JEE (Advanced) 2019 Paper - 1


54 Questions MCQ Test National Level Test Series for JEE Advanced 2020 | JEE (Advanced) 2019 Paper - 1


Description
This mock test of JEE (Advanced) 2019 Paper - 1 for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 54 Multiple Choice Questions for JEE JEE (Advanced) 2019 Paper - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this JEE (Advanced) 2019 Paper - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this JEE (Advanced) 2019 Paper - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other JEE (Advanced) 2019 Paper - 1 extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider a spherical gaseous cloud of mass density ρ(r) in free space where r is the radial distance from its center. The gaseous cloud is made of particles of equal mass m moving in circular orbits about the common center with the same kinetic energy K. The force acting on the particles is their mutual gravitational force. If ρ(r) is constant in time, the particle number density n(r) = ρ(r)/m is
[G is universal gravitational constant]

Solution:


so from equation (i)

QUESTION: 2

A thin spherical insulating shell of radius R carries a uniformly distributed charge such that the potential at its surface is V0. A hole with a small area α4πR2(α << 1) is made on the shell without affecting the rest of the shell. Which one of the following statements is correct?

Solution:

QUESTION: 3

A current carrying wire heats a metal rod. The wire provides a constant power (P) to the rod. The metal rod is enclosed in an insulated container. It is observed that the temperature (T) in the metal rod changes with time (t) as T (t) = T0 (1 + βt1/4) where β is a constant with appropriate dimension while T0 is a constant with dimension of temperature. The heat capacity of the metal is

Solution:

At equilibrium,

So heat capacity
From the given equation

QUESTION: 4

In a radioactive sample K nuclei either decay into stable Ca nuclei with decay constant 4.5x10-10 per year or into stable  Ar nuclei with decay constant 0.5x10-10 per year. Given that in this sample all the stable Ca and  Ar nuclei are produced by the  K nuclei only. In time t x 109 years, if the ratio of the sum of stable Ca and  Ar nuclei to the radioactive  K nuclei is 99, the value of t will be
[Given : ln10 = 2.3]

Solution:

So equivalent decay constant =

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

A conducting wire of parabolic shape, initially y = x2, is moving with velocity  in a non uniform magnetic field  as shown in figure. If V0 , B0, L and β are positive constants and  is the potential difference developed between the ends of the wire, then the correct statement(s) is/are:

Solution:

These is no change in flux through the loop OABO due to the movement of loop. So potential difference developed in curved wire and the straight wire OA is same.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

A thin convex lens is made of two materials with refractive indices n1 and n2, as shown in figure. The radius of curvature of the left and right spherical surfaces are equal. f is the focal length of the lens when n1 = n2 = n. The focal length is f + Δf when n1 = n and n2 = n + Δn. Assuming Δn << (n – 1) and 1 < n < 2. The correct statement(s) is/are.

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

A cylindrical capillary tube of 0.2 mm radius is made by joining two capillaries T1 and T2 of different materials having water contact angles of 00 and 600, respectively. The capillary tube is dipped vertically in water in two different configurations, case I and II as shown in figure. Which of the following option(s) is (are) correct?
[Surface tension of a water = 0.075 N/m, density of water = 1000 kg/m3, take g = 10 m/s2]

Solution:

When T1 is in contact with water then
But in option (B) height is insufficient. When T2 is in contact with water then
Volume of water in the meniscus  depends upon the angle of contact.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

A charged shell of radius R carries a total charge Q. Given  as the flux of electric field through a closed cylindrical surface of height h, radius r and with its center same as that of the shell. Here, center of thecylinder is a point on the axis of the cylinder which is equidistant from its top and bottom surfaces. Whichof the following option(s) is/are correct?
0 is permittivity of free space]

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

Let us consider a system of units in which mass and angular momentum are dimensionless. If length hasdimension of L, which of the following statement(s) is/are correct?

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

In the circuit shown, initially there is no charge on capacitors and keys S1 and S2 are open. The values of the capacitors are Which of the statement(s) is/are correct?

Solution:

S1 closed for long time



*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

One mole of a monatomic ideal gas goes through athermodynamic cycle, as shown in the volume versustemperature (V – T) diagram. The correct statement(s) is/are:[R is the gas constant]

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

Two identical moving coil galvanometers have 10 Ω resistance and full scale deflection at 2 μA current.One of them is converted into a voltmeter of 100 mV full scale reading and the other into an Ammeter of1mA full scale current using appropriate resistors. These are then used to measure the voltage and currentin the Ohm’s law experiment with R = 1000 Ω resistor by using an ideal cell. Which of the followingstatement(s) is/are correct?

Solution:






*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 13

A block of weight 100 N is suspended by copper andsteel wires of same cross sectional area 0.5 cm2 and,length m and 1 m, respectively. Their otherends are fixed on a ceiling as shown in figure. Theangles subtended by copper and steel wires withceiling are 30° and 60°, respectively. If elongation incopper wire is and elongation in steel wire is then the ratio
[Young’s modulus for copper and steel are 1 × 1011 N/m2 and 2 × 1011 N/m2, respectively.]


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 14

A particle is moved along a path AB-BC-CD-DE-EF-FA, as shown in figure, in presence of a forcewhere x and y are in meter and The work done on the particle by this force will be _______ Joule.


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 15

A train S1, moving with a uniform velocity of 108 km/h, approaches another train S2 standing on a platform. An observer O moves with a uniform velocity of 36 km/h towards S2, as shown in figure. Both the trains are blowing whistles of same frequency 120 Hz. When O is 600 m away from S2 and distance between S1 and S2 is 800 m, the number of beats heard by O is _____________
.[Speed of the sound = 330 m/s]


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 16

A liquid at 30°C is poured very slowly into a Calorimeter that is at temperature of 110°C. The boiling temperature of the liquid is 80°C. It is found that the first 5 gm of the liquid completely evaporates. After pouring another 80 gm of the liquid the equilibrium temperature is found to be 50°C. The ratio of the Latent heat of the liquid to its specific heat will be _____________°C.[Neglect the heat exchange with surrounding]


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 17

A planar structure of length L and width W is made of two different optical media of refractive indices n1 = 1.5 and n2 = 1.44 as shown in figure. If L >> W, a ray entering from end AB will emerge from end CD only if the total internal reflection condition is met inside the structure. For L = 9.6 m, if the incident angle θ is varied, the maximum time taken by a ray to exit the plane CD is t × 10–9 s, where t is ________.
[Speed of light c = 3 × 108 m/s]


Solution:



total length for light to travel

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 18

A parallel plate capacitor of capacitance C has spacing d between two plates having area A. The region between the plates is filled with N dielectric layers, parallel to its plates, each with thickness The dielectric constant of the For a very large the capacitance C is The value of α will be ___________.
[∈0 is the permittivity of free space]


Solution:


QUESTION: 19

The green colour produced in the borax bead test of a chromium(III) salt is due to

Solution:

QUESTION: 20

Molar conductivity (∧m) of aqueous solution of sodium stearate, which behaves as a strong electrolyte, isrecorded at varying concentrations (c) of sodium stearate. Which one of the following plots provides thecorrect representation of micelle formation in the solution?
(critical micelle concentration (CMC) is marked with an arrow in the figures

Solution:
QUESTION: 21

Calamine, malachite, magnetite and cryolite, respectively, are

Solution:

Calamine – ZnCO3
Malachite – CuCO3.Cu(OH)2
Magnetite – Fe3O4
Cryolite – Na3AlF6

QUESTION: 22

The correct order of acid strength of the following carboxylic acids is



Solution:

I > II > III > IV

*Multiple options can be correct
QUESTION: 23

Which of the following statements(s) is (are) true ?

Solution:


α-D-glucopyranose and β-D-glucopyranose are anomers of each other

*Multiple options can be correct
QUESTION: 24

Choose the correct option(s) for the following set of reactions

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 25

Each of the following options contains a set of four molecules, Identify the option(s) where all four molecules possess permanent dipole moment at room temperature.

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 26

Choose the reaction(s) from the following options, for which the standard enthalpy of reaction is equal to the standard enthalpy of formation.

Solution:

Standard enthalpy of formation of a compound is the standard enthalpy when one mole of a compound is
formed from the elements in their stable state of aggregation.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 27

Fusion of MnO2 with KOH in presence of O2 produces a salt W. Alkaline solution of W upon electrolyticoxidation yields another salt X. The manganese containing ions present in W and X, respectively, are Y andZ. Correct statement(s) is(are)

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 28

Which of the following statement(s) is(are) correct regarding the root mean square speed and average translational kinetic energy of a molecule in a gas at equilibrium ?

Solution:


Eav does not depend on its molecular mass but depends upon absolute temperature.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 29

A tin chloride Q undergoes the following reactions (not balanced)

X is a monoanion having pyramidal geometry. Both Y and Z are neutral compounds. Choose the correct
option(s)

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 30

In the decay sequence,

x1, x2, x3 and x4 are particles /radiation emitted by the respective isotopes. The correct option(s) is(are)

Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 31

Among B2H6, B3N3H6, N2O, N2O4, H2S2O3 and H2S2O8, the total number of molecules containing covalent bond between two atoms of the same kind is


Solution:



*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 32

On dissolving 0.5 g of a non-volatile non-ionic solute to 39 g of benzene, its vapour pressure decreases
from 650 mm Hg to 640 mm Hg. The depression of freezing point of benzene (in K) upon addition of the
solute is
(Given data: Molar mass and the molal freezing point depression constant of benzene are 78 g mol-1 and 5.12 K kg mol–1, respectively)


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 33

For the following reaction, the equilibrium constant

When equal volumes of 0.06 M Fe2+(aq) and 0.2 M S2–(aq) solutions are mixed, the equilibrium concentration of Fe2+(aq) is found to be Y x 10–17 M. The value of Y is ……… .


Solution:




*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 34


The rate of the reaction for [A] = 0.15 mol dm–3, [B] = 0.25 mol dm–3 and [C] = 0.15 mol dm–3 is found to be Y x 10–5 mol dm–3s–1. The value of Y is ………..


Solution:


By exp. No. 1 & 2 y = 0
By exp. No. 1 & 3 z = 1
By exp. No. 1 & 4 x = 1


= 3x10-3 x 0.15x1x 0.15

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 35

Schemes 1 and 2 describe the conversion of P to Q and R to S, respectively. Scheme 3 describes the synthesis of T from Q and S. The total number of Br atoms in a molecule of T is


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 36

At 143 K, the reaction of XeF4 with O2F2 produces xenon compound Y. The total number of lone Pair(s) of electrons present on the whole molecule of Y is ………


Solution:

QUESTION: 37

are real numbers, and 1 is the
2 x 2 identity matrix. If α* is the minimum of the set is the minimum of the set then the value of

Solution:


on comparing we have

QUESTION: 38

The area of the region

Solution:


QUESTION: 39

Let S be the set of all complex numbers z satisfying If the complex number z0 is such that is the maximum of the set then the principal argument of

Solution:

Clearly location of required point z0 is at P with abscissa < 1 & ordinate > 0

QUESTION: 40

A line y = mx + 1 intersects the circle (x – 3)2 + (y + 2)2 = 25 at the points P and Q. If the midpoint of the
line segment PQ has x-coordinate then which one of the following options is correct?

Solution:


⇒ m2 – 5m + 6 = 0
⇒ m = 2, 3

*Multiple options can be correct
QUESTION: 41

Let  α and  β be the roots of x2 – x – 1= 0, with α > β. For all positive integers n, define Then which of the following options is/are correct?

Solution:

Clearly we have


*Multiple options can be correct
QUESTION: 42

In a non-right-angled triangle ΔPQR, let p, q, r denote the lengths of the sides opposite to the angles at P, Q, R respectively. The median from R meets the side PQ at S, the perpendicular from P meets the side QR at E, and RS and PE intersect at O. If  , q = 1, and the radius of the circumcircle of the ΔPQR equals 1, then which of the following options is/are correct?

Solution:


By sine rule

*Multiple options can be correct
QUESTION: 43

Let  denote a curve y = y(x) which is in the first quadrant and let the point (1, 0) lie on it. Let the tangent to  at a point P intersect the y-axis at YP. If PYP has length l for each point P on , then which of the following option is/are correct?

Solution:


Equation tangent


As curve y = y(x) lies in the first quadrant so option A and B will only satisfy. so AB are correct.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 44

where a and b area real numbers. Which of the following options is/are correct?

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 45

Define the collections {E1, E2, E3, …….} of ellipses and {R1, R2, R3, …} of rectangles as follows:

R1 : rectangle of largest area, with sides parallel to the axes, inscribed in E1;

Rn: rectangle of largest area, with sides parallel to the axes, inscribed in En, n > 1. Then which of the following options is/are correct?

Solution:





*Multiple options can be correct
QUESTION: 46


Then which of the following options is/are correct?

Solution:

Range will contain set

(A) so f' (x) has local max. at x = 1
(B) L.H.D. = 2 are R.H.D. = – 2, f' is not differentiable at x = 1
(C) f is containing (–∞,∞ ), so f is onto
(D) f' (x) = 5 (x + 1)4 – 2 is changing sign in (–∞, 0), so if is not increasing

*Multiple options can be correct
QUESTION: 47

Let L1 and L2 denote the lines and respectively. If L3 is a line which is perpendicular to both L1 and L2 and cuts both of them, then which of the following options describe (s) L3?

Solution:



L1 & L2 are skew lines The direction ratios of line AB which is perpendicular to L1 and L2 will be

Hence direction ratios of AB will be (2, 2, –1) direction ratios of AB proportional to (2, 2, –1)

solving (i) (ii) & (iii) we get λ = 1/9

Equation of line L3 (A, B) passing through A

option (A) correct Equation of line L3 passing through B

Option (C) is correct, option (B) also satisfy

*Multiple options can be correct
QUESTION: 48

There are three bags B1, B2 and B3. The bag B1 contains 5 red and 5 green balls, B2 contains 3 red and 5
green balls and B3 contains 5 red and 3 green balls. Bags B1, B2 and B3 have probabilities respectively of being chosen. A bag is selected at random and a ball is chosen at random from the bag. Then which of the following options is/are correct?

Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 49

be a cube root of unity. Then the minimum of the set : a, b, c distinct non–zero integers} equals _____


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 50


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 51

Let S be the sample space of all 3 x 3 matrices with entries from the set {0, 1}. Let the events E1 and E2 be given by
E1 = {A ∈ S : det A = 0} and
E2 ={A ∈ S : sum of entries of A is 7}
If a matrix is chosen at random from S, then the conditional probability P(E1/E2) equals _____


Solution:

n(E2) = arrangement of 7, 1 and 2 or
both zero should be in a row or a column
(number of ways of arranging of (1, 0, 0) = 3 and arrangement of row = 3
total = 9 in same way for (1, 0, 0) for columns number of ways will be = 9 total ways = 18

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 52

Let the point B be the reflection of the point A(2, 3) with respect to line 8x – 6y – 23 = 0. Let  be circles of radii 2 and 1 with centres A and B respectively. Let T be a common tangent to the circles  and  such that both the circles are on the same side of T. If C is the point of intersection of T and the line passing through A and B, then the length of the line segment AC is _____


Solution:

now ΔAPC and BQC are similarly

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 53

Let AP(a; d) denote the set of all the terms of an infinite arithmetic progression with first term a and common difference


Solution:

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 54

Three lines are given by Let the lines cut the plane x + y + z = 1 at the points A, B and C respectively. If the area of the triangle ABC is Δ then the value of equals


Solution:

O is origin point C will be foot of perpendicular from O to plane

Related tests