JEE (Advanced) 2013 PAPER -1


60 Questions MCQ Test National Level Test Series for JEE Advanced 2020 | JEE (Advanced) 2013 PAPER -1


Description
This mock test of JEE (Advanced) 2013 PAPER -1 for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 60 Multiple Choice Questions for JEE JEE (Advanced) 2013 PAPER -1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this JEE (Advanced) 2013 PAPER -1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this JEE (Advanced) 2013 PAPER -1 exercise for a better result in the exam. You can find other JEE (Advanced) 2013 PAPER -1 extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

SECTION – 1: (Only one option correct Type)

This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choice (A), (B), (C) and (D) out of which ONLY ONE is correct.

Q. 1 - 10 carry 2 marks each.

Q.

One end of a horizontal thick copper wire of length 2L and radius 2R is welded to an end of another
horizontal thin copper wire of length L and radius R. When the arrangement is stretched by applying forces
at two ends, the ratio of the elongation in the thin wire to that in the thick wire is

Solution:

QUESTION: 2

The work done on a particle of mass m by a force   (K being a constant of appropriate dimensions, when the particle is taken from the point (a, 0) to the point (0, a) along a circular
path of radius a about the origin in the x-y plane is

Solution:

QUESTION: 3

Two rectangular blocks, having identical dimensions, can be arranged either in configuration I or in configuration II as shown in the figure. One of the blocks has thermal conductivity k and the other 2k . The temperature difference between the ends along the x-axis is the same in both the configurations. It takes 9 s to transport a certain amount of heat from the hot end to the cold end in the configuration I. The time to transport the same amount of heat in the configuration II is

Solution:

QUESTION: 4

A ray of light travelling in the direction   is incident on a plane mirror. After reflection, it travels
along the direction The angle of incidence is

Solution:

Let angle between the directions of incident ray and reflected ray be θ

QUESTION: 5

The diameter of a cylinder is measured using a Vernier callipers with no zero error. It is found that the zero
of the Vernier scale lies between 5.10 cm and 5.15 cm of the main scale. The Vernier scale has 50 divisions
equivalent to 2.45 cm. The 24th division of the Vernier scale exactly coincides with one of the main scale
divisions. The diameter of the cylinder is

Solution:

QUESTION: 6

Two non-reactive monoatomic ideal gases have their atomic masses in the ratio 2 : 3. The ratio of their
partial pressures, when enclosed in a vessel kept at a constant temperature, is 4 : 3. The ratio of their
densities is

Solution:

Here ρ1 and ρ2 are the densities of gases in the vessel containing the mixture

QUESTION: 7

In the Young’s double slit experiment using a monochromatic light of wavelength λ, the path difference (in
terms of an integer n) corresponding to any point having half the peak intensity is

Solution:

QUESTION: 8

The image of an object, formed by a plano-convex lens at a distance of 8 m behind the lens, is real and is
one-third the size of the object. The wavelength of light inside the lens is 2/3 times the wavelength in free
space. The radius of the curved surface of the lens is

Solution:

 

QUESTION: 9

A particle of mass m is projected from the ground with an initial speed u0 at an angle α with the horizontal.
At the highest point of its trajectory, it makes a completely inelastic collision with another identical
particle, which was thrown vertically upward from the ground with the same initial speed u0. The angle that
the composite system makes with the horizontal immediately after the collision is

Solution:

Velocity of particle performing projectile motion at highest point
= v1 = v0cos α
Velocity of particle thrown vertically upwards at the position of collision

QUESTION: 10

A pulse of light of duration 100 ns is absorbed completely by a small object initially at rest. Power of the
pulse is 30 mW and the speed of light is 3 x 108 m/s. The final momentum of the object is

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

SECTION – 2 : (One or more options correct Type)

This section contains 5  multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out of which ONE or MORE are correct.

Q. No. 11 -15 carry  4 marks each and 1 mark is deducted for incorrect answer

Q.

In the circuit shown in the figure, there are two parallel plate capacitors each of capacitance C. The switch
S1 is pressed first to fully charge the capacitor C1 and then released. The switch S2 is then pressed to charge
the capacitor C2. After some time, S2 is released and then S3 is pressed. After some time,

Solution:

After switch S1 is closed, C1 is charged by 2CV0, when switch S2 is closed, C1 and C2 both have upper plate
charge CV0.
When S3 is closed, then upper plate of C2 becomes charged by -CV0 and lower plate by +CV0

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

A particle of mass M and positive charge Q, moving with a constant velocity  enters a region
of uniform static magnetic field normal to the x-y plane. The region of the magnetic field extends from x =
0 to x = L for all values of y. After passing through this region, the particle emerges on the other side after
10 milliseconds with a velocity  The correct statement(s) is (are)

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

A horizontal stretched string fixed at two ends, is vibrating in its fifth harmonic according to the equation y(x, t) = 0.01m sin [(62.8m-1)x] cos[(628s-1)t]. Assuming π = 3.14, the correct statement(s) is (are)

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

A solid sphere of radius R and density ρ is attached to one end of a mass-less spring of force constant k.
The other end of the spring is connected to another solid sphere of radius R and density 3ρ. The complete
arrangement is placed in a liquid of density 2ρ and is allowed to reach equilibrium. The correct
statement(s) is (are)

Solution:

For equilibrium of the complete system, net force of buoyancy must be equal to
the total weight of the sphere which holds true in the given problem. So both
the spheres are completely submerged

*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

Two non-conducting solid spheres of radii R and 2R, having uniform volume charge densities ρ1 and ρ2
respectively, touch each other. The net electric field at a distance 2R from the centre of the smaller sphere,
along the line joining the centre of the spheres is zero. The ratio ρ12 can be

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 16

SECTION – 3 : (Integer value correct Type)

This section contains 5 questions. The answer to each question is a single digit integer, ranging from 0 to 9 (both inclusive).

Q. No. 16-20 carry 4 marks each and 1 mark is deducted for  every incorrect answer

Q.

A bob of mass m , suspended by a string of length l1 is given a minimum velocity required to complete a
full circle in the vertical plane. At the highest point, it collides elastically with another bob of mass m
suspended by a string of length l2, which is initially at rest. Both the strings are mass-less and inextensible.
If the second bob, after collision acquires the minimum speed required to complete a full circle in the
vertical plane, the ratio l1/l2 is


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 17

A particle of mass 0.2 kg is moving in one dimension under a force that delivers a constant power 0.5 W to
the particle. If the initial speed (in m/s) of the particle is zero, the speed (in m/s) after 5 s is


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 18

The work functions of Silver and Sodium are 4.6 and 2.3 eV, respectively. The ratio of the slope of the
stopping potential versus frequency plot for Silver to that of Sodium is


Solution:

Slope of graph is h/e = constant
1

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19

A freshly prepared sample of a radioisotope of half-life 1386 s has activity 103 disintegrations per second.
Given that ln 2 = 0.693, the fraction of the initial number of nuclei (expressed in nearest integer percentage)
that will decay in the first 80 s after preparation of the sample is


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 20

A uniform circular disc of mass 50 kg and radius 0.4 m is rotating with an angular velocity of 10 rad s-1
about its own axis, which is vertical. Two uniform circular rings, each of mass 6.25 kg and radius 0.2 m,
are gently placed symmetrically on the disc in such a manner that they are touching each other along the
axis of the disc and are horizontal. Assume that the friction is large enough such that the rings are at rest
relative to the disc and the system rotates about the original axis. The new angular velocity (in rad s-1) of
the system is


Solution:

QUESTION: 21

SECTION – 1

Q. No. 21- 40 carry 2 marks each

This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out of which ONLY ONE is correct.

Q.

In the reaction,

P+Q →R+S

the time taken for 75% reaction of P is twice the time taken for 50% reaction of P. The concentration of Q
varies with reaction time as shown in the figure. The overall order of the reaction is

Solution:

Overall order of reaction can be decided by the data given t75% = 2t50%
It is a first order reaction with respect to P.
From graph [Q] is linearly decreasing with time, i.e. order of reaction with respect to Q is zero and the rate
expression is r = k [P]1[Q]0.
Hence (D) is correct.

 

QUESTION: 22

Consider the following complex ions, P, Q and R

The correct order of the complex ions, according to their spin–only magnetic moment values (in B.M.) is

Solution:

P = Fe+3 (no. of unpaired e- = 5)
Q = V+2 (no. of unpaired e- = 3)
R = Fe+2 (no. of unpaired e- = 4)
As all ligands are weak field, hence the no. of unpaired electrons remains same in the complex ion. 

Hence (B) is correct.

QUESTION: 23

The arrangement of X ions around A+ ion in solid AX is given in the figure (not drawn to scale). If the
radius of X is 250 pm, the radius of A+ is

Solution:

According to the given figure, A+ is present in the octahedral void of X-. The limiting radius in octahedral void is related to the radius of sphere as

QUESTION: 24

Concentrated nitric acid, upon long standing, turns yellow–brown due to the formation of

 

Solution:

NO2 remains dissolved in nitric acid colouring it yellow or even red at higher temperature

QUESTION: 25

The compound that does NOT liberate CO2, on treatment with aqueous sodium bicarbonate solution, is

Solution:

pKa of PhOH (carbolic acid) is 9.98 and that of carbonic acid (H2CO3) is 6.63 thus phenol does not give
effervescence with  HCO3- ion.

QUESTION: 26

Sulfide ores are common for the metals

Solution:

Sulfide ore of Ag → Argentite (Ag2S), Pb → Galena (PbS), Cu → Copper glance (Cu2S)
Hence (A) is correct.

QUESTION: 27

Methylene blue, from its aqueous solution, is adsorbed on activated charcoal at 250C. For this process, the
correct statement is

Solution:

Adsorption of methylene blue on activated charcoal is physical adsorption hence it is characterised by decrease in enthalpy. Hence (B) is correct

QUESTION: 28

KI in acetone, undergoes SN2 reaction with each of P, Q, R and S. The rates of the reaction vary as

Solution:

Relative reactivity for SN2 reaction in the given structures is

QUESTION: 29

The standard enthalpies of formation of CO2(g), H2O(l) and glucose(s) at 250C are –400 kJ/mol,
–300 kJ/mol and –1300 kJ/mol, respectively. The standard enthalpy of combustion per gram of glucose at
250C is

Solution:

QUESTION: 30

Upon treatment with ammoniacal H2S, the metal ion that precipitates as a sulfide is

Solution:

Among Fe3+, Al3+, Mg2+, Zn2+ only Zn2+ is precipitated with ammonical H2S as ZnS.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 31

SECTION – 2

Q.No 31 - 35 carry 4 marks each 1 mark is deducted for every incorrect answer.

This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out of which ONE or MORE are correct.

Q.

The initial rate of hydrolysis of methyl acetate (1 M) by a weak acid (HA, 1M) is 1/100th of that of a strong acid (HX, 1M), at 25oC. The Ka of HA is

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 32

The hyperconjugative stabilities of tert-butyl cation and 2-butene, respectively, are due to

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 33

The pair(s) of coordination complexes/ions exhibiting the same kind of isomerism is(are)

Solution:

 (an octahedral complex) and   (a square planar complex) will show geometrical isomerism.

will show ionization isomerism

*Multiple options can be correct
QUESTION: 34

Among P, Q, R and S, the aromatic compound(s) is/are

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 35

Benzene and naphthalene form an ideal solution at room temperature. For this process, the true statement(s)
is(are)

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 36

SECTION-3 (Integer value correct Type)

Q. No 36 -40 carry 4 marks each  and 1 mark is deducted for every incorrect answer

This section contains 5 questions. The answer to each of the questions is a single digit integer, ranging from 0 to 9. (both inclusive).

Q.

The atomic masses of He and Ne are 4 and 20 a.m.u., respectively. The value of the de Broglie wavelength
of He gas at – 73oC is “M” times that of the de Broglie wavelength of Ne at 727o C. M is


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 37

EDTA4- is ethylenediaminetetraacetate ion. The total number of N – Co – O bond angles in [Co(EDTA)]1-
complex ion is


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 38

The total number of carboxylic acid groups in the product P is


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 39

A tetrapeptide has – COOH group on alanine. This produces glycine (Gly), valine (Val), phenyl alanine
(Phe) and alanine (Ala), on complete hydrolysis. For this tetrapeptide, the number of possible sequences
(primary structures) with – NH2 group attached to a chiral center is


Solution:

Because –COOH group of tetrapeptide is intact on alanine, its NH2 must be participating in condensation.
Alanine is at one terminus, – – – A.
To fill the 3 blanks, possible options are:

(i) When NH2 group attached to non chiral carbon 

(ii) When NH2 group attached to chiral carbon 

where, Glycine (G)
Valine (V)
Phenyl alanine (P)
Alanine (A)
So the number of possible sequence are 4.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 40

The total number of lone-pairs of electrons in melamine is


Solution:

lone pairs

QUESTION: 41

SECTION - 1

Q. No. 41-50 carry 2 marks each

This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out of which ONLY ONE is correct.

Q.

Perpendiculars are drawn from points on the line  to the plane x + y + z = 3. The feet of perpendiculars lie on the line

Solution:

The foot of the perpendicular from point (– 2, – 1, 0) on the plane is the point A (0, 1, 2)

QUESTION: 42

For a > b > c > 0, the distance between (1, 1) and the point of intersection of the lines ax + by + c = 0 and

bx + ay + c = 0 is less than 2√2 , then

Solution:

 

QUESTION: 43

The area enclosed by the curves y = sinx + cosx and y = |cosx - sinx| over the interval   is

Solution:

=

QUESTION: 44

Four persons independently solve a certain problem correctly with probabilities    then the
probability that the problem is solved correctly by at least one of them is

 

Solution:

P(at least one of them solves correctly) = 1 – P(none of them solves correctly)

QUESTION: 45

Let complex numbers  lie on circles 

respectively. If z0 = x0 + iy0 satisfies the equation 2|z0|2 = r2 + 2, then |α| =

Solution:

QUESTION: 46

The number of points in (-∞, ∞), for which x2 - xsinx - cosx = 0, is

Solution:

QUESTION: 47

Let  (the set of all real numbers) be a positive, non-constant and differentiable function such that f'(x) < 2f(x) and f(1/2) =1  Then the value of   lies in the interval

Solution:

QUESTION: 48

Let  determine diagonals of a parallelogram PQRS and 

 be another vector. Then the volume of the parallelepiped determined by the vectors 

Solution:

QUESTION: 49

The value of 

Solution:

QUESTION: 50

A curve passes through the point   Let the slope of the curve at each point (x, y) be  Then the equation of the curve is

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 51

SECTION - 2

Q. No 51 -55 carry 4 marks each and 1 mark is deducted for every incorrect answer

This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out of which ONE or MORE are correct.

Q.

A line l passing through the origin is perpendicular to the lines

Then, the coordinate(s) of the point(s) on l2 at a distance of from the point of intersection of l and l1 is
(are)

Solution:

The common perpendicular is along  

*Multiple options can be correct
QUESTION: 52

Let f(x) = xsin πx, x > 0. Then for all natural numbers n, f'(x) vanishes at

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 53

Let  Then Sn can take value(s)

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 54

For 3 x 3 matrices M and N, which of the following statement(s) is (are) NOT correct ?

Solution:

(A) (NTMN)T = NTMTN = NTMN if M is symmetric and is – NTMN if M is skew symmetric
(B) (MN - NM)T = NTMT - MTNT = NM - MN = –(MN – NM). So, (MN – NM) is skew symmetric
(C) (MN)T = NTMT = NM MN if M and N are symmetric. So, MN is not symmetric
(D) (adj. M) (adj. N) = adj(NM) adj (MN).

*Multiple options can be correct
QUESTION: 55

A rectangular sheet of fixed perimeter with sides having their lengths in the ratio 8 : 15 is converted into an
open rectangular box by folding after removing squares of equal area from all four corners. If the total area
of removed squares is 100, the resulting box has maximum volume. Then the lengths of the sides of the
rectangular sheet are

Solution:

Let the sides of rectangle be 15k and 8k and side of square be x then (15k – 2x)(8k – 2x)x is volume

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 56

SECTION - 3 

Q. No 56-60 carry 4 marks each and 1 mark is deducted for every incorrect answer

This section contains 5 questions. The answer to each question is single digit integer, ranging from 0 to 9 (both inclusive).

Q.

Consider the set of eight vectors  Three non-coplanar vectors can be
chosen from V in 2p ways. Then p is ________


Solution:

Let (1, 1, 1), (–1, 1, 1), (1, –1, 1), (–1, –1, 1) be vectors   rest of the vectors are   and let us find the number of ways of selecting co–planar vectors.
Observe that out of any 3 coplanar vectors two will be collinear (anti parallel)

Number of ways of selecting the anti parallel pair = 4
Number of ways of selecting the third vector = 6
Total = 24
Number of non co–planar selections =

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 57

Of the three independent events E1, E2, and E3, the probability that only E1 occurs is α, only E2 occurs is β
and only E3 occurs is γ. Let the probability p that none of events E1, E2 or E3 occurs satisfy the equations
(α - 2β) p = αβ and (β - 3γ) p = 2βγ. All the given probabilities are assumed to lie in the interval (0, 1).


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 58

The coefficients of three consecutive terms of (1 + x)n+5 are in the ratio 5 : 10 : 14. Then n = _______


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 59

A pack contains n cards numbered from 1 to n. Two consecutive numbered cards are removed from the
pack and the sum of the numbers on the remaining cards is 1224. If the smaller of the numbers on the
removed cards is k, then k ? 20 = ________


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 60

A vertical line passing through the point (h, 0) intersects the ellipse  at the points P and Q. Let
the tangents to the ellipse at P and Q meet at the point R. If Δ(h) = area of the triangle PQR, Δ1 =


Solution:

Related tests