Test: Logical Reasoning - 2


30 Questions MCQ Test Mock Test Series for CLAT 2021 | Test: Logical Reasoning - 2


Description
This mock test of Test: Logical Reasoning - 2 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for CLAT Test: Logical Reasoning - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Logical Reasoning - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Test: Logical Reasoning - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Logical Reasoning - 2 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Passage - 1

The blind Argentinean librarian and writer Jorge Luis Borges imagined paradise to be a kind of library. At the turn of the century, a lot of us were concerned about the future of books with digital publishing becoming the norm of the day. But people continue to read books, whether as a bound copy or as e-books on their handheld readers or tabs. What has changed perhaps is the drive to read, or rather the motivation. Relevance of the subject matter now impacts the reading contours of the people.

Which of the following statements is consistent with the reading pattern of people that has been discussed by the author?

Solution:

Option (b) goes against the crux of the statement. Anything that is antiquated is irrelevant. In the given caselet, there is nothing to suggest that people seldom read books or have become very busy. In fact, the author says that “people continue to read books”. “Modish” means “contemporary” or relevant to the age. Hence, (a) is the answer.

QUESTION: 2

Passage - 1

The blind Argentinean librarian and writer Jorge Luis Borges imagined paradise to be a kind of library. At the turn of the century, a lot of us were concerned about the future of books with digital publishing becoming the norm of the day. But people continue to read books, whether as a bound copy or as e-books on their handheld readers or tabs. What has changed perhaps is the drive to read, or rather the motivation. Relevance of the subject matter now impacts the reading contours of the people.

Which of the following statements can be a possible logical corollary to the given paragraph?

Solution:

Since the passage talks about relevance, social media can be a possible factor because it is a phenomenon of the present day. There is nothing to suggest that the traditional publishing style will replace digital publishing. Option (b) is incorrect because there is nothing to suggest that the cost of books will come down. Furthermore, the reader will have to buy an appropriate device with the help of which s/he can read a book in digital form. Relevance of the subject matter doesn’t always refer to majoritarian policies. Even a marginalized or subaltern individual might find an issue relevant to his or her own existence. Hence, option (a) is negated.

QUESTION: 3

Passage - 1

The blind Argentinean librarian and writer Jorge Luis Borges imagined paradise to be a kind of library. At the turn of the century, a lot of us were concerned about the future of books with digital publishing becoming the norm of the day. But people continue to read books, whether as a bound copy or as e-books on their handheld readers or tabs. What has changed perhaps is the drive to read, or rather the motivation. Relevance of the subject matter now impacts the reading contours of the people.

Which of the following, if true, contradicts Luis Borges’ perception about library?

Solution:

Option (c) if true indicates that a library might act as an agency of propaganda and not a repository of knowledge. Hence, it is not a desirable state. Options (a) and (b) actually strengthen the perception that was stated by Luis Borges. Option (d) is out of scope.

QUESTION: 4

Read the following passage and answer the question that follows:

When we corked open the champagne on January 1, 2010, we believed technology was a force leading us to a digitally enabled Promised Land. In the bright future that beckoned, all the world’s knowledge would be at everyone’s fingertips and 1984 would be just another book on the shelf rather than one that should be re-read for its cautionary tale of modern tyranny. Fast-forward as we ready to uncork the champagne once again, this time to greet the Roaring ’20s and even more disruption than we saw in the teen decade lies ahead. Quick-fire technological change has opened up whole new landscapes and minefields. Back in the early days of the past decade, we still thought we’d shape technology. Right now, though, that’s not happened and you’re happily working from home as you can be “virtually” in touch with your office 24x7. With the help of data mining, information has become freely accessible.

Out of the following options, which one is the most appropriate logical corollary to the given passage?

Solution:

Refer to the last sentence of the caselet. Option is the most appropriate logical corollary because data mining might lead to an invasion of privacy. Option (c) is out of scope because there is nothing to suggest that employers will now ask employees to work 24x7. Option (a) is out of scope because there is nothing to suggest that the government will step up its surveillance. Option (d) is wrong because the given passage does not give us any information on whether people have the option to safeguard their private space. Option (d) is merely a conjecture.

QUESTION: 5

Read the following passage and answer the question that follow:

When we corked open the champagne on January 1, 2010, we believed technology was a force leading us to a digitally enabled Promised Land. In the bright future that beckoned, all the world’s knowledge would be at everyone’s fingertips and 1984 would be just another book on the shelf rather than one that should be re-read for its cautionary tale of modern tyranny. Fast-forward as we ready to uncork the champagne once again, this time to greet the Roaring ’20s and even more disruption than we saw in the teen decade lies ahead. Quick-fire technological change has opened up whole new landscapes and minefields. Back in the early days of the past decade, we still thought we’d shape technology. Right now, though, that’s not happened and you’re happily working from home as you can be “virtually” in touch with your office 24x7. With the help of data mining, information has become freely accessible.

The author of the passage is most likely to agree with which of the following statements:

Solution:

Option (a) is the correct answer when we analyse the following sentence: “Quick-fire technological change has opened up whole new landscapes and minefields.” The author never says that technological advancements are fraught only with risks. There are positive aspects as well. The author mentions that knowledge will be at everyone’s fingertips. He doesn’t mention the redundancy of a seminal text. Option (d) is out of scope.

QUESTION: 6

Read the following passage and answer the question that follows:

When we corked open the champagne on January 1, 2010, we believed technology was a force leading us to a digitally enabled Promised Land. In the bright future that beckoned, all the world’s knowledge would be at everyone’s fingertips and 1984 would be just another book on the shelf rather than one that should be re-read for its cautionary tale of modern tyranny. Fast-forward as we ready to uncork the champagne once again, this time to greet the Roaring ’20s and even more disruption than we saw in the teen decade lies ahead. Quick-fire technological change has opened up whole new landscapes and minefields. Back in the early days of the past decade, we still thought we’d shape technology. Right now, though, that’s not happened and you’re happily working from home as you can be “virtually” in touch with your office 24x7. With the help of data mining, information has become freely accessible.

Out of the following options, which one can be inferred from the given passage?

Solution:

Refer to the sentences: “When we corked open the champagne on January 1,2010, we believed technology was a force leading us to a digitally enabled Promised Land. In the bright future that beckoned, all the world’s knowledge would be at everyone’s fingertips and 1984 would be just another book on the shelf rather than one that should be reread for its cautionary tale of modern tyranny. Fast- forward as we ready to uncork the champagne once again, this time to greet the Roaring ’20s and even more disruption than we saw in the teen decade lies ahead.” Options (a) and (b) are out of scope. In the light of the passage, options (a) and (b) cannot be inferred. Option (c) is wrong because the author lists many disadvantages of technological advancements.

QUESTION: 7

Read the following passage and answer the question that follows:

As infrastructure investments (as a proportion of GDP) have fallen sharply over the twelfth five year plan period (2013-17), attempts to revive the investment cycle are welcome. However, considering that infrastructure investment over the past six years adds up to Rs 51.2 lakh crore, doubling this over the next six years is a tall order. These are not normal times. The economy has slowed down considerably. The financial system remains choked. Add to that an overleveraged corporate sector that is in no mood to invest, and achieving these targets looks increasingly difficult. And a broad-based pick-up in growth is unlikely in the near term. Reviving the investment cycle requires more than just ambitious targets.

The author of the passage is most likely to agree with which of the following statements:

Solution:

It is quite evident that setting up of ambitious targets is not enough. Hence, option (c) is the most appropriate answer choice. Option (a) is wrong because in the light of the passage, it is evident that the economy needs to be addressed. Option (b) can be ruled out because the author makes it clear throughout the passage that the present economy needs to be worked upon.

QUESTION: 8

Read the following passage and answer the question that follows:

As infrastructure investments (as a proportion of GDP) have fallen sharply over the twelfth five year plan period (2013-17), attempts to revive the investment cycle are welcome. However, considering that infrastructure investment over the past six years adds up to Rs 51.2 lakh crore, doubling this over the next six years is a tall order. These are not normal times. The economy has slowed down considerably. The financial system remains choked. Add to that an overleveraged corporate sector that is in no mood to invest, and achieving these targets looks increasingly difficult. And a broad-based pick-up in growth is unlikely in the near term. Reviving the investment cycle requires more than just ambitious targets.

In support of which of the following does the author mentions “that an overleveraged corporate sector that is in no mood to invest”: 

Solution:

Option (b) mentions exactly the same thing as the quoted sentence in the given question. We don’t know whether investment by corporates is the only way to improve the economy. There can be other ways too. Hence, option (c) is wrong. Option (d) is wrong because the passage does not mention whether the corporate sector has been completely sidelined by the government. Option (a) is again out of scope and cannot be inferred in the light of the passage.

QUESTION: 9

Read the following passage and answer the question that follows:

As infrastructure investments (as a proportion of GDP) have fallen sharply over the twelfth five year plan period (2013-17), attempts to revive the investment cycle are welcome. However, considering that infrastructure investment over the past six years adds up to Rs 51.2 lakh crore, doubling this over the next six years is a tall order. These are not normal times. The economy has slowed down considerably. The financial system remains choked. Add to that an overleveraged corporate sector that is in no mood to invest, and achieving these targets looks increasingly difficult. And a broad-based pick-up in growth is unlikely in the near term. Reviving the investment cycle requires more than just ambitious targets.

The author’s usage of the word ‘choked’ in the passage implies which of the following?

Solution:

Option (a) is too extreme. Option (c) cannot be inferred. In the light of the passage, we are not sure if the economic downturn is happening for the first time. Option (b) is out of scope.

QUESTION: 10

Read the following passage and answer the question that follows:

As infrastructure investments (as a proportion of GDP) have fallen sharply over the twenty-five year plan period (2013-17), attempts to revive the investment cycle are welcome. However, considering that infrastructure investment over the past six years adds up to Rs 51.2 lakh crore, doubling this over the next six years is a tall order. These are not normal times. The economy has slowed down considerably. The financial system remains choked. Add to that an overleveraged corporate sector that is in no mood to invest, and achieving these targets looks increasingly difficult. And a broad-based pick-up in growth is unlikely in the near term. Reviving the investment cycle requires more than just ambitious targets.

The logical corollary to the observation made by the author in relation to investment by corporates is best reflected in which of the following options:

Solution:

Option (c) is an extension of the argument put forth by the author in the passage. Option (a) is out of scope and has no connection to investment by corporates whatsoever. Options (b) and (d) are out of scope as well.

QUESTION: 11

Read the following passage and answer the question that follows:

We are bombarded with misguided advertisements that give advice on healthy eating, and this has had the effect of making food seem hugely complicated. People are demoralized because they are trying to follow this advice, yet they are getting fatter and fatter. For lots of people, food has become a minefield of dos and don’ts and a relaxed appreciation of the pleasures of eating has got a bit lost along the way. In fact, eating well is simple when you apply a few fundamental principles.

What can be concluded from the above?

Solution:

The use of ‘continuously’ in option (a) and ‘only’ in option (d) makes these two incorrect, as they are extreme in their analysis. Option (c) contradicts the information given in the passage. This makes option (b) correct.

QUESTION: 12

Read the following passage and answer the question that follows:

We are bombarded with misguided advertisements that give advice on healthy-eating, and this has had the effect of making food seem hugely complicated. People are demoralized because they are trying to follow this advice, yet they are getting fatter and fatter. For lots of people, food has become a minefield of dos and don’ts and a relaxed appreciation of the pleasures of eating has got a bit lost along the way. In fact, eating well is simple when you apply a few fundamental principles.

Which of the following proverbs is the closest in meaning to the central argument made in the passage?

Solution:

Refer to the lines, “For lots of people, food has become a minefield of do’s and don’ts and a relaxed appreciation of the pleasures of eating has got a bit lost along the way. In fact, eating well is simple when you apply a few fundamental principles.” Thus, the author wishes to highlight the importance of focusing on the basics while considering a healthy lifestyle. The proverb that captures this relationship is given in option (d). The other options are unrelated.

QUESTION: 13

Read the following passage and answer the question that follows:

We are bombarded with misguided advertisements that give advice on healthy eating, and this has had the effect of making food seem hugely complicated. People are demoralized because they are trying to follow this advice, yet they are getting fatter and fatter. For lots of people, food has become a minefield of dos and don’ts and a relaxed appreciation of the pleasures of eating has got a bit lost along the way. In fact, eating well is simple when you apply a few fundamental principles.

Which of the following is not another possible explanation for the paradox presented in the passage?

Solution:

The paradox that is discussed in the passage is that inspite of following health advices, people are getting fatter and fatter. Thus, it is possible that there are some other factors that are contributing to this rise in obesity. Options (a), (b) and (c) all provide alternative explanations for this paradox. However, option (d) does not resolve it.

QUESTION: 14

Read the following passage and answer the question that follows:

We are bombarded with misguided advertisements that give advice on healthy-eating, and this has had the effect of making food seem hugely complicated. People are demoralized because they are trying to follow this advice, yet they are getting fatter and fatter. For lots of people, food has become a minefield of dos and don’ts and a relaxed appreciation of the pleasures of eating has got a bit lost along the way. In fact, eating well is simple when you apply a few fundamental principles.

Neha, a dietician by profession, reads this article and decides to revamp her offerings based on it. Which of the following will be in line with the argument presented in the passage?

Solution:

The passage clearly states that eating well is simply a process of applying a few basic principles. Thus, any focus on superfoods or trending diets or exotic food items will prove contrary to the idea discussed. Hence, Neha should focus on developing a diet plan that emphasizes on eating properly and one that talks about the normal food habits of people.

QUESTION: 15

Direction: Read the following passage and answer the question that follows:

Anita: I sold my house through a real estate agent last year and was happy with the price that I received. My house was sold quickly, and I did not have to suffer any advertising hassles. I would advise against selling your house through Internet websites, newspapers or magazine listings.

Babita: It is in the interest of Internet websites, newspapers and magazines to get me the best price for my property because they are a relatively new medium wanting to establish themselves. Besides, their fee is dependent on the selling price. Therefore, while selling my house I will certainly use Internet websites, newspapers or magazine listings rather than trying to sell the house through a real estate agent.

All of the following statements are strengthening Babita’s argument. Which one is the EXCEPTION?

Solution:

The main point of contention between Anita’s and Babita’s arguments is the price obtained for properties sold through the two mediums—real estate agents and online mediums. While Anita believes that houses sold through real estate agents fetch a good price, Babita believes that sales made through Internet websites, newspapers and magazines get the best price. The reason she gives for the same is that these mediums are relatively new, and they want to establish themselves. Besides, their fee is also dependent on the selling price. All the arguments given strengthen Babita’s claim except option (c). If there are people who pay these websites to find them a less expensive house, then it is plausible that these websites will actually try to sell the houses at a lower price, as it would result in greater benefit for them.

QUESTION: 16

Direction : Read the following passage and answer the question that follows:

Anita: I sold my house through a real estate agent last year and was happy with the price that I received. My house was sold quickly, and I did not have to suffer any advertising hassles. I would advise against selling your house through Internet websites, newspapers or magazine listings.

Babita: It is in the interest of Internet websites, newspapers and magazines to get me the best price for my property because they are a relatively new medium wanting to establish themselves. Besides, their fee is dependent on the selling price. Therefore, while selling my house I will certainly use Internet websites, newspapers or magazine listings rather than trying to sell the house through a real estate agent.

Which of the following weakens Anita’s claim?

Solution:

The reasons for Anita preferring real estate agents are:

  • Good price

  • Quick sale

  • No advertising hassles

Any statement that challenges any of these attributes will weaken her claim. Thus, option (a) which states that real estate agents actually take more time to make a sale is the correct answer. Options (b) and (c) strengthen her claim while option (d) goes beyond the scope of the passage. It is not necessary that international trends will be applicable in a local setting as well.

QUESTION: 17

Direction: Read the following passage and answer the question that follows:

Anita: I sold my house through a real estate agent last year and was happy with the price that I received. My house was sold quickly, and I did not have to suffer any advertising hassles. I would advise against selling your house through Internet websites, newspapers or magazine listings.

Babita: It is in the interest of Internet websites, newspapers and magazines to get me the best price for my property because they are a relatively new medium wanting to establish themselves. Besides, their fee is dependent on the selling price. Therefore, while selling my house I will certainly use Internet websites, newspapers or magazine listings rather than trying to sell the house through a real estate agent.

Which of the following is the closest to the argument made by Babita in terms of its underlying rationale?

Solution:

Babita’s main argument is that internet sites, newspapers and magazines try to get the best deals for their customers as they want to establish themselves in the market and because their own commissions are dependent on the selling prices. The only option that mirrors this rationale is option (c). Options (a) and (d) actually work in favor of Anita’s argument. Option (b) is not directly related to Babita’s claim.

QUESTION: 18

Direction: Read the following passage and answer the question that follows:

With that deadline now a decade away, the world is set to miss most of the Sustainable Development Goals (SDGs). Just two of them — eliminating preventable deaths among newborns and under-fives and getting children into primary schools — are closest among all the goals of being achieved. By contrast, the goal to eliminate extreme poverty will not be met because some 430 million people are expected still to be living in such conditions in 2030. Targets to end hunger and to protect climate and biodiversity are completely off track. Whereas some of the richer countries are making a degree of progress in the SDGs overall, two-thirds of poorer ones are not expected to meet those that relate even to their most basic needs.

What can be concluded from the above?

Solution:

Refer to the opening lines of the passage. It clearly states that “Just two of them — eliminating preventable deaths among newborns and under- fives and getting children into primary schools — are closest among all the goals to being achieved.” From this, option (c) can be inferred. Option (a) is a vague statement that has no relation with the facts presented in the passage. Options (b) and (d) contradict the information given in the passage.

QUESTION: 19

Direction: Read the following passage and answer the question that follow:

With that deadline now a decade away, the world is set to miss most of the Sustainable Development Goals (SDGs). Just two of them — eliminating preventable deaths among newborns and under-fives and getting children into primary schools — are closest among all the goals of being achieved. By contrast, the goal to eliminate extreme poverty will not be met because some 430 million people are expected still to be living in such conditions in 2030. Targets to end hunger and to protect climate and biodiversity are completely off track. Whereas some of the richer countries are making a degree of progress in the SDGs overall, two-thirds of poorer ones are not expected to meet those that relate even to their most basic needs.

Which of the following facts agree with the claims made in the passage?

Solution:

The passage claims that targets with respect to eliminating poverty and removing hunger are completely off track. The information that supports this claim is given in option (a). The passage states that the goal of getting children into primary schools is close to being met, but the information given in options (b) and (c) talks about schooling in general. Hence, they can be eliminated. Option (d) actually challenges the information in the passage.

QUESTION: 20

Direction : Read the following passage and answer the question that follows:

With that deadline now a decade away, the world is set to miss most of the Sustainable Development Goals (SDGs). Just two of them — eliminating preventable deaths among newborns and under-fives and getting children into primary schools — are closest among all the goals of being achieved. By contrast, the goal to eliminate extreme poverty will not be met because some 430 million people are expected still to be living in such conditions in 2030. Targets to end hunger and to protect climate and biodiversity are completely off track. Whereas some of the richer countries are making a degree of progress in the SDGs overall, two-thirds of poorer ones are not expected to meet those that relate even to their most basic needs.

With regards to the achievement of the SDGs, what is the one inference that can be drawn based on the information given above?

Solution:

The passage mentions that two-thirds of poorer ones are not expected to meet those that relate even to their most basic needs. From this, we cannot make inferences about the remaining one-third countries. Firstly, we don’t know whether poorer and developing refer to the same countries or not. Also, no information has been provided regarding the developed countries and their SDGs. Though commonsense suggests that these countries would have met the SDGs regarding basic needs, we cannot make any inferences based on external knowledge. Similarly, though the passage states that some 430 million people are expected still to be living in such conditions in 2030, we cannot conclude whether this is a majority or just a significant part of the population. Only option (d) is the correct inference that can be drawn based on the statement, “Targets to end hunger and to protect climate and biodiversity are completely off track.”

QUESTION: 21

Direction : Read the following passage and answer the question that follows:

A minimalist understanding of architectural elements and accents ensued in deeply contemplative as well as immaculate design frames that spoke about the enchantment of jute, yarn and cotton thread in the solo of Purvai Rai painting at Art Alive exhibition. Purvai’s compositions contained the power of devotion in design in the sequence of threading and arranging jute, yarn and cotton threads that had echoes of inner roots. The action of creating and expressing both have a ritualistic focus. “Design for me is born out of imagination and quiet discipline, I have always had an interest in the chakra,” she explains. “I feel the language of Indian design came from ancient design traditions. So I play with subtle abstraction continuously created around textile-related conversations. I explore colour, texture, pattern, and aspects of ‘textile language’, and keep an eye also on knotting. I use jute, yarn and cotton because it speaks of indigenous practices that go back into history.”

Which one of the following can be inferred from the passage?

Solution:

Refer to the last line of the passage. From it, one can clearly infer option (a). Option (b) cannot be inferred because, as per the passage, it is not true. Option (c) can be negated by referring to the following lines from the passage, “I explore colour, texture, pattern, and aspects of ‘textile language”. The passage talks about how the artist feels that design is born out of imagination. Hence, option (d) can also not be inferred from the passage.

QUESTION: 22

Direction : Read the following passage and answer the question that follows:

A minimalist understanding of architectural elements and accents ensued in deeply contemplative as well as immaculate design frames that spoke about the enchantment of jute, yarn and cotton thread in the solo of Purvai Rai painting at Art Alive exhibition. Purvai’s compositions contained the power of devotion in design in the sequence of threading and arranging jute, yarn and cotton threads that had echoes of inner roots. The action of creating and expressing both have a ritualistic focus. “Design for me is born out of imagination and quiet discipline, I have always had an interest in the chakra,” she explains. “I feel the language of Indian design came from ancient design traditions. So I play with subtle abstraction continuously created around textile-related conversations. I explore colour, texture, pattern, and aspects of ‘textile language’, and keep an eye also on knotting. I use jute, yarn and cotton because it speaks of indigenous practices that go back into history.”

Which one of the following is not consistent with the artist’s composition of Purvai Rai? 

Solution:

As per the passage, options (a), (b) and (c) are consistent with the artist’s composition. Refer to the following lines from the passage, “The action of creating and expression both have a ritualistic focus”. This nullifies the argument presented in option (d). Hence, it is the correct answer.

QUESTION: 23

Direction : Read the following passage and answer the question that follows:

Since the book’s first publication in 1978, “Orientalism” has become one of those words that shuts down conversation on liberal campuses, where no one wants to be accused of being “Orientalist” any more than they want to be called racist, sexist, homophobic, or transphobic. That “Orientalist” is now a commonly applied epithet is a tribute to the power of Said’s account, but also to its vulgarization. With Orientalism, Said wanted to open a discussion about the way the Arab-Islamic world had been imagined by the West—not to prevent a clear-eyed reckoning with the region’s problems, of which he was all too painfully aware. He was also acutely aware of writing a work of history that was destined, like all such works, to become itself a historical document, refracting the pressures and anxieties of its moment.

Which one of the following can be inferred from the passage?

Solution:

Option (a) can clearly not be inferred from the passage. Option (b) is out of scope. Orientalism has gained momentum with the passage of time, this can be inferred from the first few lines of the passage. This makes option (d) incorrect. Referring to the last line of the passage, one can clearly infer the statement presented in option (c). Thus, the correct answer is option (c).

QUESTION: 24

Direction : Read the following passage and answer the question that follows:

“Do you have your audience in mind when you sit down to write,” Toni Morrison was once asked. “Only me,” she replied. I love the faith she has in her own craft. This is her talking to students in Mississippi. “As I write I don’t imagine a reader or listener, ever. I am the reader and the listener myself, and I think I am an excellent reader… I mean I really know what’s going on… I have to assume that I am also this very critical, very fastidious, and not an easily-taken-in reader who is smart enough to participate in the text—a lot.” And she speaks often of loving the rewrite—” The best part of all, the absolutely most delicious part… I try to make it look like I never touched it.” It is her care for the gradually discovered story that makes us fully trust her. It is how we are intimately altered by her books, and it was why Beloved would change everything.

Which one of the following can be inferred from the passage?

Solution:

Referring to the first few lines of the passage, one can clearly negate option (a) as the correct answer. Option (b) is also not true in the light of the passage. Refer to the following lines from the passage, “I love the faith she has in her won craft”. This makes option (d) incorrect. While writing a book, Morrison is the reader, as well as the listener. This makes option (c) correct.

QUESTION: 25

Direction: Read the following passage and answer the question that follows:

“Do you have your audience in mind when you sit down to write,” Toni Morrison was once asked. “Only me,” she replied. I love the faith she has in her own craft. This is her talking to students in Mississippi. “As I write I don’t imagine a reader or listener, ever. I am the reader and the listener myself, and I think I am an excellent reader… I mean I really know what’s going on… I have to assume that I am also this very critical, very fastidious, and not an easily-taken-in reader who is smart enough to participate in the text—a lot.” And she speaks often of loving the rewrite—” The best part of all, the absolutely most delicious part… I try to make it look like I never touched it.” It is her care for the gradually discovered story that makes us fully trust her. It is how we are intimately altered by her books, and it was why Beloved would change everything.

The author is likely to agree with which of the following?

Solution:

Refer to the second last line of the passage, “It is her care for the gradually discovered story that makes us fully trust her”. This clearly makes option (c) the correct answer. All other options cannot be inferred from the passage and are incorrect.

QUESTION: 26

Direction: Read the following passage and answer the question that follows:

“Do you have your audience in mind when you sit down to write,” Toni Morrison was once asked. “Only me,” she replied. I love the faith she has in her own craft. This is her talking to students in Mississippi. “As I write I don’t imagine a reader or listener, ever. I am the reader and the listener myself, and I think I am an excellent reader… I mean I really know what’s going on… I have to assume that I am also this very critical, very fastidious, and not an easily-taken-in reader who is smart enough to participate in the text—a lot.” And she speaks often of loving the rewrite—” The best part of all, the absolutely most delicious part… I try to make it look like I never touched it.” It is her care for the gradually discovered story that makes us fully trust her. It is how we are intimately altered by her books, and it was why Beloved would change everything.

Which one of the following can be concluded about the writing style of Morrison? 

Solution:

One cannot necessarily infer how the characters of Morrison’s writing are developed. Hence, option (a) is incorrect. Option (b) and (c) are out of scope and cannot be inferred from the passage. Referring to the first few lines of the passage, one can infer that Morisson only has herself in mind when writing. This makes option (d) the correct answer.

QUESTION: 27

Direction: Read the following passage and answer the question that follows:

We found in both India and Pakistan that Partition was difficult to confront and talk about. In order to talk about it, we would have to acknowledge that both sides were equally guilty, in case you can use that word. For instance, it wasn’t like the Holocaust, where you had the Jews and the Nazis. Of course, you had a range of ordinary people who allowed the violence against the Jews or benefited from it – like companies that used concentration camp labour. Unlike the Holocaust, in Partition, both sides were guilty of violence. Both sides were aggressors and victims. Often, there were histories of violence within families, which they silenced. There could have been history of complicity in the violence they subjected their own women to. Or you might have known about somebody who was attacked, but you were too helpless to stop it – and you, therefore, let that history go. Or you might have participated in violence yourself.

Which of the following would strengthen the author’s stance?

Solution:

According to the passage, options (a) and (d) are out of scope and will not help in strengthening the author’ stance. Option (b) is an untrue statement and will necessarily weaken the author’s argument. Hence, it can also not be considered. Refer to the following lines from the passage, “Both sides were aggressors and victims. Often, there were histories of violence within families, which they silenced. There could have been history of complicity in the violence they subjected their own women to”. The reason why histories might not have been talked about was to safeguard the honour of the families. Thus, option (c) is the correct answer.

QUESTION: 28

Direction : Read the following passage and answer the question that follows:

We found in both India and Pakistan that Partition was difficult to confront and talk about. In order to talk about it, we would have to acknowledge that both sides were equally guilty, in case you can use that word. For instance, it wasn’t like the Holocaust, where you had the Jews and the Nazis. Of course, you had a range of ordinary people who allowed the violence against the Jews or benefited from it – like companies that used concentration camp labour. Unlike the Holocaust, in Partition, both sides were guilty of violence. Both sides were aggressors and victims. Often, there were histories of violence within families, which they silenced. There could have been history of complicity in the violence they subjected their own women to. Or you might have known about somebody who was attacked, but you were too helpless to stop it – and you, therefore, let that history go. Or you might have participated in violence yourself.

Which of the following cannot be inferred from the passage? 

Solution:

Options (a), (b) and (c) are clear inferences. Although option (d) is a universal inference, one simply cannot infer it in the light of the passage. Thus, the correct answer is option (d).

QUESTION: 29

Direction : Read the following passage and answer the question that follows:

In a monarchy, the king or queen is the head of state. However, as the UK has a constitutional monarchy, the ability to make and pass legislation belongs to Parliament rather than the Queen. The monarch retains a symbolic role in government. She formally opens Parliament every year, and when the government passes a bill, it cannot become an Act of Parliament until it receives her stamp of approval, a process called Royal Assent. In reality, though, no monarch has refused to give Royal Assent since 1708, when Queen Anne did so only at the behest of ministers. As such, Queen Elizabeth II’s formal duties are largely representational, such as embarking on goodwill visits abroad and hosting foreign heads of state. The monarch’s main role is to serve as a vital part of Britain’s “national identity, unity, and pride”, says the official royal website, royal.uk.

Which one of the following can be inferred from the passage?

Solution:

The formal duties of the Queen are largely representational, she does not take part in all the decisions. This negates option (b). Option (c) cannot be inferred from the passage, hence, it is incorrect. Authenticity of the argument presented in option (d) can be challenged from the last line of the passage. Hence, it is also incorrect. Option (a) can clearly be inferred from the passage and is the correct answer.

QUESTION: 30

Direction : Read the following passage and answer the question that follows:

In a monarchy, the king or queen is the head of state. However, as the UK has a constitutional monarchy, the ability to make and pass legislation belongs to Parliament rather than the Queen. The monarch retains a symbolic role in government. She formally opens Parliament every year, and when the government passes a bill, it cannot become an Act of Parliament until it receives her stamp of approval, a process called Royal Assent. In reality, though, no monarch has refused to give Royal Assent since 1708, when Queen Anne did so only at the behest of ministers. As such, Queen Elizabeth II’s formal duties are largely representational, such as embarking on goodwill visits abroad and hosting foreign heads of state. The monarch’s main role is to serve as a vital part of Britain’s “national identity, unity, and pride”, says the official royal website, royal.uk.

Which of the following would contradict the author’s stance?

Solution:

Option (a) does not contradict the author’s stance and is thus incorrect. Option (c) is a fact stated in the passage and fails to contradict the author’s stance. Hence, it is also not the correct answer. There is no mention of modernism and its role in dissolving monarchy. Refer to the first line of the passage, “In a monarchy, the king or queen is the head of state”. This contradicts with the statement presented in option (d). Hence, the correct answer is option (d).

Related tests