth (SRB), in 17 out of 21 large states of the country. Several big states have recorded a substantial drop of 10 points in SRB. In Gujarat, the SRB fell to 854 females from 907 females per 1,000 males born registering a drop of 53 points from 2012-13 (base year) to 2013-14.
(A) The state government must take corrective measures to improve the SRB.
(B) Female foeticide is increasing day by day in the country.
(C) More women prefer son compared to daughter in several states.
(D) Girls are getting married at a younger age in rural India.
(E) The government must take strict action against those clinics which identify whether the fetus is male or female.
(F) Sex ratio in several states is falling day by day in the country.

Q. Which of the following among (A), (B), (C), (D), (E) and (F) will be a probable reason for the decline of sex ratio in the country?

Solution:

Day by day the desire of a woman for son is increasing. So, b) is a valid option.

QUESTION: 2

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below.
According to a report released by the ABC organization, it has been found that there is a decline in the sex ratio at birth (SRB), in 17 out of 21 large states of the country. Several big states have recorded a substantial drop of 10 points in SRB. In Gujarat, the SRB fell to 854 females from 907 females per 1,000 males born registering a drop of 53 points from 2012-13 (base year) to 2013-14.
(A) The state government must take corrective measures to improve the SRB.
(B) Female foeticide is increasing day by day in the country.
(C) More women prefer son compared to daughter in several states.
(D) Girls are getting married at a younger age in rural India.
(E) The government must take strict action against those clinics which identify whether the fetus is male or female.
(F) Sex ratio in several states is falling day by day in the country.

Q. Which of the following among (B), (C), (D), (E), and (F) can be inferred from the given information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information.)

Solution:

If SRB declines, the overall sex ratio will also go down.

QUESTION: 3

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below.
According to a report released by the ABC organization, it has been found that there is a decline in the sex ratio at birth (SRB), in 17 out of 21 large states of the country. Several big states have recorded a substantial drop of 10 points in SRB. In Gujarat, the SRB fell to 854 females from 907 females per 1,000 males born registering a drop of 53 points from 2012-13 (base year) to 2013-14.
(A) The state government must take corrective measures to improve the SRB.
(B) Female foeticide is increasing day by day in the country.
(C) More women prefer son compared to daughter in several states.
(D) Girls are getting married at a younger age in rural India.
(E) The government must take strict action against those clinics which identify whether the fetus is male or female.
(F) Sex ratio in several states is falling day by day in the country.

Q. Which of the following (A), (B), (C), (D), (E) and (F) will be a valid course of action to be taken by the government to improve the sex ratio in the country?

Solution:

The government must teach women that there is no difference between boys and girls. To improve the sex ratio, sex determination by medical practitioners in the country should be severely punished. So d) is a valid answer.

QUESTION: 4

Statement: If you think of visiting the Taj Mahal, be prepared to shell out more from your pocket. The Central Government has decided tointroduceRs. 200 charge for seeing the main mausoleum and also raise the entry fees to Rs. 50 from Rs. 40.
(A) Day by day the number of visitors is increasing to see the monument.
(B) Tourists are spending more time after entering the monument.
(C) The monument is losing its beauty day by day.
(D) The monument must be protected for our future generation.

Q. Which of the following among (A), (B), (C), and (d) is the most obvious assumption in the given passage?

Solution:

Raising fees is most directly related to popularity.

QUESTION: 5

Statement: Indian Railways collected more than Rs. 850 crore in ticket-related fines from travellers during the first nine months of the financial year 2017-18.
(A) There are lots of passengers in the train who travel without a ticket.
(B) Ticket collectors charge a heavy penalty on ticketless passengers.
(C) Most of the trains in India are overoccupied and people travel without having a confirmed ticket

Q. Which of the following among (A), (B) and (C) has/have been assumed in the given passage?

Solution:

The large collection of fines assumes both (A) and (B).

QUESTION: 6

Statement: Suspecting dubious transactions, top lenders, including State Bank of India, Axis Bank, ICICI Bank, and Yes Bank have suspended some accounts of major Bitcoin exchanges in India. The banks have sought additional collateral from the promoters of these exchanges on their borrowings and have capped cash withdrawals from the few accounts that are still operational.

Q. Which of the following will be the fallout of the above decision taken by the banks against Bitcoin exchanges in India?
(A) People will invest less in Bitcoin in the country.
(B) People already invested in Bitcoin will not be able to withdraw their money.
(C) Bitcoin exchanges will have to pay a heavy penalty on their current account.
(D) The value of Bitcoin has drastically increased in the last three months.
(E) Bitcoins will not be used further to buy products and services in the country.

Solution:

The measures will serve as dampeners for bitcoins.

QUESTION: 7

Statement: If the recommendations of the fare review committee are approved, passengers will have to shell out more for choosing lower berths and traveling during the festive seasons. At the same time Railways is also considering reviewing the Flexi-fare system in premium trains.
(A) Railways may increase fares in trains for all classes of travelers in the near future.
(B) People may have to pay fewer charges if they book the ticket in advance.
(C) Senior citizens will have to pay more for opting lower berths.

Q. Which of the following will be a valid assumption?

Solution:
QUESTION: 8

Statement: The Ministry of HRD has stressed on the need for a regulatory mechanism for CBSE schools and also efforts that they must offer good education and charge reasonable fees.

Q. Which of the following assumptions is/are implicit in the statement?
(A) The fees of private schools are quite high in comparison to government schools.
(B) The quality of education in private schools is deteriorating day by day in India.
(C) Private schools must strive for quality education and not bring commercial aspects to education.

Solution:

That “reasonable fees” are a concern makes (A) implicit. That “good education” is a concern makes (B) implicit.

QUESTION: 9

Statement: The retail prices of onion have touched Rs. 80 per kg in the national capital owing to tight supply, while a similar spike is seen in other cities as well, as per trade data.

Q. Which of the following will be an effect of the rise in the prices of onion?
(A) People will purchase less quantity of onion.
(B) The prices of items served in the restaurants may increase.
(C) The supply of onion is less in comparison to its demand.
(D) The price of non-veg items will increase in the local market.
(E) More people will turn vegetarian in this country.

Solution:

With the increase in the onion people will cut their spending on it and also there are a lot of items served in the restaurants in which onions are used, so the rising price of onion will force the restaurant owners to increase the prices of these items.

QUESTION: 10

Statement: State-run Energy Efficiency Services Ltd (EESL) has slashed the price of ceiling fans to Rs. 1,110 per unit from Rs, 1,200 under Ujala scheme due to revision in Goods and Services Tax (GST) rates.

Q. Which of the following will be the effect of the decrease in the price of LED fans?
(A) More people will use LED fans in their homes.
(B) The use of LED fans will decrease the power bill.
(C) Non-LED fans will no more be available in the market.
(D) The durability of electrical products will increase.

Solution:

With a decrease in the rate of LED fans more number of people will shift to these and as LED fan consumes less power there will be a decrease in the electricity bill.

QUESTION: 11

Statement: In Gujarat assembly elections, 1.8% of voters opted for NOTA (None of the above), significantly above 0.9% in Himachal Pradesh. In 30 seats almost, one in every six seats, the margin of victory was less than the tally for NOTA.

Q. Which of the following can be the reason(s) for opting NOTA? 

Solution:

All of the above are reasons

QUESTION: 12

Statement: Income inequality in India has risen over the last three decades and a half with the top 10% of earners cornering 55% of the national income in 2016, the worst level among major economic block, except West Asia, says a report by global researchers.

Q. Which of the following will be an effect on India’s economy due to the rise in income inequality?

Solution:

When income inequality increases, social disparity is bound to increase. People at the lower rungs of society will find it hard to afford things needed to improve their lives. Skewed growth will have an impact on the overall growth rate. However, corruption does not seem to be directly linked to income inequality.

QUESTION: 13

Statement: Prime Minister Narendra Modi has launched a unified app to serve e-governance through a mobile device called Umang (Unified Mobile Application for New-age Governance). The app offersservices to the central, state, Local bodies, and various government agencies on Android and IOS-based mobile devices.

Q. Which of the following will be an outcome of the above app?

Solution:

d) is ruled out because digitization, on the contrary, increases transparency and reduces corruption.

QUESTION: 14

Statement: The Bangalore International airport Limited (BIAL) inaugurated solar farms at the Kempegowda International Airport premises. The first project of 440 KW has been installed in the car park area in front of the BIAL corporate office, adthe second project of 2.5 MW solar panels at the airside. Both projects – jointly – will reduce carbon emission by 3125 tonnes per annum.

Q. Which of the following can be assumed in the above initiative taken by BIAL?

Solution:

Solar energy is considered to be clean and therefore helps check global warming, as opposed to thermal energy,

QUESTION: 15

Statement: In a shocking incident, an actress recently alleged that she was molested mid-air on New Delhi-Mumbai Vistara flight by a middle-aged man, drawing strong reactions by women rights activists and politicians. Such incidents are frequently increasing, a negative message towards women empowerment.

Q. Which of the following courses of action should be taken by the Government?

Solution:

A cautious approach is necessary.

QUESTION: 16

Statement: There will be a complete ban on the use of plastic of any kind from Gomukh to Hardwar along the Ganga with effect from February 1. The National Green Tribunal directed this while slapping a penalty of Rs. 5,000 per day on erring hotels, dharamshalas, and ashrams spewing waste into the river. The Tribunal passed a slew of directions to keep the river pollution-free.

Q. Which of the following will not be a reason for the above steps taken by the NGT?

Solution:

Fines are meant to be a deterrent, not a source of revenue.

QUESTION: 17

Statement: Recent incidents of expensive healthcare and medical negligence have brought the focus back on poor healthcare facilities in the country. In one case a family was handed over a huge bill while in the other an infant was wrongly declared dead.

Q. Which of the following can be inferred from the above information?

Solution:

The “huge bill” leads up to c) and the infant being “wrongly declared dead” leads us to b).

QUESTION: 18

Which one of the following figures represents the statement :
All persons know English.
Few of them know Hindi also.
Those who know Hindi know Bengali.

Solution:


Hence in given options only option a) is correct.

QUESTION: 19

Which of the following Venn Diagram gives the relationship between Friend, Guide, and Philosopher?

Solution:


Some guides may be philosophers and vice versa.
Some friends may be guides and vice versa.
Some friends may be philosophers and vice versa.
Some philosophers guides maybe friends.

QUESTION: 20

Which figure represents Rhombus, Quadrilaterals, Polygons?

Solution:


All rhombus are quadrilaterals.
All quadrilaterals are polygons.

QUESTION: 21

Nishant walks 30 meters in the north direction, after that he took a right turn and walks 40 meters. After that, he took a right turn and walks 40 meters more, and finally, he took a right turn and stop after walking 40 meters. Find the distance of Nishant from the initial position?

Solution:

QUESTION: 22

Direction: Select the related word from the given alternatives.

Q. Yesterday : Tomorrow : : March : ? 

Solution:

Yesterday → Today →Tomorrow March → April → May

QUESTION: 23

Direction: Find out the wrong number in the series.

Q. Find the odd one out
441, 484, 529, 566, 625

Solution:

Except the number 566, all other numbers are perfect squares.
441 = (21)2
484 = (22)2
529 = (23)2
625 = (25)2
But, 566 = (23.79)2

QUESTION: 24

___ XX ___ Y ___ XYYX ___ Y 

Solution:

QUESTION: 25

Directions: Read the following information carefully and choose the most appropriate option:
A and B are good in driving bus and car. C and A are good in driving car and scooter. C, D , and E are good in driving scooter and tractor. E and C are good in driving scooter and auto rickshaw. D and B are good in driving bus and tractor.

Q. Who is good in driving scooter, tractor and auto-rickshaw but not good in driving a car?

Solution:

QUESTION: 26

Directions: Read the following information carefully and choose the most appropriate option:
A and B are good in driving bus and car. C and A are good in driving car and scooter. C, D , and E are good in driving scooter and tractor. E and C are good in driving scooter and auto rickshaw. D and B are good in driving bus and tractor.

Q. Who is good in driving scooter, tractor and bus?

Solution:

QUESTION: 27

Directions: Read the following information carefully and choose the most appropriate option:
A and B are good in driving bus and car. C and A are good in driving car and scooter. C, D , and E are good in driving scooter and tractor. E and C are good in driving scooter and auto rickshaw. D and B are good in driving bus and tractor.

Q. Who is good in driving tractor, scooter, car, and autorickshaw but not bus?

Solution:

QUESTION: 28

Directions: In a joint family, A, B, C, D, E, and F are the members. B is the son of C. A and C are husband and wife. C is not the mother of B. E is the brother of C. D is the daughter of A and F is the brother of B.

Q. Which of the following is a pair of females in the family? 

Solution:

QUESTION: 29

Directions: In a joint family, A, B, C, D, E, and F are the members. B is the son of C. A and C are husband and wife. C is not the mother of B. E is the brother of C. D is the daughter of A and F is the brother of B.

Q. Who is the mother of B?

Solution:

QUESTION: 30

You are given a 60inch long ribbon, and you are instructed to cut 60 1-inch long strips out of this ribbon. The time taken to cut one strip is one second. So how long will it take to cut 60 strips?

Solution:

1 Cut → 2 Pieces → 1 sec
2 Cut → 3 Pieces → 2 sec
3 Cut → 4 Pieces → 3 sec
x cut → ( ) Pieces → x sec
60 pieces = 60 – 1 = 59 sec

Similar Content

Related tests